Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Příčiny kašle

Vnitřní lékařství Veronika 19.2.2019

Dobrý den,
ráda bych se poradila ohledně zdravotního stavu mého manžela. Před cca měsícem měl virózu, která se projevovala nejprve bolestí v krku, poté kašlem a rýmou. Kašel měl docela intenzivní (vykašlával hodně hlenu), na poslech byl ale čistý. I tak dostal od lékaře Amoksiklav, protože potíže trvaly již delší dobu. Po dobrání atb se sice stav zlepšil, ale kašel přetrvával - přestal vykašlávat, ale občas ho to dráždilo v krku, tak kašlal. Pomohl Levopront. Lehká rýma (cca 3 vysmrkání denně, zejména po přechodu ze zimy do tepla) ale přetrvala. Manžel se celou dobu cítí relativně dobře, netrpí na únavu, bolesti nemá, kašel ho ze spaní nebudí. Občas stále ale trošku zakašle, není to žádný záchvat kašle, jen lehké odkašlání. Velmi mě tento stav vyděsil a proto jsem trvala na podrobném vyšetření u lékaře - v současné době (po cca měsíci) má stále trochu rýmu a stále trochu kašle. Je těžké oddělit, co je stará viróza a co nová, protože nám syn stále nosí něco ze školky. Včera byl manžel na kompletních odběrech krve, protože jsem měla strach, aby neměl nějakou vážnou nemoc. Hodnoty krevního obrazu byly v pořádku, ale bílé krvinky byly lehce zvýšené (10,4), diferenciál bílých krvinek byl v pořádku. Další hodnoty KO byly naprosto v normě. Manžel má dlouhodobě leukocyty na hranici normy (v minulosti, před šesti lety, dokonce cca 12, poté další před pěti kontrola 9, poté další kontrola před čtyřmi lety 11, kontrola před třemi leti 9...diferenciál vždy v pořádku, lékař tento stav neřešil, já jsem se velmi obávala leukémie, podle našeho lékaře byly tyto obavy naprosto nepodložené), tento stav lékař neřeší a uzavřel to s tím, že jsou lidé, kteří mají hraniční hodnoty leukocytů, prý se o leukémii při hodnotě leukocytů 10,4 a normálním diferenciálu bílých krvinek zcela jistě nejedná, podle jeho názoru není ani indikován k odběru kostní dřeně. Manžel nebyl relativně dlouho vůbec nemocný, netrpí na únavu, nehubne, modřiny ani krvácení se mu neobjevují. Má v pořádku hodnotu krevních destiček, nemá anemii.
Hodnotu CRP měl nyní manžel 2,4. Všechny ukazetele i z biochemie byly v normě. Na můj popud mu byly odebrány i stěry z nosu a krku a odběry na černý kašel a chlamydie, výsledky budou ale až za několik dní. Nyní lékař uzavřel stav manžela s tím, že se dle jeho názoru a výsledků krve nejedná o nic vážného a že dokašlávání může přetrvávat i několik týdnů po viróze, navíc říkal, že v zimě je mnoho lidí, kterým se vrací rýma, kašel a nachlazení. Hodnota leukocytů je podle lékaře v pořádku, sdělil, že některé údaje hovoří o hranici normy 11, proto hodnotu 10,4 (navíc v kontextu předchozích výsledků manžela a normálním diferenciálu bílých krvinek) nepovažuje za nijak alarmující, navíc se podle něj může jednak i o dozvuk předchozího nachlazení. Žádná další vyšetření neindikoval, každopádně sdělil, že pokud bychom trvali na dalších vyšetřeních, napíše manželovi žádanku kamkoliv. Nyní přemýšlím, zda by neměl zajít ještě na plicní, případně ORL, imunologii nebo hematologii. Vzhledem ke kašli mám obavy i z rakoviny plic. Manžel je nekuřák, je mu 30 let, v minulosti ale příležitostně kouřil. Mohu se zeptat, jaké další vyšetření by podle Vás bylo vhodné, případně jak dále postupovat, abychom něco nezanedbali? Děkuji

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, opravdu bych v tom také žádnou záhadu nehledal, vše co vám již lékaři řekli bych také jen zopakoval, včetně těch výsledků vyšetření krve atd., samozřejmě rtg snímek plic by se udělat mohl, pokud to třeba během pár dní úplně nepřejde, také pokašlávání bývá velmi často způsobeno smogem, inverzí v zimě, tedy prostě špatnou kvalitou vzduchu, což by mělo na jaře přejít, také kašel často způsobuje prach a plíseň v bytě či v práci atd., pokud se třeba v zimě moc nevětrá, máte třeba vlhkost v domě a tím pádem někde plíseň na zdi či v podlaze ( dřevěné ), také chov papouška třeba atd., takže pomyslete hlavně na tyto rizikové faktory, čím vlastně by mohly být ty průdušky drážděny a tomu se snažit předejít, děkuji za dotaz.

Související dotazy

Modřina vzniklá bez příčiny
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně modřiny která...
Pády bez příčiny
Dobrý den, mám 17-ti letou dceru, která před šesti...
Záchvaty kašle
Dobrý den, poslední dobou když běhám tak po tom začnu...
Záchvat kašle
Dobrý večer.Prosím o radu. Manžel občas dostane záchvat...
Záchvat dusivého kašle s následnou nevydržitelnou bolestí hlavy
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na zdravotní problém...
Příčiny revmatismu...
Dobrý den, několik měsíců trpím bolestí ramen a paže....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Příčina vracejícího se oparu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaká může být příčina vracejícího se oparu...

