Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Podezření na šilhání syna

Mozek a nervy Lucie 8.8.2018

Dobrý den,
potřebovala bych vyjádření oční lékaře a očního neurologa. Řešíme problém se synem (4,5 let). Šli jsme s ním na oční kliniku kvůli podezření (nebo spíš vyloučení) šilhání. Jako miminko trochu šilhal, pak se mu to upravovalo a teď ve 4 letech mu pravé očičko výjimečně při pohledu vpravo nahoru tím směrem taky ujede. Jenže se to děje opravdu už jen výjimečně. Raději jsme ale šli na vyšetření. Ukázal se ale úplně jiný problém.
Syn na prvním očním vyšetření (25. 7. 2018) příliš nespolupracoval, špatně snášel zalepování jednoho a druhého oka, byl nesoustředěný a hůře viděl obrázky. (Ale před tím jsme nikdy problém s ostrostí jeho zraku nezaznamenali). Paní doktorka mu rozkapala oči a dívala se mu do nich. Zjistila, že má NABLEDLÝ TERČ ZRAKOVÉHO NERVU a uvedla podezření na Dg. H472 Atrofii zrakového nervu (viz zpráva z 25. 7. 2018). Udělali mu i vyšetření očního tlaku, vše v pořádku. Objednala nás na opakované vyšetření.
Dne 1. 8. 2018 jsme přišli znovu. Syn spolupracoval, viděl pěkně, tentokrát ho již nerozkapávala. Svítila mu do očí a opět potvrdila NABLEDLÝ TERČ ZRAKOVÉHO NERVU. Dala nám 2 žádanky: jednu na vyšetření strobismu na přístroji (protože sama ujíždějící očičko, kvůli kterému jsme původně přišli, neviděla) a druhou žádanku na Kliniku dětské neurologie na vyšetření VEP.
Další den, dne 2. 8. 2018 syn absolvoval obě dvě tato vyšetření. Veškeré zprávy přikládám.
1) Víc než půlhodinové vyšetření strobismu: Přístroj nic neprokázal (ústně řečeno).
2) Vyšetření VEP na neurologii: Paní doktorka říkala, že je vše v pořádku, pouze na jednu malou drobnůstku uvedenou ve zprávě jako "RES: Hraniční nález, může svědčit pro demeyelinizační lézy zrakové dráhy prechiazmaticky vpravo", což prý není vůbec nic hrozného, jen to, že na pravé očičko je trošku slabší a v budoucnu může mít refrakční vadu (dioptrie). Tím mě uklidnila. Jenže paní očařka, která nás na vyšetření poslala, je úplně jiného názoru!
S vysílající paní očařkou jsem mluvila pouze po telefonu, tu zajímal víceméně jen onen hraniční nález, že to rozhodně není v pořádku, že se toho obávala, že to musíme dořešit a prý "demeyelinizační léze zrakové dráhy" vůbec nemá co dělat s nějakou refrakční vadou. Jsme zděšení, vynervovaní, máme strach zda syn v budoucnu neoslepne (ad původní diagnóza "H472 Atrofie zrakového nervu" uvedená v první zprávě). Prý se máme objednat na další vyšetření na neurologii. Oni mají od zítřka dovolenou, dnes se už nic nestihne vyřešit. Proto píši sem. Moc Vás prosím o nestranné zhodnocení lékařských zpráv, které přikládám v příloze. Synovi je teprve 4,5 let, nikdy žádné problémy s viděním neměl, ani ty nejmenší. Vidí jako rys, jinak je šikovný, začíná číst ve větách... Prosím Vás, co to všechno znamená, proč jedna doktorka říká, že hraniční nález může svědčit pro demeylinizační lézu je drobnůstka (možná refrakční vada v budoucnu) a druhá se toho děsí a chce další vyšetření? Co nám hrozí? Jaké jsou možnosti co z toho může a nemusí být?

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den paní Lucie, na Vaši žádost předávám takto specifický dotaz očnímu lékaři k odpovědi, vyčkejte prosím odpovědi v co nejbližším možném termínu. S pozdravem a přáním brzkého vyřešení obtíží syna.

Odpovídá lékař:

MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: Ortoptika Dr. Očka

Dobrý den,
dle Vaší zprávy byla práce oční lékařky velmi pečlivá. To že syn poprvé nespolupracoval výborně se stává, ale na 2. návštěvě byla zraková ostrost očí velmi dobrá. Na očním pozadí se zdá dle lékařky pravý oční terč zrakového nervu bledší, to sice nic nemusí znamenat - je to subjektivní hodnocení, nicméně se doporučuje neurologické vyšetření vč.VEP.
K VEPům se vyjadřovat nebudu, nejsem neurolog. Nicméně je-li nález hraniční, pak je vhodné zvážit pečlivé neurologické vyšetření (může jít např. o stavy po zánětu zrakového nervu, které se jen sledují, po úrazech, ad....). Souhlasím s oční lékařkou. Rozhodně nesouhlasím, že demyelizační léze je drobnost a jde o refrakční vadu. Také doporučuji neurologické vyšetření komplexní a oční sledování.
Štrofová Helena

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Dobrý večer.
Nejsem sice dětský neurolog, ale souhlasím s vyjádřením oční lékařky.
Výsledek zrakových evokovaných potenciálů VEP je u vašeho syna na pravém očičku jen zcela nepatrně nad normu ( lze vysvětlit tak,že oční nerv funguje o něco pomaleji) - normální rychlost vedení je od 1 do 100 ms.
Nejspíš se nejedná o závažnou poruchu. Ale.................
zcela určitě je potřeba absolvovat další vyšetření vašeho chlapečka, aby se vyloučilo onemocnění mozku (např.zánět,degenerativní změny,vrozené poruchy). Z neurologického hlediska bych doporučovala vyšetření magnetické rezonance mozku. Poté získáte vy i lékař jistotu, o jak moc závažný problém se jedná.

