Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Plikace žaludku v 64 letech věku

Vnitřní lékařství Václav 16.1.2021

Zdravím, jsem ročník 1957, jsem silně obézní, mám hypertenzi, nyní jsem se při kontrolním vyšetření na hepatogastroenterologii, dozvěděl, že mám m.j. steatózu. Byla mi nabídnuta bariatrická operace nebo dlouhodobé užívání léků. Prozatím sem obojí odmítl(jléků již dnes užívám poměrně dost) a vzhledem k věku sem se pro operaci také nerozhodl. V příloze vám posílám kopii lékařské zprávy a chtěl bych znát váš názor. tzn. jestli mám riskovat zákrok nebo prášky nebo jiná varianta?
Děkuji za odpověď V.L.

1. Doplňující dotaz dne 18.1.2021: Nicméně, opomněl jsem uvést, že v Ikemu mi nabídli pouze placenou(140 000Kč) aplikaci, v Brně je možná pouze chirurgické zmenšení žaludku.
Mám ji přesto(pokud se domluvím vzhledem k věku) podstoupit?
Děkuji za odpověď a omlouvám se za to, že jsem to neuvedl v dotazu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Václave, z pohledu interní medicíny jste poměrně mladý - můžete mít před 20 let života, léčíte se pouze s hypertenzí a hypercholesterolemií, zatím jste neprodělal žádnou vážnou chorobu. Protože obezita snižuje kvalitu a délku života, doporučujeme Vám ji řešit, a to pokud možno dříve, než nastanou a/nebo se vystupňují komplikace - bolesti kloubů, dušnost, nevýkonnost, infarkt, nádorová onemocnění - ano, i ta jsou u obézních častější. Hubnutí v nemoci je mnohem obtížnější než v relativním zdraví. A je také pravdou, že statisticky lidé svévolně zhubnou do určitého věku, ale pokud se to nepodaří již dříve, tak v 64 letech už to příliš neočekáváme, přestože to by byla samozřejmě nejlepší cesta. Tedy jednoznačně Vám doporučíme některou z metod moderní medicíny. Plikace žaludku je opravdu volba číslo jedna - nevím, jestli Vám bylo vysvětleno, o co se jedná, jak výkon probíhá. Výkon se provádí endoskopicky, tedy nejedná se o otevřenou operaci. Provádí se na specializovaných pracovištích, aby byla zajištěna zkušenost operatéra. Časově je to výkon poměrně rychlý, vytvoří se řasa zanořená do žaludku, čímž se zmenší objem žaludku. Kromě toho, že se dříve dostaví pocit sytosti, protože se žaludek naplní, se změní i hladiny hormonů trávicího traktu, které pacientovi napomůžou snížením chuti na jídlo. Výhodou tohoto výkonu je vratnost - tedy v případě nespokojenosti s výsledkem je většinou možné plikaci zrušit. Na konkrétní výkon a jeho reverzibilitu stojí za to se zeptat v místě, kde by Vám zákrok nabídli. Operace jsou dnes rutinně prováděné, komplikace jsou vzácné, výsledky jsou výborné a pacienti bývají spokojeni. Farmakologie sice také disponuje moderními preparáty, ale mají své nevýhody. Zmíním dva z nich: Mysimba, to je centrálně působící lék, který potlačuje chuť k jídlu a navozuje pocit sytosti. Jeho nevýhodou je fakt, že po vysazení se potřeby pacienta najíst se vrací, tedy je potřeba vysoké nasazení pacienta a schopnost zhubnout i sám, hýbat se, Mysimbu mít pouze jako podpůrný