Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Postcovidový syndrom

Plíce, dýchání Anna 28.1.2021

Dobrý den, můj otec (65let, krom hemoroidů bez chron.onemocnění) se už tři týdny léčí s koronavirem, který mu po pár dnech způsobil mmj.oboustranný zápal plic (bilaterální alární pneumonie při covid-19). První dva týdny domácí léčby (konzultace s lékařem mailem) měl silnou bolest hlavy, nemohl nic sníst, vše vyzvracel, měl horečky 39,5 (Paralen), slabost, nemohl dojít ani na wc. Tři dny byl v nemocnici na kapačkách a kyslíku, kde se mu udělalo lépe a začal pomalu jíst a pít, pak podepsal reverz a je doma na kyslíku, saturaci v klidu a bez oxygenoterapie má cca 83%, při oxygenoterapii 4litry/min pak 92%. Po pěti dnech od propuštění ho začalo bolet na hrudi, tak jsme jeli na pohotovost - oboustranná lobární plicní embolie, plicní hypertenze. V nemocnici zůstat nechtěl, tak dostal domů léky na ředění krve (Fraxiparin inj.na 3dny a Xarelto na dalších půl roku) a bylo mu doporučeno trochu chodit nejen ležet, nově ATB (ty první tři týdny neměl žádná) Ciplox na 10 dní, Isoprinosine a Novalza - takto bere 4.den, ale leží už více než tři týdny.
Teplotu už mívá jen zvýšenou (do 38), jí, pije byInné čaje, ale ta saturace se stále nelepší, na vzduchu v klidu 83%, bez podpory kyslíku udělá jen pár kroků. Oxygenoterapii má zhruba 20h denně (na těch 91-92%). Vzduch zvlhčujeme Vincentkou.
Prosím, co dělat, aby se plíce uzdravily a dýchání zlepšilo?
A může být po 25 dnech stále infekční? (na testech byl až po 12 dnech od prvních příznaků, kašel téměř nemá po celou dobu, jen občas zakašle).
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Němeček

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko

Dobrý den,

děkujeme moc za Váš dotaz. Bohužel ve Vašem případě děláte vše, co je potřeba, aby se otec uzdravil. Jak už kolegové doporučovali, pokud to jde, tak co nejvíce chodit, dechovou rehabilitaci, dbát na výživu a dostatečný příjem tekutin. Pokud je ale stav Vašeho otce takový, že bez podpory kyslíku neudělá více než pár kroků, doporučoval bych znova udělat rentgenový snímek a odběry zda-li se zánět znova nerozšiřuje i přes léčbu. popřípadě zvážit hospitalizaci, kde ta terapie je daleko lepší než v domácích podmínkách. Bohužel ve Vašem případě nejsou otcovy plíce postiženy nejenom zánětem, ale i důsledky plicní embolie. Vše chce čas a trpělivost

Dotaz bude předán ještě specialistovi, který Vám odpoví v separátní zprávě.

