Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Průjem a kolonoskopie

Eva 25.6.2018

Dobrý den,
před půl rokem jsem byla na operaci slepého střeva,klasicky. Ještě mi dělali diagnostickou laparoskopii tenkého střeva. Asi měsíc po operaci mi začalo být špatně od žaludku(celý den), na hrudi a v nadbřišku jsem cítila silný tlak ( tlak šel do krku). Nejhorší to bylo hned ráno po probuzení. Byla jsem na endoskopii, tam vše OK. Tlak je nyní jen občas a mírný. Dnes občas cítím nevolnost. Před měsícem a půl jsem dostala silný průjem, od lékaře jsem dostala eucefuryl (od operace již 2. balení). Dělal mi výtěr z konečníku, vše OK. Uklidnilo se to, ale průjem mám pořád. Taky mám stálé nutkání na stolici. Měsíc a půl držím dietu ( rýže, rohlíky, maso nasucho, šunka, banán). Vlastně od operace jsem ještě nezačala normálně jíst ( samozřejmě nemůžu přibrat, ale už nehubnu). Užívám Imodium, abych přežila v práci. Hned po operaci jsem taky měla žlutý průjem. Barva stolice je většinou dožluta. Doktor mi dělal testy na slinivku, játra a žlučník, vše v pořádku. Měsíc po operaci jsem byla na ultrazvuku, vše OK. Už jsem z toho zoufalá, buď je mi nevolno, nebo mám průjem. Na kolonoskopii jít nechci, bojím se, že mi to podráždí střeva ještě více.
Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Hezký den paní Evo, díky za dotaz. Je mi líto Vašich potíží, rozklíčovat je nebude jednoduché. Všechna vyšetření zatím byla negativní, ovšem ještě nám chybí kolonoskopie. Chápu, že se Vám na toto vyšetření nechce, ovšem bez podrobného vyšetření sliznice tlustého střeva se nehneme z místa. Kolonoskopie se dá udělat i v celkové narkoze a pro objasnění příčiny průjmu je toto vyšetření skutečně nezbytné. Váš dotaz dále přeposílám ke konzultaci k našemu gastroenterologovi, s pozdravem, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, chápu, že jste již bezradná a po tak dlouhé době zoufalá z toho, že Vám pořád není lépe. Je dobře, že jste byla vyšetřená na ultrazvuku a gastroskopii a že jsou v pořádku základní testy. Ještě je možné doplnit vyšetření stolice na parazity (odebírají se vzorky stolice, ne výtěr) a clostridia, nevím, zda se již udělalo či ne. Doporučuji také dovyšetřit, zda nemáte nějakou potravinovou nesnášenlivost či alergii (lepek, mléko, nesnášenlivost mléčného cukru a další). Někdy se tyto problémy začnou objevovat po operacích či celkovém oslabení. Všetření může udělat praktický lékař, nebo Vám je provedou přímo na gastroenterologii.
Objednejte se, prosím, co nejdříve do gastroenterologické poradny ke konzultaci. S lékařem proberete, jaké testy by ještě bylo vhodné doplnit. Také si popovídáte o tom, proč by byla vhodná kolonoskopie a jaké jsou možnosti pro Vás, když z vyšetření máte obavu. Lze jej provést v celkové sedaci či v narkóze, pak není nepříjemná. Po vyšetření bývá střevo nafouklé a břicho může být citlivější. Nemohu Vám zaručit, že se Vám střeva po kolonoskopii trochu nepodráždí, nicméně vyšetření bude nutné ke zjištění, jestli nemáte nějaký z chronických střevních zánětů (Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida), které se někdy začnou projevovat právě po operaci slepého střeva.
Kdyby se Vaše trávení po kolonoskopii trochu podráždilo, dá se to vyřešit a navíc se to za pár dní samo spraví. Nicméně pokud byste měla nezjištěný zánět ve střevě, který by se nezačal dobře léčit, potíží co máte nyní, byste se nemusela zbavit nikdy a pravděpodobně by se časem ještě mohly horšit. Nemějte obavu, kolonoskopické vyšetření provádějí zkušení lékaři specialisté, kteří Vám dokáží navrhnout takový způsob vyšetření, který pro Vás bude co nejkomfortnější a s minimem následných potíží.
Zatím doporučuji nadále pokračovat v dietě, jezte málo maštěné přílohoviny, jezte nenadýmavou stravu, tepelně uprvenou, z mléčných výrobků pouze ty kysané a ze sýrů jen ty nejtvrdší. Vhodné jsou kaše, dětské přesnídávky, vývary a silné polévky k doplnění minerálů. Proti průjmům můžete bez obav použít Smectu, Imodium si nechte do zálohy. Hodně pijte, denně užívejte probiotika s prebiotiky jako Hylak Forte, v lékárně Vám poradí.
Přeji Vám brzké zlepšení obtíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Kolonoskopie
babička má jít na kolonoskopii, ovšem trápí jí inkontinence....
Kolonoskopie
Dobrý den přeji. Mám otázku. Mám jít na kolonoskopii,...
Kolonoskopie v celkové anestezii
Dobrý den, prosím Vás o radu. V pondělí v 10h bych...
Kolonoskopie
Dobrý den, je mi 55 let, a při preventivním testu...
Pozitivní OK, indikace kolonoskopie
Dobrý den, mám pozivtivní testy na skryté krvácení....
Výsledek kolonoskopie
Dobrý den, mohu se zeptat zda jsem v pořádku po kolonoskopii?...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem a dieta

Dobry den, minuly ctvrtek jsem se vzbudila s nevolnosti, pocitem na zvraceni...

