Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjmy

Trávení Hed 25.6.2018

Dobrý den paní doktorko pane doktore,
velmi prosím o radu. Před 6 týdny jsem podstoupila vytrhnutí zubu - osmičky, za dva dny zánět léčený antibiotiky (7 dní). Ihned po nasazení ATB jsem užívala probiotika, i přesto začal po cca 3 dnech užívání silný průjem. Průjem přetrvává dodnes, tedy již 6 týdnů. Vyzkoušela jsem snad už všechna na trhu dostupná probiotika, včetně "černého uhlí", nyní již týden užívám koloidní stříbro...průjem však stále trvá. Někdy je stolice trošičku tužší, ale vodnatá, někdy kašovitá. Mívám časté bolesti na levé straně pod žebry a někdy tlaky kolem konečníku. Když průjem začal, dodržovala jsem suchou stravu, ale nic nepomohlo. Jím normálně, ale nic mastného tučného. Každý den mám pocit, že se mi střeva snad úplně celá vyprázdní. Před 6 dny jsem navštívila obvodní lékařku, vzala mi stěry z konečníku a výsledek na patogeny je negativní.
Prosím, poraďte mi, co mám dělat, za 10 dní mám jet na dovolenou do zahraničí a má lékařka mě na další vyšetření neposlala. Mám i obavy, jestli se nejedná o něco závažnějšího...dědeček umřel na rakovinu slinivky...
Mockrát děkuji za Vaši radu.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

o onemocnění slinivky se jistě nejedná. Může se stále jednat o určité rozhození střevní mikroflóry po užívání antibiotik. Nicméně protože se Vám to vleče již delší dobu, jistě bych Vám doporučila dostavit se znovu ke kontrole k Vašemu praktickému lékaři, kde by bylo vhodné provést základní laboratorní krevní testy a test na klostridia. Černé uhlí nemusíte brát, to pro Vás nyní nebude mít žádný přínos. Probiotika můžete nadále, i trvale.

Přeji brzké odeznění obtíží,
s pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, šest týdnů trvající průjem po antibioticích je skutečně nenormální a je nutné, abyste šla znovu na kotrolu k Vaší lékařce na opakovaný výtěr a vyšetření na klostridiovou infekci, která někdy může vzniknout jako důsledek léčby antibiotiky. Rovněž budet třeba provést laboratroní testy na ukazatele zánětu v krvi, samozřejmě vyloučit i jiné příčiny průjmu jako nemoci štítné žlázy, jater a slinivky. Protože ale průjmy začaly po podávání antibiotik, pak předpokládám, že příčina budou spíše zmíněná klostridia a porušená střevní rovnováha, než že by se takto projevila nemoc slinivky. Příčinou obtíží může být i přemnožení kvasinek. Vaše lékařka Vám podle výsledků testů předepíše léky (clostridia se léčí podáváním antibakteriálního léku Entizol), které by mohly pomoci do doby, než pojedete na dovolenou. Také budete potřebovat doplnit minerály a tekutiny. Z probiotik doporučuji zkusit Mutaflor (na předpis), který Vám praktická lékařka může předepsat.
Nadále se vraťte k dietě, kterou jste držela na začátku. Týden jezte suché přílohoviny (rýže, těstoviny, brambory), maso jen bílé, vařené, ze zeleniny doporučuji mrkev, pastnák, petržel mixované či pasírované, z ovoce jen babán a strouhaná jablka, velice vhodné jsou silné osolené masozeleninové vývary, které Vám pomohou doplnit ztracené minerály. Neslďte, nepoužívejte sladidla, pijte nápoje bez bublin, vynechejte kávu a alkohol.
V důsledku dlouhodobého průjmu bývá někdy narušená schopnost vstřebácvat mléčný cukr, proto nyní na pár týdnu doporučuji zcela vynechat mléčné výrobky (nejenom mléko, ale i sýry, jogurty, tvarohy, krémy, pudinky apod.). Až se průjem vylepší, můžete se k mléčným výrobků začít vracet - nejprve máslo, pak co nejtvrdší sýry, když nebude průjem tak jogurty. S návratem k normální stravě nepěchejte, běžné potraviny zařazujte postupně. Hodně pijte 2-3 litry vody či bylinkových čajů denně. Probiotika doporučuji užívat dlouhodobě v řádu měsíců. Kdybyste potřebovala pro nějakou příležitost zastavit průjem, můžete použít Smectu. Nepoužívejte přípravky jako Imodium či jiné zpomalující pohyb střev, protože by mohlo dojít k pomnožení bakterií a zhoršení porblémů.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Průjmy
Dobrý den, již dva měsíce mám časté průjmy. I několikrát...
Průjmy
Dobrý den, je mi 21 let a mám obavy z rakoviny slinivky. Už...
Průjmy
Dobrý den, již od října 2010 jsem v léčení s průjmy....
Průjmy
Pane doktore mám asi rok ranní průjmy a v noci mívám...
Průjmy
Dobrý den, mám takový dotaz... Už asi půl roku mě trápí...
Průjmy
Dobrý den, prosím o radu, již půl roku mě trápily průjmy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjmy

Má dvoletá dcera byla nachlazená, pak se k tomu přidalo zvracení a průjem....