lék na přechodnou dobu. Dále máme k dispozici lék Saxenda, to je původně antidiabetikum, ale užívá se i k léčbě obezity u pacientů bez cukrovky. Působí na úrovni hormonů trávicího traktu, jedná se konkrétně o analog GLP-1, tedy látku připomínající GLP-1. Účinkuje na více místech, efektem je snížení chuti na jídlo, zpomalení vyprazdňování žaludku, příznivý vliv na metabolismus cukrů atd. Nevýhodou je opět omezená "trvanlivost" efektu po vysazení léčby, potřeba vysokého nasazení pacienta, navíc v současnosti obtížná úhrada (pojišťovnou, většinou si tedy pacienti hradí lék jako samoplátci, cca 120-250Kč/den), lék se navíc aplikuje podkožně (jako inzulin). Z uvedeného vyplývá, že skutečně metodou volby našeho doporučení je bariatrická operace, konkrétně plikace žaludku jako metoda šetrná a bezpečná. Prošel jste špičkovým gastroenterologickým pracovištěm, kde navíc nyní dávají důraz na prevenci a léčbu civlizačních onemocnění, zaměřují se na léčbu obezity, můžete jim plně důvěřovat. Na detaily a případné další možnosti (operační) se ptejte, často pacienti těmto metodám nevěří při nedostatku informací. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Václave, plikaci žaludku považuji za pro Vás velmi vhodnou. Operace-bandáž žaludku je také možná a vhodná varianta, ale tam samozřejmě nelze počítat s vratností. Má však také dobré výsledky, pacienti bývají spokojeni, je to metoda starší a rutinně zvládnutá. Záleží ale, jestli byste tomu byl psychicky nakloněn, to je individuální a není správné pacienta do takové operace nutit. Pacienti před takovým zákrokem prochází psychologickým vyšetřením. Pokud bych osobně řešila, jaký výkon zvolit a mohla si to finančně dovolit, volila bych endoskopické řešení. Ale ani v případě, že bych tuto možnost neměla, považuji za vhodnější obezitu řešit klasickou resekcí žaludku, než nepodniknout nic. Ohledně úhrady by bylo nejlepší, kdybyste se informoval na pojišťovně, jaké jsou podmínky, ale také zda pojišťovna na takový zákrok nepřispívá. Případně vzneste dotaz ještě na konkurenční pracoviště /mailem/, na Moravě bohužel nemám přehled, ale v Praze by to byla OB klinika. V neposlední řadě by Vám jistě pomohlo, kdybyste se seznámil s někým z pacientů, kteří na takovém výkonu byli. Opět zeptejte se na to lékaře z obezitologické ambulance, zda nemá někoho z pacientů, kdo by se se svými zkušenostmi byl ochoten podělit. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Plikace žaludku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by byla možnost...
Hezký den,je mi 64 let,DM...
Hezký den,je mi 64 let,DM2st s kompenzací diaprelu...
Bolest žaludku
Dobrý den, mám dlouhodobý problém, který mne trápí...
Pálaní v žaludku
Dobry den je mi 15 let a uz asi 3 dny mne pali v zaludku...
Bolesti žaludku a obava z nádoru žaludku
Dobrý den.Před 5 lety mi byla provedena gastroskopie...
Bolest žaludku
Dobrý den Už pár let me trápí bolest žaludku a nafouknutí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Plicní sklípky