S pozdravem

Němeček

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Anno, s dovolením se vyjádřím k hospitalizaci, nezmíním přitom svůj osobní názor, ale pravidla, podle kterých se řídíme, tzv. doporučení odborných společností: pacient s hyposaturací při covid infekci měl být hospitalizován na covid jednotce. To proto, že u takových pacientů za cca 1-2 týdny od rozvoje onemocnění hrozí riziko náhlého zhoršení, kdy nejvíce pomůže časná ventilační podpora - ve velkém procentu stačí neinvazivní ventilace. Nebo jiné komplikace, jako je třeba plicní embolie. Otec měl veklé štěstí, že plicní embolie nebyla takového rozsahu, že by vedla k náhlému úmrtí, což není ojedinělé. Dále pacienty s plicní embolií s cor pulmonale vždy hospitalizujeme alespoň týden od příhody, obvykle na JIP. Zejména v prvním týdnu od příhody totiž hrosí opakování plicní embolizace. Z tohoto pohledu bychom mohli odmítnutí hospitalizace přirovnat k domácím porodům - úplně zbytečná rizika a návrat k historické medicíně. Upřímně ale chápu i důvody, proč máte tatínka doma. Nemožnost návštěv taková rozhodnutí nepochybně podněcuje. Ani nyní, kdy se stav otce příliš nezlepšil, zejména trvá hyposaturace, nelze tvrdit jinak, než že by měl být hospitalizován. Proto zmíním i to, že pokud by stav otce nebyl dobrý - zejména by se horšila saturace a/nebo byl otec vyčerpaný, volejte RZS a na hospitalizaci se domluvte na příjmu - i po předchozím podpisu neg. reverzu lze své rozhodnutí přehodnotit. Výhodou hospitalizace by nyní byla dostupnost vyšetření - možnost zhodnotit, zda byla ATB terapie efektivní, zda netrvá podezření na bakteriální superinfekci, podle rtg posoudit vývoj. Podle krevních testů odhadnout, zda se dá počítat s vlastní imunitní odpovědí. Podle dalších testů zhodnotit funkci ledvin, jater, zkontrolovat vnitřní prostředí. Nyní vzhledem k přetrvávání teplot a dušnosti považujte pána nadále za infekčního. Testy infekčnosti bych nyní neprováděla. Až když ustoupí teploty a bude přetrvávat dušnost (dá se předpokládat, že bude v důsledku plicní embolie), lze uvažovat o testech kvůli zhodnocení potřeby izolačního režimu, nyní je otázka rušení bariérních opatření bezpředmětná. Ohledně léčby - mohu jen optimisticky odhadovat, že hlavní rizika jsou zažehnána, pán má úspěšně přeléčenou superinfekci a nemá bakteriální zánět (to ale opravdu nevím, často empiricky nasazená antibiotika nezafungují), antikoagulaci podáváte, kromě plicního postižení se v těle nic neděje. Pak je léčbou hlavně oxygenoterapie, provádíte ji správně. Pohyb dle tolerance - sice z hlediska plicní embolie by bylo žádoucí se hýbat, ale vzhledem k hyposaturaci bude pohyb opravdu omezený, nešla bych přes meze dobré tolerance. Dostatek tekutin, vitamíny, kvalitní strava. Pokračovat v antikoagulační terapii - nesmírně důležité je nevynechat a podávat opravdu zhruba přesně ve stejnou dobu, vhodná by byla badáž dolních končetin - jako prevence opakování embolie, nohy jsou v drtivé většině zdrojem plicní embolie. Vzduch zvlhčujte nadále, pravidelně větrejte. Isoprinosine už nepodávejte - podáváme ho jen pacientů s lymfopenií, tedy ne všem. Hlavně se ale uvádí, že nejsou dostatečné důkazy pro to, že funguje. Max. doba podávání je tak jako tak 10 dní. Pokud by byla vyloučena bakteriální superinfekce, mohou pomoci kortikoidy. Dále může praktický lékař předepsat bronchodilatační léčbu - ta má šanci pomoci lidem obecně se spastickým poslechovým nálezem, s astmatem, s (kuřáckou) bronchitidou, může ulevit i pacientům s jinou plicní diagnozou, i když typicky covid není bronchiální, ale intersticiální zánět, proto se nedávají bronchodilatancia paušálně. Vyzkoušet je ale při protrahovaném průběhu covid pneumonie lze. Každopádně v pondělí kontaktujte svého praktického lékaře, přinejmenším aby věděl, že takového pacienta má v péči. Upřímně praktiků lituji, musí to být pro ně velmi složitá situace, zvláště je obtížné hodnotit stavy, zda ještě mohou být doma, nebo už opravdu potřebují ventilátor, obtížné je i hodnocení krevních testů, když mají s diagnozou také omezené zkušenosti. S praktickým lékařem se pak domluvte na dalším postupu. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, to jsem ráda, že se stav nedramatizuje, ale stabilizoval se. Nerada bych Vám brala optimismus, ale přesto zmíním, že u covidu jsme zvyklí, že se stav často mění, i když už se zdá, že je nemoc na ústupu. Pokud je v klidu bez kyslíku saturace 90% oproti 83% dříve, tak se výrazně zlepšila, normální hodnota to ale není, až při více než 95% bychom trvdili, že je okysličení normální, že již není hypoxie. Při měření dbejte na správnost měření - prst musí být prokrvený, ruka nesmí být studená. Taktéž kontrolujte brýle/masku, zda je dobře nasazená. Kyslík brýlemi nebo maskou podávejte do saturace kolem 95%, pak zřejmě už ani pán nebude kyslík vyžadovat. Maximální průtok bych nastavila na nejnižší potřebný, až do max. 6-8l/min. a vyžadovala přitom saturaci alespoň 90%, v rámci dne je sice při dlouhodobém podávání vhodná pauza 4hod, ale není to při krátkodobém podávání nutné - pokud by měla saturace klesnout, tak kyslíkové brýle nechte i přes noc. Pokud by požadované saturace 90% na kyslíku brýlemi nebo maskou nebylo dosahováno, tak stav opravdu není na domácí léčbu. V nemocnici sice občas podáváme i 10l/min nebo výjimečně 14l/min, ale současně připravujeme další možnosti ventilace, je to koncentrace kyslíku, která již není pro podání brýlemi/maskou bezpečná a navyšování průtoku už nebývá efektivní. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Postcovidový syndrom
Dobrý den.Moc prosím o doporučený postup od Vás. COVID...
Postcovidový syndrom
Dobrý den,Dr. Mi nabíral C125 a He4.Hodnota He4 byla...
Ashermannův syndrom
Ashermannův syndrom a nízká děložní sliznice - chtěli...
Nefrotický syndrom
Dobrý den mám nefroticky syndrom ktery se lečíl s kortikoidy...
Anemický syndrom
Dobry den preji. Mela bych takovy dotaz. Mam anemicky...
Syndrom polycystických ovarií
Dobrý den, již jsem zde položila dotaz ohledně syndromu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Posouzení znaménka

Dibry den prosím o kontrolu znaménka, olupuje se a je na pohmat suché. Zasilam...

