Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Porucha štítné žlázy

Endokrinologie Zaneta 7.11.2017

Dobry den,
Před měsícem mo zjistili zvyšenou činnost ŠŽ.paní doktorka mi rovnou řekla bez vyšetření ze mam Based.chorobu .napsala prednison a poslala na oční,ocni paní doktorka mi řekla az prednison neberu ,ze Based.ani náznak tam není,byla sem má ct,zprávu máte v příloze.Beru thyrozol,a dále neurol,omeprazon,a vasocardin,od doby co vím že mám ŠZ trpím dušností i v klidu.To mam strach že se udusim,nevím jestli je to z léků nebo psychika.Můžete mu Prosím poradit ?

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den Žaneto, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku endokrinologovi. Proto prosím o strpení s odpovědí. Děkuji, s pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, k rozhodnutí, zda trpíte postižením očí při GB toxikoze stačí běžné vyšetření a otázky na klinický stav (tzn. zda oči slzí, pálí, zda nemáte pocit dvojitého vidění například při pohledu vzhůru či dolů či po dlouhém dívání do monitoru či televize). To jistě provedla oční lékařka a pokud nezaznamenala problém, nebylo CT ani indikováno (navíc je vhodnější sonografické vyšetření očních svalů). Předepsat Prednison je otázkou preferencí každého lékaře. Podle nových doporučení by se tabletově Prednison neměl v léčbě objevovat, spíše infuzní léčba kortikoidy a to opravdu pouze v případě aktivního očního poškození, což nemáte.
Ještě jsem si všimla jedné maličkosti a to, že TRAK (protilátky poukazující na GB toxikozu) jsou nízké, z toho bych si dovolila spekulovat nad tím, zda opravdu trpíte GB toxikozou či "pouze" klasickým autoimunitním zánětem, který v průběhu času postupně štítnou žlázu vyčerpá a "vysoká funkce štítné žlázy" přejde do nízké.
Dušnost může být štítnou žlázou způsobena pouze v případě, že svou velikostí utlačuje struktury v krku, což se například při lehu zhorší. Ale pocit tlaku na krk mít můžete, to patří k projevům zánětu ve štítné žláze a až se situace zklidní, měl by odeznít. Důležité ( i pro srdeční činnost) je řádná léčba thyrozolem a časté kontroly. Pokud by dušnost přetrvávala jistě je kardiologické vyšetření na místě po vyšetření praktickým lékařem.
S pozdravem
Jandíková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Sono štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu štítné žlázy a ve...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, užívám Euthyros 100 mikrogramů denně (plná...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...
Onemocnění štítné žlázy
Dobry den, chci vědet jakou mam formu štítné žlázy,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Porucha srdce

Dobrý den, často mám pocit cukání u srdce,trvá jen chvíli a nutí mě to k odkašlání. Připomíná...

Porucha srdečního rytmu

Dobrý den, od prodělané hnisavé angíny před půl rokem (léčené antibiotiky)...

Porucha srdečního rytmu

Dobry den . Uz asi rok a pol ma trapia problemy so srdcom. Zacne to tym ze mi...

Porucha srdečního rytmu

Dobrý den mám problém s občasnými zástavami srdce které do 5 minut přejdou a...

Porucha statiky a dynamiky celé páteře

Chron. polytop. vertebrogenní algický sy při poruše statiky a dynamiky celé...

Porucha stitne zlazy

Lecim se na hypofyzu st.zlazy. 3x tydne 75, 4xtydne 100 Eutyrox. Mam zaludecni...

Porucha stolice

Dnes rano jsem mela lehce prujmovitou stolici, ale neprislo mi to jako nic vazneho,...

Porucha stopoření penisu mého manžela

Dobrý den nevím si rady s manželem, nevím kam ho mám poslat na vyšetření a on...

Porucha štítná žlázy

Dobrý den, chci se zeptat, zda se hormony produkované štítnou žlázou dostávají...

Porucha štítné žlázy

Dobrý den, je mi třináct let a mám poruchu štítné žlázy, mám 5,125 TSH. Chtěla...

