Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Příušnice v těhotenství

Infekce Eva 17.5.2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na krevní testy ke zjištění onemocněním příušnicemi. Tchyně (roč. 1952) se obává, že by mohla mít příušnice, jelikož ji asi na 2 dny mírně otekla pravá tvář v oblasti ucha. Velmi to nyní řešíme, jelikož já jsem ve 27 týdnu těhotenství, vymodleného a rizikového a s tchyní jsem byla v častém kontaktu a nejsem očkovaná ani jsem příušnice neměla. Tchyně tvrdí, že příušnice již jednou v mládí prodělala, ale nejsem si úplně jistá, zda je to pravda. Druhý den poté, co ji otekla tvář, šla k obvodnímu lékaři, který ji odebral krev s těmito výsledky: Parotitis IgG positivní 99, IgM zřejmě negativní. Obvodní lékař to prý konzultoval s OHS a závěr je: Vs se nejedná o parotitis. Doporučeny kontrolní odběry za 14 dnů. Chtěla bych se zeptat: 1) Znamená to, že positivní IgG by mohla mít po prodělané infekci kdysi dávno anebo po očkování (i když myslím, že ročník 1952 se určitě neočkoval) a pokud by prodělávala akutní infekci, musela by mít i pozitivní IgM? 2) Pokud šla na odběr hned druhý den potom, co se objevil otok, je možné, že protilátky IgM zatím pouze nebyly z krve zjištěny, ale je možné, že v dalším odběru již budou a je tedy možné, že prodělává akutní infekci? 3) Je možné onemocnět příušnicemi 2x za život? 4) Pokud bych i já onemocněla příušnicemi, je v této fázi těhotenství (27tt) velké riziko komplikací (zejména se bojím předčasného porodu, který mám v anamnéze). Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký den Evo, díky za dotaz. myslím si, že pouze otok tváře v oblasti ucha ještě příušnice signalizovat nemusí. Příušnice by měly začínat teplotou, horečkou, či alespoň zvýšenou teplotou, celkovou únavou, ztíženým otvíráním úst, omezením tvorby slin. Pokud by se o příušnice skutečně jednalo, byly by z laboratorního odběru pozitivní, tedy zvýšené tzv. amylázy, v krevním obraze by dominovalo snížení počtu bílých krvinek, tzv. leukopenie.
V případě, že se lékař potřebuje ujistit, že jde opravdu o příušnice, je možné provést vyšetření přítomnosti viru v těle, které se provádí pomocí výtěrů nosohltanu, slin, mozkomíšního moku nebo je možné ověřit přítomnost protilátek v těle. Protilátky byly tedy u tchyně stanoveny a jejich interpretace je přesně taková, jak píšete, IGG protilátky signalizují prodělanou infekci v minulosti, IGM aktivní akutní infekci. V den odběru, pokud měla již otok tváře by podle mého názoru již pozitivní protilátky IGM měla, pokud by měla příušnice skutečně. Příušnicemi není možné onemocnět 2 krát za život. Od příušnic je třeba odlišit bakteriální (hnisavé) záněty příušních žláz, často spojené s anomálií vývodných cest, mechanické uzávěry vývodů slinných žláz, poškození příušních žláz cizorodými látkami (rtutí, olovem, jódem), zvětšení krčních mízních uzlin, vzácně i nádory.
Doporučila bych tchyni ještě jednou vyhledat praktika k odběru krve, konkr. amyláz a krevního obrazu, když budou amylázy zvýšené a bílé krvinky naopak snížené, mohlo by se o toto onemocnění skutečně jedna.
Zkuste se nyní vyhnout blízkému kontaktu s tchyní, i když podle mého názoru není velmi pravděpodobné, že příušnice skutečně má. Pokud by je ale měla a pokud byste je dostala i Vy v těhotenství, vše oznamte Vašemu gynekologovi, není důvod k panice, léčba probíhá hlavně dostatkem tekutin, klidovým režimem, analgetiky, věřím, že byste infekci i s miminkem zvládli.
Držím Vám palce, s přáním hodně zdraví, K. Jiříčková.

Související dotazy

Očkování v těhotenství
Dobrý den, jsem ročník 1978, nyní jsem v 10 týdnu...
Příušnice v těhotenství
Dobrý den, jsem v 8tt a kolegyně v zaměstnání má pravděpodobně...
Příušnice
Dobrý den, Přítel prodělává příušnice a mononukleózu...
Příušnice
dobrý den.moje přítelkyně má podezření na příušnice...
Příušnice
Dobrý den, na základě příznaků, vysoké horečky (39.5),...
Příušnice
Dobrý den, na naší škole vypukly příušnice a chtěla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Příušnice / zánět varlat

Dobrý den, chytl jsem příušnice. Před 4 dny začaly teploty, nyní ustupují ale...

