Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Posouzení nálezu MR páteře

Chirurgie páteře Jaroslava 28.3.2018

Dobry den mohl by jste me poskytnout vas nazor jestli se s timhle nalezem da neco delat?
Dekuji. Doplnění informací: prave ze mam velke bolest patere mrtviva me noha pri sezeni delsi nez pulhodina a kdyz jdu delat nadobi tak po par minutach mezi lopatlama mam osklive bolesti a jsem pravak a uz to bude dva roky co mam nefunkcni pravou ruku 8x zanet slach preucila jsek se na levaka a odesla i leva a rehabilitace jsem mela nekolikrat a po dvou rehabilitacich jsem skoncila na kapackach se zablokovanyma zadama

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Jaroslavo, v rámci konzervativní terapie je možné pouze mírnit obtíže analgetiky a rehabilitacemi. Pokud jde o neurochirurgický zákrok, na který se pravděpodobně ptáte, pak není v mé kompetenci toto posuzovat jelikož to dalece překračuje můj obor. Váš dotaz však přeposílám ke zpracování odborníkovi v příslušném oboru. Prosím vyčkejte na odpověď specialisty.
S pozdravem

doc. MUDr. Ondřej Kalita Ph.D., MBA
Odpovídá lékař:

doc. MUDr. Ondřej Kalita Ph.D., MBA

Specializace: Neurochirurgie Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

Dobrý den, pokusím se to nějak stručně probrat. Páteře každé člověka během života stárne = degeneruje. Dochází k postupné destrukci meziobratlových plotének, vzniku výrůstku, artróze meziobratlových kloubků, a to v neustálém procesu destabilizace a stabilizace páteře. Pokud tato degenerace vede k útlaku nervových/míšních struktur, nebo patologickému pohybu (nestabilitě) v určité části páteře nastupuje vyšetření nějakou zobrazovací technikou. Vždy doporučujeme začít s rehabilitací, či jinou formou konzervativní terapie. Pokud obtíže i tak přetrvávají a pokud je k tomu i odpovídající nález na MRI, lze uvažovat o operaci s cílem uvolnit nervové/míšní struktury, nebo stabilizovat páteře. Je nutno mít na paměti, že 1) operací nedosáhneme stavu jako před započetím obtíží 2) je nutno zachovat stabilitu páteře (operovat se dá omezený úsek páteře) 3) operace nezabrání postupu degenerace v jiných částí páteře 4) operace nezabrání další degeneraci v operovaném prostoru.

doc. MUDr. Ondřej Kalita Ph.D., MBA
Odpovídá lékař:

doc. MUDr. Ondřej Kalita Ph.D., MBA

Specializace: Neurochirurgie Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

