Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Posttraumatická stresová porucha?

Irena . 5.3.2014 redakce uLékaře

Dobrý den, můj obsáhlý dotaz se týká mého přítele, 38 let, na kterém mi velmi záleží. Před 2 lety, si s bývalou partnerkou prožil velmi stresující chvíle, kdy mu po dvou měsících od narození zemřela dcerka - jeho přítelkyně porodila dvojčata, synek je zdravý, v její péči, přítel se o něj aktivně stará a vídává ho co nejvíce, min. 2 víkendy za měsíc – neviděla jsem obětavějšího otce. Přítel situaci nezvládl, deprese začal zahánět alkoholem, myslím, že to nepřeženu, když řeknu, že to chtěl ukončit (před tímto traumatem pil alkohol také pravidelně, s kolegy, v pátek zašel na pivo, byla to jeho „berlička“, když si chtěl vyčistit hlavu). Měl také pocit, že mu nikdo nerozuměl, nikdo mu neposkytnul pomoc takovou, jakou by potřeboval. Byl v psych. léčebně, na medikaci. Je tomu ani ne rok, co nepije a je relativně schopen fungovat, bez medikace. S přítelkyní se rozešel, našel v sobě dost síly změnit práci, která ho teď, myslím, naplňuje. Mám ale takový pocit, že ne vše je s ním v pořádku. Na okolí působí velmi silným, chlapským dojmem, mám pocit, je až arogantní a někdy neslušný. Chová se, dle mého názoru, nezodpovědně, i přes moje protesty a strach, řídí např. rychle auto, což je vzhledem k tomu, že mu byl teprve nedávno vrácen řidičák, dost nepochopitelné a nezodpovědné. I na mě občas "vyjede", chová se velmi necitlivě, ignoruje moje potřeby a pocity – např. pokud mluvím já o něčem pro mě emocionálně náročném, nerozezná to, a já to beru jako význam jeho neslušnosti, nezájmu, nedostatku respektu ke mně – a máme tady velmi kvalitní hádku. Občas mývá noční můry, nesnáší dětský pláč, při vzpomínce na dcerku pláče. Snažím se mu pomoci, jak jen to jde, ale vzhledem k mým osobním problémům (hledám novou práci, splácím sama vysokou hypotéku apod.) mi, přiznám se, dochází nejen trpělivost a síla, ale velmi těžce nesu to, že nemám v partnerovi oporu, důvěru, pochopení – že si nerozumíme. Na jeho obranu musím říct, že se snaží věci změnit a je si plně vědom toho, že se nechová správně, pro mě je to ale stále více psych. náročné a sama naše hádky, které jsou opravdu velmi časté, nesu těžce. Záleží mi na něm, protože mám pocit, že vše výše uvedené je jen jeho obrana, ve vnitř je to citlivý, kvalitní člověk. Navíc je zde ještě jeden faktor, který mezi námi nefunguje a to je jeho problém s erekcí – není schopen mít se mnou sex. Problém s erekcí jako takový to nebude, myslím, že je to tím „nepořádkem“ v hlavě. Nejsme spolu dlouho, a jak už jsem řekla, velmi mi na něm záleží i kdybychom měli v budoucnu zůstat jen přátelé, chtěla bych mu nějakým způsobem pomoci, ale už jsem unavená a nevím, jak se k němu chovat – když jsem hodná a on se pak zachová tak, že ignoruje moje pocity, cítím se využitá .. je to začarovaný kruh a náš vztah je velmi nezdravý a deptá nás oba. Oba nás to ale velmi mrzí, jsme schopni se omluvit, uznat chybu. Vím, že mě miluje a já jeho, ale v tomto případě láska nestačí, pokud jsou to jen slova a činy jsou pravým opakem. Velmi intenzivně o tomto komunikujeme, snažíme se to řešit asi 3 měsíce, bez úspěchu. Navrhla jsem příteli návštěvu u psychologa, kam slíbil, že bude docházet pravidelně. Náhodou jsem při brouzdání na internetu našla info o posttraumatické stresové poruše, kde spousta symptomů odpovídá symptomům mého přítele. Myslíte si, že by toto odpovídalo? Není tedy vhodná návštěva spíše psychiatra? Přítel momentálně nemá nějaké smutky, či deprese,“ jen“ jeho chování jaksi neodpovídá tomu, jaký je to člověk ve vnitř. Jak ho můžu jinak podpořit, jaká je moje úloha? Tajně doufám, že se dá dohromady a budeme mít šanci začít znovu žít náš život, včetně dětí, které by si i on velmi přál – nyní by to ovšem byla, bohužel, dle mého názoru, nezodpovědnost. Chci mu pomoci, ale přiznávám, že jsem z toho také velmi vyčerpaná a smutná … Omlouvám se za obsáhlou otázku a děkuji za nasměrování.

Odpovídá:

MUDr. Andrea Bryčková


Dobrý den,Ireno, Vaše obavy chápu a pravděpodobně jste měla zcela jinou představu o Vašem partnerství. Co se týká diagnostiky posttraumatické stresové poruchy - je velmi složité ji diagnostikovat a neobejde se bez důkladného komplexního psychiatrického vyšetření. Mohli byste zkusit párovou terapii v partnerské poradně. Je výborné, že o tom všem mluvíte a že nemáte blokovanou vzájemnou komunikaci, ale někdy třetí nestranná osoba (psycholog) může přivézt k řešení vnesením svého pohledu na Váš vztah a odkrytím některých skrytých problémů, které Vy sami nevnímáte.

