Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Po astmatickém záchvatu mám stavy úzkosti

Psychika Alena 15.11.2018

Dobrý den,po astmatickém záchvatu mám stavy úzkosti,praktický lékař mi předepsal na noc Trittico 75mg 1 tabletu,ale přes jsem byla neklidná tak mi předepsal Escitalopram Teva 10mg.Dnes jsem si ráno dala 1 tabletu a cítím se taková omámená,možná je to na mě moc silné,nikdy jsem nic podobného neužívala,někdy mi buší hodně srdce.Všechny výsledky krve,srdce vše mám dobré.Můžete mi prosím poradit jak to mám užívat,nebo doporučit jiný lék přes den,ale nenávykový.Moc děkuji.Jsem objednaná k kpsychiatrovi,ale až v prosinci a potřebuji se dát dohromady,abych mohla pracovat a být v pohodě,mám 2 děti.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, v úvodu léčby Escitalopramem se mohou objevit příznaky, jako pocit omámení, který popisujte, obvykle ale odezní během několika dní. Já by jsem doporučila nyní v úvodu snížit dávku léku na polovinu, takže 5mg 1xdenně cca. týden, pokud se budete cítít dobře, pak navýšit na 10mg 1xdenně. Efekt tohoto léku ale očekávejte za 2-3 týdny nejdříve, o tom Vás nejspíše poučil již Váš praktický lékaře. Doporučila by jsem i psychoterapii, kognitivně behaviorální, naučí Vás lépe zvládat a predcházet úzkostním stavům, které máte. Případně toto přechodné období několika týdnů, než nastoupí efekt Escitalopramu, překrýt benzodiazepinem, např. Neurolem v dávce 0.25-0.5mg. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

PhDr. Josef Sýkora

Specializace: Psychologie Pracoviště: Energy – Centrum zdraví

Dobrý den, kromě návštěvy u psychiatra a medikace doporučuji určitě psychoterapii kognitivně behaviorální. Pravidelná terapie vám pomůže, abyste se ve svém těle lépe cítila a naučíte se i pracovat s vlastními myšlenkami, které ve vás vyvolávají patřičné emocionální reakce.
Co zatím můžete udělat sama:
Jako prvním krokem pro vás je naučit se relaxovat a to formou zklidňujícího dýchání a nácviku relaxace s odvedením pozornosti.

Nejrychleji relaxačního stavu docílíte, když se naučíte provádět prohloubené břišní dýchání (abdominální dýchání). Nádech a výdech provádíte nosem, nádech na 3-4 doby (vteřiny), s nádechem zapojíte i bránici, to poznáte podle toho, když se vám při nádechu začne vyklenovat břišní stěna a po nádechu přejdete do výdechu, který trvá delší dobu, než nádech, tj. 5-6 dob (vteřin) a při výdechu přitahujete břišní stěnu co nejvíce k páteři. A takto dýcháte 2,3 i více minut, ve vašem případě, tak dlouho, dokud nepoleví napětí. Doporučuji trénovat i v situaci, kdy necítíte žádné napětí. Je to proto, aby se na tento způsob zklidnění naučila reagovat vaše nervová soustava. Trénujte dýchání 10x - 15x denně po dobu 2 minut. Až si osvojíte tento rytmus dýchání, můžete později přejít k práci s myšlenkami, kdy k prohloubenému dýchání si přidáte následující: při nádechu si říkám - "vdechuji klid" - při výdechu - "s výdechem se usmívám" a vědomě se mírně začnete usmívat. Tím pádem si vy sama začnete určovat, na co budete myslet a ne mozek, aby vám určoval, na co bude on myslet.

Dále si, Vy sama, vezměte tužku a papír nebo sešit a pište si tam myšlenky, které vás v souvislosti s vaší životní situací napadají. Je to takové psaní dopisu druhé osobě. Dopis však nikde neposíláte. Myšlenky zde pište přímo, bez cenzury. Psaní vám pomáhá zpracovávat vaše myšlenky a emoce s tím spojené a také, když si budete text s odstupem času, např. dvou, tří nebo více dnů číst, bude vám poskytovat zpětnou vazbu. Má to tedy určitý terapeutický účinek. Rovněž psaní myšlenek je účinný základ pro psychoterapii. Přeji dostatek odvahy, vůle a vytrvalosti. S pozdravem PhDr. Josef Sýkora.

Související dotazy

Stavy úzkosti, léčba
Dobrý den, na lehčí stavy úzkosti jsem začal brát...
Stavy úzkosti
Dobrý den,je mi 24 let a trpím stavy úzkosti,strachu...
Stavy úzkosti?
Dobrý den, jmenuji se Michal, je mi 21 let a bohužel...
Stav uzkosti
Dobrý den, nedavno jsem byla na vetsi akci, kde bylo...
Stavy úzkosti
Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o radu. Posledního...
Stavy úzkosti po operaci
3.9.2015 jsem byla na operaci odstraneni dělohy a vaječníku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Po artroskopii

Dobrý den, ke konci listopadu jsem byla na artroskopii kolene a vyndali mi z...

