Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Pasteurella multocida

Eva . 25.7.2015 redakce uLékaře

Dobrý den, už asi půl roku mě trápí neustálá bolest v krku a problémy pří polykání. Byla jsem na ORL, kde mi byla zjištěna bakterie Pasteurella multocida. Doktor mi předepsal antibiotika a po 3 týdnech znovu výtěr z krku. Vůbec mi ale nebylo řečeno, jak jsem se mohla nakazit a jestli můžu já někoho nakazit. Jenom to, že je tato bakterie součást běžné flory HCD u psů a koček. Také bych se chtěla zeptat, jak se tato nákaza u člověka projevuje, protože u mě to bylo zjištěno spíše náhodně... a jak moc je pro člověka nebezpečné. Moc děkuji za Vaši odpověď.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den. Bakterie P. multocida je skutečně součástí běžné flory zejména psů, koček a králíků, ale i celé řady dalších domácích i divokých zvířat, včetně např. drůběže. Přenos na člověka se děje zpravidla kousnutím, škrábnutí či třeba jen olíznutím infikovaným zvířetem, je možný i přenos prostřednictvím předmětu, který byl v kontaktu se zvířetem. Je ovšem popsáno i mnoho případů infekce člověka touto bakterií u osob, které neměly žádný kontakt se zvířaty. V praxi bývá P. multocida nejčastěji kultivována z ranných infekcí po pokousání zvířetem, nicméně teoreticky může tato bakterie způsobovat rozličné infekce snad téměř všech orgánů či tkání, včetně právě třeba horních cest dýchacích (tonsilitida - zánět krčních mandlí, pharyngitida - zánět hrtanu). Je otázka, zda pozitivní kultivace Past. multocida ve výtěru z krku souvisí s Vašimi problémy. Pokud ano, měly by potíže usouit po ATB léčbě. Infekce reaguje na léčbu běžnými ATB penicilinové řady zpravidla dobře. I když kupř. ranné infekce způsobené bakterií Past. multocida mohou mít někdy dramatický průběh, pro jinak zdravého člověka tato bakterií nebezpečná není, pokud je infekce správně léčena. Problém může být u osob, které mají z různých důvodů oslabenou imunitu. Přenos z člověka na člověka je při úzkém kontaktu možný. S pozdravem.

Související dotazy

Zánět dásně - možný přenos od psa?
Dobrý den.Již dlouhou dobu mě trápí potíže pravé horní...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pásový opar, použití Biolampy

Již druhý týden mám pásový opar na levé části zad, táhnoucího se v kříži od...

Pásový opar, znamená to něco ??

Dobrý den, před měsícem jsem prodělala zřejmě pásový opar (kožní lékařka...

Pásový opar, žena 65 let

Dobrý den, moje babička trpí pásovým oparem... Její 65 let... je po operaci...

Pásový opar?

Dobrý den, v zátylku na hlavě se mi udělala vyrážka která ještě vystoupla jako...

Pásový opar?

Ja by sa chcela informovať čo to je pasovy opar?

Pásový opar?


Pasovy opar????

Dobry den, zasilam vam fotografii fleku co mam na tele. Prevazne prava strana....

Pásový opar.

Dobrý den prodělala jsem pásový opar ,teď je to vklidu ale blíží se léto a...

Pásový opar...

Dobrý den, v úterý se mi udělal pod pravým okem červený flek, ze kterého se...

Passedan GTT a Novo-Passit

Dobrý den. Mám dotaz ohledně léků PASSEDAN GTT a NOVO-PASSIT. Jaké jsou příznaky...

Pastilky na krk

Dobrý den jsem v pátem měsíci a chci se zeptat jestli mužu tyto pastilky na...

Pastilky na krk

Omlouvám sjmenu smim je v 5 měsíci na škrábání v krkuoměla sem napsat jak se...

Pastilky orofar s lidokainem

Dobrý den.Koupil jsem si na bolest v krku pastilky orofar s lidokainem.Jsou...

Pata

Dobrý den Před půl rokem jsem při kopané byl nakopnut do paty.Bolelo to vždy...

Pata

dobry den,jen tak zniceho nic me zacla bolet pata a nemohl sem doslapnou,protoze...

Pátá antibiotika za čtyři měsíce

Dobrý den. Mojí mamince je 52 let a už od října bere pátá antibiotika. Nejdříve...

Pátá antibiotika za sebou

Dobrý den, maminka (52let) bere již pátá antibiotika za sebou, nakazila se...

Pátá antikoncepc

Dobrý den , chtěla bych se zeptat .... v září 09 jsem začala brát ha Sunya ,...

Pátá dětská nemoc

Dobrý den mám na vás prosbu.Je mi 33 let,mám 8 letou dceru.ta prodělala pátou...

Pátá dětská nemoc a očkování

Dobrý večer, moc prosím o radu. Syn/3r/ prodělal pátou dětskou nemoc. Již týden...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nateklá noha

Dobrý den,chci se zeptat již nějakou dobu,asi tak 5let mám mírně nateklou pravou...

Když se mužům tvoří mléko...

Tvorba a odtok mléka je u mužů je velice vzácný jev. Vyskytnout se ale může....

E coli v moči a pochvě

Dobrý den, často trpím na nálezy střevních bakterií v moči a pochvě bez příznakově....

Červené fleky v podbřišku

Dobrý den v oblasti podbřišku se mi asi před čtrnácti dny udělali malé červené...

Nejlepší, nejúčinější volné lokální anestetikum

Chtěl bych se zeptat které volně dostupné anestetikum třeba sprej nebo mast...

Periorální dermatit

Dobrý den, už 10 let mám periorální dermatitidu. Začalo to týden před svatbou,...

Zánět lýtkových svalů, Achilových šlach

Náhle, ze dne na den asi 14 dnů nemohu normálně dělat kroky a postavit se na...

Bolest zadnej casti stehna, kolena a pod zadkom

Zdravím, mam taky problem - pocitujem dost silnu pulzujucu bolest v zadnej casti...

Složení spermatu


Bolest zápestí


Přisáté klíště

Přisáté klíště obvykle snadno sami odstraníme. Lékaře vyhledáme tehdy, pokud...

Pálení penisu

Dobrý den, přítele trápí pálení penisu při pohlavním styku bez kondomu. S kondomem...

Může genetika za zhoršený průběh astmatu u Afroameričanů?

Nedávný americký výzkum prokázal, že pacienti černé pleti trpící astmatem hůře...

Problémy s rozcvičením kolene

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, po úrazu na lyžích mi byl diagnostikován...

Citalec nezabírá


Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Bolesti ruky

Dobry den,chci se zeptat uz dele me boli obcas levá ruka,začne to vpředu vlevo...


Určitě víte, že na rozdíl od toho, co tvrdily ještě naše babičky, opalování...

Impotence po léčbě rakoviny prostaty může mít řešení

Erektilní dysfunkce neboli impotence je neschopnost dosáhnout dostatečné erekce...

Bolest prsu při kojení

Dobrý večer, mám dotaz týkající se kojení. Kojím téměř 3 měsíce a poslední dobou...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×