Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Potíže po operaci varikokély a hydrokély

Urologie Tomáš 7.3.2021

Dobrý den, mám takový problém, je mi 17 let. Byl jsem operován asi 3.5 roku zpátky, ve 14, urologem pro varikokélu, pak opět před asi 3 roky ve 14 pro sekundární hydrokélu celkem hodně velkých rozměrů, pak jsem musel být i hospitalizovaný týden a brát antibiotika.

Mého současného problému jsem si všiml asi 2 roky zpátky, kdy jsem začal sexuálně žít, začaly mě bolet doteky na straně, kde byl šourek operován pro hydrokélu. To mi celkem začalo komplikovat sexuální život, což je dost nepříjemné pro mě i pro protějšek. Asi rok zpátky jsem si všiml ve vaně, že je jedna strana šourku trošku větší, tak jsem šel za operujícím urologem, ten mi nasadil antibiotika s tím, že je to zánět. Nicméně jak přišel covid, tak urolog přestal i brát telefony, a můj stav se nijak nezlepšil, takže mi praktický lékař napsal další antibiotika. Opět žádná změna, ale nějak to nebolelo, tak jsem to odložil, než se dostanu k urologovi.

Asi po dvou měsících jsem navštívil jiného urologa. Ten mi řekl, že ten první byl idiot a že to žádný zánět není, že z důvodu předchozí operace je narušen cévní systém v této oblasti, nastává ztížení odtoku tkáňového moku, a proto je to zvětšené a citlivější, že se s tím musím smířit a nic s tím dělat nejde. No, tak to jsem nějak překousl, že budu mít horší sexuální život a nějak to přetrpím.

Nicméně, ta zvětšená tkáň mi vytahává šourek, což je neestetické, a hlavně, poslední dobou mě to občas i bolestivě tahá a nejen tah, celkově je to takové dost přecitlivělé i když třeba sedím, ta větší strana, a to už nejde jen tak jednoduše skousnout, protože se tomu nedá moc vyhnout (jako se vyhnout dotekům v sexu), a prostě to nepříjemně bolí. Chtěl bych se tedy zeptat, zda by bylo nějaké řešení tohoto problému, protože mi to čím dál tím více komplikuje život a rád bych byl, aby mě nic netahalo a nebolelo a abych mohl mít normální sex.

Na koho bych se měl třeba obrátit? Urologa, plastického chirurga, cévního chirurga.... Co by s tím šlo dělat, aby to aspoň nedělalo? Ten jeden urolog mi říkal nosit těsné spodní prádlo, ale z toho mě ta oblast bolí ještě víc a navíc třeba ve vaně nebo třeba při tom sexu apod. to ani nejde. Moc děkuji za rady, protože jsem z toho celkem zoufalý, a představa, že bych toto měl, do konce života, když mi je teď jenom 17, mě deptá a strašně rád bych to vyřešil a měl pokoj na nějakých snad dalších 60 let. Strašně moc rád bych slyšel další názor odborníka, děkuji moc.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, je mi líto, že v takto mladém věku už musíte řešit takovéto potíže. Jelikož je dotaz určen pro specialistu (urologa), který Vám dá odpověď na otázky, předávám Váš dotaz dále jemu (v naší poradně každý dotaz vždy jako první přijímá praktický lékař, pokud je dotaz určen vyloženě pro specialistu - jako ten Váš - předáme mu jej).
Urolog Vám napíše, jak máte postupovat, aby se Vaše potíže co nejlépe vyřešily. Vyčkejte, prosím, jeho odpovědi.
Držím palce, aby se vše brzy upravilo. S pozdravem BS.

