Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Přetrhl se přední křížový a postranní vaz v koleni

Ortopedie Helena 16.3.2018

Dobrý den,
25.2.2018 se při vystupu z lanovky a karambolu s jinou lyžařkou přetrhl přední křížový a postranní vaz v koleni. Ortoped řekl, ze pokud bych hrála vrcholove fotbal, byla bych druhy den na operačním sále. V mem případě, ale řekl ortezu, co nejdrive sundat. Nohu zvedat a propinat. Az ohnu do 90 stupňů, tak na rotoped.
Koleno je stale hodne bolestivé. Vysetreni bylo pouze rtg jinak technikou ortopeda pohyby. Kdyz ctu clanky, tak bez operace budu mit do 5-10let artrozu:-( copak to je řešení?
I ja se chci vratit do práce ve schopném stavu ji vykonávat. Je mi 45let a do duchodu mam tedy jeste 20let :-) :-) V praci jako vlakvedouci(průvodčí) mame kazdy rok zdravotni prohlidky. V praci behem smeny vyjdu po schodech a zase zpět nejméně 100x. Svoji praci miluji. Takhle me prepadaji obavy, jestli toho budu schopna. Take sportuji,ale ne vrcholově. Nevydelavam 300tis/týdně, jak mi rekl pan doktor, ze ten fotbalista potrebuje byt na hřišti brzy. Ale i ja se potrebuji vratit do prace a nezit z nemocenske a jeste nemít bůhví jake vyhlidky. Dekuji za odpověď. Jestli je takovy prubeh lecby normální.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, paní Heleno, ano, je to normální postup, který Vám byl doporučen, ale i operační řešení je možné, je to na zvážení ortopeda. Váš dotaz předávám ještě k odpovědi ortopedovi z naší poradny k dalšímu posouzení. Vyčkejte i druhé odpovědi. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Průběh léčby je v pořádku. Při tomto zranění zvláště ve Vašem věku je snahou koleno zklidnit na nezbytně nutnou dobu pokud dochází k výpotku , poté rozcvičit. Po rozcvičení se postupuje dle nálezu - v případě velké nestability je možno uvažovat o plastice křížového vazu pokud ovšem již nemáte arthrotické změny v kolenním kloubu. K vašim poznámkám - akutní plastika či sešití vazu se provádí zcela výjimečně a ne s dobrými výsledky i u vrcholových fotbalistů se čeká 2-3 týdny na zklidnění kloubu. Není pravda že každá instabilita vede k arthrose, v poslední době se naopak objevují informace, že někdy po plastice dochází k rychlejšímu rozvoji arthrosy. Závěrem - více než 3-4 pacientů stačí po tomto úrazu důkladné rozcvičení kloubu s posílením stehenní svaloviny a v případě sportu ortéza. Pokud trvají potíže pak operace ale jen tam kde není arthrosa v kloubu.

Související dotazy

Před rokem se my přetrhl přední křížový vaz
Dobrý den chtěl jsem se zeptat před rokem se my přetrhl...
Před 11 lety jsem si přetrhl přední křížový vaz.
Dobrý den, před 11 lety jsem si přetrhl přední křížový...
Postranní kolenní vaz
Dobrý den, zhruba před rokem jsem si při fotbale přetrhl...
Natržený křížový vaz
Dobrý den pane doktore, má otázka se týká natrženého...
Křižový vaz.
Dobrý den. Asi před 5 měsíci se mi vyvalilo levé koleno....
Přední křížový vaz - koleno
Dobrý den, rád bych se položil dotaz ohledně mého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Přetrávající potíže po léčbě mykozy a zánětu moč. cest

Dobrý den, jsou to zhruba 2 měsíce co jsem prodělala zánět močových cest, bohužel...

Přetrénovaný sval

Dobrý den, už od léta minulého roku mě bolí na levé noze z vnitřní strany nad...

Přetrhané vazy po pádu na ruku

Dobrý den, 28.6. jsem měla nehodu - pád, po kterém mě kromě pár modřin velmi...

Přetrhané vazy v koleni

Dobrý den, jsem 16ti letá aktivně sportující (jezdím na koních) dívka a před...

Přetrhané vazy v koleni.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat mám přetrhaný křížový vaz v koleni už přes rok....

