Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

PH metrie jícnu

Uši, nos, krk Kristýna 2.2.2021

Dobrý den, chtěla bych se poradil s ORL specialistou ohledně “přeložení” výsledku vyšetření. A také mám dotaz kvůli tomu na gastroenterologa.

Na gastrologii jsem dostala doporučení na Ph metrii kvůli mimojicnovym projevům refluxu. Byla jsem dnes v laryngologicke poradně na konzultaci a dohodnutí tohoto vyšetření. Paní doktorka mi v rámci toho prováděla vyšetření jehož výsledky prikladam v příloze.

Mě osobně řekla, že je v rámci toho vyšetření všechno v pořádku a mám přijít na tu Ph metrii začátkem března.

Když jsem se však divala do zprávy, tak tam je napsáno něco o pachydermii zadniho k. a ze v NBI světle jsou tam “dots”. Pokud se nepletu, tak se NBI světlo používat pro odhalení počáteční fáze nádoru a trosku mne vyděsilo, ze mám v NBI nějaký nález teček. Co to přesně znamená, to “v NBI dots”, jeho vážné? Chtěla bych poprosit o vysvětlení co korektně tyto nálezy znamenají? Mě bylo řečeno ze je vše v pořádku, tak jsem překvapena ze ve zprávě je pachydermie čehosi a nález pod NBI světlem.

Mohu obecně poprosit o zhodnocení přiložené zprávy, zda výsledky vyšetření jsou opravdu v pořádku?

A dále by mne zajímalo ohledně vysazeni léku na reflux. Bylo mi doporučeno až do vyšetření Ph metrii neužívat léky, což pro mě znamená, ze budu měsíc bez léku, které nyní beru 2x denně. Na kontrolní gastroskopii z minulého týdne již nebyl makroskopicky patrný zánět oproti předchozímu vyšetření. A já mám nyní strach, ze když nebudu měsíc brát léky, tak se zánět na sliznici žaludku a jicnu opět objeví. Je opravdu vhodné léky vysadit na cely jeden měsíc? Nemůže tím dojít k opětovnému vzniku zánětu jicnu? Měla jsem 1.stupeň zánětu, který se dle všeho zalecil pomoci léku a mám obavy ze po měsíci bez léku z toho muže být třeba 2.stupeň zanetu nebo něco horšího jako barettuv jicen.

Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Kristýno.
Děkujeme za Váš dotaz. Vzhledem k tomu, že se jedná o specifický dotaz, tak se neumím zcela dobře vyjádřit jako praktický lékař. Váš dotaz předávám ORL lékaři k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho dotaz. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vykydalová

Specializace: Audiologie, Dětská ORL, Foniatrie, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Soukromá ambulance ORL a foniatrie, Ostrava

Dobrý den, váš nález v hltanu a hrtanu je vpořádku, lékař ve zprávě píše bez suspekce , tzn. bez podezření na patologii, v NBI obraze je popsán nález teček může jít o zbytnělou lymfatickou tkáň na sliznicích , což koresponduje s nálezem chronického dráždění při refluxní chorobě. Co se týká léků na reflux , před vyšetřením se vysazují léky, aby se zjistilo, zda máte potíže bez terapie , je to podobné jako při alergologickém vyšetření , kdy se vysazují léky, aby nález při vyšetření nebyl ovlivněn léčbou.
Při potížích se domluvte s gastroenterologem, přeji hodně zdraví, dr.Vykydalová

Související dotazy

PH metrie jícnu
Dobrý den pane gastroentrolog chtěl bych se zeptat...
Pozitivní peptest a negativní pH metrie jícnu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možné mít extraezofageální...
PH moči
Dobrý den, chci se zeptat, jak tomu je s pH moči. Zajímám...
PH metrie
Dobry den, prosim o radu, pokud se chci nechat vysetrit...
PH metrie jícnu, bez průkazu patologického refluxu
Dobrý den,kdyz vyšetření ph metrie vysla bez průkazu...
Zánět jícnu
Dobrý den chci se zeptat může mít zánět jícnu tyto...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pfapa syndrom

Dobrý den, můj syn asi ve 4 letech začal trpět jedenkrát za měsíc angínou,...

