Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Otoky obou DKK

Vnitřní lékařství Eva 1.11.2020

Dobrý den,
delší dobu mi otékají nohy, hlavně levá, kotník, teď k prstům a po lýtku. Noha je načervenalá, o dost větší než ta "normální" a kotník čistě rudý.
Základní diagnozu mám 30 let revmatoidní artritidu. Tak nevím, jestli to může být lymfedém? Nebo když je kotník rudý, tak třeba růže? Příšerně to bolí, zvýšila jsem kortikoidy a beru palgotal, jinak bych nevydržela. Zatím jsem to v mírnějším stavu řešila s revmatologem, říkal, ať jdu na cévní, a na cévním mi řekli, že je to tou mou nemoci. Co tedy dál? Děkuji za radu.

Doplňující informace 2.11.2020: Detralex beru, 2 tb. denně.
Na sono srdce jsem byla v létě, nic se neprojevilo. Rozbor moči mi dělají na revmatologii, taky bez zásadnějších nálezů
Prsty mám oteklé trochu. Jedna noha je skoro normální, oteklá je ta druhá. můj největší problém teď je, že mě oteklý červený kotník, (červený je i kus lýtka) skutečně šíleně bolí, nedá se to vydržet ani s Palgotalem. Kompresivní punčochy si kvůli bolestem nemohu natáhnout, nemohu se skoro nohy dotknout. Tak doufám, že třeba na revmatologii něco objeví.

Doplňující informace dne 4.11.2020: Jinak včera mi MUDr Zitko, revmatolog, na kterého jsem se nakonec obrátila, určil diagnozu: streptokoková celulitida, a nasadil antibiotika. S tím, že pokud se to nezlepší, mám vyhledat pomoc v nemocnici. Jsem z toho docela zničená.

Odpovídá lékař:

MUDr. Xenie Zatloukalová


Dobrý den pani Evo!O růži se zjevně jednat nebude,to by jste měla silné zarudnutí i někde jinde na noze než na kotníku a taky aspoň zvýšené teploty nebo zimnice s třesavkami.Už v minulém dotazu Vám náš lékař doporučil užívat Detralex (Diosmine)2-0-0,nevím,jestli jste ho vůbec zkoušela si nasadit,protože tento lék má docela dobrý efekt na prospustnost stěn,jinak lymfedém vyloučit nemohu,ale u toho jsou i otoky prstů,z vašeho popisu mi není jasné,jestli je máte oteklé nebo ne,pokud ne,tak se nejspíše nebude jednat o lymfedém.Každopádně kompresivní terapie má význam,pokud Vám nezhoršuje kožní změny.Jinak,jak dále čtu ,tak máte otoky obou končetin,takže to mohou být otoky od srdce,ledvin atd. a to by jste měla zajít za svým praktickým lékařem k celkovému vyšetření.S pozdravem!