Odpovídá lékař:

MUDr. Monika Žižlavská

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická ambulance v Třešti

Dobrý den, Tomáši. Velmi mne mrzí, že se musíte potýkat s takto nepříjemnou pooperační komplikací. Dle foto vidím, že levé varle je větší, než pravé, vzhledem k tomu, že již byla provedena i operace sekundární hydrokély, nezbývá mi, než se domnívat, že skutečně dochází ke zpomalenému odtoku krve a lymfy z varlete. Terapie bude svízelná, dlouhá a patrně si vyžádá pár velmi odborných konzultací. V prvé řadě bych Vám doporučila se ještě jednou objednat k urologickému vyšetření ( s doplněním UZ skrota a ev i vyšetření skrota na magnetické rezonanci), v tuto chvíli bych Vám již doporučila obrátit se přímo na specializovanou andrologickou ambulanci. Velké zkušenosti má andrologická klinika v Praze - prim.Zámečník, MUDr.Bittner apod - ale pokud je toto mimo Váš dosah, pak ev lze využít i andrologické ambulance pod urologickými klinikami ve Vašem okolí - tedy andrologickou ambulanci/poradnu ve FN Ostrava a nebo ve FN Olomouc. Naše sestřičky se Vám kdyžtak mohou pokusit objednání se na tato speciální pracoviště vyjednat.
Do té doby bych Vám doporučila nějaké možnost z terapie lymfedému (lymfatického otoku). Všeobecně se v terapii lymfatických otoku uplatňuje převážně komplexní fyzikální terapie (manuální lymfodrenáž, komprese, cvičení) a perorální (tabletková) terapie. Vzhledem k tomu, že u Vás se jedná o otok v oblasti šourku, navíc je šourek velmi citlivý, máme zde možnost fyzikální léčby (masáže, ev tejpování) velmi omezenou. Bylo by tedy dobré alespoň ještě jednou dát šanci elastickému spodnímu prádlu - alespoň typu boxerky) - všeobecně platí, čím méně šourek volně visí, tím menší je jeho tíha a tím menší je otok a následná citlivost. Toho tedy docílíme tak, že budete nosit to těsné spodní prádlo a nebo si šourek podkládat. Taktéž doporučuji zaměřit se to, jak v práci sedíte, zda si tím šourek neutlačujete - zde pak je potřeba zavést si v pracovním režimu pravidelné krátké procházky (aby se žilní a lymfatický tok uvolnil po dlouhém sezení), nejlépe každých 45 minut a nebo místo židle využívat k práci klekačku. S možností terapie tabletkami se pak v prvé řadě doporučuje Wobenzym. V případě nežádoucích účinků (objevují se zřídka v podobě gastrointestinálního dyskomfortu) přecházíme na Phlogenzym, který dávkujeme v poloviční dávce než Wobenzym. U Vás bych volila následující dávkování Wobenzymu: 2x5-7 tbl. a po dosažení klinické odpovědi snižovat na udržovací dávku 2x4-5 tbl., celková doba terapie by měla být dle efektu 3-6měsíců. Pokud by se prokázal i narušený žilní odtok, pak je možné ještě zkusit užívat léky, zlepšující žilní odtok, a to kombinace léků Detralex, Cyklo3Fort, Endotelon.
Ale za nejdůležitější bych ve Vašem případě nyní viděla navštívit andrologickou ambulanci/poradnu, nejlépe pod klinickým pracovištěm. Držím pěsti a věřím, že Vám najdou ideální řešení pomoci. Monika Žižlavská

Související dotazy

Operace varikokély
Dobrý den, mám dotaz jestli je operace varikokély...
Operace varikokély
Dobrý den, chystám se na operaci varikokély. Můžete...
Potíže s erekcí po operaci varikokély
Dobry den, jsem jsem 3 týdny po operaci Varikokély....
Po operaci varikokély
Dobrý den, 22.1. jsem byl na operaci varikokély a chtěl...
Čekací doba na operaci varikokely
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho se přibližně...
Recidiva hydrokély
Dobrý den. Byl jsem na operaci hydrokély. Vše proběhlo...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potíže po operaci abscesu konečníku

Dobrý den jsem asi rok a půl po operaci abcesu konecniku. Zůstala mi malá jizva...

Potíže po operaci Bartholiniho žlázy

Dobrý den,jsem asi rok a půl po operaci Bartholiniho žlázy,ale mám stále nepříjemné,pálení,pobolívání...

Potíže po operaci kolene

Vazeny pane doktore, 10.5. to budou tri mesice po plastice vazu a suture...

Potíže po operaci kolene

Dobrý den, v červnu 2014 jsem podstoupila po pracovním úrazu operační výkon:...

Potíže po operaci kýly

Dobrý den, jsem po operaci tříselné kýly v pravo. Před 4 lety mi operovali i...

