Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Podezření na plicní sarkoidózu

Plíce, dýchání Michael 24.8.2020

Dobrý den, na základě vyšetření plic 2x RTG a CT plic mi byla plicním lékařem diagnostikována Sarkoidoza II stupně. (Mediastinální a hilová lymfadenopatie a rozsev drobných uzlíků v plic. parenchymu patně svědčí pro Sarkoidozu II stupně)
Doplněn byl i test odpadu vápníku, který svým výsledkem taktéž poukazuje na Sarkoidozu(Zvýšený odpad). Tubarkulinovým testem bylo taktéž vyloučeno TBC. V krevních testech nižší hladina vitaminu D. Za 7 dní mám podstoupit Bronchoskopii, která by tuto diagnozu měla potvrdit. Mé zdravotní komplikace trvají již měsíc a půl, zejména jde o zvýšené teploty do 37,5 spíše ve večrních hodinách, výrazné noční pocení, výrazné bolesti dolních končetin, zejména kotníků a okolí pat, kašel.
Tento stav se v podstatě nemění, pár dní jsem neměl teploty, jiné dny byla zase o něco lepší bolest kloubů atd.Následně se teploty objevily a tak dokola. Chtěl jsem se zeptat, zdali se tyto příznaky u Sarkoidozy vyskytují, zdali je normání, že teploty takto dlouho trvají, stejně tak noční pocení. V případě, že užívám například Ibalgin, bolesti a teploty ustupují a cítím se výrazně lépe.

Chtěl jsem se dále zeptat, i přez to, že vše svědči pro Sarkoidozu, jaka je moznost, ze by se mohlo jednat napriklad o lymfom? Priznaky nemoci jsou si navzajem velice podobne. Vim, ze skutecne jasno bude az po Bronchoskopii plic, prez to jsem z teto moznosti dost nervozni. Mnohokrat dekuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Linda Brožová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Mladá Boleslav

Dobrý den, pane Michaele, děkuji Vám za dotaz. Sarkoidóza je granulomatozní multisystémové onemocnění, jehož původ je neznámý. Existuje jak forma asymptomatická, tzn. že dotyčný nemusí mít žádné příznaky a tudíž ani není třeba léčby, tak akutní fáze onemocnění, projevující se symptomy, které vy popisujete- chřipkovité příznaky ( pocení, teploty, bolesti svalů, kloubů), otoky kolem kotníků, suchý kašel, dušnost , únava. CT vyšetření plic je vůbec nejprůkaznější diagnostická metoda, kde je zde popisován typický nález svědčící pro sarkoidózu. Vám byla sarkoidóza diagnostiována již z RTG a následně CT plic. Biopsie zde slouží pouze k potvrzení- pokud není diagnóza zcela jasná. Ale pokud RTG i CTpoukazuje na sarkoidózu 2.st., není třeba zbytečných obav z jiné nemoci.
S pozdravem a přáním hezkého dne, Dr. Brožová

Související dotazy

Plicní embolie
Dobrý den, na konci srpna jsem prodělala plicní embolii...
Plicní embolie
Dobrý den, známá dnes u lékaře po krevních testech...
Diagnostika plicní embolie
Dobrý den, lze zjistit plicní embolii jen z krevního...
Koronavirus u plicní choroby
Dobrý den, plicní sarkoidózu II. stupně. Chtěl bych...
Plicní embolie
dobry den.chtela bych se optat.dnes jsem byla na ct...
Plicní embolie
Dobrý večer Chtěla bych se zeptat mam leidenskou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Podezření na nakažení pohlavní chorobou

Dobrý den, jsem dlouhodobě v zahraničí(Francie) a před pár dny jsem měla nechráněný...

Podezření na narkolepsii

Dobrý den, trpívám spánkovou paralýzou a hypnopompickými halucinacemi. Byla...

Podezření na neprosperující těhotenství

Dobrý den, minulou středu jsem se dozvěděla, že mé druhé těhotenství je patrně...

Podezření na neuroboreliozu

dobry den,prodelala jsem dve preleceni lymske boreliozy,zjistena az pri brneni...

Podezření na onemocnění kostní dřeně na magnetické rezonanci

Dobrý den, píši Vám za svého přítele, který má dlouhodobé bolesti zad, které...