Související dotazy

Postraumatická stresová porucha
Dobry den,mam dotaz.Spatne spim,neustale se lekam a...
Posttraumatická stresová porucha
Dobrý den. Je mi 16 let a mám podezření na PTSP. Když...
Postraumatický šok a následná porucha
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, co znamená...
Poruchy spánku
Dobrý den,mám docela velký problem mám poruchy spánku.V...
Porucha zraku
Dobrý den, je mi 16 let, a bohužel jsme zkoušeli cca...
Poruchy spánku
Dobrý den, mám poruchy spánku. Ani si nepamatuji, kdy...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Postranní vaz v kolenu

Dobrý den, mám natažené postranní vazy v koleni. Koleno napuchlé není. Chci...

Postranni vazy

Dobry den mě dceři je 13 a trápí ji vazy. Má je zkrácené. Na rotopedu jezdí...

Postranni vazy leve nohy

dobry den pane doktore!pred mesicem jsem si natahla postrani vazy leve nohy.ortezu...

Postranní vazy v kolenu

Dobrý den, minulý týden ve čtvrtek jsem byla na rhb kontrole (se zády) a panu...

Postraumatická stresová porucha

Dobry den,mam dotaz.Spatne spim,neustale se lekam a bojim se o sebe a svou rodinu.Kdyz...

Postraumatický šok a následná porucha

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, co znamená toto vyjádření mého psychologa...

Postrombotický syndrom s těžkou lézí hlubokého systému

Dobrý den, při duplexu žil maželovi zjistili: postrombotický syndrom s těžkou...

Postřik proti štěnicím a vliv na těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsem na konci 16-tého týdne těhotenství a bohužel...

Postřik proti štěnicím a vliv na těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsem na konci 16-tého týdne těhotenství a bohužel...

Posttraumatická stresová porucha

Dobrý den. Je mi 16 let a mám podezření na PTSP. Když mi bylo 10 byla jsem...

Posttraumatická synovitida

Dobrý den, před třemi měsíci jsem měla distorzi 2. stupně, zlomenina byla vyloučena...

Posttraumatická synovitida

Dobrý den, po distorzi hlezna 2.st. jsem měla sádrovou fixaci na 3 týdny. Ještě...

Posttrombotický syndrom

Dobrý deň,mám 36 rokov. V auguste minulého roka mi bola zistená trombóza ľavej...

Posttrombotický syndrom a invalidní důchod

Dobry den, je mi 26 a uz jsem mela 2x po roce trombozu.. posleze mi byla zjistena...

Posttuberkulózní léze

Dobrý den, vyšetření CT hrudníku v 10/2010 ukázalo:Pruhovité opacity v obou...

Postup léčby

Dobrý den,13.10.2015 se mi stal pracovní úraz,magnetická rezonance zjistila...

Postup léčby

Dobrý den, prosím o doporučení léčby bolesti krční páteře,dle zodpovězeného...

Postup léčby při radikulopatii

Dobrý den, prosím o názor na doporučený postup léčby. Závěr neurologického vyšetření:...

Postup léčby u zlepšené tupozrakosti

Dobrý den pane doktore, velmi ráda bych Vás požádala o informaci, nebo možná...

Postup léčby???

Dobrý den paní doktorko, již několikrát jste mi odpovídala na mé dotazy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výsledek kolonoskopie

Dobrý den, předem se omlouvám, pokud svůj dotaz směřuji jinému doktorovi,...

Červené tečky na penise


Úraz kolene a léky na ředění krve

Dobrý den, jsem po úrazu kolena, je to už měsíc a pul a stále se to moc...

Roztroušená skleróza a borelioza

Dobry den, Pred 2 lety diagnostikovana rska,na zakl.magn.res. i lumb.punkce....

Patní ostruha


MUDr. Jiřina Pavelková

Interní a alergologická ambulance

Mycomax


Bradavice na penisu

Dobrý den, udělal se mi na zadní straně penisu tento pupínek. Jedná se o...

Glukózový toleranční test v těhotenství

Orální glukózový toleranční test (oGTT) je metoda obecně využívaná k odhalení...

Přeléčení boreliózy


MUDr. Vlastimil Karlík

Odborný lékař chirurgie

MUDr. Jana Paletová

Praktický lékař pro dospělé

Konopí pomáhá i při problémech se zažívacím ústrojím

Trávicí trakt nás dovede potrápit mnoha způsoby, nevolností počínaje a zvracením...

Vši nebo lupy

Dobrý den, v září jsem od dcerky dostala vši. Měli jsme to poprvé a tak jsem...

Hemeroidy a anální styk


Krvácení po sexu

Dobrý den, paní doktorko. Před čtyřmi měsíci mi byla z důvodu zamlkého těhotenství...

Rehabilitace při paréze n. VII

Dobrý den, Kolem osmi let,jsem se jednou probudil a nešlo mi zapískat (pusou)...

Fototoxické reakce

Kromě takzvané alergie na sluneční záření, která se projevuje fotoalergickou...

Něco v krku

Dobrý den, píšu už podruhé, ale jsem opravdu nešťastná. Jak jsem již psala..před...

Černé skvrny na nohou

Dobrý den, asi tak před rokem se mi začali objevovat v oblasti kotníků, holeni...

Inzerce
Poslat e-mailem
{}
Inzerce
×