Potíže po operaci kýly

Dobry den, jsem mesic po operaci triselne kyly a casto pri ohybu a hlavne vecer...

Potíže po operaci lokte, objednání na neurochirurgii

Dobrý den,jsem po odeliberaci golfového lokte v prosinci 2020 mám neustále...

Potíže po operaci slepého střeva

Můžou přetrvávat potíže po operaci slepého střeva dlouhodobě? Jsem po operaci...

Potíže po operaci tenisového loktu

Dobrý den mám po operaci tenisového a karpalního loktu operace byla provedena...

Potíže po operaci varikokéli

Dobrý den. mám 36 roku jsem měsíc po operaci oboustrané verikokéli z důvodu...

Potíže po operaci zlomené dolní čelisti

Dobrý večer jsem skoro rok po operaci zlomené dolní čelisti. Mám v té čelisti...

Potíže po operaci zlomené ploténky

Dobrý den, Mám velké potíže po operaci zlomené ploténky L4 , L5. Operaci jsem...

Potíže po operaci žlučníku

Dobrý den, mám steatozu jater a jsem po operaci žlučníku (2010), žlučové kameny...

Potíže po operaci žlučníku

Dobrý den, je mi 26 let a před 7 lety mi vzali žlučník kvůli žlučovým kamenům....

Potíže po operaci žlučníku

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mé kamarádky mamka je po operaci žlučníku...

Potíže po operaci žlučníku

Dobrý den, Jsem dva roky po operaci žlučníku a od operace mám problém pokud...

Potíže po operaci žlučníku

Dobrý den, můj problém je takový, že v roce 2012 jsem byla na operaci žlučníku...

Potíže po operacích zad

Dobrý den prosím o radu. V příloze zasílám poslední zprávu z neurologie. Mám...

Potíže po operacikarpálního tunelu

Dobrý den, ráda bych se zeptala-Jsem 4,5 měsíce po operaci karpálního tunelu.Operace...

Potíže po Pantoprazolu

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně pálení žáhy.Poslední dva měsíce...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bušení srdce, tlak do hlavy


Mdloby, zalehlé uši, bolesti na temeni


Pukanie a tep srdca v uchu

Dobrý deň, poprosím o radu, niekoľko mesiacov počujem v pravom uchu tep srdca....

Dezinfekce

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli se dá při menším poranění či odřeninách...

Bolest stehenního svalu

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na Váš názor. Již 2 měsíce mám bolest...

Necítím koneček ukazováku

necítím koneček ukazováku. Kolega me při florbale praštil holí do zápěstí a...

Bolesti krční páteře, hlavy tlak v hlavě motání, únava

Dobrý den, mám takovy problem, me problemy trvaji asi 4 mesice, ale ted se...

Operace odchlípnuté sítnice

Dobrý den, jsem 2 měsíce od operace odchlípnuté oční sítnice - provádělo se...

Předčasná menstruace

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat jestli je normální že jsem dostala menstruaci...

Okrsky zvýšené sklerotizace

Dobrý den pane doktore ráda bych se vás zeptala. V červenci jsem začala být...

Streptokok v krku


Autoimunitní thyreoiditida - velmi vysoké protilátky

Dobrý den, letos v srpnu mi byla naměřeno TSH 5,6 a Ab thyreoperoxidáza 129...

Průjem po chilli papričkách


Salmonelóza

Dobry den.. V patek mi byla potvrzena Salmoneloza. Jsem na neschopence.. 12.7....

Neštovice

Dobrý den , mam dotaz . Dcera přišla včera do kontaktu s dítětem které ma neštovice...

Umělé oplodnění

Dobrý den, mám dotaz ohledně prospívání těhotenství po KETu. Dne 28.4.2017...

Lék Zaldiar


Vysazování antidepresiva

Dobrý den, čtrnáctý měsíc beru Valdoxan 25 mg 1x denně na dg GAD + panické ataky....

Bolest nad penisem

Dobrý den před zhruba 2 dny mě začalo bolet na dotek nad penisem jedno místo...

Ercefuryl

Dobrý den, měla jsem pozitivní test na Salmonelozu.11.12 mi byl nasazen lek...

Reklama