Průjem a HA

Dobrý den, necelé 4 hodiny po užití 6.pilulky HA Lindynette 20 jsem měla jednorázový...

Průjem a HA

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je narušen účinnek HA, když jsem...

Průjem a HAK

dobrý den, chtěla bych vědět, jak je to s antikoncepcí ve spojení s průjmy nebo...

Prujem a hlen

Dobry den uz sem vam sem psala ...ale chtela bych se jeste zeptat uz 4 dny...

Průjem a horečka


Průjem a hormonální antikoncepce

Mám 3 dny silný prujem, a dnes mam po 4 placebo tabletach dostat menstruaci,...

Průjem a imodium

Dobry den, od utery jsem byla na stolici 2x, ve stredu 3x, ctvrtek 1x a dneska...

Průjem a intolerance laktoźy

Dobrý den, před dvěma lety jsem měla časté průjmy a bolesti břicha. Navštívila...

Průjem a kolaps

Dobrý den, od včerejška od rána mi je špatně a trpím vodnatým průjmem, ráno...

Prujem a krece

Dobry den, v pondeli v noci jsem chytla strasne krece, bolesti a cetnosti bych...

PRŮJEM A KREV

Dobrý den,dcerka má měsíc a pů a protože má reflux pije nutrilon ar ale od té...

Průjem a krev na stolici

Dobrý den, pokládal jsem tu již dnes dotaz, ale nebylo mi zodpovězeno, resp....

Prujem a krev pri stolici

Dobry den je mi 31 let a mam tak pul roku problem s prujmem nekdz je uplne jak...

Průjem a krev ve stolici

Dobrý den, mám už dva měsíce podezření na hemeroidy (na vyšetření jsem teprve...

Průjem a krev ve stolici

Dobrý den, asi před 5 dny jsem proseděla celou noc na záchodě se silným průjmem,...

Průjem a krev ve stolici

Dobrý den, už tak 14 dní mám zažívací problémy. Mám že začátku průjem a po chvíli...

Průjem a krev ve stolici

Dobrý den, dlouhodobě se potýkám s plynatostí, častými průjmy(po probiotykách...

Průjem a krev ve stolici po léčbě ATB

Dobrý den , je mi 24 let a mám problém , po dobrání ATB jsem dostal prujem...

Průjem a krev ve stolici u dítěte

Dobrý den, chtěl bych se zeptat mám rok a půl starého syna a sva dny má průjem,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v krku, pocit knedlíku


MR vysvětlení

Dobrý denC5/6 pravostranná paramediální a intraforaminální sekvestrující protruze...

Ofloxin v těhotenství

Dobrý den, před 14 dni jsem měla problémy s tvrdnutím břicha kvůli kterým mi...

Plané neštovice rekonvalescence


Svědění konečníku

Dobry den, uz dlhsiu dobu pocitujem svrbenie v okoli konecnika. Pripajam fotografie....

Ischemická choroba dolních končetin

Dobrý den, jakou mast používat na defekty dolních koncetin - prstu u nohy po...

Bolestivá afekce nehtů

Dobrý den už měsíc mě trápí u dvou nehtů na ruce nevim jak to popsat,nikdy jsem...

Polknutá rybí kost

Dobry den,mam takovy hloupy dotaz.pri obede jsem spolkla malou kost z rybi.jsem...

Cipralex

Dobrý den, začala jsem užívat cipralex na deprese, měla jsem ale hrozné nežádoucí...



Svědivá vyrážka

Dobrý den, občas se mi večer vyrazí červená kůže neco jako krupice nebo jako...

Hyperprolaktinémie


Plané neštovice

Dobrý den chci se zeptat co mám udelat když dcera ma neštovice a pritelkyně...

Bolesti nohou

dobry den chtěl bych se zeptat mam bolesti hlavně v noci mezi kolenem a kyčli...

Pálení těla, říhání a průjem

dobrý den, mám již delší dobu tyto nepříjemné stavy - zničeho nic mám divný...

Ofloxin

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mají antibiotika Ofloxin špatný vliv na...

CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


Bolesti konečníku

Dobrý den, v období menstruace, nejčastěji první 3 dny mě trápí bolesti v konečníku,...

Píchání v břiše

Dobrý den, před 2 týdny mi dcera (19kg) prudce sedla na nezpevněné břicho a...

Tlaky v pravém podžebří

Dobrý den, je mi 45let a mám občas slabē tlaky v pravém podžebřī asi 2 měsīce.Mám...

Zavřít reklamu