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Evo, pokud by se Vám podařilo poslat fotku, měli bychom lepší představu, nicméně i Váš popis je o mnohém vypovídající. Otok kotníku směrem k prstům spíše svědčí pro revmat. příčinu - tedy otok kloub, šlach a dalších měkkých tkání pohyb. aparátu. Takové obtíže se většinou zhoršují večer a je výrazná bolestivost při pohybu. Na druhou stranu, je-li problém asymetrický, tak to spíše svědčí pro cévní příčinu, stejně jako otok šířící se na lýtko. Otoky od srdce a od ledvin bývají symetrické a svědčí pro poměrně pokročilé onemocnění, tedy nepředpokládám, že o něčem takovém nevíte. Proto si myslím, že otoky, které Vás trápí, budou kombinací revmatologické a cévní příčiny. Revmatoidní artritidu Vám léčí revmatolog, do toho si netroufám zasahovat. Otoky cévního původu, ať již lymfedém nebo žilní otoky, se léčí hlavně fyzikálně - snažíme se z cév tekutinu "hnát" nahoru. Kompresní terapií, ale i režimově- jednoduše dáme nohu nahoru, doporučujeme více pít a pravidelnou fyzickou aktivitu, zhubnout u pacientů s nadváhou. Pomoci mohou lymfodrenáže, a to jak přístrojové, tak manuální, v rámci zdravotnické péče toto spadá pod rehabilitační lékařství. Detralexem se nic nezkazí, ale v pokročilých stádiích efekt nevídám. Dále předpokládám, že se jedná o chronický problém, tedy že byla vyloučena akutní žilní tromboza /ostatně byla jste na cévním/. Předně je ale potřeba léčit, pokud jsou, kožní komplikace - vředy, záněty podkoží atd. Zda máte bakteriální zánět podkoží nebo ne, to si netroufám tvrdit, ale jak už psala kolegyně, obvykle ho doprovází teploty. Diferenciální diagnostiku nebo-li říci, co Vám je, by měl být schopen Váš praktický lékař i bez sofistikovaných vyšetření, možá by si doplnil sono žil a laboratoř. Podle toho, jak noha/nohy vypadají, by měl usoudit, jestli Vám aktuálně může pomoci posílit revmatol. léčbu, nebo lymfodrenáž, nebo antibiotika. Nicméně je potřeba si připustit, že obojí - jak revmatoidní artritida, tak žilní nedostatečnost a lymfedém jsou chronická onemocnění, která nedokážeme vyléčit, ale pouze kontrolovat aktivitu onemocnění (revmat. artritidy) a ulevovat od obtíží (u žilních otoků) + léčit komplikace. Pokud nemůžeme nabídnout nic lepšího, měla by se upravovat analgoterapie /léky proti bolesti/. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Evo, děkuji za fotografie, ano, i z fotky se dá poznat, že máte bakteriální zánět. Antibiotika Váš lékař nasadil správně, stejně jako Vás doporučil do nemocnice, kdyby se stav nelepšil. Výhodou nemocniční léčby oproti domácí je možnost podat antibiotika do žíly, podává se vysokodávkovaný penicilin (není-li alergie), pacienti leží ve větších městech na kožním, v menších na interně, ale při nekomplikovaném průběhu je možná léčba i doma. Nohu můžete lokálně chladit a užívat analgetika dle potřeby. Během pár dní se obvykle stav zlepší, myslím, že to bude i Váš případ a zanedlouho se Vám uleví. Na pravé noze vidím varixy, ale otok se mi nezdá, pokud občas otok vznikne, pracujte s myšlenkou, že může být žilního původu, nebo bude doprovázet kloubní/revmatologické onemocnění. Kromě revmatoidní artritidy je pravděpodobné, že Vaše klouby budou i artrotické, tedy prostě opotřebované, dekompenzace artrozy se také může projevit otoky postižených kloubů. Jestli jsem všemu dobře rozuměla, otok pravé nohy Vás trápí dlouhodobě (levá otéká méně), nyní probíhající zánět podkoží (celulitida) je komplikací chronického otoku. Pokud tomu tak je, vyhledejte cévního lékaře znova, aby posoudil funkci hlubokého žilní systému, pokud by tento byl volný a Vaše noha opravdu silná (jako na fotce nebo skoro tak), může se opravdu jednat o lymfedém. Pak je samozřejmě potřeba se ještě zamyslet nad příčinou lymfedému, první bych se zeptala, jak dlouho trvá - pátrala bych, nemůže-li být ucpání lymfatických cév v pánvi. Revmatologové bývají velmi pečliví a diferenciální diagnostiku otoku nohou určitě zvládají, tedy si myslím, že můžete svému lékaři důvěřovat a o příčinách otoků Vašich nohou si s ním promluvit, na totéž se můžete ještě zeptat svého praktického lékaře. Z Vaší komunikace se mi zdá, že jste pacient, který k lékaři jen tak neběží. Proto Vám s dovolením připomenu, že pokud budete mít obtíže, neostýchejte se kontaktovat lékaře, lepší přijít dvakrát zbytečně, než jednou pozdě. Ideálně se Vám podaří komunikovat se svým lékařem, můžete ale samozřejmě využívat i nás. Děkuji Vám za důvěru a že jste ještě napsala, jak jste pokročila dále, zpráva potěšila, také já Vám děkuji. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Otoky DKK
Dobrý den. Chtěla bych se informovat na onemocnění...
Otok DKK
Dobrý den,zeptam se rovnou a bez okolku, když pijem...
Nárůst hmotnosti, otok DKK
Je mi 31. Za posledni rok a puj jsem pribrala 10 kilo...
Otok víček
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem na neustupující...
Otok příušní žlázy na obou stranách
Dobrý den. Od 26.1 trpím teplotou 37. Cca 4-5.2 mi...
Otoky nohou
Dobrý den chodím na kožní k paní primářce skrz otoky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Otoky nohou, voda v břiše, nechutenství

Ráda bych se zeptala na potíže mé matky. Je jí 60let a v posledních 4 týdnech...

Otoky nohou, žena 46 let, Detralex

Dobrý den, manželce (věk 46 let) během dne otekly nohy hlavně okolo kotníků....

Otoky nohou, žilní nedostatečnost


Otoky nohou.

Dobrý den, před časem mě začaly otékat nohy u kotníků. Nejprve jsem myslel,...

