Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Papilární karcinom

Praktické lékařství Dagmar 22.11.2015

Dobrý den,v říjnu byl mojí dceři diagnostikován papilání karcinom štítné žlázy. Dne 22.10. byla dceři operativně odebrána celá štítná žláza a byl jí vysazen hned po operaci Euthyrox. Podle histologického nálezu je karcinom klasifikován T1a cituji z histologické zprávy: I.A-D Neopouzdřený papilární karcinom 11 mm- folikulární varianta. Tumor téměř dosahuje k pouzdru žlázy. Zřejmá angioinvaze nezastižena. E-CH Zbylý parenchym laloku normálně utvářený s chudým dispersním lymfocytárním infiltrátem bez reakčních center. V bloku E paraglandulárně drobné lymfatické uzliny se sinusovou histocytosou bez nádorové metastasy. II.I-Ř Levý lalok s isthmem normálně utvářený dispersně s lymfocytárním infiltrátem, ve dvou okrscích s reakčními centry. Může jít o počínající folikulární thyreoditis. V bloku Q neopouzdřený papilární mikrokarcinom velikosto 0,8mm. Při isthmu dvě lymfatické uzliny se sinusovou histiocytosou bez nádorové metastasy. V současnosti je dcera hospitalizována ve FN Ostravě na oddělení nukleární medicíny. Už podstoupila léčbu s pomocí radiojodu. Podle krevních testů, které se dělali před radiojodem jí TSH vyšlo v normě 30 mU/l, bohužel u Tg vyšla pořád vysoká hodnota kolem 50 (jednotku nevím). Na diagnostickém skenu před radioablací se dceři zobrazili zbytky štítné žlázy na krku - rozmezí 5%. Mohly tyto zbytky ovlivnit hodnotu Tg? Chci se prosím ještě zeptat, jak je možné, že dceři neklesl Tg v krvi po stimulaci TSH. Značí toto vysoké Tg další metastáze v těle? Dceři byla podána dávka radiojodu 3700 MBq. Jak rychle tato nemoc metastázuje? Kdyby se našly metastáze i na plících a kostech, jaký je prosím Vás další postup? Na celotělový sken jde dcera až koncem příštího týdne. Docela se bojím toho výsledku. Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, paní Dagmar. Předně nutno říci, že jakékoliv nejasnosti je třeba řešit s dceřiným ošetřujícím lékařem - informace týkající se takto závažné situace by měly být podávány osobně a s podrobnou znalostí celé věci. Odpověď bude tedy obecná - folikulární karcinom uvedeného rozsahu je onemocněním s velmi dobrou prognózou, přítomnost metastáz je nepravděpodobná (histologie neukazuje na šíření do cév či uzlin). Vámi popsaný postup léčby je adekvátní. Přítomnost thyreoglobulinu je, pokud byly detekovány ještě zbytky žlázy, normální a nedá se z toho usuzovat na případné komplikace choroby - měl by klesnout k minimálním hladinám po dokončení léčby radiojódem a varující je pak jeho opětovné zvýšení při navazujícím sledování. Přeji dceři hodně štěstí a brzké vyléčení.

Související dotazy

Odstranění štítné žlázy (papilární karcinom)
Dobrý den, jsem 1/2 roku po odstranění štítné žlázy...
Papilární karcinom
Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz. V listopadu...
Papilární karcinom štítné žlázy
Dobrý den, jsem po úplné operaci štítné žlázy pro dva...
Papilární karcinom štítné žlázy
Dobrý den, před rokem mi našli papilární karcinom...
Karcinom štítné žlázy
Dobrý den, jsem po operaci štítné žlázy s přesným...
Karcinom prsu u matky
Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pantoprazmol

Dobrý den vážený pane doktore, prosím Vás o radu.Od října se léčím se žaludkem,...

Pantoprazmol

Dobrý den vážený pane doktore prosím Vás o radu. v říjnu jsem měla problémy...

Pantul, Kinito

Dobrý den, na zánět jícnu spojený s brániční kýlou užívám Pantul a Kinito. Zajímá...

PAP II + hyperkeratóza a parakeratóza

Dobrý den, výsledek cytologie mé dcery(19let) je PAP II +hyperkeratoza a parakeratoza.Můžete...

PAP II.

Dobry den, nedavno mi byly postou doruceny vysledky steru u gynekologa s vysledkem...

Papila

Dobry den mam delsi dobu na penise papilu neboli ani nesvedi. U kozni delali...

