Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pátá antibiotika za sebou

Léky Jana 26.4.2012

Dobrý den,

maminka (52let) bere již pátá antibiotika za sebou, nakazila se od mého tříletého syna, když ho hlídala (synovi pak našli v krku streptokoka). Doktorka jí nejdříve předepsala Penicilin (7dní) - bez výtěru z krku, pouze se jí podívala na mandle. Poté maminka řekla doktorce o tom, že vnuk má streptokoka a ona tedy asi také, takže dostala ještě Penbene (7dní), opět bez výtěru z krku. Po dobrání těchto druhých atb jí doktorka z krve zjistila, že má hodně vysokou sedimentaci, podívala se jí do krku a předepsala opět Penbene (7dní). Po dobrání dostala injekci Pendeponu, sedimentace prý byla poloviční než minule ale stále vysoká, takže dostala další atb (Zinnat). No a dnes byla na kontrole, sedimentace prý vyšší než minule (asi 65 a 120), píchla Pendepon a předepsala Doxybene. Chtěla bych se zeptat, zda je v pořádku předepisovat tolik atb za sebou, navíc bez např. výtěru z krku, aby se zjistilo, zda jde o bakteriální infekci nebo ne... Maminka už se cítí celkem zdravá, jen má ještě kašel a je unavenější (ale ta únava asi může být i z toho stálého braní atb).

Já sama jsem také ve stejnou dobu toho streptokoka od syna chytila, brala jsem dvoje atb (nejdříve Klacid, to jsem ještě nevěděla, že syn má streptokoka, po dobrání jsem šla na výtěr-našel se streptokok a dostala jsem Ospen). Po dobrání dvou atb jsem měla sedimentaci 70 a 105, ale cítila jsem se už zdravá, jen jsem měla ještě kašel a byla jsem unavená. Moje doktorka mi už další atb nepředepsala, jen říkala, že mám být ještě v klidu a šetřit se. Po 10 dnech jsem měla přijít na další odběr kvůli sedimentaci, ta už byla nižší, ale stále je ještě dost vysoká, ale doktorka mi říkala, že prý může po nemoci chvíli přetrvávat vysoká sedimentace a pokud nemám jiné problémy, tak to nevadí, jen se mám šetřit a přijít ještě na další kontrolní odběr.

Je v pořádku brát tolik atb za sebou když už se maminka cítí celkem zdravá (až na ten kašel a únavu)? A co dělat, aby se zamezilo škodlivým účinkům atb na organismus - probiotika nebo k nim i něco jiného?

Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Ve skutečnosti nešlo u Vaší maminky o patery antibiotika - penicilin, Penbene a Pendepon je vše totéž. Penicilin je pro svou dobrou účinnost stále lékem první volby na streptokokovou infekci. Pokud nepomůže nebo je není-li možné pro alergii penicilin podat, dávají se jiná antibiotika (např. klindamycin). Většinou se penicilinem podaří streptokoka vyhubit, ale cca v 5% případů se to nepovede. Důvodem může být např. nedostatečná dávka antibiotika, místní faktory v tkáni, přežívání streptokoka v buňkách, individuální citlivost každého jedince. U Vaší maminky však nebyl proveden výtěr z krku, takže těžko říci, zda jde u ní o streptokokovou infekci. Stěr z hrdla a krčních mandlí (a nosu) je tedy nutné provést. Zvýšená sedimentace může s popsanými obtížemi souviset, ale vzhledem k trvání nemoci bych doporučil provést aspoň základní krevní odběry a rozhodně výtěry z krku a nosu. Pokud obtíže trvají dlouho, doporučoval bych vyšetření u odborného lékaře (ORL), neustane-li kašel, je nutný i rentgen hrudníku. Probiotika je vhodné k antibiotikům podávat, např. Hylak forte 3 ml 3x denně, konzumovat bílé jogurty se živou kulturou, možné je podpořit snahu o léčení infekce kloktáním a výplachy (např. Kutvirtovo kloktadlo, Tantum verde ...).

Související dotazy

Bolest paty
Dobry den pri chozeni ve spratnych botach me zacala...
Antibiotika
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se...
Antibiotika
Dobrý den, opakovaně mi byl ve vagině zjištěn Staphylococcus...
Antibiotika
Dobrý den. Mám zánět středního ucha a beru na to antibiotika...
Antibiotika
Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho zůstávají v těle...
Pátá antibiotika za čtyři měsíce
Dobrý den. Mojí mamince je 52 let a už od října bere...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pásový opar.

Dobrý den prodělala jsem pásový opar ,teď je to vklidu ale blíží se léto a...

Pásový opar...

Dobrý den, v úterý se mi udělal pod pravým okem červený flek, ze kterého se...

