Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Prodělala silný zánět tlustého střeva, při kterém ji bylo celé odebráno, teď má ileostomii

Trávení Monika 15.3.2018

Dobrý den, píšu za svou maminku - 65let, před dvěma lety prodělala silný zánět tlustého střeva, při kterém ji bylo celé odebráno, teď má ileostomii. Zdálo se, že je z nejhoršího venku, když cca před půl rokem se ji na břiše a u konečníku udělala píštěl. Na břiše nám lékaři řekli, že se s tím nedá nic dělat - už tam má tři píštěle a s píštělí u konečníku byla na operaci - seton metoda. Jenže je na tom čím dál hůř, jen leží v posteli, je slabá. Byla teď týden hospitalizována pro nedostatek minerálů a vitamínů v těle. Měla vše téměř na nule. Jenže stav se ani po podání minerálů nezlepšil. Momentálně má zavedenou do střeva sondu a výživou. Podle posledních vyšetření, odebrání střeva na histologii a kultivací se zjistilo, že nemá ani Crohnovu chorobu ani ulcerózní kolitidu, jen že ji ve střevě probíhá nějaké nespecifický zánětlivý proces. Včera jsem s mamkou byla na kontrole, ale tam nám pan doktor řekl, že bohužel neví co s ní a jak ji léčit, že tohle je prostě rarita. Už jsem z toho zoufalá, protože mamka to nese psychicky velmi špatně a já se bojím, aby to nedopadlo, jako před dvěma roky, že ji tenké střevo praskne náporem hnisu a zánětu, který tam má. Tenkrát měsíc ležela na ARU a nikdo nevěděl, jestli to přežije. Léky bere jen Pentasa a teď dostala Prednison. Antibiotika nezabírají. Nevím už na koho se máme obrátit. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, vzhledem k závažnosti stavu Vaší maminky, s ohledem na rozsáhlé operace, s následnými komplikacemi, řadu vyšetření a léčebných zásahů, je nutné, aby jste ke získání naší odpovědi doložila všechnu dokumentaci, co máte k dispozici, propouštěcí zprávy z nemocnice, zprávy ambulantních specialistů atd. Jenom z Vašeho velice obecného popisu tohoto závažného stavu nejsem schopná si utvořit jasný obraz toho, o co se jedná a případně Vám pak i dobře a cíleně poradit, s pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Moniko, chápu Vaší starost o maminku, zdá se, že její zdravotní stav je vážný. Bohužel nepřikládáte žádné zprávy z vyšetření či hospitalizace, tak nevím, jaké jsou závěry lékařů a výsledky testů. Obávám se ale, že nás obtížně napadne něco jiného, než lékaře z nemocnice, kde je Vaše maminka sledovaná a vyšetřovaná.
Nevím, odkud jste a kde je Vaše maminka v péči. Myslím si, že by stál za pokus zkusit nějaké vyšší specializované gastroenterologické pracoviště, kde by měli k dispozici dobrou chirurgii a metabolickou jednotku. Poraďte se s ošetřujícími lékaři a zkuste společně zapátrat. Doporučuji zkusit jetště jedno čtení vzorků z biopsie střeva patologem (například v pražských faktultních nemocnicích UVN či VFN, IKEMu, v Brně u Sv. Anny či v Bohunicích), aby se více lidí mohlo vyjádřit k histologickému nálezu. Také by bylo možné vyžádat si zde vyžádat doplňující názor nějakého jiného lékaře z oboru gastroenterologie, případně hospitalizaci či převzetí do péče.
Podle toho, jak na tom Vašem maminka je, by mohla být hospitalizována do doby, než se stav její výživy zlepši a než se zklidní zánět. Prednison a Pentasa jsou dobré léky, závisí na tom, jak zabírají, v jaké jsou dávce atd.. Také antibiotik existuje velká řada a dají se různě kombinovat, aby jejich účinek byl dobrý. Její stav by měl řešit i lékař specializující se na výživu, aby se neopakoval stav, kdy budou parametry její výživy takové, že nebude mít dost minerálů či dalších látek.
Není neobvyklé, že pokud je tělo vyčerpané a nedostatečně vyživované a probíhá v něm dlouhodobý zánět, je úzdrava velmi pomalá, takže je možné, že se Vaše maminka bude po poslední hospitalizaci vzpamatovávat dlouho a její stav se může začít lepšit. Na hodnocení plného účinku může být brzy. Přeji Vám a hlavně Vaší mamince, abys se její stav začal brzy zlepšovat. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...
Divertikulóza tlustého střeva
Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně...
Zánět tlustého střeva
Dobrý den, prosil bych o co nejpodrobnější informaci...
Detralex a jeho varianty
Mám brát na říly Detralex,ale v příbalovém letáku je...
Střevní zánět a sport
Dobry den, lecim se se zanetem okoli tlusteho streva,...
Zánět tlustého střeva a konečníku
dobry den dneska jsem bil na kolonoskopii vubec si...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prodělal jsem nemoc syfilis

Dobrý den, prodělal jsem nemoc syfilis, byl jsem přeléčen a několikrát po sobě...

Prodělal jsem střevní chřipku?

