Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Posttraumatická stresová porucha

Psychiatrie Milan 12.9.2017

Dobry den,

Chcel by som sa opytat na urcenie diagnozy PTSD.Urcil mi ju psycholog a urxil aj liecbu ma psychiatrii.Napisali tam,ze diagnoza musi byt stanovena a potvrdena psychiatrom.Musim tam naozaj ist ku psychiatrovi?Mne sa nechce stale o tom vypravat.Som v zahranici a od udalosti su 3 roky a stale len otazky dookola a vobec ma neposielaju na psychiatriu.Udalost bola taka,ze mi boli brane veci a bol som ubity tak,ze som bol soteny a udrety do zahlavia(poskodeny mozgovy kmen),nasledne ubity na zemi(zlomeny nos),potom ma dali na kolena a jeden ma kopol na tvar(zlomeniny v tvari-Le forte 2 a Le forte 3),oci mi nespolupracuju(dvojite videnie),strpnuta ruka,bolesti krku.Mam silne bolesti hlavy(šlehy v hlave) a pripisuju to tomu,ze mam doma vo svojej krajine dceru (mala 3 roky a drzal som ju na rukach len ked sa narodila-ja uz ani neviem,ci mi to vadi,alebo nie.Uz som akysi uplne chladny,bezcitny)a rodinu a kamaratov a preto niektore bolesti hlavy su z toho,ze rozmyslam nad rodinou.V mojej krajine mi doktori povedali,ze tie typy bolesti hlavy nie su od psychiky.Myslite,ze mi sny,flashbacky,atd. prejdu same od seba a preto cakaju?Ja sedim vela casu v izbe,depresiach,atd. a iba dalsie zdravotne problemy.Tak som sa na to informoval pravnika a on mi povedal,ze len natahuju cas a cakaju kym pojdem do svojej krajiny az mi nemusia platit invalidny.Pravnik mi poradil aby som sa pytal na liecbu na psychiatriu a robil uzdravujuci proces ako nakazali.Bol som pred rokom na pozorovani na tyzden vraj v najlepsej nemocnici co tu maju a tam mi aj napisali,ze ma chodit nejaka osoba(nimi urcena) za mnou a zaradit ma spat do zivota.A rok a osoba nikde.Ale mne sa nechce s nikym vypravat o tomJa sa chcem hlavne opytat na PTSD.Moze sa niekedy vyliecit PTSD ak tu sedim sam a bez rodiny a priatelov?Chcem vediet,na com vlastne som.Ci tu zhnijem do konca zivota,alebo sa to vylieci?Vsade kde som cital o liecbe tak treba blizkych.Nepoznam tu nikoho.Byvam s cudzincami.Ludom z mojej krajiny sa vyhybam.Mozu mi PTSD teda vyliecit tu,alebo to budem mat stale.Neviem,ci mi poradite uprimne v tejto veci,ale bol by som velmi vdacny.Ja si myslim,ze ma tu psychicky nevyliecia,ale chcem to mat potvrdene od odbornikov aby som si bol isty,ze je to tak.Pravnik povedal,ze on nemoze toto vediet.Ale ak by si bol isty tak urobi kroky a "prehovori do duse doktorom"a moze zatlacit na nich-lebo ich liecba cakania ma stoji uz dalsie zdravotne bolesti a problemy: koleno(meniskus),chrbat,hemoroidy,d.pazeraka atd.Moze zmyslanie je zvlastne,raz tak a potom tak.Ja ani neviem sam co chcem,cjvilku tak rozmyslam a za chvilu potom inak.Dakujem za odpoved

S pozdravom

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den, pane Milane, ano, doporučila bych Vám psychiatrické vyšetření, pro bolesti hlavy ale i vyšetření neurologické. Vhodná by byla psychoterapie, ke zvážení je i nasazení medikace. Ano, myslím, že je možný ústup obtíží za pomoci psychiatra. Sám na to nezůstávejte, je třeba léčba. Na Váš dotaz bude ještě odpovídat psychiatr z naší konzultační ambulance. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den pane Milane,
Obecně diagnoza PTSD má svá diagnostická kritéria která najdete v mezinárodních klasifikacích duševních nemocí ICD 10 a DSM V, toliko pro odborníka. Myslím si že není nutné aby jste se vy tím zabýval. Píšete svůj nález, pochopil jsem z toho že jste byl napaden jinou osobou nebo osobami s kterými se nyní soudíte . V toto případě by bylo dobré kdyby si váš právník vyžádal vaše vyšetření soudním psychiatrem či psychologem, které bude rozhodující pro další jednání.
s pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot
Psychiatr

Související dotazy

Posttraumatická stresová porucha?
Dobrý den, můj obsáhlý dotaz se týká mého přítele,...
Postraumatická stresová porucha
Dobry den,mam dotaz.Spatne spim,neustale se lekam a...
Posttraumatická stresová porucha
Dobrý den. Je mi 16 let a mám podezření na PTSP. Když...
Je to prosím postramatická stresová porucha?
Dobrý den,mám syna(9 let),jednoho dne šel ze školy...
Postraumatický šok a následná porucha
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, co znamená...
Porucha spánku
Dobrý den,Už asi 2-3 měsíce nemůžu spát.Usnu asi tak...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Postranní vaz v kolenu

Dobrý den, mám natažené postranní vazy v koleni. Koleno napuchlé není. Chci...