Otoky nohy po operaci cév

Dobrý den, můj přítel má asi 14 dní po operaci cév na levé noze. Už byl propuštěný...

Otoky nouhou

Dobry den, jsem osmy den po porodu (cisarsky rez), vcera vecer mi otekly kotniky....

Otoky obličeje a nohou,rukou

Dobrý den prosím mám zhruba 20 let otoky nohou ,obličeje a i rukou a již jsem...

Otoky obličeje na různých místech

Dobrý den,asi 2 měsíce me trápí otoky ruzne po obličeji. Vždyť to oteče...

Otoky obličeje, revmatoidní artritida

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 21 a v 11 mi byla zjištěna...

Otoky obličeje, únava

Dobrý den, cca před dvěmi lety mi začali otoky v obličeji. Většinou se s nimi...

Otoky obou dolních končetin

Dobrý den, již cca týden mě trápí oboustranný bolestivý otok kotníků (přikládám...

Otoky ocí

Dobrý den mam takoý problém.pred rokem sr mi udelal pod ocima cervený flek,který...

Otoky očí

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala na jeden problém, ačkoli si nejsem...

Otoky očí

Dobrý den. Ve čtvrtek 22.9. jsem měla nehodu. Narazila jsem koloběžkou do zaparkovaného...

Otoky očí a obličeje

Dobrý den. Mám skoro celoživotní problém s raním otékáním očních víček a mírně...

Otoky očních víček

Dobrý den, přibližně 5dnů mám problémy s oteky očí. Od včerejšího večera hůře...

Otoky okolo očí

Dobrý den Chtěl jsem se Vás optat, co může způsobovat otoky kolem očí a mám...

Otoky po aplikaci Revofilu

Dobrý den, chci se zeptat, asi před dvěma měsíci jsem byla na odstranění kruhu...

Otoky po horečce

Dobrý den, před pár týdny jsem měla asi 4 dny horečky kolem 39°C. U toho se...

Otoky po Kapidinu

Dobrý den, prosím jen o doplnění mého předešlého dotazu (snad bude poslední)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Invalidní důchod na psychické problémy

Dobrý den, Chtěl bych se Vás zeptat, jak je to s invalidním důchodem, na...

Bolest v bicepsu na leve ruce

Dobry den, je to tak mesic az dva zpet co me zacalo bolet v levem bicepsu. Nevybavuji...

Po hysterektomii

Dobrýn den, je mi 49, jsem 8 měsíců po celkové hysterektomii a zajímalo by...

Zvýšené hodnoty v krvi - Urea, kreatin, kyselina močová a CKD-EPI


Brnění levé části obličeje

Dobrý den, asi před měsìcem jsem byl udeřen do hlavy (pod levé oko) většìm polenem...

Distorze krční páteře

Dobrý den,prosim o názor a vysvetleni z nálezů na pateri. Operace krční páteře...

Bolesti a povšechné obtíže

Dobrý den, předem říkám, že se bude jednat o delší dotaz, jsem již poněkud...

Hodnoty PSA

Hezký den paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala na prognózu. Táta byl v...

Tlak v žaludku

Dobrý den,již 2 měsíce mě trápí tlak uprostřed hned pod žebry,někdy přechází...

Bílá bulka na penisu (u dítěte)

syn 2,5 let má na penisu ( žaludu) už delší dobu pod kůži viditelnou bílou bulku....

Bolesti a motání hlavy

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila, již 2 roky mě trápí moje "nemoc" a...

Svalové spasmy

Pane doktore moc vám děkuji za odpověď týkající se svalových spasmů po potratu....

Zvětšené tvrdé uzliny pod uchem


Lehce hyperechogenní ložisko v játrech

Dobry den, Prodelala jsem zanet mocoveho mechyre, byla mne nasazena antibiotika...

Pichlavá bolest za levým uchem

Dobrý den, trápí mě pichlavá bolest za levým uchem. Prosím o radu, děkuji

Bolest penisu po ejakulaci

Dobrý den.. Chtěl bych se zeptat zda je můj penis na pohled v pořádku. A trápí...

Boule v třísle - uzlina/kýla?


Červené zabarvení kolem nehtu

Dobrý den, na nehtech rukou se mi před několika dny objevilo červené zabarvení...

Půl roku mě trápí bolest kostrče po pádu z koně a zlomenině hrudního obratle

Dobrý den, už více než půl roku mě trápí bolest kostrče. Začátkem srpna jsem...

Bolestivý nehet na palci u nohy

Dobrý den. Již asi přes půl roku mám potíže s palcem u nohy. Když se mi bota...

Reklama