Panický strach z listerie
Dobrý den, pane doktore chtěla jsem se Vás zeptat jaké by bylo riziko nákázy listerie? Můj děda prodělal onkologoclé onemocnění střev , tak že podle mě má i oslabenou imunitu a každý den si pochutnává na paštikách ( na 1 z oblíbený paštice je napsáno že je tepelně upravená a na 2 že je sterilizována) a na uzeninách. Mám strach aby jsem se tímto způsobem nenakazila,kdyby ji onemocněl. Já veškerá pravidla stravování a hygieny dodržuji, ale i přesto se strašně bojím a každý den se hlídám jestli nenám nějaké příznaky. Jsem ve 30tt a moje panika se vstupňuje, bojím se že příjdu o miminko..
MUDr. Jan Sládeček
Specializace: Dětská gynekologie, Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: GYNBUS s.r.o.
Listerioza se do těla člověka dostáva požitím infikované potravy takže se zbytečně neděste,stačí dodržovat následující
Potraviny, které často obsahují listérie
syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso, včetně ryb a mořských plodů,
nepasterizované mléko a některé výrobky z něj (např. feta, brie, camembert),
lahůdkové výrobky (saláty, uzeniny, paštiky), ohřívané pokrmy,
nemyté ovoce a zelenina.
Prevence listeriózy
maso konzumujte pouze dobře tepelně upravené, listérie se bezpečně ničí varem,
nepijte nepasterizované mléko, u mléčných výrobků zkontrolujte na obalu, zda jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka,
lahůdkové výrobky (salámy, sýry) kupujte pouze čerstvé a ihned je spotřebujte,
zeleninu a ovoce před konzumací důkladně omyjte,
uvařené pokrmy spotřebujte do následujícího dne,
ledničku udržujte v čistotě, teplota v ledničce by neměla být vyšší než 4 °C, v mrazničce by teplota měla být nižší než –17 °C.
Příjemný den