Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Postkomoční syndrom ??

Radiologie a zobrazovací metody Lenka 6.6.2019

Dobrý den, prosím, chtěla bych se zeptat, jestli by se na CT mozku bez podání kontrastní látky určitě zobrazil chronický subdurální hematom - úraz hlavy v oblasti spánku, CT provedeno po 4 týdnech. Děkuji za tuto informaci

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, ano, subdurální hematom by měl být na CT patrný i bez podání kontrastní látky, pokud přetrvávají nějaké potíže po úraze, asi by bylo vhodné provést třeba MR či eeg a podobně, často jde o postkomoční syndrom, tedy bolesti hlavy po otřesu mozku, což je většinou stav způsobený nedostatečným klidem po prodělání úrazu, otřes mozku vyžaduje naprostý klid na lůžku po dobu několika dnů, včetně klidu duševního ( tedy žádný mobil, pc, TV ani četbu ), což bohužel skoro nikdo nedodržuje a to pak má za následek tento dlouhodobý nepříjemný postkomoční syndrom, při vyšetření CT či MR je ale nález normální, resp. tuto poruchu nelze zobrazit, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Koukolská

Specializace: Radiologie Pracoviště: Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol

Dobrý den, Lenko. Je to přesně tak, jak Vám napsal pan doktor Folprecht. Na nativním CT by chronický subdurání hematom vidět byl. Kontrastní látka by tomu ani nijak významně neprospěla (pokud neočekáváte zánětlivé komplikace). Ovšem pokud jste prodělala před měsícem úraz hlavy a přetrvávají bolesti nebo nějaké jiné příznaky, doporučila bych magnetickou rezonanci. Ta kromě chronického hematomu může odhalit třeba stav po nějakém drobnějším prokrvácení nebo jiném poškození mozku. Jinak pokud jste prodělala otřes mozku (komoce), může trvat až měsíce, než se Váš stav upraví k úplnému normálu - a to záleží opravdu hlavně na tom, jak intenzivně odpočíváte.
Pokud jste už na CT byla, můžete mi i poslat obrázky k orientačnímu posouzení.
Přeji pevné zdraví, Dr. V. Koukolská

Související dotazy

Postkomocni syndrom zhorseni
Dobry den, mam atypickou otazku, pritelkyne ma postkomocni...
Ashermannův syndrom
Ashermannův syndrom a nízká děložní sliznice - chtěli...
Anemický syndrom
Dobry den preji. Mela bych takovy dotaz. Mam anemicky...
Nefrotický syndrom
Dobrý den mám nefroticky syndrom ktery se lečíl s kortikoidy...
Syndrom polycystických ovarií
Dobrý den, již jsem zde položila dotaz ohledně syndromu...
Hypotonický syndrom u dítěte
Dobrý den, můj dotaz se týká centrálního hypotonickeho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Postižený kůstek karpu

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste mi mohl blíže vysvětlit, co znamená,...

Postkoitální antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je Postkoitální antikoncepce na recept...

Postkoitální antikoncepce

Dobrý den, pravidelně užívám HA, poslední menstruace proběhla 18.-23.2. Včera...

Postkoitální antikoncepce

Dobrý den, po pěti letech přítelkyně vysadila HA. Poslední pilulku užila 15.12....

Postkoitální antikoncepce

Dobrý večer,byla jsem si u dr. pro postkoitální antikoncepci,tu jsem užila a...

Postkoitální krvácení

Dobrý den. Dnes při pohlavním styku jsem začala silně krvácet. Asi 15minut...

Postkoitální krvácení

Dobrý den, je mi 26 let, s přítelem žiji již 4 roky v aktivním sexuálním soužití....

Postkoitální krvácení


Postkoitální test

Dobry den, rada bych dostala informaci. V Car mi bylo zjisteno negativni postkoitalni...

Postkomocni syndrom zhorseni

Dobry den, mam atypickou otazku, pritelkyne ma postkomocni syndrom- spatna pamet,...

Postkontuzni pseudocysta

Dobry den,chtela bych se zeptat,co je to postkontuzni pseudocysta. Tentonalez...

Postkovidový kašel a malátnost

Jsem už téměř 3 týdny covid pozitivní a moje dr.mi ukončila 2.11.2020 karanténu...

Postkovidový syndrom

Dobrý večer,mám otázku ohledně Covid.10.2 jsem měla pozit PCR test,4 dny jsem...

Postmenopauzální krvácení po jízdě na kole

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu.Jsem již 3 roky v menopauze,neměla jsem...

Postmenopauzální obtíže

V říjnu 2020 mi bylo 59 let. Do jara 2020 jsem brala antikoncepci Yangee (doufám,...

Postmikcni dribling

Dobry den znovuse ptam, pani na urologii mi dala na postmikcni dribling amokislav,...

Postmikcni dribling

Jako dite jsem podstoupil operaci uzdicky (Fimoza) nebo tak nejak, od te doby...

Postmikční dribling

Jako dite mi delali fimozu (zkraceni predkozky) doted mam na penisu jizvu to...

Postprandiální glykémie

Pěkny den Chtěl bych vědět v jakem rozmezí by se měl pohybovat cukr u zdraveho...

Postpunkční syndrom

Dobrý den, před 9 dny jsem podstoupila lumbalni punkci (kvůli potvrzeni/vyvraceni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok z penisu

Dobry den chcem sa spytat ked mam v klydnem stave penis cez den i v noci tak...

Polyp v děloze

Dobrý den, před 3 týdny mi byl (nebo mel byt) pod narkozou odstraněn polyp v...

Mazové žlázy na penisu


Červené fleky na žaludu


Tepání v noze

Dobrý den, mám tepání v koleni už 14 dní a nepřestává, je skoro v kuse a je...

Bolest pravé paže, která přechází až k rameni


Lepkavá kůže na penisu

Dobrý den, mám problém s kůží na penisu. Byl jsem na kožním, dostal tam mastičku...

Plíseň na jazyku

Dobrý den, mám žlutý jazyk a chci se zeptat jestli to může být z kouření, když...

Dřívější menstruace při antikoncepci


Gynekologická prohlídka u panny

Dobrý den, prosím o radu. Mám 16-tiletou dceru, která je panna. Asi půl roku...

Přibírání na váze.

Dobrý den, pane doktore. Můj dotaz se týká mé neustále vzrůstající váhy. V lednu...

Voda v děloze

Dobrý den, moje dcera přišla z prevntivní prohlídky od gynekologa s tím, že...

Potíže po kontaktu s mrtvým ptákem

Dobrý den, vubec nevím jak to napsat pokusím se ale nevím zda vše popíši tak...

Nasazení čepu - bolest

Dobrý den, před dvěma dny jsem byla u svého zubního lékaře, se kterým jsem...

Fimóza a sex

Dobrý den pane doktore, mám fimózu a chtěl bych se zeptat, jestli i s fimózou...

Bolesti a necitlivost palce po bodném poranění

Bodla jsem se nožem mezi palec a ukazovák ruky,měla jsem tepenné krvácení a...

Opakované gynekologické záněty

Dobrý den, již 5 let se léčím s opakovanými bakteriálními či virovými gynekologickými...

Penis

Dobrý den, před několika týdny se mi objevil na žaludu červený flek, trochu...

Zduření na krku u štítné žlázy


Plice

Dobry den tak teda sem sel na vysetreni a dostal sem hadicku do plic protoze...

Reklama