Doplnění:
A) Stran bolesti páteře krční páteře (a pouze jen páteře) jsou způsobený "poškozením" ploténky ve smyslu její normální funkce jako atypického kloubu, po které se sousední obratle pohybují. Tyto poškození vede k artróze ploténky, což dále vede k artróze i meziobratlových kloubků nacházející na zadní straně páteře. Chirurgické řešení spočívá v odstranění ploténky, do prostoru se vloží titanová "náhrada", která způsobí, že oba sousední obratle srostou. Zatím nikde na světe není "funkční" náhrada ploténky, která by umožnila nadále se sousedním obratlům pohybovat. Při úvaze o operaci je nutno počítat s přetížením sousedních plotének, s možností zrychlení jejich degenerace.
B) Pokud Vás bolí nějaká horní končetina může být příčinou výhřez ploténky, nebo osteofyt/"výrůstek", kdy kousek ploténky se dostal z místa, kde normálně je do místa, kde nemá být a tlačí na míšní koře/nerv. Toto sice zcela jiná situace než jsem uvedl výše, ale chirurgicky se řeší stejně. Uvádíte, že máte problémy s pravou "rukou" , že máte po 8 zánětech šlach - záněty šlach nesouvisí vůbec s páteří a je to zcela jiný problém. Nyní máte problémy s levou rukou, kde se dá připustit, že je nález mezi 5., 6. a 7. krčním obratel.
C) Stran bolesti mezi lopatkami - jde obtíže s hrudní páteří, tato se pohybuje nejméně z celé páteře, protože máme žebra. Většinou jde opět o problém artrózy plotének, s abnormální pohybem páteře s následnými blokacemi.
D) Stran bolestí bederní páteře (a pouze jen páteře) jsou způsobený "poškozením" ploténky ve smyslu její normální funkce jako atypického kloubu, po které se sousední obratle pohybují. Tyto poškození vede k artróze ploténky, což dále vede k artróze i meziobratlových kloubků nacházející na zadní straně páteře. Chirurgické řešení spočívá v odstranění ploténky, do prostoru se vloží titanová "náhrada", která způsobí, že oba sousední obratle srostou. Zatím nikde na světe není "funkční" náhrada ploténky, která by umožnila nadále se sousedním obratlům pohybovat. Při úvaze o operaci je nutno počítat s přetížením sousedních plotének, s možností zrychlení jejich degenerace.
E) Pokud Vás bolí nějaká dolní končetina může být příčinou výhřez ploténky, nebo osteofyt/"výrůstek", kdy kousek ploténky se dostal z místa, kde normálně je do místa, kde nemá být a tlačí na míšní koře/nerv. Chirurgickým řešením je uvolnění (odstranění útlaku) míšního kořene, většinou bez stabilizace. Protože jste neuvedla, která "noha" vás bolí, nevím jestli, "dle popisu" vaše obtíže by mohly odpovídat nálezu.
F) Důvodem proč odpovídám tak nejasně je, že každý neurochirurg indikuje k operaci pacientka na podkladě prohlédnutí se snímků - je zodpovědný za indikace k operace, popř. za jeho provedení. Popis radiologa je jen pomocná informace - nenese žádnou zodpovědnost za indikace k operaci, popř. za jeho provedení. Sám vím jak je těžké slovně popsat nějaký obraz...
G) Pacient z mnoha informací, které poskytne lékaři nemůže vědět, které jsou podstatné, a které jsou méně podstatné. Mě už "trklo" vaše vyjádření o opakovaných zánětech šlach a pak jsem to našel nahoře v popisu, v místě zápisu o indikaci k MRI. Vy máte revmatoidní artritidu!!!. Předpokládám, že se léčíte na revmatologii a od kolegů víte, že jde o onemocnění postihující celé tělo, především vazivo (šlachy, kloubní pouzdra, atd.), proto také ty záněty šlach. Stran obtíží s páteří - páteř je složená z mnoha desítek kloubů, které jsou typicky tímto onemocněním postiženy. Toto postižení je různě závažné, v během života se velmi zvolna zhoršuje. Jde o postižení difuzní (je postižená celá páteř) a chirurgicky zasahujeme, jen v jasných nálezech klinických a tomu odpovídajících nálezech na MRI. Operace vede jen většinou k částečné úlevě a nezabrání k další progresi degenerativních změn urychlené tímto systémovým onemocněním.

Související dotazy

Vysvětkení nálezu MR páteře
Dobrý den pane doktore, prosím Vás prostřednictvím...
Vysvětlení nálezů z MR páteře
Dobrý den,prosím o vysvětlení tohoto nálezů z MR páteře...
Krční páteř - vysvětlení nálezu na MR
Dobrý den. Chtěla bych znát názor p.doktora. Jsem po...
Vysvětlení nálezu MR krční páteře
Dobrý den, prosila bych o vysvětlení nálezu MR krční...
MR C a TH pateře
Dobrý den, prosím vás, mohl by jste mi objasnit nález...
MR bederní páteře
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o vysvětlení vyšetření...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Posouvání MS u antikoncepce Qlaira

Dobrý den, používám antikoncepci Qlaira. Chtěla bych MS dostávat už v pondělí...

Posouzení

Dobrý den, je mi 49 let, jsem po operaci páteře pro skoliosu. Mám stabilizaci...

Posouzení EMG nálezu

Dobrý večer, můj primární dotaz je ohledně posouzení provedeného EMG. Důvod...

