Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Karcinom štítné žlázy

Endokrinologie Dagmar 29.5.2017

Dobrý den, v listopadu to budou dva roky, co jsem byla operována pro papilární karcinom štítné žlázy. Od začátku léčby mám problémy s onko markerem Tyreoglobulinem. Po operaci a před prvním radiojodem jeho hodnota byla 52,4 ug/l a půl roku před druhým radiojodem byla ještě vyšší a to 71,1 ug/l. Byla mi podána jen diagnostická dávka radiojodu. Na scintigrafii se nic neobjevilo, proto jsem byla odeslána na PET/CT vyšetření. To bylo provedeno s negativním výsledkem. Tou dobou mi byly navýšeny hormony šž ze 150 ug denně na 200 ug denně (moje váha je 90 kg) a onko marker klesl na hodnotu 0,30. Jenže v letos v únoru na kontrole na nukleární medicíně mi bylo zjištěno předávkování hormony TSH 0,10 mU/l, FT4 32,8 pmol/l, Tyreoglobulin 0,4 ug/l. Proto mi byla dávka Ehthyroxu snížena z 200ug na 175ug denně. Při kontrolním odběru za cca 2 měsíce po změně medikace mi byl zjištěn nárůst Tyreoglobulinu a to na hodnotu 0,6 ug/l, FT4 23,72 pmol/l, TSH 0,006 mlU/l. Na kontroly chodím co půl roku na endokrinologii. Chtěla jsem se prosím zeptat, proč mám stále detekovaný Tyreoglobulin v krvi a jestli se mám znepokojovat při nárůstu jeho hodnoty. A jaká hodnota udává předávkování hormony a jaká by měla být ideálně být při tomto onemocnění. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Milá Dagmar, zvýšené hodnoty tyreoglobulinu neznamenají vždy diagnózu recidivy nádoru štítné žlázy. Důležité jsou změny hodnot v čase. Nárůst je nepatrný, neznepokojovala bych se. Váš dotaz vzhledem k jeho specifitě předám k odpovědi našemu odborníkovi z oblasti endokrinologie, který Vám odpoví, vyčkejte prosím jeho odpovědi. S podzravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, hodnoty tyreoglobulinu odráží přítomnost /aktivitu buněk štítné žlázy, kterou samozřejmě po operaci a dávce radiojodu chceme co možná nejnižší (při operaci se většinou nezdaří odstranit štítnou žlázu zcela kompletně a radiojod pak tento zbytek má eliminovat, což se u Vás nakonec podařilo) . Z 0,4 na 0,6 se nejedná o nárůst. Je nutné hodnoty TSH držet po 0,1 a zároveň se snažit vyvarovat předávkování. Poslední hodnoty jsou hezké, kontrola za půl roku je zcela v pořádku.
S pozdravem Dr. Jandíková

Související dotazy

Odstranění štítné žlázy (papilární karcinom)
Dobrý den, jsem 1/2 roku po odstranění štítné žlázy...
Karcinom štítné žlázy - dědičnost
Dobrý den, jsem po odstranění štítné žlázy (07/2013)...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Sono štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu štítné žlázy a ve...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...
Karcinom štítné žlázy
Dobrý den, jsem po operaci štítné žlázy s přesným...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, chci se zeptat, moje Matka byla na vysetreni prsu a nasledne u Mammologicke...

Karcinom prsu a nádorové markery

Dobry den,mamince zjistili minuly rok v lete,ze se ji opet ,jiz po 3.vratila...

Karcinom prsu u matky

Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci diagnostikována rakovina...

Karcinom prsu v RA

Dobrý den chtěla jsem se zeptat .Před 2 měsícema mi zemřela sestra ve 43 letech...

KArcinom rektosigmoidea

Dobrý den, prosím o konzultaci ambulantní zprávy mojí mamky, kterou přikládám...

Karcinom s vícečetnými metastázami

Dobrý den, mám dotaz ohledně onkologicky nemocné babičky, která ma 85 let. Ma...

Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy

Dobrý den ,před rokem jsem byla na operaci se štitnou žlazou a poprosím co to...

Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy - dědičnost


Karcinom štítné žlázy po operaci, kontrola

Dobrý den. Mám dotaz ohledně karcinomu štítné žlázy. V roce 2017 březen, mi...

Karcinom ŠŽ

Dobrý den, jsem 7 let po úplném odstranění štítné žlázy, užívám 100 mg Eutyroxu...

Karcinom tlusteho streva

Dobry den, prosim o zodpovezeni dotazu ohledne prognozy onemocneni. Maminka...

Karcinom tlustého střeva

Dobrý den, po dietní chybě a následné časté stolici, kterou doprovázeli křeče...

Karcinom tlustého střeva

Dobrý den vážená paní doktorko, je mi 40 let, můj otec onemocněl v 70ti letech...

Karcinom žaludku a výživa

Vážení, chtěla bych se zeptat na onemocnění mého tatínka. V létě mu vyoperovali...

Kardiální dekompenzace

Dobrý den už jsem Vám psal ale mezitím se u mne situace změnila moc prosím jsem...

Kardiální otok

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak vypadá otok dolních končetin při onemocnění...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den, mam bechterevovu chorobu.Sulfasalazin nepomaha a dostal jsem trexan.V...

Bolest na hrudi

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na Váš názor, mám už tak 4 dny bolest a pálení...

Poruchy erekce

Dobry den, mam pritele, ktery jeste nemel pohlavni styk. Co se tyce predehry,...

Točení hlavy při předklonu

Chtel bych se zeptat, cim by mohlo byt zpusobeno toceni hlavy pri predklonu...

Bulka na varleti


Dítě něchce mluvit

Dobrý den, mám dotaz máme v rodině malé dítě nyní mu budou dva roky. A dítě...

Malý penis

Mám malý kokot co mám dělat? Je mi 14 a mam pouhé 2cm co mám dělat?

Chronická faryngitida

Dobrý den, přiznávám, že už jsem zoufalá. Koncem března mě trápilo zahlenění,...

Itakem


Aulin a alkohol

Dobrý den, prosím vzala jsem jednorázovė rozpustný Aulin na bolest zubů, asi...

V noci brní ruce

Dobrý den, asi 3 měsíce mě v noci brní ruce (od ramene k prstům), budí mě...

Bolest na hrudi

Dobrý den,přítelkyně si stěžuje na pálení na hrudi má obavi ale sanitu nechce...

Posunutí očkování hexavakcínou 2+1

Dobrý den, prosím o informaci, zda je možné v případě očkování Hexacimou přejít...

Výtěr z konečníku

Dobrý den, Mám strach z výteru konečníku asi jdu na něho poprvé a mám strach...

Nateklý čípek v krku


Předávkování léky Lyrica nebo Rivotril


Bolest mrtvého zubu na teplé

Mám mrtvý zub, vyčištěné kanálky, ale nezaplněné. Jsem totiž těhotná a můj zubař...

Pribalovy letak cipralexu mne vydesil

Dobry den! Dnes jsem dostala od lekarky lek cipralex. Rok se trapim s prechodnym...

Vracející se streptokok

Dobrý den, od listopadu loňského roku se trápím se +++streptokokem betahemo...

Úder do varlat

Dobrý den, trochu jsem se bouchl do varlat (žádná nesnesitelná bolest), rozhodl...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.