Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Podezření na sníženou funkci ledvin u kojence vs. očkování

Hana . 31.3.2016 redakce uLékaře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat specialisty v oblasti nefrologie nebo urologie na následující problém. U 6ti měsíčního kojence byl potvrzen sono nález na jedné z ledvin (sytá, pruhovitá echa bez akustických stímů a délce až 1cm a šířce až 0.3 cm - těžko posoudit, oč se jedná. Možná změna tkáně po případném hojení - chlapeček prodělal novorozeneckou celkovou infekci, ale nebylo zjištěno zasažení žádného orgánu, sono ledvin tehdy nic neukázalo). Ostatní parametry ledvin, pánviček a moč. měchýře pomocí sona byly normální.Chlapeček se zdá být vpořádku, dobře roste i jí. Výsledky moče chemicky - vše negativní, pH 7, spec. hmotnost 1.006. Močový sediment vše 0 (negativní). Ta specifická hmotnost se mi zdá nízká a mohla by ukazovat na sníženou tubulární funkci ledvin (pediatr nám řekl, že vše je negativní, tj. v pořádku). Jsme objednaní do nefrologické poradny, ale přetím máme naplánované 1. očkování Hexacimou a bojíme se, že by díky případné snížené funkci ledvin mohly nastat komplikace (v přípalovém letáku je uvedeno, že se vakcína nemá aplikovat v případě snížené funkce ledvin). Myslíte, že bude očkování bezpečné (při snížené funkci ledvin by došlo k ukládání hliníku do orgánu, zejména do mozku, což by mohlo vést k např. k autismu, ale i jiným autoimunitním onemocněním)? Moč samozřejmě nebyla ranní, to u miminka nejde, protože močí skoro pořád. Takže můj dotaz zní - je možné z dostupných výslednů usuzovat na správnou funkci ledvin? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den. S pozdravem.

Odpovídá:

MUDr. Vratislava Kovářová

Specializace: Nefrologie Pracoviště: Fresenius Medical Care - Dialyzační středisko Mělník

Dobrý den, ve Vaší zprávě mi chybí biochemické vyšetření , které je součástí hodnocení funkce ledvin . Tedy úplně vyloučit správnou funkci ledvin se takto nedá. Bohužel nejsem dětský nefrolog, více neporadím. Pokud máte obavu z očkování, a jste již na dětskou nefrologii objednání doporučuji tam zavolat a ohledně očkování se poradit přímo s dětským nefrologem. přeji zdárné vyřešení obtíží.

Související dotazy

Cesta do Chorvatska a očkování u kojence
Dobrý den, ráda bych se informovala. Máme doma malou...
Očkování ve vyšších venkovních teplotách
Dobrý den, mám dotaz, zda je vhodne očkovat kojence...
Negativní rekace na očkování
Dobrý večer, mohla bych se prosím zeptat na očkování...
Onemocnění tuberkulozou po očkování
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na příznaky tuberkulózy,...
Ledviny
Dobrý den, můj 8letý syn má "menší glomerulární abnormalitu....

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Podezření na reflux

Dobrý den paní doktorko. Trápí mě problém při jídle. U většiny jídel se mi...

Podezření na revmatické onemocnění (revmatoidní artritida)

Dobrý den, je mi 20 let a před zhruba 5 lety jsem byla na operaci dvou kloubů...

Podezření na RS

Dobry den,prosim vas o radu a nazor na muj zdravotni stav.Od ledna letosniho...

Podezření na RS

Dobrý den,už asi půl roku se u mě projevily zdravotní potíže.Jsem stále unavený,v...

Podezření na RS

Dobrý den, mé 10 leté dceři byla provedena MR s výsledkem: vysoce susp. demyelinizační...

Podezření na RS, nález na MR

Dobry den,byla jsem na MR,podezreni na RS.Na MR (mozku a krcni patere) zaver:...

Podezření na samovolný potrat

Dobrý den, Před 2 měsíci jsem měla silné krvácení. Trvalo 29 dní. Bolelo mě...

Podezření na samovolný potrat

Dobrý den, ocitla jsem se v situaci ohledně menstruace, ve které jsem ještě...

Podezření na schizofrenii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli můžu mít schizofrenii a jestli ano tak...

Podezření na sifilis

Před asi více než týdnem jsem zpozoroval, že se mám v polovině přední strany...

Podezření na spálu

Prosím, u syna je podezření na spálu.(od pondělí). Teplotu nemá, dostal penicilin....

Podezření na spálu

Prosím, u syna je podezření na spálu.(od pondělí). Teplotu nemá, dostal penicilin....

Podezření na spolknutí mince u batolete

DObrý den,mám doma 9.měsíční holčičku, před necelýma 2.týdny jsme se balili...

Podezření na srůsty na střevech

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat. Před půl rokem jsem byla na laparoskopické...

Podezření na svrab

Dobrý den, už nějakou dobu mě trápí svědění kůže různě po těle, které je přes...

Podezření na syfilis

Dobrý den. Před 7 týdny jsem měl nechráněný pohlavní styk. Nemám žádné příznaky,...

Podezření na syfilis

Dobrý den, můj gynekolog mě poslal po prohlídce na krevní testy s podezřením...

Podezření na syfilis

Dobrý den pane doktore, mam prosbu. Jednoho dne cca mesic zpet se mi na kuzi...

Podezření na syfilis

Dobrý den. Cca před sedmi týdny jsem jsem se pokusila se svým kamarádem o pohlavní...

Podezření na Syfilis

Dobrý den, na penisu se mi vytvořily bílé vřídky a chtěl bych se zeptat, jestli...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rekonvalescence po zápalu plic


Bolestivá stydká kost

Dobrý den, jsem sportující člověk a začalo mě bolet v podbřišku v oblasti...

Život bez obou varlat


Obava z těhotenství


Polovina dospělých kuřáků má akné

Kromě nepěkně tmavé barvy a množství vrásek však cigaretový dým škodí naší pleti...

Genitální bradavičky

Dobrý den, chtela bych Vás poprosit o radu. Asi před měsícem jsem si našla na...

Bolest na levé straně žeber


Zvýšená teplota, bolest kloubů a svalů

Dobrý den, již 6. den trpím bolestí kloubů a svalů. Večer mívám zvýšené teploty...

Na co je Prednison


Recepty vhodné pro prevenci rakoviny tlustého střeva

Zajímá Vás, jak vařit sobě nebo svým blízkým pro prevenci rakoviny tlustého...

Distorze kotníku

Dobrý den, pane doktore. Před 10 dny jsem si vyvrkla kotník, byla mi diagnistikována...

Náhrada HA

Dobrý den. Je mi 26 let, HA užívám 10let na doporučení kožní lékařky kvůli těžké...

Očkování hexavakcína a prevenar schema 2+1

Dobrý den, dcera 16.měsíců ze zdravotních důvodů měla odloženo očkování hexavakcínou...

Dyshidróza, drobné puchýřky na ruce


Bolesti ucha v oblasti boltce


MUDr. Marek Kalenda

Ortopedická ambulance

Acifein v tehotenstvi


Bodnutí hmyzem



Štítná žláza je orgánem, o kterém nemusíme vůbec vědět, dokud pracuje tak, jak...

Panenská blána


Inzerce
Poslat e-mailem
{}
Inzerce
×