Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Potíže po léčbě Helicobacter pylori

Trávení Jana 16.3.2018

Dobrý den,
v únoru jsem prodělala léčbu helicobacter pyroli. U gasroentorologa mi udělali vyšetření gastro a také mi vzali krev a stolici. Protože mi před návštěvou poradny napsal obvodní lékař antibiotika ( už nevím název jen že to byly 250) po těch se mi ulevilo, ale problémy neustály. Pan doktor mi tedy udělal více testů a nakonec se prokázala nákaza helicobacterem. Napsal mi Klacid 500, a duomax 1000, a blokator Apo-ome. Je to už skoro měsíc co jsem léčbu prodělala a stále mě trápí silné pálení žáhy a pachuť v ústech a to po všem co sním nebo vypiju. Doktor mi už žádné další testy po ukončení léčby neudělal a já mám obavu jestli se to podařilo nebo né. Prý se kontrolní vyšetření dělá gastroskopicky až po roce ? Může to pálení znamenat, že léčba byla neůčinná ? Nebo to může být důsledek antibiotik? A kdy se to upraví ? Je to velmi nepříjemné a ani ty blokatory nefungují. Přesto že je užívám jak mi předepsal pan doktor, pálení je stále stejné. Můžu nějak zjistit, že léčba proběhla úspěšně ? Děkuji za vaší odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, po skončení léčby na Helicobactera by měl být proveden dechový test (prokáže, zda je Helicobacter eradikován či ne). Tímto by se tedy zjistilo, zda je bakterie stále přítomna či ne. Proto by bylo vhodné tento test provést, aby se zjistilo, jak tomu je u Vás a zda je bakterie stále přítomna či nikoli. Další postup by se ubíral podle výsledku testu. Pokud by bakterie byla stále přítomna, pak by mohla činit potíže i nadále. Apo- ome užívejte nadále. Nejezte dráždivé a příliš kořeněné jídlo, nepijte alkohol, kávu, černý čaj.
Další informace k dotazu sdělí specialista, který jej bude také zpracovávat. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Jano, myslím si, že pokud stále přetrvávají obtíže i přes léčbu, pak je rozodně potřeba kontrolní vyšetření. Pokud Vám jej neudělal praktický lékař, prosím, obraťte se přímo na gastroenterologii, kde Vám dělali gastroskopii. S nimi se v poradně domluvíte na dalším postupu a kontrolní gastroskopii. Myslím si, že pokud máte obtíže, měla byste mít kontrolní test na Helicobactera ze stolice, zda se léčení podařilo. Pokud ne, bude třeba nová léčba dvěma jinými druhy antibiotik. Nevím, v jaké dávce nyní užíváte Apo-Ome. Měla byste brát 20 mg 2x denně nalačno 30 minut před jídlem, dávka se dá i zvýšit. Nebo lze blokátor protonové pumpy zkusit změnit za jiný a také užívat dvakrát denně. V léčení příznaků refluxní nemoci (tedy návratu žaludečního obsahu do jícnu, který způsobuje pálení žáhy a pachuť v ústech) se také používá lék Ganaton či Kinito, který pomáhá správnému pohybu jícnu a posouvání tráveniny správným směrem.
Pokud byste měla pálení žáhy i po správné léčbě a vyhubení Helicobactera, bude kontrolní gastroskopie dříve, spíše po třech měsících. Přesný termín určí gastroenterolog podle toho, jak se budete cítit po úpravě léčby a při dodržování všech dietních a režimových opatření. Je možné, že bude třeba doplnit i další vyšetření jako pH metrii jícnu a manometrii.
Zatím do vyšetření užívejte stávající lék Apo-Ome 20 mg 2xd, zkuste také probiotika a dbejte na dietu a následující doporučení. Nepijte alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Nejezte moc sledkého, čokoládu. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte malé porce častěji. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda a nejezte dvě hodiny před ulehnutím.
Přeji Vám brzké zlepšení Vašich obtíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Helicobacter pylori- eradikace
Dobrý den. Ráda bych věděla jak jinak na Helicobacter...
Helicobacter pylori
Dobrý den, prosím o Váš názor. Moje gastroenteroložka...
Helikobakter pylori
Chci se zeptat, jestli pomáha vyléčit helicobacter...
Mám zánět žaludku, a našli mi i Helicobacter pylori
Dobrý den, už si nevím rady a tak se obrácím na vás....
Helicobacter Pylori
Dobrý den chtěla jsem se Vás zeptat před týdnem jsem...
Helicobacter pylori
Dobrý den, obracím se na Vás dotazem, zda si myslíte, Byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potíže po katetrizaci

Dobrý den, před čtyřmi dny jsem byla na katetrizaci srdce, výsledky byly v pořádku....

Potíže po klíštěti

Dobrý den/večer, přesně před týdnem jsem zjistil, že mám klíště. Poněvadž nikdo...

Potíže po klíšťové encefalitidě

Dobrý den, pane doktore je mi 58 let prodělal jsem klíšťovou memingoencefalitidu...