Porucha štítné žlázy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor. Zpráva viz příloha. Tsh 11,2 mlU/l...

Porucha štítné žlázy

dobry den,mela jsem vždy problém s výkyvy vahy,pred 2roky mne byla zjistena...

Porucha štítné žlázy

Dobrý den je mi 18 let a mám takový dotaz? Mám již cca 7 let problémy se štítnou...

Porucha štítné žlázy

Dobrý den, paní doktorko, v poslední době trpím dušností, palpitací, což je...

Porucha štítné žlázy

Dobrý den. Prosím o informaci co tyto hodnoty znamenaji z me lékařské zprávy. TSH...

Porucha štítné žlázy

Dobrý den, je mi 16 let a mám už asi 3 roky problém s nadměrným pocením po celém...

Porucha štítné žlázy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám řešit tuto situaci, nebo stačí opět...

Porucha štítné žlázy

dobrý den byla jsem po roce na kontrolním vyšetření štítné žlázy ráda bych věděla...

Porucha štítné žlázy

Dobrý den, mám tu problém s občasném vynecháváním srdce(denně) byl jsem na...

Porucha štítné žlázy

Dobrý den Můj manžel trpí štítnou žlázou kvůli které hubne. Chtěla bych...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bílé hrbolky na penisu

Dobrý den,na zadni straně penisu mám takové bílé hrbolky ,které jinak nesvědi.Podle...

Zvětšené LU krku a padání vlasů

Dobrý den chtěl bych se zeptat na jednu věc, která mě trápí cca 5 měsícu. Vše...

Nador na plicich

Dobry vecer, Lekari tatinkovi diagnostikovali nador, bylo nam re no, ze zcela...

Smutek, stesk a nakonec i pláč..

Vážená paní doktorko Heřmanská, to, že jsem Vám napsala, že jste milá a citlivá...

Ředění krve

Dobry den, jsem 17 let pacientka s ulcerozni kolitidou na imunosupresivni i...

Trhání osmiček v těhotenství


Bily povlak v ustech na sliznici po cisteni zubu

Dobry den.Uz nejakou dobu me trapi bily povlak v ustech po cisteni zubu a vyplachnuti...

Aplykace Hyalganu

Dobrý den, můj ortoped mi diagnostikoval gonartrozu obou kolen a začal injekčně...

Bolest ramene

Dobry den docela dlouho zde resim sve problemy s ramenem a dostavam odpovedi....

Příčná řasa hráze

Dobrý den, s přítelem jsem rok měla problémy s bolestivým (víceméně nemožným)...

Nadměrná menstruace

Dobry den je mi 37let a mam silnou menstruaci a mam to nekdy skoro 14dnu.muzu...

Otok po zlomenině

dobry den,jsem po operaci hlezeni kosti prave nohy,mam 8.dni sundanou sadru,noha...

Problémy s penisem

Dobrý den, mám takový problém, asi týden na zpátek mě začal svědit a vytvářet...

Časté noční buzení

Vážený pane doktore. Včera jsem dostala odpověď na můj problém publikovaný...

Tlak při močení

Dobry ddn, citim neprijemny tlak pri moceni, ktery pocituji uz skoro tyden....

Vřídky v krku

Dobrý den mám takový dotaz. Už třetí den mě bolí v krku a ´dnes se k tomu přidal...

Bolest v oblasti levého hemitoraxu či levého hypochondria

Dobry den, jiz rok mam tupou bolest na leve strane v horni casti bricha v okoli...

Antikoncepce a lichořeřišnice

Dobrý den, užívám antikoncepci Artizia. Na zánět močových cest jsem 2 dny (každý...

Chodidla jsou necitlivá

Dobrý den , Mám poslední dva dny necitlivá chodidla a cítím se sláb. Cca...

Potíže po probuzení

Již několikrát jsem s ráno probudil s pocitem nízkého tlaku a brnících, odkrvených...

Zavřít reklamu