Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjem

Jiný problém Zuzana 18.4.2021

Dobrý den, před třemi měsíci mi byl nasazen Setaloft 50mg ráno na úzkostinoční pocení, brnění, nespavost,tlak na hrudi i průjem 1xdenně zmizeli. Po třech měsících přišel trvalejší stres, vrátilo se noční pocení a ranní neklid a průjem i 4x za den. Ten mám již skoro měsíc, psychiatrička doporučila zvýšit dávku na 75mg ráno s tím, že o vedlejší účinek léku se nejedná a vyšetření stolice nic patologického neprokázalo. Je mi divné, že i dny, kdy jsme v klidu mám pořád průjem a ta celý ten měsíc jsem neměla normální stolici. Děkuji za radu

1. doplňující dotaz 18.4.2021
Zajímalo mne, jestli to může být způsobeno nedostatečnou dávkou setralinu a za jakou dobu po zvýšení dávky na 75mg můžu očekávat zlepšení? Z odpovědi to není jasné

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, průjmová stolice může souviset s psychikou, infekcí, parazity, poruchou střevní mikroflóry, s potravinovými alergiemi, reakcí na některé léky (u sertralinu, účinná látka léku Setaloft, nebývá tak dlouhodobý průjem, ale naopak u nedostatečné léčby vlivem trvajícího napětí a úzkosti aj.), může souviset se zánětem střeva atd. Zmiňujete, že vyšetření stolice bylo negativní. Tím je vyloučena infekce. Vzhledem k tomu, že uvádíte, že problém trvá více jak měsíc, bylo by na místě to dovyšetřit. Nejprve bych doporučovala cca týden užívat probiotika, nasadit si dietu a vyloučit lepek. Pokud i po týdnu bude trvat průjem, požádejte svého praktického lékaře o odeslání na kolonoskopii, ultrazvuk břicha, na alergologické vyšetření a o odběr krve (krevní obraz s diferenciálem a základní biochemické vyšetření). Další by se pak odvíjelo od výsledků vyšetřeních.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Zuzano, děkujeme za doplnění dotazu. Není to tak, že by nedostatečná dávka Sertralinu způsobila průjem, ale spíš bych čekala že je tomu naopak. V důsledku zhoršení psychiky se znovu objevily potíže, které jste měla a které se předtím projevovaly mimo jiné i průjmy. Pokud Vás vyšetřil praktický lékař a důvod průjmu nenašel a psychitrička doporučila navýšení Sertralinu, pak lze očekávat, že se stav spojený s průjmy postupně zase spraví. Nepíšete, kdy se zvýšila dávka, protože se nemohu vyjádřit k tomu, kdy se zlepšení může dát očekávat. To by Vám tedy mohla poradit Vaše psychiatrička. Obecně bych očekávala kladný účinek cca po 14 dnech až třech týdnech. Mohlo by to být podobné délce, po které došlo k úpravě posledně. Pokud by nedošlo ke změně a průjem se nezlepšoval a ani další příznaky neustoupily, pak bude nutné dovyšetření - laboratorní testy, ultrazvuk břicha a kolonoskopie. Domluvíte se s Vaším praktickým lékařem, kdy by to bylo vhodné. Pokud byste zaznamenala hlen, krev nebo nezvyklý vzhled stolice (černá, bílá, mazlavá a mastná apod.), nebo kdyby se přidaly jiné potíže jako hubnutí, nechutenství, bolesti, zvracení, je potřeba jít na vyšetření obratem. Zatím také doporučím probiotika, dost pít, dbát na to, abyste měla dost vlákniny ve stravě a jíst zdravě a dietně. Omezte nekysané mléčné výrobky. Další postup prosím konzultujte podle vývoje s Vašimi lékaři. Držíme Vám palce, aby to bylo brzy lepší. S pozdravem Dr. Boušková

Související dotazy

Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Průjem
Dobrý den. Už delší dobu mám problém s bolestmi břicha....
Průjem
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky...
Průjem
dobrý den pane/paní doktore/doktorko mám dotaz,už...
Průjem
Dobrý den, chtěla bych se zeptat už asi rok mě trápí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem

Dobry den, trapi me dlouhodoby prujem. Kdy se strida pevnejsi a ridsi stolice....

Průjem

Dobrý den, moje 9 měsíční dcera trpí od soboty průjmem, horečku měla jen v sobotu...