Potíže po kontaktu s mrtvým ptákem

Dobrý den, vubec nevím jak to napsat pokusím se ale nevím zda vše popíši tak...

Potíže po konzumaci bílkovin

Dobrý den, mám již několik měsíců problém, se kterým si nevím rady, a nevím,...

Potíže po koronavirové infekci

Dobrý den, ve čtvrtek jsem byl na urgentním příjmu. V 10/2020 jsem prodělal...

Potíže po laparoskopicky operované kýle

Dobrý den ! V roce 2014 jsem měl operaci tříselné kýly, laparoskopicky.Kýla...

Potíže po laparoskopii, bolesti kloubů, měkkých tkání, únava, neprospívání, divné obtíže

Dobrý den, potíže trvají od zákroku v listopadu 2020 doteď. 11/2020 jsem...

Potíže po léčbě

Dobrý den, před několika dny jsme dobral 10x Doxyhexal 200 (kapavka byla vyloučena...

Potíže po léčbě antibiotiky

Vážený pane doktore/ paní doktorko, v současné době mě již přes měsíc trápí...

Potíže po léčbě chlamydií

Začátkem září jsem měla nechráněný pohl. styk. V říjnu mi zjistili chlamydie...

Potíže po Letroxu?

Dobrý den, je mi 30 let a v r. 2009 mi byla diagnostikována chronická autoimunitní...

Potíže po menstruaci

Dobrý den, posledních pár měsíců mě vždy po menstruaci pálí uvnitř. Sex mě tím...

Potíže po nálezu E.coli

Dobrý den, od května letošního roku jsem měla problémy ohledně pálení v močové...

Potíže po napití

Dobrý den, mám problém - ani nevím, jak ho popsat. Někdy se mi stává, že se...

Potíže po natržení uzdičky penisu

Dobrý den, zhruba před 4 lety jsem si při sexuálním styku natrhl uzdicku, sice...

Potíže po nechráněném pohlavním styku

Dobrý den před 7 týdny jsem měl nechráněný pohlavní styk a minuly týden mi začal...

Potíže po nechráněném styku

dobry den. prosim o radu. mel jsem nechraneny pohlavni styk pred 8mesici. po...

Potíže po odstranění vejcovodu pro mimoděložní těhotenství

Dobrý den, chtěla by se jen zeptat zda-li je možné přehlédnout těhotenství při...

Potíže po odstranění žlučníku

Dobrý den, před 3 měsíci jsem prodělala nejprve endoskopické vytažení zaseklého...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nádor perinea

Dobrý den, v příloze zasilam fotografie, mohl by jste mi objasnit o co se...

Hormonální léčba vysoká krevní tlak

Dobrý den, hodně se liší informace. HA už jste psala, že neovlivňuje. Mám kolísavý...

Trombotizované hemoroidy

Dobrý den, prosím. Vytvořil se mi trombotický hemeroid, krev jsem nepozoroval...

Cysta v oblasti krční páteře

Dobrý den, chtela bych se zeptat nedávno mi bylo zjištěno z MR nález v oblasti...

Slabé krvácení

Dobrý den již několik měsícu mám problém, při vyměšování slabě krvácím je to...

Svědění konečníku

Dobry den, obracim se s dotazem.... jiz temer 2 tydny mne svedi konecnik/jeho...

Otok penisu pod předkožkou

Dobry den, chcel by som sa opytat ze preco mam taky opuch pod zaludom? Bol som...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat je mi 15 let svoji první menstruaci jsem dostala...

Velké břicho

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Již dlouhou dobou mám velké břicho a...

Na penise ,konkrétne na zaludi, mám taký červený fľak, niečo ako suchsiu kožu

Dobrý deň, ak sa spytam niečo ,čo tu už bolo tak sa dopredu ospravedlnujem....

Nejspíše jde o svrab

Dobrý den, Je mi 23 let a obracím se na Vás s prosbou o radu. Cca před rokem...

Červený flek na stehně

Dobrý den, již několik let (přibližně 10) mám na pravé zadní straně stehna...

Zhruba měsíc mě trápí mírné pálení dolních končetin někdy i mravenčení

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na můj problém. Jsem muž 26 let pravidelný sportovec,...

Isoprinosine a porucha finkce štítné žlázy

Dobrý den, jsem v péči imunologa. Od začátku roku mám problém virem EB ( reaktivace)....

Červenání nohou

Dobrý den, již jsem se ptala dříve, svůj dotaz nyní doplním. Asi půl roku mi...

Panická porucha a její projevy


Střevní chřipka?


Kousnutí kočkou

Dobrý den, můj bratr má u domečku psa a dvě kočky. Včera jsme byli u bratra...

Nemožnost polykání tuhých i tekutých jídel+podezření na alergo-imulogický problém

Dobrý den paní doktorko, velmi si vážím vašeho času a mnohokrát za něj děkuji!...

Prstencový flek na stehně

Dobrý den, zhruba na podzim se mi na stehně udělal prstencový červený flek,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.