Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Papilární karcinom štítné žlázy, indikace k operaci

Endokrinologie Lukáš 15.3.2021

Dobrý den,

jsem poněkud na rozcestí ohledně odstranění celé štítné žlázy.

Jsem muž, 25 let. Momentálně neužívám žádné léky a nemám diagnostikovanou žádnou vážnou nemoc. Neměl jsem nikdy žádné symptomy, které by se shodovaly s možným problémem štítné žlázy.

Menší shrnutí situace:

V lednu 2019 poprvé objeven uzel na levém laloku štítné žlázy při ultrazvuku krku. Na vyšetření jsem byl kvůli úplně něčemu jinému - dlouholeté celodenní dráždění ke kašli a pocit lechtání v krku, na uzel se přišlo náhodou. Rozměr cca 6x6 mm (dle zprávy chaotická a zvýšená vaskularizace uzlu, jakoby "hnízdo" cév), jinak byla štítná žláza v pořádku. Byl jsem poté na MRI krku, kde nebylo nic prokázáno a dle endokrinoložky jsem dále věc nemusel řešit.

V říjnu 2020 jsem kvůli bolestem u sternoklavikulárního kloubu při cvičení měl znovu ultrazvukové vyšetření v této oblasti. Shodou okolností mě vyšetřovala stejná paní radioložka, jako tehdy. Náhodou si všimla opět stejného uzlu, který však vyrostl na cca 17x20x19mm. Bylo mi řečeno, že uzel nevypadá vůbec dobře a byl jsem odkázan na endokrinologii. Dle zprávy z ultrazvuku: květákovitý uzel, neostře ohraničen s chaotickou vaskularizací, v okolí drobné uzliny do 8 mm. LT index v normě. Byl jsem hned odeslán k endokrinoložce pro další vyšetření.

V listopadu 2020 provedena první biopsie, která vyšla benigní, Bethesda II.

Přesto jsem byl poměrně dost "tlačen" do ostranění celé štítné žlázy co nejdříve, což byl pro mě šok a nedokázal jsem hned operaci akceptovat. Zvlášt po obdržení negativního výsledku z biopsie. Pro jistotu jsem vyhledal názor druhého endokrinologa, který osobně provedl další ultrazvuk a biopsi.

Popis z nejnovějšího ultrazvuku z února 2021:

V horní části LL je středně hypoechogenní, ostře ohraničený uzel nepravidelného tvaru 26x14x19mm, difuzně výrazně zvýšeně prokrvený, mediálně s mikrokalcifikacemi.

Výsledek druhé biopsie pro mě dopadl bohužel hůř: Cytologický obraz maligní - kompatibilní s papilárním karcinomem, kategorie Bethesda VI.

Musím se přiznat, že je to pro mě stále poměrně šok. Střídají se u mě stavy, kdy chápu, že operace je asi na místě, na druhou stranu mám trochu mentální blok, zvlášť po tom, co jsem si o tom nastudoval nějaké informace, které nevím, jestli se mě můžou týkat, nebo ne. Mojí největší noční můrou je, že budu donucen do operace, která možná ani nebyla na místě a jen mi to zbytečně ublíží.

Moc dobře chápu, že nikdo z doktorů nemá rád, když si člověk sám "googlí" věci ohledně zdraví, nicméně se snažím informace filtrovat jak nejlépe umím. Dočetl jsem se hlavně z klinik v zahraničí, že v poslední době se u těchto typů nádorů v některých případech často volí aktivní sledování uzlu namísto urgentní operace. Nemám ale ponětí, jestli můj nádor o velikosti 2 cm stále může spadat pod tuto kategorii, nebo jestli je to opravdu už tak velké, že jediná možnost je operace.

Omlouvám se za délku příspěvku. Jsem z toho opravdu strašně moc vynervovaný a popravdě vůbec nevím, co dělat. Skáču od jednoho rozhodnutí k druhému. Jak říkám, opravdu se nejvíce bojím toho, že operaci by např. někdo, kdo má aktuálnější informace vůbec nedoporučil, takže budu rád za každý další názor.

