Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjem polékový

Osteologie Kateřina 25.9.2017

Dobrý den,
moje babička (82 let) má zažívací problémy od doby, kdy začala užívat tablety Caltrate 600mg/400IU D3. V roce 2008 prodělala rakovinu konečníku a od té doby má vývod. Vše bylo bez problémů až do této doby. Trápí jí průjmy, které souvisí s užíváním těchto tablet. Bojí se kvůli tomu odejít z domu. Když se ptala doktora, jeslti existuje nějaká alternativa, jelikož má tyto vedlejší účinky, řekl že ne. Buď bude mít průjem nebo řídké kosti, má si vybrat. Můžete mi prosím napsat jestli neexistuje jiný přípravek, který je "snesitelnější". Děkuji

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Kateřino,
děkujeme za Váš dotaz. Automaticky byl přiřazen naším systémem ke zpracování do odborné konzultační ambulance .Očekávejte tedy ve krátké době druhou odpověď.
Caltrate opravdu může mít nežádoucí účinky na trávicí trakt (mimochodem někdy i nízké hodnoty vápníku mohou být příčinou průjmu).Pokud jsou ostatní příčiny průjmu vyloučené a víte jistě, že je v souvislosti s daným lékem, pak bych doporučila buď snížit dávky ( např 1tbl ob den) a nebo vyzkoušet např rozpustný vápník + Vigantol v kapkách. Přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, přípravek Caltrate mívá u některých pacientů tyto nežádoucí účinky. Je pochopitelné, že máte o Vaši babičku obavy. Jistě je potřeba, aby nebyla ohrožena osteoporózou a jejími přidruženými riziky, ale aby se kvůli průjmům bála codit ven, není rozhodně cílem žádné léčby. Bylo by vhodné stran průjmů konzultovat ošetřujícího gastroenterologa Vaší babičky, aby se vyloučila jíná možná příčina průjmu. Lékař, který Vaší babičce předepsal Caltrate, jistě uvážlivě volil dávku vitaminu D a kalcia, které Vaše babička potřebuje a domnívám se, že volil tento preparát z důvodu dobré zkušenosti a snadného užívání. Je ale možné, že by Vaše babička lépe snášela lék jiného výrobce, nebo že by dala přednost tomu užívat vitamin D odděleně od vápníku. Všechny tyto možnosti existují. Pokud by se ukázalo, že žádná z forem vápníku Vaší babičce nevyhovuje, můžete zkusit spolu s ošetřujícím lékařem uvažovat o změně dávkování. Můžete stran léčby také zkusit konzultovat jiné osteologické pracoviště, případně se můžete o radu obrátit na lékaře se specializací na gerontologii a geriatrii, kteří mají pochopení pro obtíže starších lidí a mají potřebnou zkušenost i odbornost ke komplexní léčbě nemocí seniorského věku včetně osteoporózy.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Průjem
Dobrý den. Už delší dobu mám problém s bolestmi břicha....
Chronický průjem
Dobry den,chtela bych se zeptat ,maminka 82 let -alzheimer...
Chornický průjem
Dobrý den, rád bych požádal o Vaší pomoc. Jde o...
Průjem
Dobrý den, chtěla bych se zeptat už asi rok mě trápí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem po ránu

Dobrý den, prosím o radu poslední 14 dní jsem si všimla že každé ráno mám průjem...

Průjem po šumivém vitaminu C

Dobrý den, v zimním období jsem chtěla pro sebe udělat něco velmi pozitivního,...

Průjem po tataráku

Dobrý den, v úterý jsem měla tatarak(nevím, zda je to příčina), ale již ten...

Průjem po třešních

Máme vzrostlé třešně, a tak si každý večer k svačině dopřáváme mísu ovoce. Doma...

Průjem po užití HA

Dobrý den, užívám 3. rokem antikoncepci Belara. Užila jsem 17. tabletu v 19h...

Průjem po užívání antibiotik u 2letého dítěte

Dobrý den, můj dvou letý syn měl angínu, užíval Ospen. Cca po 5-ti dnech mu...

Průjem po užívání antibiotik, obavy z gynekologického zánětu

Dobrý den, stala se mi velice choulostivá věc, ale protože v tuto chvíli v podstatě...

Průjem po viróze

Dobrý den. V pondělí mě schvátila únava. Odpoledne po příchodu domů jsem dostala...

