Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Protrahovaný kašel, nízké CRP

Plíce, dýchání Veronika 17.1.2020

Dobry den, tri tydny mam kasel, byla jsem pred 14 d u lekare a crp bylo 8. Lekar me dal uzivat erdomed a prijit kdyz se to nezlepsi. Kasel se tmer nezlepsil. Dnes jsem mela crp 5 a poslechove mam zanet prudusek. Vysledky rtg budou az v pondeli. Zadne jine testy mi lekar nedelal. Dal mi dalsi baleni erdomedu atb Xorimax, v lekarne me upozornili na to,ze se jedná o silne sirokospektralni atb, ktete mi pravdepodobne rozhodi mikrofloru. Chtela jsem vyter,jelikoz syn ma anginoveho bacila a take podobny kasel, ale to pry neni mozne kdyz jsem si cistila zuby a vypila caj (u syna se vytet delal normalne v prubehu dne bez pripravy). Na co tedy vlastne mam tak silna atb? Je mozne mit zanet prudusek a nemit zvysene crp? Opravdu neni mozne delat vyter po bezne rani hygiene a vypiti caje (byl tam odstup tmer celeho dopoledne)? Kasel mam s odkaslavanin bilych az lehce do zluta zakalenych helenu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Linda Brožová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Mladá Boleslav

Dobrý den, nízké CRP poukazuje většinou na virovou infekci, jejíž léčba je symptomatická a antibiotika se nepředepisují. Nicméně bohužel existují i atypické bakteriální infekce (mykoplasmové, chlamydiové,...), při kterých je nízké CRP i nevýznamný poslechový nález. Diagnostika je založena na kultivaci sputa, ev. výtěru krku, lze doplnit i serologické testy- krevní odběry. Výtěr z krku se dělává sice v mnoha ordinacích kdykoliv v průběhu dne, avšak pravdou je, že největší výtěžnost má, když je pacient po ránu nalačno bez vyčištěných zubů.Na výsledky těchto testů se čeká většinou 3 dny. V průběhu užívání antibiotik už ale testy nemá smysl dělat, výsledky by mohly být zkreslené. Z toho, co jsem Vám napsala vidíte, že jen podle testu CRP nelze usuzovat a je třeba se dívat na pacienta globálně- zda se kašel lepší či nikoliv, zda je poslechový nález a zda jsou přítomny horečky. Váš lékař Vám antibiotika předepsal již z toho důvodu, že se kašel po 2 týdnech vůbec nezlepšil. Pro Vás je vhodné současně s antibiotiky užívat i probiotika, právě kvůli zmíněné mikroflóře. Rozhodně teď nepřerušujte užívání antibiotik, léčbu musíte dokončit. Takže ano, je možné mít zánět průdušek a nemít zvýšené CRP. Jestli byla ale Vaše infekce jen protrahovaná viróza či nikoliv, se zřejmě zpětně už nedozvíte.
S pozdravem, Dr. Brožová

Související dotazy

Vysoké CRP
Dobrý den, prosím je hodnota CRP 374 hodně vysoká a...
CRP 9
Dobrý den, manžel měl v srpnu 2016 vážnou autonehodu...
Zvýšené CRP
Dobrý den, moje dcera trpí vleklým stěhovavým zánětem....
Laboratorně zvýšené CRP
Dobrý večer, posielam doplnenie informácii a diagnostických...
Zvýšená hodnota CRP
Dobry den , chtela bych se prosim zeptat mam zvseny...
Přetrvávající vysoké CRP
Dobrý deň, už viac ako 8 týždňov má trápi zvýšená teplota...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Protopic a očkování

Používám mast protopic 0,1na obličej.Je to důvod nedat se očkovat proti klíštěti?Když...

Protopic, s účinnou látkou Takrolimus

Dobrý den, používám mast Protopic 0,1 i 0,03 na exém a na rty, které mi brněly. Moc...

Protrahovaná bolest v krku

Dobrý den, je mi 22 let, jsem nekuřák, alkohol ve vyšším množství nepiji...

Protrahovaná rýma

Dobry den,ma tri tydny rymu prelecenou pamyconem,vzdy zlepseni na par dni,opet...

