Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Podezření na trombozu lýtka

Cévy Adéla 16.11.2018

Dobrý den,
začalo mě silně bolet lýtko z vnitřní části uprostřed, potom co jsem asi tři týdny střídavě ležela v posteli, protože jsem byla nachlazená (nikdy teploty nad 38, teď už jsem zdravá pár dnů), takže pohybu moc nebylo. Bolest trvala den, pak to na den přestala, a pak zase další den začala a zhoršovala se to až do večera, po náročnější procházce se to blížilo křečím a taky mi v místě bolesti pulzovalo, musela jsem k praktikovi, který mě poslal na cévní.

Další den (dnes) mi na cévním z krve zjistili D-dimery 0,42, v normě to mám mít do 0,2. Z ultrazvuku nic nenašli kromě širší žíly nad místem bolesti (přesné znění-VF VFS VP i bércové přítoky se mapují bez defektů lumen kompresibilní vyjma med sval žílu v jedné větvi lehce širší-5mm, lumen obtížněji kompresibilní / nelze vyloučit incip. trombot změny v med. sval žíle vlevo). Dali mi kompresní punčochu a 8 injekcí Zibor s 0,2 ml roztoku (25000 UI) každý den 1x, s tím, že mám mít klidový režim a mám přijít za týden na kontrolu.

Noha není nijak nateklá, nemá jinou teplotu ani barvu, teď už jen přes den citlivá, bolest spíše mírná a to jen na dotek na některých místech. Nevím nakolik je můj stav vážný, jestli se to může zhoršovat i při léčbě a jestli výsledek testů automaticky znamená trombózu nebo i něco jiného, třeba infekci. Doktorka mi jen sdělila, že je to jen preventivní opatření, ale zároveň bych si měla vzít na celý týden v práci volno. Četla jsem, že trombóza je závažné onemocnění a léčba může trvat i několik měsíců. Nechci to nijak podcenit, ale doktorka mi skoro nic neřekla. Mám zařadit další opatření (pohyb, zátěž, strava), něčeho se vyvarovat, vysadit nebo jen změnit antikoncepci?

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Adélo, z popisu cévního vyšetření vyplývá, že v oblasti lýtka je malý úsek jedné svalové žíly, kde nešlo sondičkou stlačit zcela lumen, to znamená, že by se zde teoreticky mohla tvořit krevní sraženina - tzn. trombus a tedy tromboza. Vyšetření toto zatím stoprocentně nepotvrdilo, ale ani nevyloučilo. Výsledek laboratorní - výše D-dimerů je hraniční, ale především velmi nespecifický parametr, z něhož diagnozu též stanovit nelze. Lékař musí využít všech současí vyšetření - jak klinického, tak laboratorního a především nálezu na ultrazvuku. Z tohoto důvodu jste dostala zatím menší, opravdu spíše preventivní dávku nízkomolekulárního heparinu (zde je naprosto zodpovědný a léčbu určující vyšetřující cévní lékař). Nezbyde Vám opravdu nic jiného, než vyčkat kontrolního vyšetření a dalšího vývoje situace. Je možné v příznivém případě, že bude léčba ukončena a stejně tak, že se tromboza potvrdí a pak byste musela užívat cca dalších 3-6měsíců léky na ředění krve. Klidový režim je jistě vhodný - především se vyvarovat dynamické zátěži (rychlé změny pohybu, pohyb s rizikem úrazu), rozhodně to ale neznamená, že byste musela ležet v posteli (dříve se trombozy hospitalizovaly v nemocnicích, dnes se většina případů léčí ambulantně se stejnými výsledky). Stravujte se běžně. Pokud by se tromboza potvrdila pak jistě musíte se svým gynekologem zkonzultovat další užívání hormonální antikoncepce (opravdu řada preparátu je při tomto onemocnění nevhodných). Nevhodné je také kouření. S pozdravem MUDr. Tomandl.

Související dotazy

Bolest lýtka
Dobrý den, dnes jsem se probudil s obrovskou bolestí...
Bolest lýtka
Dobrý den, přibližně 5 dní mám tupou bolest v lýtku....
Bolest lýtka
Dobrý den, již třetí den mám potíže s lýtkem na levé...
Bolest lýtka
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat ohledně bolestivosti...
Bolest lýtka - tromboza
Dobrý den, mám prosbu. Asi dva dny mě píchalo v lýtku...
Bolesti lýtka pod kolenem
Asi pred pul rokem me zacalo bolet lytko pod kolenem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Podezření na syfilis

Dobrý den, na šourku se mi objevil jakýsi vřídek o průměru asi 5 mm, je tvrdý,...

Podezření na syfilis nebo jinou pohlavní chorobu.