P.S. na magnetickou rezonanci vás může poslat i praktický dětský lékař,u kterého je Jáchym registrovaný.

s pozdravem NOJ

Související dotazy

Šilhání
Dobrý den, mám 6 měsíčního syna a někdy mu ,,utíká"pravé...
Šilhání u dítěte
Dobrý den, mám dcerku, které budou 4 roky, minulý týden...
Šilhání 2 letého syna
dobrý den, objednala jsem syna na oční, buhužel nás...
Podezření na rakovinu prsu
Vážený pane doktore Je mi 14 let jsem kluk, ovšem...
Falešné šilhání
Dobrý den.Ráda bych se zeptala kdy falešné šilhání...
Šilhání dítěte
Dobrý den, mému synovi budou dva roky. Cca dva měsíce...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Podezření na syfilis

Dobrý den, můj gynekolog mě poslal po prohlídce na krevní testy s podezřením...

Podezření na syfilis

Dobrý den pane doktore, mam prosbu. Jednoho dne cca mesic zpet se mi na kuzi...

Podezření na syfilis

Dobrý den. Cca před sedmi týdny jsem jsem se pokusila se svým kamarádem o pohlavní...

Podezření na Syfilis

Dobrý den, na penisu se mi vytvořily bílé vřídky a chtěl bych se zeptat, jestli...

Podezření na syfilis

Dobrý den, rád bych se zeptal jak moc je možné, že jsem se nakazil pohlavní...

Podezření na syfilis

Dobrý den, zhruba před týdnem se přítel začal škrábat v oblasti hýždí a přirození,...

Podezření na syfilis

Dobrý den, na šourku se mi objevil jakýsi vřídek o průměru asi 5 mm, je tvrdý,...

Podezření na syfilis nebo jinou pohlavní chorobu.

Dobrý den, je mi 17 let. Jsem gey a už jsem měl 3 partery v nechráněném sexu....

Podezření na Syfilis.

Dobrý den, mám už 2.5 roku stálou přítelkyni a jsme si naprosto věrní, sex máme...

Podezření na syphilis

Dobrý den, na penisu se mi 6 dní po pohlavním styku s neznámou osobou, ale za...

Podezření na těhotenství

Dobrý den, v pátek jsem měla ovulaci a s přítelem jsme se pokusili o mimi....

Podezření na těhotenství

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na pár věcí. Nejprve do jaké míry je spolehlivá...

Podezření na těhotenství

Dobrý večer, Chtěla jsem se zeptat. Mám již 2 týdny takové potíže s bolestmi...

Podezření na těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat zda mohu být těhotná. Brala jsem HA 5 let teď jí již...

Podezření na těhotentsví

Dobrý den, mám podezření na těhotentsví. Užívám hormonální antikoncepci asi...

Podezření na trombozu lýtka

Dobrý den, začalo mě silně bolet lýtko z vnitřní části uprostřed, potom co...

Podezření na tuberkulozu x těhotenství

Dobrý den, moje kolegyně má holčičku a je zde u ní podezření na tuberkulozu...

Podezření na Varikókelu

Dobrý den. Je mi 13 let a mám podezření na varikókelu na pravé části levého...

Podezření na vdechnutí žvýkačky

Dobrý den, Příjde mi, že jsem usnul se žvýkačkou a když jsem se vzbudil, tak...

Podezření na výhřez ploténky

Dobrý den, obracím se na Vás, jelikož si už prakticky nevím rady. Déle než 3...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest na hrudi

Dobry den chci se zeptat porad mě strašně bolí pod obouma lopatkam když sedím...

Škodlivost CT vyšetření


Iritace n. ulnaris

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí brnění a mrtvení malíčku, prsteníčku...

Ranky poševního vchodu

Dobrý den, vždy při každém pohlavním styku s mým partnerem se mi udělá malá...

CHLAMYDIE TRACHOMATIS

Dobrý den , Můj muž - 45 let-měl stále subfebrilie a při odběrech na všechno...

Bolest krční páteře, točení hlavy, nevolnost


Kousnutí klíštětem- zarudnutí

Dobrý den, před dvěma dny mě kouslo klíště, na dost citlivém místě, blízko análního...

Těhotenství?


Bolestivá bulka za uchem (o uzlinu se nejdná)

Dobrý den, za levým uchem mám bulku (asi v těch místech, kde končí nožička např....

Malý penis

Dobrý den, mám dotaz... Je mi 15 let a můj penis měří pouze 4 cm a v erekci...

St. po operaci laserem Relex Smile

Dobry den Obracim se na Vas s prosbou o radu po operaci laserem Relex Smile...

Žlutý jazyk

dobry den chtela bych se zeptat mam zluty jazyk nevim co to znamena bojim se...

Brániční kýla

Dobrý den, byla mi diagnostikována mimo jiné i brániční kýla. Zajímalo by mne,...

Zpoždění menstruace


Bolest v pravém podbříšku vystřelující do zad a pravé nohy

Dobrý den, má dcera trpí už více jak 3/4 roku stále se opakující bolestí v pravém...

Brnění prstů

Dobrý den, prosím Vás, už tak tři měsíce mi brní několikrát denně konečky prstů...

Brnění rukou a nohou

dobrý den, brní mě ruce a nohy, často také krční a teměř denně bederní páteř,...

Hepatitida

Zdravím dá sa žltačka preniesť aj orálním sexom (fajkou) ďakujem

Mám 14 let a mám problém s přetažením předkožky při erekci


Zánět zubu

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Můj přítel už 2 týdny trpí úpornou...

Reklama
Zavřít