Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Podezření na onemocnění kostní dřeně na magnetické rezonanci

Hematologie Jana 25.2.2021

Dobrý den,
píši Vám za svého přítele, který má dlouhodobé bolesti zad, které trvají zhruba 5 let. Není si vědom žádného úrazu, který by je mohl zapříčinit. Snad jen, že dříve hodně posiloval, napadá nás, snad jen nějaký nesprávně provedený cvik, ale o konkrétní situaci neví. Nejdříve ho lékaři odbývali, ale po změně lékařky byl odeslán na neurologii. (minulý rok) Měl problém s extrémní bolestí zad v bederní části a to mu vystřelovalo až do nohy. Zhruba před rokem byly tyto potíže extrémní. Byla provedena MR, na které se ukázala vyhřezlá plotýnka v dolní části a kousek od ní nějaký úlomek, který téměř zasahoval do nervu poblíž močové trubice. Vše popsáno v příložených zprávách. Za pár měsíců se stav zlepšil a bolesti ustoupily, dnes již v téměř nejsou. Dle měsíc starých výsledků z MR je stav mnohem lepší. Dnes byl na konzultaci těchto výsledků a pan doktor říkal, že stav se zlepšil a operace v tuto chvíli rozhodně není nutná. Nicméně co nás velmi znepokojilo je nová skutečnost, které si na předchozí, zhruba půl roku staré MR nevšiml. Ve zprávě se píše "Difuzně atypicky nízký T1/2 signál kostní dřeně obratlů, nelze vyloučit difuzní patologii kostní dřeně (široká dif.dg). Tento nález neměnný od předchozí MR." Pan doktor k tomu mnoho neřekl, prý si toho minule nevšiml a ten, kdo zobrazovací metodu popisoval, nález nespecifikoval, takže vlastně neví, co se tam nachází??? Pouze napsal, že doporučuje zkontrolovat za rok. Samozřejmě jsme z toho vyděšení, nevíme co dělat a koho se zeptat a s jakým odborníkem to konzultovat? Vyděsila jsem se, že by to mohla být rakovina kostní dřeně? Copak je možné to na MR přehlédnout? Určitě to nechceme nechat být a dál to vyšetřit, ale nevíme vůbec, na koho se obrátit. Můžete mi prosím vysvětlit, co by nález mohl teoreticky znamenat a jak s tím dál naložit?
Mimo tohoto problému má přítel dlouhou dobu problém s častými průjmy a bolestí břicha při vyprazdňování. Byl nedávno na kolonoskopii a nález byl negativní, všechno vypadá v pořádku. Řekli mu, že se to "občas stává bez známé příčiny". Alergie vyšetřeny, nemá. Píšu to pro jistotu, kdyby to spolu třeba mohlo nějak souviset. Jsem z toho opravdu velmi špatná, jsem v 8. měsíci těhotenství. Moc děkuji za rady.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Šilarová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Všeobecný praktický lékař, ordinace Milevsko

Dobrý den Jano. Chápu Vaše obavy. Jak píše pan doktor, který popisoval magnetickou rezonanci - diferenciální diagnostika je široká. To znamená, že se může jednat o mnoho stavů, včetně řekněme určité varianty normy - tedy ne nemoc. Podobný popis na magnetické rezonanci jsem dosud neviděla, takže Vám nejsem schopná podat konkrétnější informace či míru pravděpodobnosti, že by se mohlo jednat o vážnější onemocnění. Nejlepší by bylo, abyste přítele objednala na hematologii, kde nemoci kostní dřeně řeší. Doneste lékaři popis magnetické rezonance a požádejte praktického lékaře o výpis z dokumentace Vašeho přítele, který také vezměte s sebou. Naše sestřičky Vám pošlou kontakt na nejbližší hematologickou ambulanci. Dotaz ještě předám našemu hematologovi. Zdravím, Dr. Šilarová

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

já jsem se s podobným popisem na MR setkala u max. 10 pacientů, kteří měli MR z jiného než hematologického důvodu (autonehoda, úraz, bolesti zad). Cca u poloviny případů jsme prokázali nějaké hematologické onemocnění. Druhou polovinu pacientů sleduji nadále již několik let a nic se u nich za ta leta neobjevilo. Ti, kteří měli hematologické onemocnění, měli nějakou závažnou patologii v krevním obraze.
Tedy doporučuji minimálně základní odběry (základní biochemie - ledvinné testy, jaterní testy, železo a krevní obraz), vhodněji navštívit hematologickou poradnu, kde vám udělají podrobnější odběry.
Nicméně tento obraz kostní dřeně ukazuje, že kostní dřeň pracuje. Stačí třeba mít nějakou krevní ztrátu (třeba ze žaludečního vředu) a hned se zvyšuje buněčnost kostní dřeně a tedy se snižuje ten signál na MR. Nebo v rámci infekce se navyšuje "výroba" bílých krvinek, tedy se snižuje signál MR. A třeba to tak má váš partner vrozeně...

Naše sestřičky vás budou osloví s kontaktem na nejbližší hematologickou ambulanci.

Přeji hodně zdraví a klidný konec těhotenství
(jak říkám, nemusí to znamenat vůbec nic patologického)
MUDr. Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Odběr kostní dřeně
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala za jakých okolností...
Dárcovství kostní dřeně
Chtěla bych se zeptat, zda je možné dárcovství kostní...
Odběr kostní dřeně
Dobrý den, zajímalo by mě, jaká jsou rizika odběru...
Phenylketonurie a dárcovství kostní dřeně
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jestli bych mohla...
Tuk místo kostní dřeně
Dobrý den, prosím můžete mně vysvětlit co znamená a...
Dárcovství krve, plazmy, kostní dřeně, vajíček
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dárcovství...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Podezření na nákazu COVID-19

Dobrý den, prosím o radu. Od cca 11.3. mám tyto obtíže: teplota 37,2 - 37,5,...