Protrahovaná rýma, zánět nosních dutin

Dobrý den. Již cca 2 měsíce mám rýmu kdy vysmrkavam zelený zapáchající hlen....

Protrahované bolesti v krku

Dobrý den, již téměř rok mě trápí bolest v krku. Bolest přichází a odchází,...

Protrahované nachlazení

Dobrý den, již přes měsíc jsem jakoby nastydlej (chřipka?). Teploty nebyly,...

Protrahované průjmy u 14ti měsíčního miminka

Dobry den nas syn 14 mesicu mel tyden ridsi stolici volala jsem doktorce a rekla...

Protrahovaný kašel

Dobrý den, nevím, jak přesně to mám specifikovat. Již delší dobu mě trápí...

Protrahovaný kašel

dobry den chcela by som vas poprosit o radu som astmatička a mam už dlho suchy...

Protrahovaný průjem

Dobrý den, v neděli 13.11. jsem se špatně vyspala a ráno jsme byli na exkurzi,...

Protrahovaný respirační infekt

Jiz 8. tyden me trapi viroza. Priznaky jsou relativne lehke, rekl bych, skrabani...

Protrahovaný respirační infekt

Dobrý den, už více než měsíc mě trápí nachlazení (zahlenění, kašel a rýma)....

Protrahovaný respirační infekt

Dobrý den. Už přes měsíc mě trápí kašel a zastreny hlas. Začalo to chrapotem,...

Protrhla jsem si panenskou blánu?

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat jestli jsem si nějak neublížila. Jednou...

Protrhnutí

Dobrý den , když jsem si porvé vyndavala tampón něco se mi tam zaháklo strasně...

Protrhnutí panenské blány

Dobrý den, nedávno jsem si trochu "hrála" s prsty a řasenkou, no a teď se bojím...

Protrhnutí panenské blány

Dobrý den, je mi necelých 15 a asi 3x v několika měsíčních intervalech vždy...

Protrhnutí panenské blány

Dobrý den, nedávno jsem si při masturbaci nejspíše protrhla panenskou blánu....

Protrhnutí panenské blány

Dobrý den, chci se zeptat je mi 15 let a můj stopořený penis měří pouze 7 cm...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bušení srdce


Bolest okolo srdce, třes v noci


Nežádoucí účinky léčby Trittico AC

Dobrý den,asi 2měsíce užívám na noc čtvrt triticcotu,je pravda že po něm spím,ale...

Nízký tlak a nepravidelný srdeční tep

Dobrý den. Za poslední půl rok jsem zhubla 12 kg (nyní vážím 72 kg, výška 164,...

Lehce zvýšená teplota


Klíční kost (odskočená od lopatkové kosti)

Dobrý den, je mi 40 let, snad začínám druhou půlku svého života a rád bych jí...

Mirtazapin Sandoz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na co všechno jsou tabletky MIRTAZAPIN SANDOZ...

Suchá kůže čela a obočí

Dobrý den, v oblasti kořene nosu obočí a čela se mi "drolí" kůže. Pochopila...

Boule u kotníku

Dobry den.pred 3 lety jsem pri volejbale spatne doslapla.Na pohotovosti mi udelali...

Užívání azithromycinu


Erotická masáž

Dobry den, chtěl bych se zeptat, poradit s Vámi ohledně jisté věci. Nejspíše...

Rivotril

Dobrý den, mohu řídit motorové vozidlo když užívám Rivotril? Je to bezpečné? Co...

Zdravotní průkaz

Dobrý den, kvůli práci v potravinářství (výroba potravin), potřebuji vyřídit...

Existuje nějaká alternativa Bioparoxu?


Vynechání antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jake je riziko otěhotnění. Když jsem měla...

Antidepresiva - escitalopram teva

Dobrý den, poprosil bych Vás o radu. Praktická lékařka mi předepsala na celkové...

Utržený zadní zkřížený vaz.

Dobrý den. Při lyž. závodech před 2 dny jsem si utrhnul zadní zkřížený vaz....

Beru Klacid 500 2 krát denně a mám neustále hořko v ústech.


Modřina pod nehtem

Dobrý den, už delší dobu při zmáčknutí prstu u nohy (nehtu) pocituji bolest,...

Budím se každou noc kolem třetí hodiny


Reklama
Zavřít