Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Posttraumatická stresová porucha

Jana . 12.7.2015 redakce uLékaře

Dobrý den. Je mi 16 let a mám podezření na PTSP. Když mi bylo 10 byla jsem znásilněna. Několikrát, brutálně, více muži... Často si to dávám za vinu, mám o tom noční můry, nemůžu usnout a často se budím.Řekla jsem to jen třem lidem, ovšem nikomu z rodiny, protože jim nedůvěřuji. Hlavním příznakem u mě je nulové sebevědomí, zhoršené sebehodnocení a již zmiňované problémy se spánkem. Na veřejnosti se chovám upjatě, nerada se seznamuji a cítím se velice nervózní ve společnosti mnoha lidí. Mám z nich fobii. (Co kdyby se někdo ptal, co kdyby si mě někdo všimnul, co kdyby se chtěl někdo seznámit..?) Bojím, se někdo další, někdo z nich, to může udělat znovu. Nesmyslně se bojím lidského kontaktu (objímání, držení za ruce,...). Nerada se seznamuji, mám jen několik kamarádů. Projevilo se to u mě již asi po měsíci od události, ale jak jsem byla malá, tak jsem se snažila to skrývat. Teď už je to pro mě o hodně těžší skrývat, mé pošramocené sebevědomí je prý už vidět, lidé se vyptávají, nechci jim lhát ake ani za nic jim to nechci říkat. Radá bych věděla, zda se to dá léčit bez terapie, prášků apod. To vzhledem k mému věku je nepřípustné a rodina musí být obeznámena s mým zdravotním stavem, což by bylo pro mě katastrofální, protože by se dozvěděli co se stalo a to jim nemůžu udělat.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Myslím si ,že psychoterapii potřebujete .Nepodcenujte svoji minulou zkušenost -byla celmi vážná a samozřejmě traumatická Zde se neohlížejte na svoji rodinu -ohlížejte se na sebe samu.Rodina se s tím vyrovná,ale pro Vás je to velký problém ,který zřejmě proniká do řady oblastí

Související dotazy

Postraumatická stresová porucha
Dobry den,mam dotaz.Spatne spim,neustale se lekam a...
Posttraumatická stresová porucha?
Dobrý den, můj obsáhlý dotaz se týká mého přítele,...
Postraumatický šok a následná porucha
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, co znamená...
Porucha zraku
Dobrý den, je mi 16 let, a bohužel jsme zkoušeli cca...
Poruchy spánku
Dobrý den,mám docela velký problem mám poruchy spánku.V...
Poruchy spánku
Dobrý den, mám poruchy spánku. Ani si nepamatuji, kdy...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Postranní vaz

Dobrý den.po 4 návštěvách u specialisty na kolena mi byla doporučena artroskopie-konkrétně...

Postranní vaz v kolenu

Dobrý den, mám natažené postranní vazy v koleni. Koleno napuchlé není. Chci...

Postranni vazy

Dobry den mě dceři je 13 a trápí ji vazy. Má je zkrácené. Na rotopedu jezdí...

Postranni vazy leve nohy

dobry den pane doktore!pred mesicem jsem si natahla postrani vazy leve nohy.ortezu...

Postranní vazy v kolenu

Dobrý den, minulý týden ve čtvrtek jsem byla na rhb kontrole (se zády) a panu...

Postraumatická stresová porucha

Dobry den,mam dotaz.Spatne spim,neustale se lekam a bojim se o sebe a svou rodinu.Kdyz...

Postraumatický šok a následná porucha

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, co znamená toto vyjádření mého psychologa...

Postrombotický syndrom s těžkou lézí hlubokého systému

Dobrý den, při duplexu žil maželovi zjistili: postrombotický syndrom s těžkou...

Postřik proti štěnicím a vliv na těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsem na konci 16-tého týdne těhotenství a bohužel...

Postřik proti štěnicím a vliv na těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsem na konci 16-tého týdne těhotenství a bohužel...

Posttraumatická stresová porucha?

Dobrý den, můj obsáhlý dotaz se týká mého přítele, 38 let, na kterém mi velmi...

Posttraumatická synovitida

Dobrý den, před třemi měsíci jsem měla distorzi 2. stupně, zlomenina byla vyloučena...

Posttraumatická synovitida

Dobrý den, po distorzi hlezna 2.st. jsem měla sádrovou fixaci na 3 týdny. Ještě...

Posttrombotický syndrom

Dobrý deň,mám 36 rokov. V auguste minulého roka mi bola zistená trombóza ľavej...

Posttrombotický syndrom a invalidní důchod

Dobry den, je mi 26 a uz jsem mela 2x po roce trombozu.. posleze mi byla zjistena...

Posttuberkulózní léze

Dobrý den, vyšetření CT hrudníku v 10/2010 ukázalo:Pruhovité opacity v obou...

Postup léčby

Dobrý den,13.10.2015 se mi stal pracovní úraz,magnetická rezonance zjistila...

Postup léčby

Dobrý den, prosím o doporučení léčby bolesti krční páteře,dle zodpovězeného...

Postup léčby při radikulopatii

Dobrý den, prosím o názor na doporučený postup léčby. Závěr neurologického vyšetření:...

Postup léčby u zlepšené tupozrakosti

Dobrý den pane doktore, velmi ráda bych Vás požádala o informaci, nebo možná...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opakovaný zánět ledvin a nadměrné pocení


MUDr. Irma Skřivánková

Praktická zubní lékařka

Časté močení z důvodu psychiky


Bolest břicha


Kruhy pod očima


Manželův stav po reoperaci nitrooční čočky dne 26.9.2013


Dětský mezerník


Bolesti konečníku


Angína


Bolest podbříšku a pálení při močení


Dieta po operaci brániční kýly


Očkování Priorix


Koleni vazy


MUDr. Marie Tibitanzlová

Ordinace praktického lékaře pro dospělé

Podvrtutý kotník


Zvětšené uzliny


Dcera má ve věku 6ti let ...


Jsou neočkované děti zdravější? Rozhodně ne


Pánové, máte potíže s erekcí? Někdy za to může nemocné srdce


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×