Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjmy

Trávení David 26.9.2018

Dobrý den, prosím o radu, již půl roku mě trápily průjmy (1-2 x týdně). Jelikož průjmy neodezněly, tak jsem vyhledal lékaře, gastroenterologa, který mi odebral vzorky z krve, stolice, provedl USG břicha. Z krve bylo zjištěno, že mám mírně zvýšené jaterní testy (nekouřím, nepiju) a trochu tuku na játrech. Jinak celkový obraz včetně CRP byl v pořádku - chodím taky pravidelně darovat krev. Výtěr ze stolice v pořádku, taktéž udělán výtěr ze stolice na Clostridium, taky v pořádku. Doktorka uvedla, že pokud obtíže nepřestanou, tak provede kolonoskopii. Já jsem, ale vysledoval, že problémy s průjmy by mi mohly způsobovat mléčné výrobky, tudíž jsem je vysadil a od jejich vysazení průjmy celkem odezněly. Naposledy se mi spustily, když jsem snědl smažené tvarůžky, bramborovou kaši, různé druhy buchet. Měl jsem obavy s Crohnovy choroby, ale slyšel jsem, že mezi hlavní příznaky patří průjmy. Průjem teď mívám jen po určitém tedy jídle, jinak nikoliv. Stolice je formovaná, trochu žlutá, (léčím se na hypertenzi a beru na žaludek Helides z důvodu návratu šťáv po gastritidě). Taktéž jsem navštívil alergologii a imunologii, kde mi odebraly vzorky na patřičné alergeny (lepek, laktózu, mléčné výrobky), kde bylo vše negativní - doktor, ale sdělil, že testy nemusí vyjít dobře, že se například alergen neukáže v krvi, ikdyž jsem před testy nasadil mléčné výrobky do stravy.. Mé dotazy jsou prosím následující: Když nemívám průjem, může se jednat o Crohnovou chorobu? Má doktor opravdu pravdu, že se alergen nemusí ukázat v krvi? Dost často mě pobolívá v bederní páteři, můžou být např. bolesti břicha způsobené právě páteří? Poslední dobou mi velice často kručí v břiše a mívám větší plynatost.Moc děkuji za radu, protože už fakt nevím...

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, můžete mít intoleranci mléčných výrobků (nemusí se jednat nutně o alergii). V krvi se alergen ukázat nemusí. Při bolesti páteře se opravdu mohou vyskytovat průjmy (doporučuji potíže se zády řešit s fyzioterapeutem- pravidelné cvičení k posílení zádového svalstva). Větší plynatost může být způsobena změnou stravy (nevím, zda jste např. zařadil více ovoce / zeleniny apod.). Můžete zkusit Espumisan.
Crohnova choroba se projevuje obvykle průjmy, bolestmi břicha, zvýšenou teplotou (např. 37,4°C). Průjem by se měl vyskytovat pravidelně, bez ohledu na stravu. Proto si myslím, že Crohnovu chorobu byste nemusel mít. Spíše půjde o intoleranci mléčných výrobků.
Váš dotaz předám ještě i specialistovi, aby připojil komentář ze svého pohledu. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Davide, bohužel podle Vašich příznaků není zcela možné Crohnovu nemoc vyloučit, ale nezdá se mi pravděpodobné, že byste ji měl, pokud jsou Vaše potíže vázané takot výrazně na příjem mléčných výrobků. Nejpravděpodobněji se bude jednat o laktózovou intoleranci, na to jsou také testy. Nevyšetřuje se ale alergen v krvi. Test Vám mohou udělat na gastroenterologii. Nicméně vzhledem k tomu, že víte, po čem se Vám potíže horší, pak to možná nebude nezbytné. Kolonoskopie je ke zvážení, proberte to s Vaším gastroenterologem. Osobně se domnívám, že pokud máte nízké ukazatele zánětu, nízký fekální kalprotektin, obtíže se zlepšují po vysazení mléčných výrobků a Vám bude na dietě nadále dobře a průjmy vymizí, pak vyšetření nebude nutné. Nadýmání podle mne souvisí s nesnášenlivosti laktózy rovněž, protože pokud nedodržujete dietu, pak se mléčný cukr dostane do střeva, je špatně natrávený a tvoří se plyny, můžete mít průjem a bolesti břicha. Pomůže Vám Espumissan či Smecta. Mimochodem tvarůžky, bramborová kaše a buchty všechny obsahují mléko, není divu, že Vám pak nebylo dobře. Doporučuji pro začátek vyřadit buď veškeré mléčné výrobky a všechny produkty s laktózou jako margaríny, uzeniny, většinu pečiva, sušenek a čokolády a postupně zkoušet, co snesete, nebo pokud to nezvládnete, pak vysaďte alespoň vše kromě velmi tvrdých sýrů (parmezán, pecorino, gran moravia apod.) a másla, kde je minimum laktózy. Tím nemyslím jen nepít mléko a nejíst pacholíčky, ale nejíst žádné potraviny, co obsahují mléko, tvaroh, lučinu atd.. Když se Vám uleví a průjmy a bolení břicha ustanou, pak můžete zkusit bílý jogurt a zkoušet, co to udělá. Takto to pak dělejte s každou další potravinou, která obsahuje laktózu, brzy přijdete na to, co Vám dělá potíže a co ne. U tohoto problému velmi záleží na množství mléčného cukru, který sníte a na složení jídla. Takže například kdyyž byste snědl samotný kus sýra, nejpíše vám nebude nic, ale pokud si k tomu dáte bramborouvou kaši s mlékem, bude Vám špatně. Jinak k dotazu na páteř - nemyslím si, že by potíže souvisely s páteří. Doporučuji Vám návštavu fyzioterapie. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Průjmy
Dobrý den, již dva měsíce mám časté průjmy. I několikrát...
Průjmy
Dobrý den, je mi 21 let a mám obavy z rakoviny slinivky. Už...
Průjmy
Dobrý den, již od října 2010 jsem v léčení s průjmy....
Průjmy
Dobrý den, mám takový dotaz... Už asi půl roku mě trápí...
Průjmy
Pane doktore mám asi rok ranní průjmy a v noci mívám...
Průjmy
Dobrý den, Trpím již několik let pravidelnými průjmy....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjmy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na radu ohledně otce. Můj otec (45 let) poslední...