Průjmy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na radu ohledně otce. Můj otec (45 let) poslední...

Průjmy

Dobrý den, chci se zeptat ohledně průjmu. Již cca měsíc mám ráno průjem.Není...

Prujmy

Dobry den, je mi 31 let a mam 2 deti. Pred 8 mi lety, jsem s bolesti na toalete...

Průjmy

Dobrý den, sestra, která je těhotná, leží už měsíc v nemocnici s nepřestávajícím...

Průjmy

Dobrý den, mám takový dotaz... Už asi půl roku mě trápí nepravidelné průjmy,(...

Průjmy

DObrý den, mám dotaz, již několik měsíců trpím náhlým občasným průjmem. Někdy...

Průjmy

Dobrý den, V srpnu 2019 mi byla diagnostikovana celiakie,Po nasazeni bezlepkove...

Průjmy

Dobrý den, je mi 21 let a mám obavy z rakoviny slinivky. Už cca pul roku...

Průjmy

Dobrý den . Mám dotaz ohledně průjmu . Problém je v tom že třeba 3dny mám...

Průjmy

Dobrý den, prosím o radu, již půl roku mě trápily průjmy (1-2 x týdně). Jelikož...

Průjmy

Přibližně asi měsíc se u mne objevily střevní potíže. Průjem mám skoro tři týdny....

Průjmy

Dobrý den,je mi 6O let, žena v menopauze s jejími problémy, jsem dost uzavřená,...

Průjmy

Dobrý den, mám již asi 4 měsíce průjmy, řídké a i se to střídá se zácpou. Mám...

Průjmy

Dobry den, cca 2 tydny mam problém, začalo to akutní křeči do bricha, bezprostředně...

Průjmy

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor případně radu. Jedná se o opakující...

Průjmy

Dobrý den,je mi 6O let, žena v menopauze s jejími problémy, jsem dost uzavřená,...

Průjmy

Hezký den, po stresovém období (úzkosti) mi začaly hleny ve stolici, byla...

Průjmy

Můj manžel je 25 let ochrnutý po mrtvicích, posledních 5 let je prakticky nepohyblivý....

Průjmy

Dobrý den, potřebuji poradit od dalšího lékaře. Mám už přes dva měsíce průjem,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Po masturbaci mě občas svědí penis

Zdravím, mám takovej menší problém. Je mi 15 Let a už asi od 13nácti mě jednou...

Furolin a sluníčko


Úder do hlavy dopravní značkou

Dobrý den. Předevčírem jsem byla s kamarádkou venku a ona se opřela o dopravní...

Pálení a bolest při sexu

Dobrý den, od té doby,co mívám s přítelelm sex, mívám problémy. Když jsme spolu...

Xarelto

Dobrý den.Je to týden co jsem prodělala plicníí embolii.Je mi 49 let.Beru léky...

Červené fleky na žaludu

zdravim mam tento problem pred casem mela pritelkyne kvasikny ja sem to chytl...

Bolest zad


Časté nucení na močení

Dobrý den, prosím o radu ohledně častého Nucení na na močení.Večer když jsem...

Pálení a bolest v močové trubici

Dobrý den, zhruba 10 minut po pohlavním styku mi z uretry začala vytékat krev.Nebolelo...

Příšerná pachuť v ústech

Dobrý den. Již 15 měsíců trpím obtížně popsatelnou pachutí v ústech, kterou...

Banány a žaludek

Dobrý den, 3.2.2012 se na vaši poradnu obrátila pí. Veronika s problémem s...

Ruptura Achillovy šlachy

Dobrý den. 23.4. 2017 jsem měl rupturu achilove šlachy nad kotnikem. Odpoledne...

Malý těhotenský váček na UZ

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Nevím přesně, kdy byla OVU, MS jsem měla...

Pocity na omdlení

Dobrý den, je mi 24 let a mám nízký tlak, ale nemám s ním problém, když se mi...

Panická ataka jako následek požití alkoholu


Špinění před menstruací, možné těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu být těhotná. Nechráněný styk jsme...

Blesky v očích

Dobrý den.Ráda bych se chtěla zeptat co se to odehrává v očích. Já, moje mamka...

Zimnice a zvýšená teplota po vytrhnutí osmiček

Dobrý den, už druhý den po vytržení osmiček mám zimnici a zvýšenou teplotu (37,6),...

Zvětšené uzliny

Dobry den prosim o pomoc ....koncem dubna jsem byla na ockovani proti tetanu...

Pálení a bolest v podbřišku

Dobry den, pisi vam ohledne me 9lete dcery. Ma neustale problemy s mocovym mechyrem....

Reklama