Posouzení fotografie

Dobry den, pri foceni syna jsem zjistila, ze ma zlute odlesky v ocich, viz prilozene...

Posouzení fotografie


Posouzení invalidního důchodu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda má člověk nárok na Invalidní důchod při...

Posouzení kůže

Dobry den, Muzete se prosim jeste podivat, zda i v tomto pripade je vse v...

Posouzení léčby zlomeniny ramene

Dobry den, tatinek si pred mesicem zlomil pri padu ruku v rameni (nosil ortezu)....

Posouzení léčebných metod

Dobrý den, dcera 17let, má již více než dva roky silně pozitivní protilátky...

Posouzení MRI kolene

Dobrý deň, prikladám MR oboch kolien. Je mi celkom jasné, že to ľavé bude musieť...

Posouzení nálezu OCT

Dobrý den, mám krátkozrakost na levém oku 1,25 dioptrie a na pravém 1,75. Pravým...

Posouzení névu

Dobrý den, prosím o zhodnocení fotografie, mohlo by se jednat o zhoubný melanom?...

Posouzení nutnosti časné vyšetření MRI

Dobrý den, jsem 4 roky po operaci páteře a teď mám opět problémy s páteří. Jsem...

Posouzení nutnosti vyšetření: gastroendoskopie

Dobrý den, v poslední době jsem měl potíže s bolestí břicha. Bolesti začaly...

Posouzení penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co vše je s mým penisem špatně.. Prikladam fotografie...

Posouzení pihy

Dobrý den, ráda bych se zeptala na tuto pihu, z jedné strany zčervenala a...

Posouzení postupu léčby

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jaký je Váš nezávislý názor na léčbu mé...

Posouzení prospívání a jídelníčku

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o posouzení prospívání a jídelníčku našeho...

Posouzení rentgenového snímku hlezna dítěte

Dobrý den, po drobném úraze, kdy synovi (6 let) dělali RTG nohy na pohotovosti,...

Posouzeni rentgenu

Dobry den, mam delsi dobu bolave zuby. Na leve strane pusy to bylo horsi (opravili...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest prsu a bradavky u muže


Pálení chodidel


Bolest za uchem


Zvětšení levé lymfatické uzliny a mrtvý zub

Dobrý den, před několika lety mi zubař ošetřil mrtvý zub na horní levé stranětuším...

Strhnuté znaménko

Dobrý den trpím hnisavým akné v poslední době se mi soustředilo především na...

Dušnost při mluvení

Dobrý den je mi 36 let kouřit asi 15 cigaret denně . Kourim si 15 let. Cvicim...

Krvácení po hysterektomii

Prosím o radu,jsem po hysterektomii,oba vaječníky mám odstraněny,je to už 1rok...

Angina


Díry v zubech

Dobrý den, Mám na zubech díry pravděpodobně od bakterií. Mam je tam cca tři...

Výtok u dětí

Dobrý den , u mojí dcerky , které je 11,5 roku se objevil hnědý výtok... chci...

Modřiny na ruce

Dobrý den, prosím o radu. Minulý týden se mi na levé paži objevil červený...

Bolest v pravém podžebří


Růst vousů


Bolest lýtka

Dobrý den, jsem řidič z povolání (20 let). V posledních třech měsících mě bolí...

Mysimba

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně léku Mysimba, který mi napsala...

Bolest za uchem

Dobrý večer, paní doktorko. Již asi 10 dní-s třídenní pauzou mi vystřeluje...

Očkování proti encefalitidě - vyšetření protilátek

Zajímalo by mě, zda je možné abych měla protilátky proti klíštětové encefalitidě...

Mykotické onemocnění jícnu

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor. Měla jsem bolesti jícnu, takže jsem na...

Bulka v oblasti klíční kosti

Několik dní zpět jsem si nahmatala bulku v těsné blízkosti klíční kosti (pod...

BUlka na řitním otvoru

Dobrý den, udělal se mi u řitního otvoru bulka, na omak není nikterak tvrdá....

Reklama