Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pro zbavení se deprese musí brát antidepresiva prakticky navždy?

Psychiatrie Marek 31.10.2018

Dobrý den, mám kamarádku a ta užívá antidepresiva. Já sám deprese měl, ale povedlo se mi z nich časem dostat bez pomoci těchto prášků a proto jsem k nim dnes velmi skeptický. Rád bych se tedy zeptal, jak antidepresiva fungují. A tím myslím, jak fungují dlouhodobě, protože bohužel jsem nikde na toto téma nenašel žádnou studii. Nezpochybňuji tedy jejich účinnost, rozhodně fungují. Ale jak konkrétně mají depresi vyléčit?

Nikde jsem totiž nezjistil, že by "učili" tělo produkovat více serotoninu. Pouze vlivem jejich účinku se serotonin dostane lépe do mozku a tím má samozřejmě člověk lepší náladu. To ovšem fyziologicky nijak mozek nemění, naopak z mojí zkušenosti by se tělo mělo přizpůsobit vyšším dávkám a samo by produkci serotoninu mělo omezit. V tu chvíli by se tak člověk dostal do kruhu, kdy naopak pro zbavení se deprese musí brát antidepresiva prakticky na vždy. Pokud je to jinak, budu velmi rád, když mi to alespoň jednoduše vysvětlíte. Děkuj, s pozdravem Musil.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, mechanizmus účinku antidepresív je poměrně složitý, nefungují pouzena úrovni ovlivnění serotoninu, ale taky dalších mediátorů, katecholaminů (noradrenalinu a dopaminu). Současné vědecké poznatky vyústily v představu, že deprese je spojena s poklesem katecholaminů (noradrenalinu a dopaminu) a také serotoninu na synapsích limbického systému mozku. Následkem nízké koncentrace mediátorů ve štěrbině se zvyšuje množství a senzitivita receptorů na postsynaptické membráně (up regulace, regulace směrem nahoru). Antidepresiva jsou farmaka, která deficit i hypersenzitivitu různým mechanizmy upravují. Podle těchto mechanizmů je dělíme na inhibitory zpětného vychytávání monoaminů a inhibitory aminooxidáz.
Léčiva patřící do skupiny inhibitory zpětného vychytávání inhibují zpětné vychytávání noradrenalinu, dopaminu a serotoninu ze synaptické štěrbiny do presynaptického zakončení. Tím dochází ke zvýšení koncentrace mediátoru v synaptické štěrbině, důsledkem je i postupné snižování počtu i hypersenzitivity receptorů.
Léčiva patřící do skupiny inhibitory aminooxidáz působí intracelulárně, uvnitř buněk, brání degradaci neurotransmiterů uvnitř buňky. Inhibice MAO má podobné účinky jako inhibice zpětného reuptaku na membráně presynaptického zakončení. Intracelulárně zvýšená koncentrace neurotransmiterů vede k jejich zvýšené sekreci do štěrbiny a k down regulaci hypersenzitivních adrenergních a serotoninových receptorů.
Všechny tyto účinky jsou reverzibilní, po stabilizaci stavu depresivního pacienta, v kombinaci s úpravou životosprávy, efektivní psychoterapií, postupně po 6-12 měsících antidepresíva vysazujeme, takže skutečně nenastáva situace, kterou popisujete Vy vedoucí k doživotnímu užívání antidepresív. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Vážený pane Marku,
o tom se bohužel do podrobnosti nedovíte ani na lékařské fakultě, a pokud byste tomu chtěl opravdu rozumět doporučil bych vám studium na katedře biochemie nebo molekulární biologie přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity.
o tom jak antidepresiva fungují vy vydalo na rozsáhlou encyklopedii. Ale velmi stručně
dochází k blokádě zpětného vychytávání biogenních aminu a vyšší koncentrací biogenních aminů v presynaptické štěrbině dochází v většímu percentuálnímu obsazení receptorových míst čím, že spouští složitá biochemická reakce která via CMP a BDNF (cyklický monoaminofost a faktor podporující neuronální plasticitu) dochází k zvýšení neuronální plasticity , čili většímu růstu axonální sítě, cože je podstata antidepresivního efektu. Na druhé straně, ten kdo léčí deprese většinou se nevyzná v tomto a ten kdo se v tomto vyzná neviděl většinou pacienta. Fakt je že antidepresiva fungují a jsou na to studie, problém je že v našich zemích se antidepresiva brzy vysazují, lidé je berou nako "antibiotika což pak nemůže vést k terapeutickému efektu. Co se týče vyléčení??
Vyléčí vám antihypertenzivum vysoký tlak, nebo inzulin cukrovku|???
Důležité je aby byl člověk štastný a spokojený
Hezký víkend MUDr. Mirolsav Sekot

psychiatr.

Související dotazy

Antidepresiva
dobry den ,děkuji za odpověd ,užívám cipralex a předtím...
Antidepresiva
Dobry den ,chtěla bych se informovat jaky je rozdíl...
Antikoncepce a antidepresiva
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li mohu brát...
Antidepresiva při RS
Dobrý den, mám RS 10 let na začátku asi půl roku jsem...
Deprese
Dobrý den, jaká antidepresiva byste mi doporučil/a...
Antidepresiva
Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Priznaky tehotenstvi a pozdni menstruace

Dobry den chtela bych se zeptat jestli je pravda ze kdyz je zena tehotna a...