Post exstrakční bolesti zubů

Dobrý den. V pondělí jsem byla na trhání vrchní osmičky. Trhání v pohodě jen...

Post-COVID syndrom

Dobry den, zacatkem unora sem prodelala covid. Karantena ni skoncila 13.2. prvni...

Post-covidový syndrom?

Dobrý den chtěl bych se zeptat jsem po covidu19 od listopadu a stále cítím jakoby...

Post-menopauzální problémy

Dobrá den. Kolem 50 let jsem začala mít velké problémy, pocení a návaly horka,...

Post-streptokoková reaktivní artritida

Dobrý den, Již párkrát jsem zde psal dotaz ohledně bolavých kolen, jedno...

Postcovidové obtíže, řitní trhlina

LONG COVID? Dobrý den, prosím o radu: Před rokem (březen-květen) jsem měla...

Postcovidový sy

Dobry den. Prodělala jsem v únoru potrat ve 13 týdnu těhotenství. Bylo mi zjisteno...

Postcovidový syndrom

Dobrý den,Dr. Mi nabíral C125 a He4.Hodnota He4 byla v pořádku,hodnota C125...

Postcovidový syndrom

Dobrý den.Moc prosím o doporučený postup od Vás. COVID jsem prodělala koncem...

Postevakuační Dribbling

Dobrý den, je mi 17 let a "trpím" postevakuačním dribblingem. Bohužel netuším...

Postevakuační dribbling i u ejakulace

Dobrý den přeju .Je mi 36 let a vždy po močení či ejakulaci dojde po chvilce...

Postexpoziční profylaxe u HBV

Dobry den, pred 6 dny jsem se dostal do situace kdy jsem mohl byt potencionalne...

Postfixačně omezena hybnost prstů

DOBRÝ DEN, DNESKA MI NA CHIRURGII SUNDALI SÁDRU KTEROU JSEM MĚLA OD 3.6.2018...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den, měla jsem 2 x za sebou pásový opar mezi lopatkami. Šílená bolest,...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den, moje maminka před 14 dny měla pásový opar po celých zádech, brala...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den , prosím o radu, zda existuje pomoc při léčbě postherpetické neuralgie.Tato...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den. V dubnu byl rok co jsem měla pásový opar. Objevil se na zádech na...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den, je mi 29 let a před rokem jsem dostala pásový opar. Praktická lékařka...

Postherpetická neuropatie

Dobrý den, léčím se na pemphigus vulgaris 4 rokem (zrovna při odchodu do důchodu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pokažený žaludek

Dobrý den. Již přes týden mě trápí žaludek na vodě. Jím každé 2 hodiny po menších...

Svědění pochvy, infekce Gardnerella vaginalis

Dobrý den, moc prosím o radu. Gynekoložka mi předepsala čípky Entizol na základě...

Jakou mám krevní skupinu?

Dobrý den chci se zeptat jakou mám krevní skupinu. Když moje krevní skupina...

Bolest zad do pravého boku...

Již druhý den mě bolí záda v križi a jde me to do pravého boku,tak nevim jestli...

Obavy z fimózy

Dobrý den, je mi 18 let a trápí mě poměrně intimní problém, domnívám se, že...

Pupínky kůže varlat a penisu


Bolesti břicha, bolesti zad


Změny na čípku

Dobrý den,je mi 22let a od 19let mám problémy s děložním čípkem,před dvěma...

Vyšší tlak

Dobrý den, měla jsem vyšší tlak v noci 160/100, bušení srdce, sanitka mě odvezla...

Žlutá stolice nevadí


Brnění malíčku a prsteníčku

Po dobu dvou týdnů mám brnění v pravé dlani, především v malíčku a prsteníčku...

Svědění pochvy, pálení při močení

Dobrý den, před 4 dny jsem měla pohlavní styk jak chráněni tak i nechráněný....

Díry na mandlích

Dobrý den. Je mi 19, hned po maturitě jsem nastoupila do práce (od září 2011),...

Šest týdnů trvající menstruace

Dobrý den,mám už skoro 6týdnu menses. Zacalo to spožděnim o 3dny a místo 5dní...

Kombinace paracetamolu a novalginu

Zdravim , lze kombinovat lék novalgin a paltogal? Jedna se o silnou bolest po...

Výtěr z konečníku

Dobrý den, Mám strach z výteru konečníku asi jdu na něho poprvé a mám strach...

Hlen v moči

Dobry den, Omlouvam se mozna za hloupy dotaz ale nejak mi to neda. Chci se...

Diafragma a zakloněná děloha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč se caya diafragma nesmí používat při...

Užívání Paralenu a Nurofenu


Křeče v břiše, průjem

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,jednou za čas třeba jedno do roka mám hrozné...

Reklama