Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Paradentóza

Zuby Jiřina 14.12.2018

Dobrý den, léta chodím každých půl roku na zubní hygienu a k zubní lékařce, která mi asi před 12 lety zaléčila paradentozu aby nebyla aktivní(?). Draze jsem zaplatila i resekce dásní. Proto od té doby poctivě chodím na pravidelnou hygienu a na kontroly k pí. doktorce. Dnes, když jsem potřebovala vyjádření zubaře ohledně předoperačního vyšetření, mi sdělila, že mám u 2-4 zubů progresivní paradentozu, přitom zuby se mi nevyklají a ani nekrvácí při jejich čištění. A sdělila mi, že zřejmě před operací tyto zuby budou muset být vytrženy. Nechápu, proč mne tedy během dosti draze placených kontrol na problém neupozornila a neléčila. Za měsíc mám termín operace a dnes mi bylo sděleno toto - je mi 72 let a mám vlastních 22 zubů. Veškerá laboratoř včetně CRP je ok. Děkuji za vyjádření. Doplnění informací: děkuji za vyjádření pana dr. Piskáčka a chápu, co píše. Na druhou stranu nechápu, když měsíc před termínem operace, když poctivě chodím každých půl roku na zubní oddělení, proč nyní mám řešit trhání zubů apod, když mi stále je sdělováno, že situace je stabilizovaná. Na mém zubním stavu se vzhledem k tomu, že se mi žádný zub neviklá a ani nekrvácím (ani stopa krve) při čištění zubů apod. nemám. Přiznám se, že jsem z toho dost zděšená, protože ročně platím nemalé částky za zubní doktorku i za zubní hygienu. Vše si hradím, protože jsem byla vděčná, že mi paní doktorka kdysi pomohla - resekce a čištění dásní. Opravdu jsem zaplatila tisíce korun) apod. Mám již zajištěn nástup do lázní (protože, se změnily předpisy-zkrátily pooperační nástupy do lázní z šesti měsiců na tři měsíce) a i následnou pooperační rehabilitaci. Prostě k zubnímu lékaři jsem si šla v dobré víře jen pro potvrzení, že je vše ok, resp. vše v normě pro možnost operativního zákroku. Jen Vám sdělji, že to, co jsem absolvovala zdravotně za poslední dva měsíce je už dost na hlavu. Na druhou stranu jsem za to ráda, protože jsem důkladně proklepnuta. Ale postoj, že mne na eventuelní situaci - v důsledku mého věku paní doktorka znalá mých zdravotních problémů, včas neupozornila, abych situaci mohla před operací včas řešit, považuji za naprostou lhostejnost paní doktorky. Pacient má mít před operací také trochu klidu (souhlasíme, že psychika pacienta je jedna z nějdůležitějších před operací) a nevystavovat se zbytečně infekčnímu prostředí. Místo toho trávím poslední dobou 6-8 hodin v infekčním prostředí chřipek, viroz v čekárnách ambulancí, městské dopravě apod. Zubní mělo být poslední vyšetření. Přitom před třemi dny mi v nemocnici dělali punkci dutiny - naštěstí to byla jen cysta- opět jsem neměla žádné problémy. Opravdu jsem vyčerpaná a mám chuť se na celou operaci vykašlat a nadále pajdat a budit se bolestí. Nedovedu si totiž představit, že bych v důsledku lhostejnosti zubní ošetřující lékařky toto kolečko absolvovala znovu při posunutí termínu operace. Opravdu jsem děsně unavena a znechucena ošetřující zubní lékařkou. Na druhou stranu musím poděkovat všem ostatním lékařům, kteří mne během posledních dvou měsíců vyšetřovali (včetně mého obvodního lékaře) za ukázkový přístup doktora k pacientovi. Také jsem jim poděkovala a někde přinesla i kytičku. Takže nejsem nespokojená pacientka. Děkuji za trpělivost.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, před operací musí proběhnout vyšetření - k vyloučení možných ložisek infekce. Pokud je zjištěno možné ložisko infekce (odkud by se pak mohl zánět šířit dále do těla), musí se toto vyřešit před operací (v případě zubů jejich ošetření či extrakce).
Jelikož nejsem specialista- zubní lékař, nemohu adekvátně posoudit Váš stav stran paradentózy. Z tohoto důvodu předám Váš dotaz dále našemu specialistovi, aby vše posoudil (i když bez Vašeho vyšetření to asi bude složité). Prosím, vyčkejte i odpovědi od specialisty a omlouvám se, že nemohu poskytnout bližší informace. Přeji Vám, aby vše dobře dopadlo (jak zubní ošetření, tak operace). S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jaromír Piskáček

Specializace: Dentální hygiena, Dětská stomatologie, Maxilofaciální chirurgie, Ortodoncie, Parodontologie, Stomatochirurgie, Stomatologie‎ Pracoviště: Dental clinic Dr. Piskáček, Praha - Anděl

Dobrý den. Souhlasíms vyjádřením praktické lékařky. Doplním jen, že pokud jste trpěla již před dvanácti lety parodontitidou, kterou bylo nutno léčit operativně, tak se dá říci, že je celkem úspěch, že do této doby se nemuselo nic radikálně řešit. Bohuže léta příbývají všem a situaci zhoršuje i běžná atrofie, která přichází se stářím. Pokud se plánuje větší chirurgický zákrok, před kterým chce mít operatér vyjádření, zda-li by jeho zákrok neohrozila nějaká fokální infekce, tak je nutné si položit otázku, co je pro vás přednější a bohužel asi nějaký ten zoubek oželet. Ostatně pak existuje i možnost protetického event. implantologického řešení. S pozdravem MUDr.Piskáček

Odpovídá lékař:

MUDr. Jaromír Piskáček

Specializace: Dentální hygiena, Dětská stomatologie, Maxilofaciální chirurgie, Ortodoncie, Parodontologie, Stomatochirurgie, Stomatologie‎ Pracoviště: Dental clinic Dr. Piskáček, Praha - Anděl

Dobrý den, dostal se mi k vyjádření znovu váš dotaz. Nemohu napsat nic jiného, než jsem vám již sdělil. Z vašeho již druhého dotazu na stejnou věc je víc než zřejmé, že jste ve svoji ošetřující lékařku ztratila důvěru. Proto moji odpověď doplním o to, abyste zkusila navštívit i jiného stomatologa a názory si porovnat. S pozdravem MUDr.Piskáček

Související dotazy

Paradentóza a úbytek skloviny
Mohla by se ztráta zubní skloviny nějak nahradit? A...
Pokročilá paradentóza
Dobry den, Mam velmi pokrocilou paradentozu a zubarka...
Paradentóza
Dobrý den Chtěla jsem se zeptat když mám paradentóza...
Citlivost zubů
Zničeno nic me začaly bolest přední zuby nebo jinak...
Bolest dásní
Dobrý den, před pár dny mě začali strašně bolet dásně....
Paradentoza?
co si pamatuju tak mám odhalené krčky. z části asi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Paracetamol

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, jak dlouho přetrvá stopa paracetamolu v krvi...

Paracetamol + vysoká dávka kofeinu

Dobrý den, včera večer jsem krátce po sobě měla jedno silné kafe + kofeinovou...

Paracetamol Dr.Max

Jsou nějaké vážnější následky při požití většího množství paracetamoku než je...

Paracetamol v těhotenství

Váš dotaz do poradny: Dobrý den, pane doktore/doktorko. Obracím se na Vás z...

Paradentosa

Zubnímu lékaři chodím pravidelné je mi 50 let parodontalní chobot mám 2mm.Chtěl...

Paradentosa

Je mi 52 let byla mi diagnostikovaná parodontitida.Dentistka mě odstranila...

Paradentóza

Dobrý den Chtěla jsem se zeptat když mám paradentóza mohu používat elektrický...

Paradentóza

Dobrý den jen bych se zeptal mám docela pokročilou paradentózu - vrchní zuby...

Paradentoza

Dobrý den, můj otec má paradentózu a já se bojím abych jí nechytil taky. Je...

Paradentoza

Dobrý den Již nějakou dobu pociťuji určitou bolest zubů či dásní. Ráda si dám...

Paradentoza

Dobry den. Mam podezreni na paradentozu. Obnazuji se mi dolni predni zuby a...

Paradentoza

Dobrý den, chci se zeptat,jestli se jedná o odhalené zubní krčky, paradentozu....

Paradentóza

Přeji dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda by jste mi mohl doporučit něco účinného...

Paradentóza a úbytek skloviny

Mohla by se ztráta zubní skloviny nějak nahradit? A dá se paradontóza léčit?

Paradentoza?

co si pamatuju tak mám odhalené krčky. z části asi horší zubní hygienou v pubertě...

Paradoní kyfotizace krční lordozy a regresivní změny

Dobrý den pane doktore.Mívám problémy s krční páteří,motání a závratě,migrenozní...

Paradontoza

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na zánět dásní který mám cca od 15 let ať dělám...

Paradontóza

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli může paradontóza mít vliv na zvýšené CRP...

Paradontoza

Dobrý den, moje dcera má silnou paradentózou. Musely se vytrhnout všechny stoličky...

Paradontóza?

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí spodní zuby - jedničky. "Drolí" se...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bodání v pravém boku


Bolest břicha po sexu před MS

DObrý den, už mě to trápí nějaký ten pátek. CCA týden před MS mě po sexu bolí...

Nekróza

Dobrý den, po odstranění pigmentového névu v třísle, se mi dle paní doktorky...

Necitlivé tříslo

Dobrý den, ráno jsem si přejela přes stehno a zjistila jsem, že necítím maso...

Tlukot srdce

Dobrý den, mám problémy s pravidelným tlukotem srdce. Když se dívám na televizi...

Pálení na hrudi při běhu

Dobry den mam dotaz pri behu nebo jizde na kole se zadycham to by nevadilo ale...

Nadvarle

Dobrý den, dlouhodobě se potýkám s problémy bolestí varlat. Nebo teda podle...

Píchání v pupíku

Dobrý den, jsem kluk a je mi 14 a mám někdy takové jakoby píchání v pupíku......

Nachlazení a krvácení z nosu


Biseptol a kyselé


Distorze krční páteře po autonehodě

Dobrý den, manželka měla v pátek 23.2 2018 autonehodu,kde stála s autem při...

Myom

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Před měsícem a půl jsem začala brát svou...

Bolest palce u nohy

Dobrý den, už den mě bolí palec u nohy v oblasti vedle nehtu. Plus k tomu mam...

Slyším hlasitý tlukot srdce

Dobrý den, v posledních týdnech se mi několikrát stalo následující: vleže...

Boule na čele

Dobrý den, před dvěma dny se mi udělala boule na čele. Cítím pnutí, ale jinak...

Biosil

Dobrý den, už dlouho dobu jsem přemýšlela o užívání biosilu plus. Po dlouhém...

Zánět štítné žlázy, příznaky

Dobrý den mám autoimunitní zánět štítné žlázy, už mi nefunguje tak jak má a...

Zmizí sami papillae coronae glandis?

Dobrý den Papillae coronae glandis zmizí samo od sebe? Děkuji za odpověď.

Střevní chřipka?


Vnitřní neklid, nervozita, stažený žaludek, pocit odtažitosti


Reklama