Po artroskopii

Dobrý deň, po dvoch týždňoch od operácie (artroskopia kolena) som bol na kontrole...

Po artroskopii kolena


Po artroskopii kolene

dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zde jsem už jednou psala po artroskopi...

Po artroskopii kolene

dobrý večer pane doktore, byla jsem na artroskopii s kolenem zjištěno plica...

Po ASK

Dobrý den,jsem 2dny po artroskopii a chtěla jsem se zeptat,co by se mohlo stát...

Po ASK ,tomboze a embolii


Po ASK levého kolene

Dobrý den, dne 9.10. lonského roku /2013/ před 6 měsíci jsem podstoupil artroskopii...

Po ASK levého ramene

Dobrý den, jsem po ASK levého ramene podstoupila jsem ji 25.5.2015. Od té doby...

Po ASK se bolest v koleni ještě více zhoršila!

Dobrý večer pane doktore,již Vám opět píši o překlad v nové zprávě od nového...

Po augmentaci prsa jinak vysoko

Dobrý den, Hned po operaci jsem měla prsa stejné, avšak po cca 3 týdnech se...

Po autonehodě

Dobrý den, byla jsem naprosto zdravý člověk hyperaktivní jezdila jsem na kole...

Po běhu mám vždy ztuhlost lýtkového svalu

Dobrý den,vždy jsem sportoval a asi před dvěma lety jsem začal i s během.dávky...

Po běhu na běžeckém pásu se mi objevila bolest pravého kolene

Dobrý den, po běhu na běžeckém pásu se mi objevila bolest pravého kolene. Bolest...

Po bujnem sexualnim zivot...

Po bujnem sexualnim zivotu v mladi mam problem. Moje byvala pritelkyne s kterou...

Po celou dobu léčby mám lehce zvýšenou teplotu 37.2

Dobrý den, užívám již téměř měsíc 4mg Medrolu v tabletách. Předtím kapačky...

Po cvičení nemůžu usnout

Dobrý den! Je mi 21 a nikdy mi příliš nešel tělocvik, chodila jsem nanejvýš...

Po čase mu zlyhá

Dobrý den, mám nového partnera, máme taký problém, že on akože nemá absolútne...

Po čem se může značně vzvýšit leukocytosa

mám chron. lymf. leukémii zatím bez léčby a je velmi zajímavé, že vždy, když...

Po čistění ucha lékařem, špatně slyším

Dobrý den, před 4 dny jsem byla zaměstnavatelem vyslána na pravidelnou audiometrii,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boule na vnější straně kolene

Dobrý den, již od začátku června se mi na vnější straně udělala malá boule,...

Bolest konečníku při menstruaci

Dobrý den. Při menstruaci mám strašné křeče v konečníku. Stolice je téměř nemožná,...

Nadměrné pocení v intimních místech

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli existuje nějaký prostředek na nadměrné...

Utržená hlavička klíštěte


Oramellox

Dobrý den! Léčím se ze zánětem ramenního kloubu.Dostala jsem lék Oramellox...

Hořkost v ústech při jídle

Dobrý den, už 6. den mě trápí hořkost v ústech, která se objevuje jen při jídle...

Operace Achillovy šlachy

Dobrý den, jsem po operaci achilovky. 13.6 bych měl jít na kontrolu a pravděpodobně...

Hnědé fleky

dobrý den, již nějakou dobu mám tyto hnědé fleky na stehnech nesvedi nic to...

Kožní skvrny

Dobrý den,při sportování nebo silném zpocení se mi udělají v ohybech loktů velké...

Kratší menstruace a možnost otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Menzes mám už 3 roky. Poslední rok byla pravidelná...

Tlak při močení

Dobry ddn, citim neprijemny tlak pri moceni, ktery pocituji uz skoro tyden....

Nechráněný sex po interupci

Dobrý den, vím, že je to naprosto nezodpovědné, ale stalo se. Jsem 4 týdny po...

Lechtání v krku, kašel, zahlenění

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem dlouhodobých potíží dýchacího ústrojí....

Po artroskopii kolene

dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zde jsem už jednou psala po artroskopi...

Antikoncepce a zvracení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc je snížena účinnost HA, když jsem...

Léky na bolest

Dobrý den. Před sedmi lety jsem měl akutní pankreatitidu, nyní v klidu, s omezením...

Pohyby v břiše

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Už asi týden mám takové pocity jako když mám...

Váček na patře


Zarudlý žalud, jak dlouho se léčí

Dobrý den, už čtvrtým dnem mne trápí jeden intimní problém. Mám narudlý žalud...

Pocení po vyléčené sarkoidóze

Dobry den,chtěla bych se zeptat.Po porode jsem po půl roce jsem onemocnela erythema...

Reklama