Průjmy

Dobrý den, chci se zeptat ohledně průjmu. Již cca měsíc mám ráno průjem.Není...

Prujmy

Dobry den, je mi 31 let a mam 2 deti. Pred 8 mi lety, jsem s bolesti na toalete...

Průjmy

Dobrý den, sestra, která je těhotná, leží už měsíc v nemocnici s nepřestávajícím...

Průjmy

Dobrý den, mám takový dotaz... Už asi půl roku mě trápí nepravidelné průjmy,(...

Průjmy

DObrý den, mám dotaz, již několik měsíců trpím náhlým občasným průjmem. Někdy...

Průjmy

Dobrý den, V srpnu 2019 mi byla diagnostikovana celiakie,Po nasazeni bezlepkove...

Průjmy

Dobrý den, je mi 21 let a mám obavy z rakoviny slinivky. Už cca pul roku...

Průjmy

Dobrý den . Mám dotaz ohledně průjmu . Problém je v tom že třeba 3dny mám...

Průjmy

Dobrý den paní doktorko pane doktore, velmi prosím o radu. Před 6 týdny jsem...

Průjmy

Přibližně asi měsíc se u mne objevily střevní potíže. Průjem mám skoro tři týdny....

Průjmy

Dobrý den,je mi 6O let, žena v menopauze s jejími problémy, jsem dost uzavřená,...

Průjmy

Dobrý den, mám již asi 4 měsíce průjmy, řídké a i se to střídá se zácpou. Mám...

Průjmy

Dobry den, cca 2 tydny mam problém, začalo to akutní křeči do bricha, bezprostředně...

Průjmy

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor případně radu. Jedná se o opakující...

Průjmy

Dobrý den,je mi 6O let, žena v menopauze s jejími problémy, jsem dost uzavřená,...

Průjmy

Hezký den, po stresovém období (úzkosti) mi začaly hleny ve stolici, byla...

Průjmy

Můj manžel je 25 let ochrnutý po mrtvicích, posledních 5 let je prakticky nepohyblivý....

Průjmy

Dobrý den, potřebuji poradit od dalšího lékaře. Mám už přes dva měsíce průjem,...

Průjmy

Dobrý den, před 2 lety jsem byla operována na slepé střevo, při operaci podezření...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Podivné stavy

Dobrý den, projevily se u mě nově podivné stavy, kdy nedokáži rozeznávat mezi...

Porucha ejakulace

Dobrý den, trápí mě problém s množstvím ejakulátu. Nikdy jsem s tímto neměl...

Otok prstů

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně opuchlých a velmi bolestivých...

Bolest v krku a antibiotika

Dobrý den, nedavno sem musel navštívit lékaře, jelikož mětěr bolela levá mandle,...

Belara

je mi 31 let jsem mírná kuřačka a belaru užívám 2 roky.Menzes mám nepravidelný...

Co proti tromboze v letadle

Dobrý den, 8 let beru antikoncepci a nyní mne čeká dlouhý let do Austrálie....

Bolest pravé ruky od lokte směrem k rameni

Dobrý den,mám dotaz.Již několik měsíců mě bolí pravá ruka od lokte k rameni.Při...

Omdlévání po vykonání stolice

Dobrý den, již delší dobu mě trápí velice speciální s zvláštní problém....

Aterom, výrůstek na hlavě

Dobrý den, při česání jsem narazil na tento výrůstek na temeni hlavy a po dalším...

Streptokok v krku po 3 antibiotikách

Streptokok v krku po 3 antibiotikách. Dobrý den, manželka od 04/2017 marodí...

Macminor - tablety

Dobrý den, chtěla jsem se optat, zda macminor snižuje účinnost antikoncepce...

Praskání v pantech

Dobrý den, již od mládí mně praská v levém pantu (kloubu čelisti). Většinou...

Mateřské znamínko, bílé pupínky

Dobry den Chci se zeptat, zda hnedy flek na spicce penisu, ktery mam od narozeni...

Pálení jazyka

Dobrý den,chci se zeptat.Pali mě už asi týden jazyk hlavně přední část a trochu...

Vyrážka v tříslech

Dobrý den, asi tak měsíc mám nepříjemnou suchou vyrážku v tříslech (viz foto),...

Bílé těčky na pochvě

Dobrý den, mám již cca 4 týdny drobné bílé pupínky na pochvě z obou stran pysků....

Zapáchající moč bez jiných příznaků

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co naznačuje silně páchnoucí moč. Mám tenhle...

Neštovice a očkování


Bolest břicha, svědění těla a při močení

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, už týden mám bolesti břicha, občas hlavy,...

Zásadité pH moči

Dobrý den, momentálně jsem v 35. týdnu těhotenství a již delší dobu màm dle...

Reklama