Passedan GTT a Novo-Passit

Dobrý den. Mám dotaz ohledně léků PASSEDAN GTT a NOVO-PASSIT. Jaké jsou příznaky...

Pasteurella multocida

Dobrý den, už asi půl roku mě trápí neustálá bolest v krku a problémy pří polykání....

Pastilky na krk

Dobrý den jsem v pátem měsíci a chci se zeptat jestli mužu tyto pastilky na...

Pastilky na krk

Omlouvám sjmenu smim je v 5 měsíci na škrábání v krkuoměla sem napsat jak se...

Pastilky orofar s lidokainem

Dobrý den.Koupil jsem si na bolest v krku pastilky orofar s lidokainem.Jsou...

Pata

Dobrý den Před půl rokem jsem při kopané byl nakopnut do paty.Bolelo to vždy...

Pata

dobry den,jen tak zniceho nic me zacla bolet pata a nemohl sem doslapnou,protoze...

Pátá antibiotika za čtyři měsíce

Dobrý den. Mojí mamince je 52 let a už od října bere pátá antibiotika. Nejdříve...

Pátá antikoncepc

Dobrý den , chtěla bych se zeptat .... v září 09 jsem začala brát ha Sunya ,...

Pátá dětská nemoc

Dobrý den mám na vás prosbu.Je mi 33 let,mám 8 letou dceru.ta prodělala pátou...

Pátá dětská nemoc a očkování

Dobrý večer, moc prosím o radu. Syn/3r/ prodělal pátou dětskou nemoc. Již týden...

Pátá nemoc

Dobrý den, doktorka mému synovi (5 let) diagnostikovala pátou nemoc, ted má...

Pátá nemoc

Dobrý den pane doktore, dcera byla v kontaktu s holčičkou, která měla 5.den...

Pata Nemoc v tehotenstvi

Dobry den, jsem aktualne ve dvacatem tydnu tehotenstvi. Me netere maji prave...

Pátá nemoc v těhotenství - zjištění infekce z krve

Dobrý den paní doktorko, nyní jsem ve 22. týdnu těhotenství. Dne 2.5. (cca...

Patelární obtíže

Dobrý den, pane doktore. Přesně před rokem jsem měla úraz kolene, noha zůstala...

Patella multipartita

Dobrý den,několik let mám obtíže s bolestivostí pravého kolene.asi před 2 lety...

Patella složená ze třech jader

Dobrý den, již od dětství mám problémy s kolenen, respektivě s češkou. Zřejmně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dušnost po zátěži ( 35 schodů )

dobrý den chci se zeptat moje kamarádka bere tabletky na tlak každé ráno v 7.00...

Je mi pořád zima

Na tlak beru léky a držím ho mezi 130-140/70-90, mám stále studené ruce a poslední...

Hořko v ústech

Dobry den uz asi 4 dny mam velice hořko v ustech (Celodenne be jen po jidle...

Použití lenienské masti u měsičního kojence

Dobrý den! Jsem otec jeden a půl mesiční dcerušky. Má hodně suchou pleť. Jeji...

Nepravidelný menstruační cyklus

Dobrý deň, volám sa Barbora a mám 16 rokov. Chcela by som sa poradiť o svojom...

Hyperprolaktinémie


Lék na alergii v těhotenství

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli mohu vzít Cezera 5mg na alergii v těhotenství,jak...

Papírkový test pozitivní na krev v moči.

Dobrý den,náhodně jsem si udělala papírkový test moči,chtěla jsem ho jen vyzkoušet...

Nález HSIL


Vyrážka

Dobry den, po asi tridenni expozici na slunci a koupani se v prehrade, rece...

Bolesti nohou bez zjištěné příčiny

Dobrý den, více než rok mě bolí celé obě nohy a cítím tlak na levé straně bederní...

Konizace děl. čípku

Dobry den sem skoro 4tydny po konizacidelozniho cipku metodou LEEP vcera sem...

Nachlazení a nakažlivost

Dobrý den, mám dotaz ohledně nachlazení a doby nakažlivosti. Od pondělí jsem...

Jednodenní zvracení - nakažlivost


Arytmie

ovlivňuje užívání tbl Concoru i celkový tlak/myslím systolu a diastolu,matka...

Panická porucha

Dobrý deň, nie som si úplne istý ako to opísať ale v poslednej dobe (a dajme...

Návštěva lékaře

Dobrý večer, mám dotaz jsem po operaci srdce , transpl. aortální chlopně za...

Stav po trhání zubů


Jak rozhybat celist

Dobry den mam dotaz jak nejlip rozcvicit celist pred trema dnama my pan zubar...

Zánět mandlí