Podezření na nákazu HPV

Dobrý den, jedná se o genitální bradavice ?

Podezření na nákazu HPV

Dobrý den, Přítelkyně si nahmatala bílé výrůstky v oblasti spodní části vagíny....

Podezření na nákazu HPV virem

Dobrý den, přibližně před půl rokem se mi vytvořily na penisu (pod předkožkou)...

Podezření na nákazu syfilis

Dobrý den, asi před 3 měsíci se mi na žaludu a vnitřní straně předkožky objevily...

Podezření na nákazu virem HIV

Dobrý den, před cca 5 lety jsem měla nechráněný pohlavní styk s mužem který...

Podezření na nakažení pohlavní chorobou

Dobrý den, jsem dlouhodobě v zahraničí(Francie) a před pár dny jsem měla nechráněný...

Podezření na narkolepsii

Dobrý den, trpívám spánkovou paralýzou a hypnopompickými halucinacemi. Byla...

Podezření na neprosperující těhotenství

Dobrý den, minulou středu jsem se dozvěděla, že mé druhé těhotenství je patrně...

Podezření na neuroboreliozu

dobry den,prodelala jsem dve preleceni lymske boreliozy,zjistena az pri brneni...

Podezření na otravu Lithiem

Dobrý den, Včera večer jsem dával nabíjet akumulátor Li-On do elektronické cigarety...

Podezření na Parkinsonovu nemoc

Zdravím je mi 14 let a mám problém s tím že se mi ze dne na den začali klepat...

Podezření na pásový opar

Již třetí den mne silně bolí okolo spodní a boční(směr k rameni) části pravé...

Podezření na pásový opar

Dobrý den, včera se mi v oblasti boku- na kyčli udělala vyrazka a mám podezření...

Podezření na PCOS

Dobrý den, po několika letech jsem se rozhodla v 18 vysadit antikoncepci. Po...

Podezření na plicní sarkoidózu

Dobrý den, na základě vyšetření plic 2x RTG a CT plic mi byla plicním lékařem...

Podezření na pohlavní chorobu

Dobrý den, pred 2 týdny se u mě projevilo pálení v močové trubici, 2 dny na...

Podezření na pohlavní chorobu

Dobry den, můj dotaz se týká pohlavních chorob. S přítelem máme vztah na dálku,...

Podezření na pohlavní chorobu

V neděli jsem měl náhodný nechráněný pohlavní styk. V úterý ráno se na jazyku...

Podezření na pohlavní chorobu

Dobrý den, už zhruba 2 týdny mě občas bolí kosti/svaly na rukou a nohách,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růst penisu

Dobrý den, mám problém, je mi 15 let už půl roku a mám menší penis, mám pouze...

Pocit únavy, špatné vidění, bolest celého těla

Dobrý den mám 2 měsíce po porodu v poslední době mám pocit únavy špatné vidění...

Bolest pod žebry v boku

Zdravím od středy mám takovou tupou bolest v oblasti pod žebry v levém boku...

Cvičení a svaly

Dobrý den.Mám takový problém.Nějakou dobu posiluji a cvičím břicho.Teď , když...

Mi někdy začnou otékat bříška prstů i dlaně, bolí a pak se udělá podlitina

Při uchopení těžšího předmětu nebo zmáčknutí nějaké hrany, zdvihnutí kbelíku...

Tupá bolest v paži

Dobrý den, paní doktorko, a děkuji předem za Vaši radu. Už skoro rok mě trápí...

Bolest hlavy od krční páteře

Dobrý den, zlobí mi krční páteř, což je asi v mém věku normální. Hlavně nyní,...

Bolest třísel

Dobrý den , je mi 22 , v únoru mi diagnostikovali zánět močových cest , ten...

Krvácení mimo menstruaci s kusy sliznice

Dobrý večer, je mi 22 let můj gynekolog je momentálně na dovolené, tak se...

Nateklá a podrážděná předkožka

Dobrý den, před dvěma dny po pohlavním styku mi přišlo, že je předkožka popraskaná...

Na palec nohy mi spadla 150kg tyč

Dobry den, dnes v praci mi na palec u nohy spadla 150kg tezka zelezna tyc.palec...

Bulka v žebrech

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně boule ( uzliny? ) v žebrech. 26.6....

Očkování a tetování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat byla jsem očkována proti tenanusu a černému...

Růst penisu

Dobrý den, hledal jsem všude možně, ale nenašel jsem. Můžete mě odkázat na...

Arachnoidální cysta, Chiariho syndrom, nespavost

Dobrý den, asi 4 měsíce mám problémy s tlakovými bolesti hlavy, nevolností,...

Bodnutí hmyzem - puchýř

Dobrý den. V sobotu 26.7. mě bodla včela. Ránu jsem ošetřila fenistilem, ale...

Duomox 1000 a alkohol

Dobrý den, před několika týdny mi zjistili z krve hraniční borelii. Nejprve...

Bolesti břicha po salmoneloze

Dobrý den, před 10 dny mi byla zjištěna salmonela (průjmy, zvracení, pocení,...

Pocit horkosti pri polykani

Ai mesic mam pri polykani jidla pocit horkosti v krku. Myslela jsem, ze mam...

Zvětšené uzliny krku

Dobrý den, chtěla jsem se poradit. Na krku mám asi 15 let 2 uzliny velikosti...

Reklama