Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Příčiny CMP

Vnitřní lékařství Vladimír 27.3.2018

Dobrý den.
Dědek 80 let. 2011 jsem byl stižen CMP s krvácením , otokem mozku.
Minulý týden 16.3. CT další zásah - slabý. Mám strach co bude dál.
Přítelkyně někde četla o nějaké metodě která má díky membráně omezit další nájezdy této hrozné choroby. Zatím bylo léčeno bez velkých následků - chodím pomaleji, ale dojdu. Mluvím bez koktání. Vzhled se nezměnil - mládí je pryč!!
Je prosím nějaká taková metoda?
Děkuji. Doplnění informací: První CMP dle odposlechu ošetřujících vznikla pře ředěním na,4,4 warfarinem. Druhá nevím jen se mi udělalo nevolno a ztratil jsem stabilitu a následek´= tahal jsem pravou nohu po zemi. Po kapačce to ustoupilo.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, záleží samozřejmě na příčině, membrána o které píšete je určena na zachycení drobných krevních sraženin, které vznikají v srdci při jeho nepravidelné činnosti ( fibrilaci síní ) a pak vlétají do mozku, takže záleží na tom jestli vůbec takovou poruchou trpíte... ale i zde většinou bohatě stačí dobře nastavená antikoagulační léčba ( "ředění krve" ) nejčastěji warfarinem nebo jinými léky, takže musíte znát a probrat s lékařem všechny možnosti léčby a prevence CMP a co přesně vaši CMP způsobilo a nejde jen o ředění krve, ale hlavně o správnou léčbu hypertense, cukrovky, vysokého cholesterolu, nekouření atd., toto všechno je potřeba mít pod kontrolou a dobře léčit, pak máte mnohem větší naději že se CMP nebude opakovat a opravdu mám spoustu pacientů kteří při dobře nastavené léčbě jsou mnoho let bez komplikací a recidiv CMP a žádnou membránu k tomu nepotřebují, ta je samozřejmě potřeba tam kde léky z nějakého důvodu selhávají, děkuji za dotaz

MUDr. Branislav Holman
Odpovídá lékař:

MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, ono to nebude tak jednoduché, že se dá membrána a bude hotovo. Nicméně vložení síťky do krkavic, kde se zachytí sraženina, možné je. Zatím se ale jedná spíše o metodu experimentální. Není běžně dostupná, protože není dostatečně odzkoušena její bezpečnost. Předpokládám, že trpíte fibrilací siní a proto dostávate léky na ředění krve. Když se bere Warfarin, tak se může stát, že jeho hladina je příliš vysoká a dojde k cévní mozkové příhodě způsobené krvácením. Zde je situace o dost komplikovanější, protože na jedné straně pacient potřebuje léky na ředění krve a na straně druhé je ohrožen krvácením. Zde bych zvážil podávání NOAC (xarelto, eliquis, pradaxa...), což jsou léky také na snížení srážlivosti krve, ale při jejich užívání je lehce nižší riziko krvácivých komplikací. Nutno zdůraznit "nižší", ne nulové!!! I při podávání NOAC můžete dostat krvácivou cévní příhodu. Další možností je uzávěr ouška levé síně srdeční. Laicky řečeno do míst, kde se většinou tvoří sraženiny v srdci, a které poté mohou ze srdce vylítnout a způsobit CMP, se vloží speciální uzávěr a pacient je chráněn, i když nebere léky na ředění krve. Zase je nutno uvést, že metoda je invazivní (= je nutná operace přes cévy) a také nezaručuje 100% efekt. Ve Vašem případě by ale bylo na místě o tom uvažovat.
s pozdravem

Související dotazy

Modřina vzniklá bez příčiny
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně modřiny která...
Pobyt na slunci po CMP
Dobrý den, rád bych věděl, zda po ischemické CMP můžu...
CMP
Dobrý den, 23.10. jsem maminku odvezla na CMP, provedeno...
Pády bez příčiny
Dobrý den, mám 17-ti letou dceru, která před šesti...
CMP A TEHOTENSTVI
Dobry den chtěla jsem se zeptat prodělala jsem CMP...
CMP+deprese
Po střední ischemické CMP a částečně ztrátě periferního...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Příčina údajného vstřebání části hypofýzy

Dobrý den, trpím neuropatií a dostala jsem se do nemocnice.Udělali mi vyšetření...