PFAPA Syndrom?

Dobrý den, prosím o posouzení našeho problému. Náš 4,5 letý syn je téměř 2...

PFO a ST elevace

Dobrý den, před 2 měsíci mi diagnostikovali PFO hraničně hemodyn. významné....

Ph

Dobrý den, již dlouhou dobu mě trápí problémy s retencí vody. Zvláště po ránu....

PH

Po jaké době se dá z moči, z pH zjistit,že jsem těhotná?Děkuji

PH a brusinky

Pane doktore, měl bych 2 preventivní dotazy. 1)jak se nechá snížit (udržet...

PH ejakulátu


Ph ejakulátu 6,4 a azoospermie

Dobrý den, u manžela (26 let) zjistili opakovaně azoospermie. Urolog-androlog...

PH metrie

Dobry den, prosim o radu, pokud se chci nechat vysetrit jako samoplatce, jake...

PH metrie a reflux

Dobrý den, v minulém roce jsem podstoupil gastroskopické vyšetření žaludku.Byl...

PH metrie jícnu

Dobrý den pane gastroentrolog chtěl bych se zeptat ohledně měření 24 hodinové...

PH metrie jícnu, bez průkazu patologického refluxu

Dobrý den,kdyz vyšetření ph metrie vysla bez průkazu patologickeho refluxu,je...

PH moči

Dobry den, vna testech moč sediment mi vyšlo PH moč 7 ale problem je že jsem...

PH moči


PH moči

Dobrý den, prosím můžete mi napsat hodnoty pH moči u dětí (7let). Nějak se v...

PH moči - pomůže ietě nebo j k ničemu?


Ph moči 7


PH pudy/PH moci u cloveka


Ph semene


Ph slin pro určení možné rakoviny?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá bulka v okolí pochvy a na klitorisu


Bolest a otok ruky

Dobrý večer, mám otok vnější strany dlaně, ráno nemohu zkrčit prsty. Trvá cca...

Artroza III.-IV.stupně operace kolene

Dobrý den. Je mi 63let, mám artrozu v kolenou III. a III.-IV.st. Jeden ortoped...

Je možné takto otěhotnět?

Dobry den, s pritelem jsme se mazlili a on poté ejakuloval na me břicho. Trochu...

Mravenčení


Nemoc z povolání


Bolest mezihrudí

Dobrý den, jsem žena, je mi 22 let, nekuřák, alkohol nepiji, žádné medikamenty...

Vysazení léku Trittico; Prothazin místo Zolpidemu


Horké tváře a uši


Píchavá bolest mezi žebry

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, co by mohla značit píchavá bolest mezi...

Zvýšená hladina leukocytů v krvi


Norethisteron

Dobrý den, už asi 5 dní úžívám norethisteron zentiva a budu ho brát ještě...

Nespavost, strach, špatné dýchání

Dobrý den, chtěla bych znát váš názor na můj problém. Jsem ve 38 tt a již asi...

Boule nad zadkem

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, udělala se mi boule těsně nad zadkem a mezi...

Osypaný obličej a části těla

Dobrý večer,synovi se udělala nějaká nejspíše alergická vyráška která svědí,...

Leukocyty a bílkovina v moči, oteklá oční víčka

Dobrý den, v moči mi byly zjištěny četné leukocyty a bílkovina. Mám stále sucho...

Alergie na bílkovinu kravského mléka

Dobrý den, Dcera 18 měsíců má od miminka alergii na bílkovinu kravského mléka....

Doxybene a alkohol

Dobry den dostal jsem Antibiotika Doxybene 100mg mekke tobolky,proteze jsme...

Tlusté střevo - nadýmání?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co by mohlo zapříčinit to, že v tlustém střevě...

Štípání sliznice při vstupu do pochvy a během pohlavního styku

Dobrý den, během pohlavního styku mne asi poslední týden štípe vstup do pochvy...

Reklama