Dobrý den, už vícekrát se mi stalo, že mi ,,z těla vyšla,, (ústy) taková malá...

Plicní tumor s metastázemi do mozku

Dobrý den,mamince(77) byl náhodně zjištěn tumor plic s dvěma metastázemi do...

Plicní tumor u maminky

Dobrý den. Potřebovala bych pro maminku, která je hospitalizována v nejmenované...

Plicní výpotek u zápalu plic

Dobrý den, mám 3 letou holčičku, která byla hospitalizována se zápalem plic,...

Plicní vyšetření

Dobrý den,Včera jsem byla na plicním vyšetření po cca 3 letech.V rámci vyšetření...

Plicnivka u lidí

Dobrý den, syn 1r snědl kus slimáka.Na netu jsem se dočetla,ze existuje parazit...

Plieseň v podpaží

Dobrý den, mám pleseň v podpaží, koža je zašedlá, obvodný lekár mi dal mastičku...

Plieseň v pošve

Dobrý deň p.doktorka. Už dlhšiu dobu mám plieseň v pošve a gynekológ mi už predpísal...

Plika symdrom

Dobry den, mam 34r. Hravam v ramci volneho casu, futbal,hokej , tenis, behavam....

Plikace žaludku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by byla možnost provést u mne plikaci...

Plíse

Dobrý den, udělal se mi exém na rukou, šla jsem k lékaři. Krom rukou jinde exém...

Plíseň

Dobrý den, mám pro mě takový choulostivý dotaz.trpím svěděním, pálením a řezáním...

Plisen

Dobry den, udelali se mi na brise fleky. Kozni rekla, ze je to plisen. Je to...

Plíseň

Dobrý den paní doktorko, dnes jsem našla ošklivou černou plíseň na dně kelímku,...

Plíseň

Dobrý den, před nedávnem (už je to delší doba) se mi v obou tříslech udělala...

Plísen

Dobry den, asi pred siedmymi tyzdnami sa mi na zaludi objavila jemne popraskana...

Plíseň

Dobrý den, mám jakési nejspíše plísňové onemocnění v podpaží a to pouze na ochlupení...

Plíseň

Dobrý den, delší dobu mám zarudlá třísla, která svědí, časem se tvoří olupování...

Plíseň

Dobrý den, zhruba před 15ti lety jsem se léčila s plísní na těle. Co to bylo...

Plísen

dobrý den prosím potřebuji poradit byla jsem u gynekologa a ten mi řekl že mám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pseudomonas aeruginosa

Paní doktorka na ORL mně sdělila, že mám nález Pseudomonas aeruginosa, předepsala...

Pálení v krku a na pruduškách

Dobry den, Jiz par let mam v lete problemy s palenim v krku. jsem alergik...

Zvýšené trombocyty u těhotné


Spánek

Dobrý den, můj dotaz se netýká zdravotního poroblému, nevím, jestli na takovéto...

Systémová mastocytóza

Prosím o pomoc, už jsem z mé situace zoufalá. Problém se zažívání řeším od září...

Točení hlavy vleže


Porucha dýchaní u nákazy COVID-19

Dobrý den jsem pozitivní na covid . Trápí mě špatné dýchání neměl bych po konzultaci...

Bolest za krkem

Dobrý den, mám problém s tupou bolestí za krkem. Asi před 5 dny jsem si...

Kvácení z konečníku

Dobrý den mam problém měl jsem krvácení s konečníku ( natrhle střevo ) chtěl...

Ruptura plotynky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je rozdil mezi: sekvestr plotynky a rupturou...

Necitlive prsty

Dobry den, mám dotaz. Asi tak před týdnem jsem cítila, že malíček na právě ruce...

Erythema migrans?

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o odbornou radu. 3.8. mě kouslo klíště, odstraněno...

Spánek novorozence

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jak obléci novorozence na spaní. 14-cti denního....

Vodnaté pupínky na tváři

Dobrý večer. Zasílám foto.. Svědí mě vyrazka na tváři, mám ji skoro rok. Tvoří...

Užívání léku Panadol extra rapid (šumivé tablety)

Dobrý den pane doktore, roky jsem trpěla na silné migrény. Jediný lék, který...

Epilepsie a invalidní důchod

Dobrý den, mam krátký dotaz, trpěl jsem nočním pomočováním, které podle urologa...

Boule v podpaží

Dobry den, jsem muž a je mi 20 let, nahmatal jsem si bouli v podpaží a z venku...

Alergie na antibiotika

Dobrý den chtěla bych poradit byli my zjištěny plicní chlamydie nasazeny antibiotika...

Je to kandidoza?

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat, zda se v mem pripade jedna o kandidozu....

Trombocyty

Dobrý den ráda bych se zeptala co znamená zvýšena hodnota trombocytů ( 425),...

Reklama