Mockrát Vám děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Lukáši. Chápu, že jste v nelehké situaci. Neznám zdroje, ze kterých jste si vyhledával informace, proto nedokážu posoudit jejich kvalitu a relevantnost. S ohledem na výsledek 2. biopsie a skutečnosti, jak moc se uzel zvětšil, je odstranění celé štítné žlázy z mého pohledu rozhodně na místě. Bohužel Vám v ní roste maligní nádor a čím déle ho tam necháte, tím větší šanci mu dáváte, že založí metastázy, případně dojde k poškození dalších struktur krku. V současnosti jsou vypracovaná podrobná doporučení , jak přístupovat k uzlům štítné žlázy (mohou být benigní, nebo maligní). Kdy je možné uzly sledovat, kdy je lepší žlázu odstranit a kdy je to ze zdravotního hlediska nutné. Uzel ale neznamená maligní nádor. Tyto dva pojmy není možné zaměňovat. Histologický výsledek potvrzující karcinom štítné žlázy ve Vašem uzlu podle mého názoru určitě není indikovaný pouze ke sldování. V určitých případech i samotný vzhled uzlu při ultrazvukovém vyšetření umožuje odhadnout, jestli je uzel spíše benigní, nebo podezřelý ze zhoubného onemocnění. Biopsie nemusí být vždy přesná. Nemusí se pokaždé podařit odebrat skutečně reprezentativní vzorek tkáně. Proto, pokud trvá klinické podezření, které není v souladu s histologickým nálezem, je vhodné vyšetření opakovat. To¨se ve Vašem případě stalo, protože ultrazvukový obraz uzlu byl podezřelý z maligního onemocnění. Histologické vyšetření sice může být falešně negativní, zcela raritně ale falešně pozitivní. Proto by jste měl podle mě pracovat s faktem, že máte ve štítné žláze maligní nádor. Samozřejmě, konečné rozhodnutí, jak budete chtít postupovat, je na Vás. Své zdraví a život máte ve svých rukách. Měl by jste ale znát všechna rizika. Pokud si budete číst o rizikách operace štítné žlázy, jistě informace najdete. Berte ale v potaz, že v případě karcinomu (maligního nádoru) přínos operace rozhodně převažuje nad možnými riziky. Navíc ty nejsou vůbec časté. Váš nádor je poměrně velký a také došlo k výraznémů nárůstu během sledování - to všechno potvrzuje indikaci k operaci. . Na Váš dotaz odpoví také náš specialista v oboru endokrinologie.

Odpovídá lékař:

MUDr. Martina Rosická Ph.D.

Specializace: Endokrinologie‎ Pracoviště: Ambulance pro endokrinologii, obezitologii, diabetologii a nutriční terapii

Dobrý den, pane Lukáši,
bohužel vás asi nepotěším, ale operace je v případě vašeho nálezu opravdu na místě a to co nejdříve. Sledování se volí jen u malých ložisek (do 10mm) a většinou si předtím ještě vyšetřime genetiku na přítomnost BRAF mutace. Pokud vyjde BRAF mutace negativní, je možné drobné ložisko jen sledovat. Pokud vyjde pozitivní, mělo by jít i drobné ložisko ven.
Ve vašem případě se už dle sonografického popisu jedná o uzel podezřelý z malignity a rychlost jeho růstu je vysoká, takže opravdu neváhejte. Jedná se o karcinom, a i když to možná neuslyšíte rád, jako každý jiný karcinom vás i tento může zahubit. Obecně platí, že rychle rostoucí nádory u mladých (a u mužů zvlášt) mají vyšší agresivitu. Na druhou stranu je u nádorů štítné žlázy typu papilárního karcinomu sympatické, že pokud se vyřeší včas, nejsou to nádory, na které by se běžně umíralo.
Zkuste si odpovědě na otázku, co chcete odkladem získat. Myslíte si, že uzel zmizí? Nezmizí. Nikdy jsem neviděla žádný, ať už benigní nebo maligní uzel zmizet (kromě cysty). Odkladem můžete získat jen vyšší riziko komplikací, růstu a šíření. Nic jiného.
Bez štítné žlázy žijí miliony lidí a žijí stejně kvalitní život jako ti, kterým funguje normálně. Myslím, že jedna tabletka denně jako daň za živit se dá vydržet.
Takže za mě jednoznačně podporuji názor kolegů.
Posílám hodně štěstí a držím palce
MUDr. M.Rosická, Ph.D.

Související dotazy

Odstranění štítné žlázy (papilární karcinom)
Dobrý den, jsem 1/2 roku po odstranění štítné žlázy...
Papilární karcinom štítné žlázy
Dobrý den, jsem po úplné operaci štítné žlázy pro dva...
Karcinom štítné žlázy
Dobrý den, jsem po operaci štítné žlázy s přesným...
Papilární karcinom štítné žlázy
Dobrý den, před rokem mi našli papilární karcinom...
Karcinom štítné žlázy
Dobrý den, v listopadu to budou dva roky, co jsem byla...
Operace štítné žlázy
Dobry den, 14.12. mam jit na operaci odstraneni stitne...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

PAP II.

