Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Preventivní léčba hormonem štítné žlázy

Endokrinologie Karel 27.2.2019

Dobrý den, jsem 4 roky po operaci 1/2 štítné žlázy. Odoperovaný nález nebyl zhoubný. Docházím 1-2x ročně na kontrolu sono, krve atd. Mám stále vše v pořádku, v normě. 1/2 štítné žlázy funguje a vše "stíhá". Nebral jsem a neberu žádné léky. Bohužel došlo ke změně mého ošetřujícího lékaře a nový mi předepsal Euthyrox 50, 6x týdně a 7.den D3 vitamin. Údajně jako prevence. Prosím o názor zda je to nutné, zda se jedná jen o dočasnou medikaci nebo už to budu muset brát stále. LZ mohu dodat.
děkuji. K

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, podávání hormonu štítné žlázy v malé dávce je dobrou preventivní ochranou před opakováním předchozího problému, který způsobil nutnost operativního odstranění poloviny štítné žlázy, to jest chrání štítnou žlázu před jejím zvětšováním či tvorbě cyst či dokonce vzniku zhoubného nádoru, v podstatě tato dávka tlumí její činnost a tím i případný růst, přece jen s věkem lze očekávat že žláza bude slábnout a bude se to snažit "dohánět" zvětšováním svého objemu, i když dnes je její produkce dobrá a postačující, poměrně v brzké době tomu tak být nemusí, navíc žláza pokud již jednou takto "zlobila", dá se očekávat že i zbývající část bude velmi pravděpodobně náchylná k tomu že zde vznikne ten samý problém co dříve... takže ano, je lepší tento lék nasadit hned a nečekat až se objeví další problém, který by vedl k další operaci či vážnějším komplikacím, tedy třeba vzniku cysty či zhoubného nádoru, což samozřejmě může být pozdě a nikdy nevíte že už se něco děje... takže ano, prevence je to ideální a nic vám tento lék nezpůsobí, resp. vůbec nebudete vědět že něco berete a do budoucna se téměř jistě vyhnete problémům, děkuji za dotaz.

Související dotazy

Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Hormony štítné žlázy a hlad
Dobrý den, už asi 3-4 měsíce beru léky na štítnou...
Odstranění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou...
Hormony štítné žlázy
Dobrý den, jsem v 5. týdnu těhotenství a byla jsem...
Léčba po operaci štítné žlázy
Za jak dlouho musí být po operaci štítné žlázy (odstranění...
Hubnutí a onemocnění štítné žlázy
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli je normální hubnout...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Preventan Akut

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může Preventan Akut ,na posílení imunity,...

Preventan Akut a výživový doplnok Biomare

Ďakujem Vám za predošlú odpoveď, chcel by som sa hlavne spýtať, či je možné...

Preventan Akut a výživový doplnok Biomare

Moja dcéra - 14-ročná, trpí častými zápalmi priedušiek. Na podporu imunity jej...

Preventan v 1. trimestru těhotenství

Dobrý den, velmi se mi osvědčil přípravek Preventan Clasic pro prevenci zánětů...

Preventívna prehliadka a hlien s krvou

Dobrý deň. Predvčerom som rano 2 krát vykašľal, respektíve vypľul hlien s krvou...

Preventivní dotaz

Dobrý den, od přítelkyně jsem bohužel schytal infekci kvasinek, nebo aspoň myslím...

Preventivní gynekologická prohlídka

Dobrý den, chci se zeptat zda při běžné preventivní prohlídce doktor či doktorka...

Preventivní gynekologická prohlídka

Zjistí gynekolog při běžné preventivní prohlídce zda je pacientka těhotná či...

Preventivní gynekologické prohlídky

Ahoj, prosím, měla bych na Vás žádost o informaci, která se týká pravidelných...

Preventivní izolace od ostatních

Dobrý den,prosím Vás o radu.U mé 5ti leté dcery se před týdnem objevily neštovice...

Preventivní léčba viru HSV-2 Herpesinem

Dobrý den, v posledních měsícíh jsem začala mít problém s chronickým výskytem...

Preventivní odčervení lidí

Dobrý den, poslední dobou jsme se známými diskutovali o vhodnosti a možných...

Preventivní odstranění vaječníků

Dobrý den, jsem 2 roky po konikazi děložního čípku a odstranění cisty na vaječníku....

Preventivní odstranění varlat

Dobrý den, mám podobný problém na který odpovídala MUDr. Soňa Boušková, panu...

Preventivní podpoření růstu penisu

Dobrý den, je mi 16 let. Velikost mého je penisu v klidu je 5cm, při stopoření...

Preventivní prohlída

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda je povinná 17 letá preventivní prohlídka....

Preventivní prohlídka

Dobrý den. absolvoval jsem u závodního lékaře preventivní prohlídku. Její...

Preventivní prohlídka

Od narození jsem měl malou pupeční kýlu cca 6 mm. Nikdy se nezvětšovala,nebyla...

Preventivní prohlídka

Dobrý den, mám zatím brát Cefzil(zánt dutin) antibiotika a za 8 dní musím na...

Preventivní prohlídka

Dobrý den, chci se zeptat jestli se na preventivní prohlídku na gynekologii...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odlupování vrchní vrstvy nehtu


Bolesti na pravé straně žeber

Dobrý den, už týden mě bolí na pravé straně žeber při lehání si na břicho, smíchu...

Léčba natrženého stehenního svalu

Dobry den, jak se da vylecit natazeny nebo natrzeny predni stehenni sval? Dekuji...

Kdy zaberou antibiotika

Dobrý den,syn 5let,od neděle má angínu večer na pohotovosti dostal Ospen 400...

Příznaky zápalu plic

Zdravim,musí zápal plic vždy doprovazet teplota.?Nebo jaké jsou vlastně nejčastější...

Pálení žáhy a říhání


Zvýšená hodnota bílkovin

Dobrý den, prosím o radu. Jako dárci krve a plazmy mi byly zjištěny zvýšené...

Těhotenství a užívání globulí Polygynax

Dobry den. Chtela bych se zeptat na zavadeci tablety Polygynax. Jsem v 11 tt...

Opakující se gynekologické záněty

Dobry den, jsem ve 26. tydnu tehotenstvi a od zacatku mam problemy s vytoky...

Je nutné při IMC užívat ATB?


Bolesti srdce, arytmie

Dobrý den, už tak 6 let mě trápí starosti s tím, že si myslím, že mám něco se...

Světle hnědý výtok

Dobrý den, za 3 měsíce mi bude 17 let, mám pravidelnou menstruaci která trvá...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Natržená uzdička


Pupínky na těle

Dobrý den,moc Vás prosím o radu-názor. Uz měsíc a pul mě a naše dvě dcerky trápí...

Cytologie

Chtěla jsem se zeptat, minulý týden mě dělali cytologii a ještě nějaké výtěry,...

Konziliární vyšetření

Pane doktore, ráda bych znala Váš názor. Byla jsem svou gynekoložkou odeslána...

Příušní žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jsou za normálních okolností hmatné příušní...

Bolest v krku


Varixy dělohy

Dobrý večer, moc prosím o zodpovězení mého dotazu. Před dvěma měsíci mi můj...

Reklama
Zavřít