Příušnice a červené oči

Dobrý den, mám příušnice (kvůli epidemii v Jihočeském kraji), které už týden...

Příušnice a masturbace

Může mě nějak ohrozit masturbace pokud mám příušnice? ( je mi čerstvě 15let...

Příušnice a otok varlat

Dobré odpoledne, mám takový problém. Mám dva měsíce po příušnicích, kde jsem...

Příušnice nebo angína?

Dobrý den.Prosím moc o radu.(13let)Už asi týden pozoruji že se mi udělala boule...

Příušnice nebo chřipka

Dobry den, radeji bych zacala tim ze asi pred mesicem jsem brala antibiotika...

Příušnice pře otěhotněním

Dobrý den. Podle všeho jsem zhruba tři týdny před otěhotněním prodělala virové...

Příušnice před maturitou

Dobrý den, v mém okolí se momentálně hojně rozšířily příušnice. Ve tříde mého...

Příušnice u dospělého muže

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu neobvyklou otázku. Nejsem si ani jistá,...

Příušnice v dospělosti

Dobrý den,je mi 28 let, jako dítě jsem byla očkována i přeočkována na příušnice,...

Příušnice v těhotenství

Dobrý den, jsem 32+3 tt a onemocněla jsem příušnicemi. Chtěla bych se zeptat,...

Příušnice v těhotenství

Dobrý den, jsem v 8tt a kolegyně v zaměstnání má pravděpodobně příušnice-lékařka...

Příušnice?

Dobrý den, Mám problem od pondělí mám teploty kolem 38,5,navštívil jsem obvodního...

Příušnice.

Dobrý den, Prodělávám již 4 den příušnice, horečkami nad 39 jsem si uz prosel...

Přivodil jsem si při cvičení kýlu?

Dobrý den, byl jsem včera v posilovně a měl jsem malou "nehodu". Při přitahování...

Přivolání MS

Dobrý den, je mi 13 a před 3/4 rokem jsem měla svou první menstruaci a od té...

Přivolání onemocnění


Přivřené levé víčko

Dobrý den, potýkám se s problémem přivřeného levého víčka. Obzvlášť když se...

Příznak kousnutí nakaženého klíštěte

Může toto být od klíštěte ? Protože mě začala bolet hlava a jsem unavený. Nebo...

Příznak mimoděložního těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se dá nějak vypozorovat mimoděložní těhotenství,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boule u varlat

Dobrý den, poblíž varlat se mi v rozkroku udělala taková boule (viz foto). Při...

Vykašlávání černého hlenu


Požité plesnivé potraviny


Sípání, pískání při dýchání


Vysoký tlak

Dobrý den...v mládí jsem vždy trpěla na nízký tlak. S přibývajícím věkem mi...

Tečky na nohou

Dobrý den, psala jsem dotaz ohledně teček na nohou, kdy mám místa kolem chloupků...

Křeč či bolest pod jazykem

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT ČÍM JE ZPŮSOBENÁ KŘEČ ČI BOLEST POD JAZYKEM,JAKO...

Omeprazol a Coldrex

Dobrý den, dlouhodobě užívám Omeprazol (mám již zhojené žaludeční vředy). Mohu...

Boule na prstu

Dobrý den, nedávno jsem zpozoroval, že se mi na prstu u pravé ruky udělala...

Červené klouby na rukou

Dobrý den, prosím o radu,mám na rukou červéné klouby.Na pravé ruce více a to...

Občasný tlak a píchnutí pod korunkou

Dobrý den pane doktore, už po druhé mne trápí zub, na kterém mám korunku, cítím...

Únik plynů

Dobrý den, už přes pět let se trápím plynatostí. Na gastroenterologii mi našli...

Je možná bolest břicha od páteře?


Bolest břicha


Velké bříško

Dobrý den,ráda bych se zeptala na docela velké bříško u mé dcerky,které budou...

Průjem

Dobrý den p.doktore,chci se zeptat mám stále žlutou stolici,nemám žlučník.Udělali...

Bulka v podbřišku

Dobrý den pane doktore, prosím Vám našla jsem si bulku vpravo v podbřišku,...

Natržený přední zkřížený vaz a zvažování operace

Dobrý den, při fotbale mi byl způsoben úraz, kdy jsem měl prasklý meniskus...

Bolest žaludu


Bolest v trojúhelníku pod hrudním košem

Dobrý den, Chtěla bych se Vás zeptat, trápí mě bolest v trojúhelníku pod hrudním...

Reklama
Zavřít