Příčina vynechané menstruace

Dobrý den, mám pravidelné cykly. Dle ovulačního testu ovulace proběhla, proběhl...

Příčina vysokého tlaku

DOBRÝ DEN, POTŘEBUJI PORADIT .JIŽ 4 MĚSÍCE MÁM VYSOKÝ TLAK.HODNOTA220/120.PŘICHÁZÍ...

Příčina výtoku, stejně jako zvětšení lymfatických uzlin v tříslech

Dobry den,objevila jsem si v trislech male boulicky,kulate i podelne.Nejsou...

Příčina zánětu

Dobrý den, od 09.07.2015 jsem v pracovní neschopnosti po pracovním úrazu. Diagnoza...

Příčina zánětu slinivky

Dobrý den, pracuji v nemocnici a před dvěma roky jsem po střevní infekci prodělal...

Příčina ztráty menstruace

chtěla bych vědět,proč jsem ztratila po porodu menzes a zároveň se projevila...

Příčina zvyšování tlaku

Dobrý den, našel jsem pravděpodobně příčinu, která mi způsobuje vysoký tlak,...

Příčiny CMP

Dobrý den. Dědek 80 let. 2011 jsem byl stižen CMP s krvácením , otokem mozku. Minulý...

Příčiny dušnosti jsou mnohé

dobrý den. mám takový problém.dříve jsem se strašně potil a byl jsem unavený.nyní...

Příčiny krvácení při sexu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké mohu být příčiny krvácení při sexu, cca...

Příčiny nedosažení orgasmu

Dobry den, jsem s pritelem 4 roky a naskytl se nam az ted problem. Jelikoz nemuzu...

Příčiny nedostatnu minerálu a vitamínu B

Dobry den,mám velké příznaky na nedostatek vitamínů B a minerálů. Potřebovala...

Příčiny revmatismu...


Příčiny RS

Dobry den, pred 2 tydny mi byla v nemocnici oznamena nemoc RS. Brneni prave...

Příčiny samovolného potratu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou nejčastější příčiny samovolného...

Příčiny tachykardie

Dobrý den. Potřebovala bych nejspíš asi trošku uklidnit. Bylo mi zjištěno hraniční...

Příčiny únavy

Dobrý den, navazuji na můj dotaz 288340. Infekci EBV mám - naměřená hladina...

Přičiny vrozených vad dětí

Dobrý den, chtěla bych se Vás, prosím, zeptat, jestli je možné ovlivnit vznik...

Příčiny zánětu tlustého střeva

Dobrý den, byl mi diagnostikován zánět tlustého střeva.Je to v jeho konečné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení špičky penisu

Před 14 dny po návratu z veřejného bazénu mě začala pálet špička penisu,spíše...

Bolest paty např. při běhu

Zdravím, asi před dvěma měsíci jsem na tréninku bojového umění, opakovaně dupal...

Uzel ve svalovém snopci

Dobrý den,na stehně mi postupně rostla boulička a ta začala poslední dva měsíce...

Bolest zad spojená se zvracením


Popraskané koutky úst

Dobrý den, už asi dva týdny mám popraskané koutky u pusy, a poslední tři dny...

Otok kolene po úrazu

Dobrý večer, pred 18 dňami som spadla na korčuliach na lade jazera na obidve...

Žlutý jazyk


Stav po úrazu prstů ruky

dobrý večer,mám dotaz s prosbou v dubnu se mi stal úraz pravé ruky 4+5 prst,byly...

Bolest břicha


Tlak v uchu

Dobrý den, prosím Vás o radu, včerejší noc jsem v levém uchu slyšela divné zvuky...

Onemocnění jícnu a žaludku

Dobrý den,potřebovala bych poradit s mym stavem nevím si totiž už rady nebo...

Pálení na špičce penisu

Dobrý den,nedávno jsem měl sex s prostitutkou,prováděla orální sex bez ochrany,nasledný...

Suchý kašel a bolest na hrudi

Dobry den, uz druhy tyden mam suchy srazdivy kasel a ted posledni tri dny se...

Test na syfilis

Dobrý den, chci se zeptat, zda je test na syfilis po 60 dnech (2 měsíce) od...

Zelena moč

Dobry den,jiz dva dny pozoruji svetle zelenou moc.Jiz nekolik dnu uzivam leky...

Bolesti na pravé straně krku

Dobrý den už cca rok a půl man bolesti na pravé straně krku pred 10 měsíci...

Bolesti varlete

Dobrý den je mi 20 let a již asi 4 dny mě trápí bolest levého varlete. Není...

Trnutí prstů nohou

Dobrý deň, potrebujem pomôcť s mojím problémom, tŕpnu mi prsty na oboch nohách,...

Stres a další potíže

Dobrý den, vím, že bych si sama neměla diagnostikovat nemoc, ale chtěla jsem...

Žlutý jazyk

dobry den chtela bych se zeptat mam zluty jazyk nevim co to znamena bojim se...

Reklama
Zavřít