Podezření na otravu Lithiem

Dobrý den, Včera večer jsem dával nabíjet akumulátor Li-On do elektronické cigarety...

Podezření na Parkinsonovu nemoc

Zdravím je mi 14 let a mám problém s tím že se mi ze dne na den začali klepat...

Podezření na pásový opar

Již třetí den mne silně bolí okolo spodní a boční(směr k rameni) části pravé...

Podezření na pásový opar

Dobrý den, včera se mi v oblasti boku- na kyčli udělala vyrazka a mám podezření...

Podezření na PCOS

Dobrý den, po několika letech jsem se rozhodla v 18 vysadit antikoncepci. Po...

Podezření na pohlavní chorobu

Dobrý den, pred 2 týdny se u mě projevilo pálení v močové trubici, 2 dny na...

Podezření na pohlavní chorobu

Dobry den, můj dotaz se týká pohlavních chorob. S přítelem máme vztah na dálku,...

Podezření na pohlavní chorobu

V neděli jsem měl náhodný nechráněný pohlavní styk. V úterý ráno se na jazyku...

Podezření na pohlavní chorobu

Dobrý den, už zhruba 2 týdny mě občas bolí kosti/svaly na rukou a nohách,...

Podezření na pohlavní chorobu

Dobrý den, je mi 15 let a na předkožce mám jakési pupínky, které se nerozšířují...

Podezření na pohlavní nemoc

Dobry den, asi pred 3 tydny jsem mel nechraneny sex (pouze oralni), cca po dvou...

Podezření na pohlavni nemoc

Dobrý den pane doktore, jsem heterosexual a nechráněný pohlavní styk jsem měl...

Podezření na pohlavní nemoc

Dobrý den, mám strach, že nejsem v pořádku. 16.9. jsem byla u gynekologa, svědily...

Podezření na pohlavní nemoc či bradavice

Dobrý den, asi před týdnem se mi na penisu objevila bílá tečka (viz foto), která...

Podezření na polyneuropatii

Dobrý den, rád bych požádal o konzultaci lékaře neurologa. V příloze zasílám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Brneni koncetin, nemuzu se postavit

dobry den chci se zeptat. jiz nekolik let mam problemy se vsemi koncetinami.nekolikrat...

Fraxiparine a alkohol


Nevolnost a žluté bělmo

Dobrý den, včera ráno mě probudila velká nevolnost a zvracel jsem, ale jen...

Cukání prstu, oka a jinde

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém začalo to cukanim prstu na leve ruce....

Průvan?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na antibiotika. Dostala jsem třídenní ATB kvůli...

Orální sex a HIV

Dobrý den pane doktore, před týdnem jsem měla orální sex s velice promiskuitním...

Papilární karcinom štítné žlázy

Dobrý den, před rokem mi našli papilární karcinom štítné žlazy metastazující...

Folikulitida

Dobrý den, před zbruba 2 měsíci se mi udělalo tohle po holení, ale bojim se...

Hematom na začátku těhotenství

Dobry den, po větším krvácení v 7tt mi byl doktorkou zjištěn hematom cca 3x3cm....

Vynechání antikoncepce ve 3. týdnu

Dobry den. Dva roky uzivam Marvelon. Vcera v 16:00 jsem si nevzala tabletu a...

Tranvestismus nebo shemale?


Vlna T na EKG

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co znamená na mém ekg, které mi dnes při...

Něco mě štíplo

Něco mě štíplo, není to vosa ani včela. ale mám svědivý otok na noze a neustupuje....

Bolest pod kolenem

Dobrý den, mám pětiletého syna, a ten posledních čtrnáct dní nepropíná pravé...

Boulička na stydkém pysku


Menstruace a koupání v moři

Dobrý den, ráda by se Vás zeptala, jestli je možné koupat se v moři při menstruaci...

Dg m544 - bolest bederní páteře při sezení vystřelující do nohou

Dobrý den pane doktore. Od dubna r.2015 řeším moje stupňující se bolesti bederní...

PH moči


Čepy na mandlích a chronická rýma

Dobrý den, mám takový problém v oblasti krku a nosu. Nutno ze začátku řict,...

Výplachy ucha a bolest hlavy

Dobrý den,používal jsem peroxid vodíku3% do ucha,který mi doporučil lékař a...

Reklama