Průjem

Dobry den, o vikendu jsem chytla nějakou strevni chripku, hodne jsem zvracela...

Průjem

Dobrý den, dnes jsem byl v restauraci a dal si k obědu steak z tuňáka s nějakým...

Průjem

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu. Téměř měsíc mám průjem. Ze začátku...

Průjem

Dobrý den, již delší dobu mě trápí častý průjem, ke kterému se přidává kručení...

Průjem

Dobrý den mám prozbicku už si nevím rady mam ročního syna ten má od neděle průjem...

Průjem

Dobrý den, momentálně trávím již druhý měsíc na letní škole na Ukrajině. Před...

Průjem

Dobrý den mám dotaz. Byl jsem před týdnem u doktora, měl som vodovy průjem,nafoukle...

Průjem

Dobrý den Chtěl sem se zeptat.Už mám 3 den průjem začalo to zimnici měl sem...

Průjem

Dobrý den, prosila bych Váš názor. Před 2 týdny jsem měla 4 dny kašovitý průjem...

Průjem

Dobrý den. Koncem června 2016 jsem měl operaci (odstranění - žlučové kameny,...

Průjem

Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně vodovy průjem zkousel sem.dietu...

Průjem


Prujem

Dobry den mam prujmy podstopila jsem kolonoskopii v letě lekař řekl že v tlustem...

Průjem

Dobrý den, syn 11 let trpí skoro každý den večer říháním jako po vejcích (vejce...

Průjem

Dobrý den, včera jsem byla na WC a měla jsem tmavě hnědou bobkovitou stolici,...

Průjem

Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Syna (1,5 roku) už delší dobu trápí střevní...

Průjem


Průjem

dobrý den pane/paní doktore/doktorko mám dotaz,už asi týden mám následujici...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvýšené železo, saturace transferinu

Dobry den chci se zeptat na vysetreni krve sem mel zvyseno zelezo konkretne...

Orální sex s chřipkou

Dobry den, chtela bych se zeptat zda mohu nakazit partnerku pri oralnim sexu,...

Spalovač tuků - nežádoucí účinky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nežádoucí účinky přípravku na hubnutí x3...

Praskání kůže okolo nehtů

Vážení, v poslední době mě hodně praská kůže okolo nehtů. Je to velmi bolestivé....

Vysoký tlak a panické ataky

Dobrý den....jsem už unavená s těchto stavů...jako laik si myslím,že se u mě...

Porucha erekce

Dobrý den,pane doktore -bylo mi 60 a mám již asi dva roky potíže s erekcí a...

Novotvar ledviny

Dobrý den, píši v zastoupení svého otce, pana Edmunda Sobotky - níže uvedený...

Sertralin actavis


Polyneuropatie

Prosím o vysvětlení co znamená nález po EMG vyšetření diagnoza G629 , demyelizacni...

Toxoalergický exantém

Dobrý den, v pátek odpoledne se u mne objevila silná alergická reakce - "kopřivka"....

Obstrukce Eustachovy trubice

Dobry den, chtela jsem se zeptat na bolest pravého ucha. Na zacatku zari po...

Polypy ve žlučníku

Dobrý den, při sonografii mi byly náhodně zjištěny polypy ve žlučníku - největší...

Přechozená mononukleóza,následky

Už rok bojuji s nemocemi.V roce 2014 jsem ležela celý listopad a prosinec a...

Kontakt s COVID-19 pozitivním člověkem

Dobrý den, večera kolega mě psal že testoval pozitivní pro Covid 19 a byli jsme...

Steatóza jater

Dobrý den, byl jsem na UZ jater závěr zprávy zní: Zvětšení jater s výraznou...

Bodava bolest uvnitř ramene

Dobry vecer. Jiz cca tri dny mam problemy s ramenem. Tyto problemy se opakuji....

Nadýmání, kručení v břiše

Dyskomfort v oblasti břicha, dlouhodobé problémy s trávením Dobrý den, již...

Odchylka glukometru a prediabetes

Dobrý den, Po měření domácím glukometrem jsem si naměřil cca 4h po jídle...

Pálení na hrudi, dusiví kašel, zhoršené dýchaní, sípání, ztráta řeči

Už asi měsíc trpím na pálení na hrudi(dříve to byla bolest ale časem se to změnilo...

Bolest hýždě

Dobrý den, rozhodla jsem se, že Vám napíši, protože už jsem bezradná, zoufalá...

Reklama