Dobrý den, je mi 17 let. Jsem gey a už jsem měl 3 partery v nechráněném sexu....

Podezření na Syfilis.

Dobrý den, mám už 2.5 roku stálou přítelkyni a jsme si naprosto věrní, sex máme...

Podezření na syphilis

Dobrý den, na penisu se mi 6 dní po pohlavním styku s neznámou osobou, ale za...

Podezření na šilhání syna

Dobrý den, potřebovala bych vyjádření oční lékaře a očního neurologa. Řešíme...

Podezření na těhotenství

Dobrý den, v pátek jsem měla ovulaci a s přítelem jsme se pokusili o mimi....

Podezření na těhotenství

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na pár věcí. Nejprve do jaké míry je spolehlivá...

Podezření na těhotenství

Dobrý večer, Chtěla jsem se zeptat. Mám již 2 týdny takové potíže s bolestmi...

Podezření na těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat zda mohu být těhotná. Brala jsem HA 5 let teď jí již...

Podezření na těhotentsví

Dobrý den, mám podezření na těhotentsví. Užívám hormonální antikoncepci asi...

Podezření na trombózu v lýtku


Podezření na tříselnou kýlu

Dobry den, jsem 10 mesicu po porodu, dite taham nekolikrat denne do 4. Patra...

Podezření na tuberkulozu x těhotenství

Dobrý den, moje kolegyně má holčičku a je zde u ní podezření na tuberkulozu...

Podezření na uskřinutí tříselné kýly

Dobrý den, uz asi druhý týden mám bolesti v levé kyčli, bolest je spíš takova...

Podezření na utržený zadní zkřížený vaz a postranní vaz

Dobrý den, při lyžování v Rakousku jsem vjel do brázdy sněhu a lehce mi šlo...

Podezření na Varikókelu

Dobrý den. Je mi 13 let a mám podezření na varikókelu na pravé části levého...

Podezření na vdechnutí žvýkačky

Dobrý den, Příjde mi, že jsem usnul se žvýkačkou a když jsem se vzbudil, tak...

Podezření na výhřez ploténky

Dobrý den, obracím se na Vás, jelikož si už prakticky nevím rady. Déle než 3...

Podezření na výhřez ploténky

Dobrý den, můj dotaz je rozsáhlejší a vím že sním musím jít k doktorovi.. Ale...

Podezření na zánět

Dobrý den, tento měsíc jsem nedostala menstruaci a mám výtok, který je jiný...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Akutní pharyngitida

Dobrý den, poslední dobou mám ráno po probuzení pachuť v ústech a plivu krev,...

Kolonoskopie

Dobrý den, před lety jsem absolvovala kolonoskopii pro krvácení do stolice...

Zlomenina vnějšího kotníku - noha stále otéká a fialoví

Dobrý den, moc Vám děkuji za odpověď na mou včerejší otázku, jen ještě pro doplnění...

Odběr hormonálního profilu a léčba hormony

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nejlépe mám postupovat v daném problému:...

Výrustky na pochvě


Co mi je?

Dobrý den , nějakou dobu mě trápí vyrážka nebo ekzém u kořene penise, dělají...

Bolest je zezadu kolene


Bolest ramene

Dobrý den, před asi 4 měsíci jsem si při házení pravděpodobně namohl rameno....

Bolesti ramene, antirevmatika a jejich nežádoucí účinky

Dobrý den, jsem diabetička I. typu, mám vysoký cholesterol a síňovou tachykardii...

Vysoký tlak

Dobrý den, chci se zeptat nikdy jsem neměla problém s tlakem až ted od ledna...

Boulička u konečníku


Bolestivý kotník po zátěži, při ohnutí na vnější straně

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Asi před půl rokem jsem při florbalu...

Bolest kotníku po úrazu

Dobrý den, 11.5. k večeru jsem o zvýšený práh u dveří špatně stoupla a noha...

Zhoršený sluch a používání špuntů do ucha

Dobrý den, prosím o váš názor. Je mi 31 let. Pracuji ve dřevovýrobě. Používám...

Doba detekce THC ze slin


Drceni ledvinového kamene

Dobry den, predevcirem jsem absolvovala drceni ledvinového kamene razovou vlnou....

Bolest pravého varlete

Dobrý den, občas mě bolí pravé varle, které mám větší než levé. Také tam mám...

Wobenzym a alkohol

Dobrý den, mám dotaz ...může se při užívání Wobenzymu pít alkohol? Nemyslím...

Bolest kolene jen při jízdě na kole

Dobrý den, je mi 21 let (žena) a rekreačně jezdím na kole. Letos (kdy jezdím...

Kandidoza - u dítěte

Dobrý den, mám dotaz týkající se mého 3 letého dítěte. Neustále bojujeme s kvasinkami...

Reklama