Priznaky tehotenstvi, negativni tt

Dobry den, uz je to 40 dni od posledni menstruace, zatim nic. Jen vcera mi zacal...

Prlení rtů, zarudnutí

Již cca přes týden mě prlí až pálí rty, pocit podobný jako po soli (pocit přecitlivění...

Pro a proti u HA Sunya

Brala jsem HA Sunya od svých 15 do asi 17ti let. Pak se mi rozrašila MS a přešla...

PRO DERMATOVENEROLOGA

Dobrý den, inkubační doba u ureaplasmy je z různých zdrojů uváděna rozdílně...

Pro dr. Leskovskou

dobry den pani doktorko, vcera jste mi odpovidala na dotaz ohledne nafouknuteho...

Pro MUDr. J. Leskovskou

Dobrý den. Navazuji na svůj dotaz ze včerejška: Znamená to tedy. že když jsem...

Pro MUDr. Silvie Rafčíková ;)

Dobry den. Mam ten Sami dotaz jak minule. Udělal jsem lepší fotografie aby jste...

Pro MUDr.Eva Dogoši

Dobrý den, 4 týdny jsem folikulární dermatitidu na břiše potírala Eryfluidem,...

Pro pana Mudr.Petrzelu

Dobry den pane dotkore,dekuji za odpoved ohledne meho otehotneni.Psal jste,ze...

Probatorní kyretáž

Dobrý den, dostala jsem poukaz na vyšetření na kyretáž. Jako důvod se píše...

Proběhla ovulace?

Dobrý den paní doktorko. Prosím Vás o radu, zda u mě mohla proběhnout ovulace...

Probém se stolicí - 7.měsíční miminko

Dobrý den, mám 7 měsíců starého syna, který po zavedení pevné stravy (cca od...

Probémy s hlavou

Dobrý den. Potřebovala bych poradit.. je mi 14 a zdá se mi že na svůj věk mám...

Probémy s trávením t

Dobrý den, mám sedavou práci a problémy s váhou, proto jsem se rozhodl že si...

Probijeni nervu v jazyku

Dobry den, v dubnu roku 2010 jsem byla hospitalizovana s nalezem nejasneho...

Probíjení srdce

Dobrý den, Předem děkuji za Váš čas a Vaší odpověď. Je mi 25 let, s ničím...

Probiolact a zácpa

Dobrý den chci se zeptat na probiolact na co všech No pomáhá? Jak dlouho se...

Probiotické kapky

Dobrý den, prosím o radu. Dnes jsem zakoupila Probiotické kapky. Doposud syn-6...

Probiotika

Dobry den chtela jsem se zeptat na probiotika bio kult 14 jsou dobre na traveni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Potíže s antikoncepcí

Dobrý den , chtěla bych se zeptat zapomněla jsem tabletku antikoncepce luisea...

Trimepranol

Dobrý den, před pěti lety jsem na doporučení psychiatričky začala užívat Trimepranol,...

Krvácení při ovulaci

Co to znamená krvácení při ovulaci? Děkuji

Operace páteře

Dobrý den je mi 19 let . Indikace :ventrolisteza L5. St. O 1 cm s oboustrannou...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Antibiotika těsně před operací??

Dobrý den, má 4,5 letá dcera má podstoupit za 6 dní (v pondělí 24.3.) odstranění...

Pocit na zvracení

Asi tak měsíc mám pořád pocit zvracení, nejvíc asi po jídle, ale nezávisí to...

Zvýšená hladina kreatininu

Manžel má zvýšenou hlad.kreatininu165.Čím je to způsobeno, jak to léčit. Léky...

Reakce na vakcínu Bexsero

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možné reakce u očkování vakcínou Bexsero....

Loupající se kůže na na prstech ruky

Dobrý den, asi tak před 14 dny se mi na prstech na rukou přesně řečeno na polštářcích...

Vedlejší účinky Doxyhexal


Bolest varlat a podbříšku

Zdravím, asi před měsícem jsem měl cca týdenní období, kdy mě bolely varlata...

Břišní diskomfort a nafouklé břicho

Dobrý den, je mi 24 let, a už více jak rok se trápím s bolesti břicha v pravém...

Utvar na jazyku

Dobrý den, na jazyku se mi objevil takový kruhový útvar. Je citlivější,...

Řítní trhlina

Začala jsem v nové práci, tak trochu stres z nočních směn. Po měsíci jsem byla...

Bolest třísla a kolene

Dobrý den,chtěla bych se zaptat.občas mé boli prava kyčel jakoby v prísle.ted...

Bulka na holeni/bolest holeně

Dobrý den, asi před třemi týdny se mi vytvořila na holeni malá bulka (pod...

Opakujici se bolest v krku

Dobrý den, minulý týden jsem byla na ORL , protože mě bolelo v krku a horečky...

Křeč či bolest pod jazykem

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT ČÍM JE ZPŮSOBENÁ KŘEČ ČI BOLEST POD JAZYKEM,JAKO...

Přítel se do mě nemůže dostat

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Je mi 16 let a sexuálně žiju už rok, musím...

Reklama