Plynatost střev
Dobrý den,
již roky mě trápí silné nadýmání. Poslední dobou se to však výrazně zhoršilo - je to již každodenní problém. Začne to odpoledne a nejhorší je to večer. Citím vpravo dole ve střevě pohybující se plyny, které se jakoby zastaví vlevo nahoře tesně pod žebry a dál většinou samy nejdou. Pomůže mi pouze si lehnout na břicho a násilím si je ze střeva "vymačkat". Někdy toho plynu je opravdu moc. Většinou ani nesmrdí. Také citím vlevo nahoře pod žebry nenápadný tlak a hlasité projevy střeva - jakoby bublání. Na stolici ale chodím téměř pravidelně jednou denně před polednem. Stolice je vždy hnědá měkká, někdy řidší roztrhaná. Často jsou v ní kousky nestrávené zeleniny, semínek apod.
Myslím, že se hýbu dostatečně (kromě sezení v práci) a jím pestrou a zdravou stravu. Energie mi nechybí, nemocná nebývám. V červnu jsem měla všechny testy z krve na preventivní prohlídce u praktické lékařky v pořádku. Před rokem mi v testech vyšla velmi mírná intolerance na laktozu, kterou od té doby vynechávám (kromě sýrů a bezlaktozovych vyrobku). Za ty roky jsem vyzkoušela různé prostředky na nadýmání nebo vynechání některých potravin, ale nic vlastně doteď nepomohlo. Jen se to zhoršuje. Můžete mi prosím poradit, co bych mohla ještě vyzkoušet nebo čím by to mohlo být? Pokud bych s tímto problémem zašla k lékaři, jaké vyšetření mě nejprve čeká? Děsí mě představa gastroskopie nebo kolonoskopie. Předem velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den,
potíže s trávením mohou být zapříčiněny řadou "onemocnění". Jednak se může jednat o tzv. organická onemocnění, např. nádory (spíše u starších pacientů) či záněty střev, kde nejvýznamnějším vyšetřením je kolonoskopie. Neříkám, že se jedná o příjemné vyšetření, ale v dnešní době je možné toto vyšetření absolvovat pod tlumícími léky či v celkové anestezii, takže pro spoustu lidí se "nejotravnějším" stává pití prázdnícího roztoku. Další velkou skupinou jsou v rámci tzv. syndromu dráždivého tračníku funkční příčiny, k jejichž vyslovení je většinou třeba negativního kolonoskopického vyšetření (aby se nic nepřehlédlo), a může se jednat o nerovnováhu střevního mikrobiomu, určité potravinové intolerance (existují např. 30denní stravovací programy, kde vyřadíte z jídelníčku všechny problematické potraviny s postupným zaváděním a sledujete, zda Vám některá potravina nezačne dělat potíže) nebo třeba stres.
Určitě bych doporučil kolonoskopické vyšetření, byť chápu, že pacienti se tomuto vyšetření snaží vyhnout, protože interpretace krevních testů může být problematická. Dále bych doporučil vést si deníček jídel, kde si budete dopisovat, jak Vaše tělo na které jídlo zareagovalo, jako začátek pro odhalení možných problematických jídel - zaměřte se vždy na jednu potravinu, kterou důsledně na několik dní vysadíte (zde pozor na skryté složky potravin, které byste tam nečekala) a sledujde, zda se potíže zlepší.
S pozdravem Jan Zemek