Dobry den, nedavno mi byly postou doruceny vysledky steru u gynekologa s vysledkem...

Papila

Dobry den mam delsi dobu na penise papilu neboli ani nesvedi. U kozni delali...

Papila

Dobry den. Mam na penise papilu na koznim vylouceni pohl nemoci. Po mazani framykoinem...

Papilae coronae glandis

Dobrý den mám už velmi dlouho na penisu pupínky. Nevím co s tím mám dělat a...

Papilární a folikulární karcinom štítné žlázy a léčba radiojódem

Dobrý den, začátkem prosince jsem podstoupila úplné odstranění štítné žlázy...

Papilární karcinom

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz. V listopadu 2014 mi byla vyoperována...

Papilarni karcinom

dobry den jsem zenou muze se kterym mam rocniho syna a pred 9 mes. mu byl dg.papilarni...

Papilární karcinom

Dobrý den,v říjnu byl mojí dceři diagnostikován papilání karcinom štítné žlázy....

Papilární karcinom štítné žlázy

Dobrý den, před rokem mi našli papilární karcinom štítné žlazy metastazující...

Papilární karcinom štítné žlázy

Dobrý den, jsem po úplné operaci štítné žlázy pro dva papilární karcinomy. V...

Papilární mikrokarcinom

Je mi 35 let a v loni mi byla zjištěna zvýšená činnost štítné žlázy, na levé...

Papile coronae glandis

Jedná se v případě těchto výrůstků o kondylomata?

Papile corone glandis

Udělaly se mi tyto výrustky pod žaludem co to může být ?

Papillae coronae

Zdravim.Mam "problem" s papillae coronae.Vsude se pise,ze se to neleci.Je moznost...

Papillae coronae glandis

Dobrý den, v posledních měsících se mi na předkožce začaly objevovat bílé pupínky...

Papillae coronae glandis

Dobrý den, je mi 17 let a mám bíle pupínky na penisu. Na kožní mi to doktorka...

Papillae coronae glandis

Dobrý den , je my 14 let a na penisu se mi objevily nejake tecky apod. Viz obrazek,...

Papillae coronae glandis

Mám dotaz ohledně poslaných obrázku penisu chcel bych vědět proč je takhle zarudlý...

Papillae coronae glandis

Dobrý den, V poslední době se mi po obvodu předkožky penisu vytvořily bílé...

Papillae coronae glandis

Dobrý den, začali se mi na žaludu objevovat tyto divné pupínky ( nevím jak to...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v podbřišku a třísle


Hypertenze

Dobrý den, léčím se s vysokým tlakem a začala jsem užívat lék Concor COR 2,5mg...

Zácpa

jiz 2dny mam problém se jit vzprazdnit nuti me to ale vždy ze sebe dostanu jen...

Zácpa

Dobrý deň, mám 25 rokov a posledný týždeň a pol mám problém s menšou zápchou....

Únava

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 28 let. Už 2 roky trpím velkou únavou až vyčerpáním....

Infekce

Dobrý den, byla jsem u svého gynekologa a ten mi objevil na pohlavním ústrojí...

Zácpa

Dobrý den, přibližně od začátku roku mám problém s vyprazdňováním - konkrétně...

Pocit plného močového měchýře

Dobrý den, manželka má již rok problém, týkající se močení. Chodí často na záchod,...

Kašel

Dobrý den, mám horečku, špatně se mi dýchá, ochablo mi tělo, bolest v krku,...

Kašel

Dobrý den, cca od 19.10. mám potíže s kašlem (spíše suchý). Nejprve byl nemocný...

Kašel

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně kašle. Již od listopadu - prosince...

PATEŘ

DOBRY DEN Z DUVODU STALYC BOLESTI JSEM BYLA NARENTGENU PATEŘE OPIŠU ZPRAVU PŘI...

Píchání u srdce při ležení na boku

Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, jaká vyšetření bych měla podstoupit,...

Kašel

Dobry den, Uz treti den mam tlak na hrudniku a obcasne nuceni ke kasli. Chvili...

Únava

Dobrý den, již pár měsíců pociťují neustálou únavu. Předtím jsem to takto měla...

Únava

Dobrý den mám problém před několika lety jsem absolvoval mononukleozu, měl jsem...

Páteř

Dobrý den, v roce 2009 mi byla operována skolióza hrudní páteře (50stupnu-spraveno...

Páteř

Dobrý den, mám ¨křivou páteř a chtěl jsem se zeptat zda-li s tímto neléčeným...

Únava

Dobrý den. Včera jsme byli na výletě odkud jsme si přivezli 2 turistické vizitky....

Modřiny po bodnutí hmyzem


Reklama