Papila

Dobry den. Mam na penise papilu na koznim vylouceni pohl nemoci. Po mazani framykoinem...

Papilae coronae glandis

Dobrý den mám už velmi dlouho na penisu pupínky. Nevím co s tím mám dělat a...

Papilární karcinom

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz. V listopadu 2014 mi byla vyoperována...

Papilarni karcinom

dobry den jsem zenou muze se kterym mam rocniho syna a pred 9 mes. mu byl dg.papilarni...

Papilární karcinom štítné žlázy

Dobrý den, před rokem mi našli papilární karcinom štítné žlazy metastazující...

Papilární karcinom štítné žlázy

Dobrý den, jsem po úplné operaci štítné žlázy pro dva papilární karcinomy. V...

Papilární mikrokarcinom

Je mi 35 let a v loni mi byla zjištěna zvýšená činnost štítné žlázy, na levé...

Papile coronae glandis

Jedná se v případě těchto výrůstků o kondylomata?

Papile corone glandis

Udělaly se mi tyto výrustky pod žaludem co to může být ?

Papillae coronae

Zdravim.Mam "problem" s papillae coronae.Vsude se pise,ze se to neleci.Je moznost...

Papillae coronae glandis

Dobrý den, v posledních měsících se mi na předkožce začaly objevovat bílé pupínky...

Papillae coronae glandis

Dobrý den, je mi 17 let a mám bíle pupínky na penisu. Na kožní mi to doktorka...

Papillae coronae glandis

Dobrý den , je my 14 let a na penisu se mi objevily nejake tecky apod. Viz obrazek,...

Papillae coronae glandis

Na lemu žaludu mám jemné pupínk co nebolí jen jsou nevzhledné, dá se jich zbavit? Od...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boule krku

Dobrý den, přítel (18) se ráno probudil s tím že ho bolí levá strana krku, myslela...

Lexaurin

mam psychycké problemy a občas beru lexaurin,jsem v jinem stavu a mam strach...

Praskající a loupající se kůže na konečních prstů a dlaně u rukou, chodidel u nohouuk

Již 1,5 roku se beznadějně trápím s neustále praskajícími konečky prstů a dlaně...

Světlé sperma

Dobrý den,mám takový menší problém se spermatem. Je takové průsvitné,strašně...

Akutní gastroenteritida

Dobrý den, před 5dny mi začala střevní viróza,doprovázena 2denním zvracením...

Tříselná kýla

Dobrý den, podle všeho co jsem si u vás na serveru precetl mam triselnou kylu....

Streptokok B v pochvě- orální sex

Dobrý den, mám streptokoka B v pochvě a nerada bych nakazila přítele. Může ho...

Užívání neurolu a alkohol

Dobrý den, potřebuju vědět zda na neurol si můžu dát jedno dvě piva ( desítky),...

Žlučník

Dobrý den, Před věma dny jsem prodělal sono vyšetření břicha s tímto výsledkem: Při...

Opožděná menstruace

Dobrý den, momentálmě mám problém s opožděnou menstruací. Dnes je to přibližně...

Epilepsie a řidičský průkaz

Dobrý den paní doktorko, jaké jsou podmínky pro získání řidičského průkazu když...

Více jak půl roku mě trápí poměrně velké padaní řas a vlasů.

Dobrý den, více jak půl roku mě trápí poměrně velké padaní řas a vlasů. V řasách...

Ranní stolice

Dobrý den, pokusím se vám co nejpřesněji objasnit můj problém. Je mi 24 let,...

Krevní tlak

Dobrý den,zajímá mě jak moc organismu škodí trvalý diast.tlak pod 65,přitom...

Mazové žlázy na penisu


Děložní sliznice

Dobrý den, včera jsem podstoupila odběr vajíček k umělému otěhotnění. Dr. mi...

Štípance přes den

Dobrý den, prosím o radu. Minulý týden jsem se vrátila z Indie, pořád...

Bolesti na krku, levá strana z venku v okolí krkavice

Dobry den,3tydny zpet jsem vam psala s dotazem ohledne bolesti na krku,leva...

Parkinson-léčení

Je mi 63 let. Parkinsonova nemoc mi byla potvrzena před osmi lety.Mám problémy...

Streptokok v krku

Dobrý den.Můj pětiletý syn byl léčen na anginu,následně streptokoka v krku.Teď...

Reklama
Zavřít