Průjem po vyšetření magnetickou rezonancí

Dobry den, Vcera jsem absolvovala magnetickou rezonanci mozku. Vysetreni trvalo...

Průjem po zánětu tlustého střeba

Dobrý den jsem po léčbě zánětu tlustého střeva a chtěla jsem se zeptat mám průjem...

Průjem před užitím antikoncepce

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Je mi známo, že pokud mám průjem do určitého...

Průjem při infekci COVID-19

Dobry den, som zo slovenska a kamoska mi odporucila tuto stranku. Mam pozitivny...

Průjem při léčbě s kortikoidama

Dobrý den, od úterý mne začalo křečovitě bolet břicho - hlavně, když jsem v...

Průjem při menstruaci

Chci se zeptat, jestli nevíte jak se zbavit průjmu při menstruaci? Někdy ho...

Průjem při stresu ve škole

Dobrý den, pokud školní stres způsobí běhavku, existuje prostředek, který by...

Průjem při užívání Amoksiklavu


Průjem při užívání antibiotik

Dobrý den, uz druhym tydnem mam teploty kolem 37,5C a rymu, je mi porad zima...

Průjem při užívání antibiotik

Dobrý den, chtěla by jsem se Vás zeptat. Druhým dnem užívám Amoksiklav a objevil...

Průjem při užívání antikoncemce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžu otěhotnět, když už asi měsíc mám...

Průjem při užívání metforminu

Dobrý den ,beru prášky na diabetes Glucophage Xr 1000mg. Beru je večer a po...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nepravidelná menses

Dobrý den, již třetí den mám zpožděnou menstruaci, mám jí vždy pravidelnou,...

Zlomenina klíční kosti

Dobrý den. Před 14 dny jsem si v hokejovém zápase po nárazu od protihráče zlomil...

Trápí mě neustálý pocit potřeby k močení.

Dobrý den, trápí mě neustálý pocit potřeby k močení i přes to, že mě lékaři...

Bolest žaludku na lačno

Dobrý den. Už dlouhou dobu (skoro 5let) mám problém s žaludkem. Zaclo to že...

Krev ve stolici

Dobrý den, 1. chtěl bych se zeptat. Minulý týden jsem byl na endoskopickém...

Bolesti zad v bedrech-časté močení

Dobrý den, asi týden už mě trápí časté močení ( cca 15x za den .... i v noci...

Zvýšené jaterní testy AST 6,93 ALT +-3

Dobrý den, náhodou minulý týden u kožařky mi byly zjištěny zvýšené jaterní...

Otoky pod bradou a okolo pantů čelistí

Dobrý den, již 4tý den mám otoky okolo pantů čelistí a asi druhým dnem pod bradou....

Dithiaden a alkohol

Dobrý den, dostal jsem na alergii(z antibiotik) lék dithiaden(od zentivy)....

Boulička v pochvě

Dobrý den, právě jsem si nahmatala bouličku "tam dole" a dost mě to vyděsilo. Prosím,...

Kousnutí hmyzem

Dobrý den, byl jsem na dvoudenním školním výletě a včera jsme se trmáceli...

Drobné vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Dobrý den, již delší dobu mám kožní problém, s kterým si nevím rady. Nezávisle...

Hnědá čára

Dobrý den, mám problém, na penisu se mi objevila hnědá čára která se nějak nerozšiřuje...

Reakce na špatnou zprávu

Dobrý den mám dotaz co by to mohlo býti. otec přišel v úterý domů a oznámil...

Bolest palce nohy a nehtu

Dobrý den, přibližně před 14 dny mě překvapila večer v posteli silná bolest...

Extrakce Mireny

Dobrý den, po 5 letech jsem byla u gynekologa na vyndání Mireny. Bylo mi řečeno,...

Bolest v oblasti hráze a potíže s močením

Dobrý den, na konci minulého roku jsem prodělal zánět močových cest (nález...

Odstranění osteosyntetického materiálu

Dobrý den pane doktore/paní doktorko, jmenuji se Martin, je mi 22 let. Letos...

Menstruace při hormonální antikoncepci

Dobry den, je mi 15 let a beru antikoncepci Cleosensa 0.03mg/ 3mg beru ji prvni...

Bolest vnější strany chodidla

Dobrý den, již týden cítím při námaze (chůzi atd.) pichlavou bolest na vnější...

Reklama