Postranni vazy

Dobry den mě dceři je 13 a trápí ji vazy. Má je zkrácené. Na rotopedu jezdí...

Postranni vazy leve nohy

dobry den pane doktore!pred mesicem jsem si natahla postrani vazy leve nohy.ortezu...

Postranní vazy v kolenu

Dobrý den, minulý týden ve čtvrtek jsem byla na rhb kontrole (se zády) a panu...

Postraumatická stresová porucha

Dobry den,mam dotaz.Spatne spim,neustale se lekam a bojim se o sebe a svou rodinu.Kdyz...

Postraumatická úzkostná porucha

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o pomoc s rozebráním mého problému, asc....

Postraumatický šok a následná porucha

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, co znamená toto vyjádření mého psychologa...

Postrombotický syndrom s těžkou lézí hlubokého systému

Dobrý den, při duplexu žil maželovi zjistili: postrombotický syndrom s těžkou...

Postřik proti štěnicím a vliv na těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsem na konci 16-tého týdne těhotenství a bohužel...

Postřik proti štěnicím a vliv na těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsem na konci 16-tého týdne těhotenství a bohužel...

Posttraumatická stresová porucha

Dobrý den. Je mi 16 let a mám podezření na PTSP. Když mi bylo 10 byla jsem...

Posttraumatická stresová porucha?

Dobrý den, můj obsáhlý dotaz se týká mého přítele, 38 let, na kterém mi velmi...

Posttraumatická synovitida

Dobrý den, před třemi měsíci jsem měla distorzi 2. stupně, zlomenina byla vyloučena...

Posttraumatická synovitida

Dobrý den, po distorzi hlezna 2.st. jsem měla sádrovou fixaci na 3 týdny. Ještě...

Posttrombotický syndrom

Dobrý deň,mám 36 rokov. V auguste minulého roka mi bola zistená trombóza ľavej...

Posttrombotický syndrom

Dobrý den. V roce 2018 v srpnu jsem prodělal plicní embolii. Došlo k tomu po...

Posttrombotický syndrom

Dobrý den, od dubna se léčím s opakovanou hlubokou žilní trombózou v lytku(beru...

Posttrombotický syndrom a invalidní důchod

Dobry den, je mi 26 a uz jsem mela 2x po roce trombozu.. posleze mi byla zjistena...

Posttuberkulózní léze

Dobrý den, vyšetření CT hrudníku v 10/2010 ukázalo:Pruhovité opacity v obou...

Postup léčby

Dobrý den,13.10.2015 se mi stal pracovní úraz,magnetická rezonance zjistila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prednison

dobrý den dva měsíce beru prednison a to 70mg denně a z vedlejších účinků mám...

Úraz nártu

Zdravím, mam na nartu tvrdou bouli i modrinu. Boule vubec neboli, dokonce ani...

ANtibiotika a alkohol


Duševní porucha, psychóza

Dobrý den, prosím, potřebuji pomoc. Bojím se jít přímo za psychologem, protože...

Bolest a tuhnutí svalů u lopatek


Tritico

Dobrý den, měl bych dotaz, zda-li existuje alternativa k léku Tritico 75 bez...

Nepravidelná menstruace


Podkožní tukové bulky

Synovi odstranil lékař asi dvacet tukových bulek.Některé se zase zvěčují.Co...

Bolest v krku, pocit knedlíku


Krvácení po hysterektomii

Dobrý den.V březnu loňského roku mi byla provedena hysterektomie pro myom.Poté...

Bolest na pravé straně u hrudníku při nádechu

Dobrý den, je mi 16 let a mám takový problém,že už asi 2 dny mě při nádechu...

Jsem odeslána na HSK v CA

Dobrý den, v 5/16 jsem měla velmi silnou menstruaci s velkými sraženinami krve,...

BETABLOKÁTOR

Dobrý den Mám 50 let a před rokem mi diagnostikovali onemocnění štítné žlázy...

Svědění kůže po ATB

Dobrý den, asi tři týdny Zpátky jsem bral antibiotika a hned první den mě záčála...

Červené fleky na žaludu


Posun L5-S1

Dobrý den pane doktore, předem děkuji za Vaši odpověď. Chtěla bych znát Váš...

Ureaplasma urealyticum


Podezření na zápal plic

Dobrý den, v pátek jsem byla u obvodního lékaře s podezrenim na bakteriální...

Zánět štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zánět štítné žlázy, který mě byl zjištěn...

Zalehlé ucho

Dobrý den, již čtvrtý den mám zalehlé levé ucho,na Orl nic moc nezjistil,dal...

Reklama
Zavřít