Přetrhané vazy v kontíku

Dobrý den, Chtěl bych Vás poprosit o radu. Při běhu jsem si zvrknul a následně...

Přetrhane vazy v kotniku

24 června 2014 jsem upadla na plaveckym bazene a přetrhala jsem si vazy v kotniku...

Přetrhané vazy v kotníku

Dobrý den, Mohla bych se zeptat, v dubnu jsem si přetrhala vazy v kotníku,...

Přetrhané vazy v kotníku

Predevcirem odpoledne jsem si na lyzich podle lekare pretrhal (?) vazy v kotniku. Roentgen...

Přetrhané vazy v kotníku

Dobrý den, seskočila jsem ze skateboardu ve velmi vysoké rychlosti a diagnóza...

Přetrhl stehenní sval

Dobrý den, právě jsem si přetrhl stehenní sval. Jsem ve věku 24 let. Rád bych...

Přetrhlý křížoví vaz

Dobrý den,mám přetrhlí křížoví vaz.Ale za necelé dva měsíce mě čekají příjmačky...

Přetrhnuté klíště

Dobrý den, nejspíš včera jsem chytil v lese klíště a bohužel na špatném místě...

Přetrhnutý přední křížový vaz

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor zda jít na plastiku křížoveho vazu...

Přetrhnutý přední křížový vaz

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor zda jít na plastiku křížoveho vazu...

Přetrvajicí dráždivý kašel

Dobrý den prosím o radu už druhý měsíc mě lpčí dráždivý suchý kašel na který...

Přetrvání kašle po černém kašli, syn 8 let

U mého osmiletého syna byl v březnu diagnostikován černý kašel. Prodělal léčbu,...

Přetrvává zvýšená teplota a bolesti v podbřišku.

Dobrý den, v červenci 2017 jsem prodělala komplikovaný zánět slepého střeva,...

Přetrvávající infekce Streptokokem v krku

Dobrý den, jít od roku 2019 se potýkal ve štěru z krku s nálezem. Vždy je tam...

Přetrvávající a opakující se záněty močového měchýře

Dobrý den pane doktore,už jsem zoufalá a rady hledám všude možně. Už více jako...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Naražené koleno

Dobrý den, na velikonoční pondělí 6.4. jsem upadl na silnici na pravé koleno....

Prochladnutí

Dobrý den paní doktorko. Ráda bych se ještě jednou zeptala na prochladnutí u...

Pupínek na vagíně velký stydký pysk

dobrý den, udělal se mi předpár dny na vagíně pupínek na velkém stydkém pysku...

Tlak v močovém měchýři

Dobry den, cca pred 2 mesici, po nechranenem styku se objevilo simrani, stipani...

Bolest pod žebry


Epilepsie, ostré vlny, EEG

Dobrý den, chtěla bych poprosit o překlad "do češtiny" pro obyčejného, člověka...

Bolest zad a zvýšená teplota


Opar

Dobrý den, moc děkuji za odpověď na předchozí otázku ohledně pásového oparu....

Mírně oteklá noha, lymfedém

Dobrý den, je mi 24 let a mám problém už delší dobu s mírně oteklou levou nohou...

Methotrexat a alkohol?


Nízka tělesná teplota

Dobrý den, chci se zeptat. Poslední dobou mívám telotu v rozmezí 35.0 - 36.0...

Únava, návaly horka, bušení srdce

Dobrý den trápí mě stálá únava, mívám návaly horka i v noci mě to budí,pak vnitřní...

Masturbace po konizaci

Před týdnem jsem byla na konizaci děložního hrdla. Musím být bez sexu 1 měsíc....

Naražený prst na noze


Prohlubeň na lebce

Dobry den, Na lebce na prave strane se mi objevila prohluben, kterou na druhe...

Bolest v zádech po jídle

Dobrý den, mám takový problém, který se mně stává jednou za čas, avšak když...

Černý hlen

Dobrý den, měla bych jeden dotaz ohledně smrkání a barvy hlenu. Přibližně...

Macmiror a léčba partnera


Opar

Dobry už dva tydny mam opar na spodnim rtu a mazu si ho mastičkou Herpesin ktera...

Příušní žláza tumor

Dobrý den,dle USG tumor levé příušní žlázy palp.tuhý ohraničení tumor střední...

Reklama