Dobrý den, je mi 17 let nedávno jsem prodělal asi střevní chřipku nebo něco...

Prodělal neuroboreliozu

Dobrý den, asi před 3 lety jsem prodělal neuroboreliozi. Měsíc mi podávali antibiotika...

PRODĚLALA ANAFYLAKTICKÝ ŠOK

DOBRÝ DEN, ZHRUBA PŘED MĚSÍCEM JSEM PRODĚLALA ANAFYLAKTICKÝ ŠOK, KTARÝ SE PROJEVIL...

Prodělala jsem boreliozu

Dobrý den , chtěla bych zkontultovat své výsledky z infekčního , prodělala jsem...

Prodělala jsem boreliozu asi před 5 lety

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat na radu,prodělala jsem boleriozu asi před...

Prodělala jsem dnes těžkou americkou potravinovou reakci

Dobrý den, prodělala jsem dnes těžkou americkou potravinovou reakci. Na příjmu...

Prodělala jsem infarkt myokardu a nevím o tom

Dobrý den zjistila jsem ze zdravotního záznamu v kartě že mám EKG jizva spodní...

Prodělala jsem klostridiovou kolitidu po léčbě antibiotiky

Dobrý den, necelé 2 měsíce zpět jsem prodělala klostridiovou kolitidu po...

Prodělala jsem leukemii v detatvi a mam strach jestli budu mit nekdy dite

Dobry den, v 8 letech jsem prodelala Leukémii. Nyni mi bude 20 let a mam strach...

Prodělaná borelioza

Dobry den, pred dvanacti lety byla dcera prelecena pro neuroboreliozu i.v....

Prodělaná EBV v těhotenství?

Dobrý den, jsem ve 22.týdnu těhotenství a nechala jsem si udělat test na infekční...

Prodělaná embolie

Dobrý den, již 2.2.2012 jsem opakovaně docházela do interní ambulance a opakovaně...

Prodělaná embolie, co dál ??

Dobrý den, potřebovala bych radu co se týče průběhu mé nemoci. Po porodu jsem...

Prodělaná hepatitida B

Dobrý den - potřebovala bych vysvětlit výsledky mých jaterních testů... Australský...

Prodělaná hepatitida E

dobrý den, partnerovi-35 let-zjistili z krve, že kdysi neví se kdy prodělal...

Prodělaná infekční mononukleóza

Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční mononukleozu s těžším průběhem...

Prodělaná klíšťová encefalitida

Dobrý den, prosím o radu. Můj syn prodělal před 2roky klíštovou encefalitidu,...

Prodělaná kvasinková infekce

Před 3 týdny jsem měl podezření na kvasinkovou infekci, začal jsem včas mazat...

Prodělaná mononukleoza, vyšší ASLO

Při nedávném vyšetření krve jsem si všimla, že na lístku, který jsem měla odevzdat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Píchání v krku a bolest ucha

Dobrý den, asi 14 dní mě trápí pobolívání lev. ucha a nepříjemného píchání na...

Balanitida

Dobrý den, už delší dobu mám bílé pupínky na žaludu a spiše puchyrky, ktere...

Uzliny

dobry den uz jsem vam psala a mam jeste jeden dotaz!kdyz v krku mam streptokoko...

Bolest břicha po operaci

Dobrý den. Jsem již 10 den po operaci terminálního ilea. Břicho mě nebolí jen...

Zpoždění menstruace o 14 dní

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat uz 14 dní, mám opožděnou menses. Byla jsem...

Hořká chuť v ústech při užívání antibiotik Fromilid 500


Léky

Vycisteni krve od leku. Dobry den, dva roky jsem brala neurologicky lel isicom-denne...

Zánět palce u nohy

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Na palci u nohy se mi asi před 10-ti lety...

Alkohol u priateľa

Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o radu s mojím problémom. Mám priateľa asi...

Dotaz na lék

dobrý den, syn se vrátil z Tuniska, kde prodělal kolabs (je diabetik), v nemocnici...

Neschopnost si odříhnout

Dobrý den, mam dotaz, nemohu si říhnout je to nepříjemné, mám to asi půl...

Mravenčení dolních končetin

Dobrý den, už nějaký čas mám problém s pálením ( mravenčením, znecitlivěním...

Vysoké CRP


Boule vzadu na krku

Dobrý den paní doktorko tak před týdnem jsem si všimla že na hraně vlasové kstice...

Poruchy zraku

Dobrý večer, Mám dotaz ohledně zrakových problémů. Již půl roku mám prodlevu...

Sladká chuť v ústech

Dobry den, asi pred mesicem jsem byla u zubaře, klasické vrtání a amalgamova...

Jak dlouho lze brát HA regulon bez pauzy, aniž by to bylo nebezpečné?

Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouho lze brát HA regulon bez pauzy, aniž by...

Píchání v krku

dobrý den 2 dny mě píchá na levé straně v krku, ze začátku jako kdyby natáhlý...

Kombinace léků

Dobry vecer. Muze se bez ujmy na zdravi uzivat zaroven paralen 500 a gujacuran? V...

Poruchy zraku

Dobrý den mám takový dotaz stává se ni občas ze v levém oku vidím tečku ..vždy...

Reklama
Zavřít