Příčina úmrtí

: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možné příčiny úmrtí mého otce. Věk 70...

Příčina vracejícího se oparu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaká může být příčina vracejícího se oparu...

Příčina vynechané menstruace

Dobrý den, mám pravidelné cykly. Dle ovulačního testu ovulace proběhla, proběhl...

Příčina vysokého tlaku

DOBRÝ DEN, POTŘEBUJI PORADIT .JIŽ 4 MĚSÍCE MÁM VYSOKÝ TLAK.HODNOTA220/120.PŘICHÁZÍ...

Příčina výtoku, stejně jako zvětšení lymfatických uzlin v tříslech

Dobry den,objevila jsem si v trislech male boulicky,kulate i podelne.Nejsou...

Příčina zánětu

Dobrý den, od 09.07.2015 jsem v pracovní neschopnosti po pracovním úrazu. Diagnoza...

Příčina zánětu slinivky

Dobrý den, pracuji v nemocnici a před dvěma roky jsem po střevní infekci prodělal...

Příčina ztráty menstruace

chtěla bych vědět,proč jsem ztratila po porodu menzes a zároveň se projevila...

Příčina zvyšování tlaku

Dobrý den, našel jsem pravděpodobně příčinu, která mi způsobuje vysoký tlak,...

Příčiny dušnosti jsou mnohé

dobrý den. mám takový problém.dříve jsem se strašně potil a byl jsem unavený.nyní...

Příčiny kašle

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně zdravotního stavu mého manžela. Před...

Příčiny krvácení při sexu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké mohu být příčiny krvácení při sexu, cca...

Příčiny nedosažení orgasmu

Dobry den, jsem s pritelem 4 roky a naskytl se nam az ted problem. Jelikoz nemuzu...

Příčiny nedostatnu minerálu a vitamínu B

Dobry den,mám velké příznaky na nedostatek vitamínů B a minerálů. Potřebovala...

Příčiny revmatismu...


Příčiny RS

Dobry den, pred 2 tydny mi byla v nemocnici oznamena nemoc RS. Brneni prave...

Příčiny samovolného potratu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou nejčastější příčiny samovolného...

Příčiny tachykardie

Dobrý den. Potřebovala bych nejspíš asi trošku uklidnit. Bylo mi zjištěno hraniční...

Příčiny únavy

Dobrý den, navazuji na můj dotaz 288340. Infekci EBV mám - naměřená hladina...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hypotermie


Záchvaty bolesti žaludku a zad

Dobrý den, prosím o radu. Můj táta prodělal velice těžký žlučníkový záchvat,...

Nález na ultrazvuku břicha

Už mě asi zdejší lékaři zahluší a já se vám omlouvám, ale mé předchozí dotazy...

Bolest hlavy


Boule na dásni

Dobrý den. Trápí mě už docela dlouho na dásni boule, z které vytékal hnis. Byla...

PSA

PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě

Bušení srdce po alkoholu


Bolest podbříšku a pálení při močení


Více jak třitýdenní bolest boule pod kolenem na holenní kosti

Dobrý den, měl bych prosím na Vás dotaz. Před lety se mi na holenní kosti...

Nález na Rtg

Nález: rtg spondylolisteza L 4/5 Obj: senzor. zánik L3, L5, S1 bil., Motor....

Sy karpálního tunelu


Hodnoty anti TG a TPO zvýšené

Dobrý den, již před 2lety jsem byla vyšetřena na TSH - zvýšený asi o jednotku,...

Zalézající varlata do břicha

Dobry den Pane doktore.Mam takovy problemek a to snad dokonce uz od narozeni.Prakticky...

Necitlivost palce nohy


Kavernom v hlavě

Dobrý den, vážená paní doktorko. Jsem tři týdny po operaci hlavy, tzv. Kavernom. Kavernom...

Alergie na Augmentin?

Dobrý den, 3 dny po dobrání Augentinu 1g jsem se celá osypala. Nejvíce červených...

Výsledek Mep a Sep

Dobrý den, jsem po operaci páteře C6/7 a Th 9/10, před 6 a 4 léty. delší dobu...

Bušení srdce


Může se jednat o něco vážného?

Dobrý den.Potřeboval bych poradit,jestli se může jednat o něco vážného.Přikládám...

Tupí tlak pod pravou lopatkou

Dobrý den, měla bych na vás dotaz. Před třemi týdny jsem měla chřipku. která...

Reklama
Zavřít