Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Psychické obtíže, migréna

Psychiatrie Kamila 28.8.2018

Dobry den,
rada bych se zeptala na Vas nazor ohledne nasledujiciho problemu.
Ve zkratce - 29 let, zena, bezdetna, od 3. mes. atopicky ekzem, v 6 letech otres mozku, od 12. let migreny (i s aurou) vazane na cyklus, od 17. let uzkosti a panicke ataky.
Medikace - od r. 2010 Sertralin 100 mg, dale uzivam dlouhodobe Magne B6 forte, obcasne Omega 3 (rybi olej), Tebokan, Sumatriptan.
Muj problem se momentalne toci kolem pravidelne se opakujicich migren a pretrvavajici uzkosti, ktera nekdy usti do panicke ataky. Navstevuji neurologicko-psychiatrickou ambulanci, kde mi bylo neurologem doporuceno uzivani Sumatriptanu (50 mg) v pripade migreny pred menstruaci, i kdyz mi tenhle lek na migreny vetsinou pomuze a ulevi se mi, mam pocit, ze mi nedela uplne dobre na tlak. Po jeho uziti mam pocit, ze mi silneji busi srdce, pritom si nemyslim, ze by to bylo vyvolano uzkosti, jelikoz se mi od bolesti a pocitu na zvraceni vyrazne ulevi. V konecnem dusledku se necitim uplne dobre a i kdyz bolest a nevolnost zmizi, jsem jeste do druheho dne uplne vycerpana. Spis se tedy uzivani Sumatriptanu vyhybam a snazim se to nejak vydrzet, ale to je take hodne vycerpavajici - vzhledem k tomu, ze pracuji a mam sedave zamestnani, myslim, ze je to zejmena pak psychicke vycerpani.
Dalsim problemem je, ze nevim, jestli bych mela pokracovat v uzivani Sertralinu. Uzivam ho dohromady jiz 8 let, pricemz asi 2x jsem se ho pokusila postupne vysadit - neuspesne. Nepodarilo se mi ani snizit davku. Po poslednim pokusu (pred 6 mesici) se dokonce citim hur (zkousela jsem brat 75 mg, ted beru znovu od brezna 100 mg) a muj lekar se k tomu vyjadril tak, ze sam nevi, jestli ty leky jeste vubec maji nejaky ucinek. Na kontrolu chodim asi jednou za 3 mesice. Po posledni navsteve vlastne ani nevim, co delat dal, jelikoz pan doktor rekl, ze necha na mne, jestli budu chtit davku snizit nebo leky vymenit za jine. Tak bych se rada zeptala, jestli je to skutecne na mem rozhodnuti nebo jestli je potrebne, abych konzultovala radeji jineho psychiatra a neurologa? Sama mam obavy leky uplne menit, protoze nevim, jak budu na ne reagovat a jestli to nebude jeste horsi. Myslela jsem si, ze je to spis kompetence lekare urcit, jak se bude lecba vyvijet. Momentalne take dochazim na KBT terapii, ktera mi castecne pomaha, ale tim, ze mam za sebou jenom par tydnu, nejsem schopna urcit jak velky efekt to zatim ma. Rekla bych spis, ze je to jeste stale v procesu "uceni".
V blizke budoucnosti bych take rada otehotnela, ale uz ted se toho obavam vzhedem k spominanym pozitim (migreny s aurou, uzkosti).
Rada bych Vas proto pozadala o nazor, jak byste doporucili situaci resit, prip. jestli mate i dalsi doporuceni ohledne lecby.
Dekuji a preji hezky den,

Odpovídá lékař:

kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

stran migrén a Sumatriptanu je zde jednoduché řešení - sdělte Vašemu neurologovi obtíže, které po Sumatriptanu máte a požádejte jej, o zkoušku výměny medikace, třeba lék od jiného výrobce nebo léčivo s jinou účinnou látkou budete snášet lépe.
Stran užívání Sertralinu - účinek určitě nějaký má, protože kdyby žádný účinek neměl, šlo by ho bez obtíží vysadit. Užívat se může dlouhodobě, takže zde nemusíte mít žádné obavy z nežádoucích účinků. Pokud Vám tedy zabírá a jste s ním spokojená, nevidím důvod jej vysazovat. Samozřejmě pokud byste chtěla vyzkoušet něco jiného, tak je to možné, ve spolupráci s Vaším psychiatrem. Samozřejmě je zde vždy riziko, že jiný lék nebude snášet dobře a že se bude muset vyzkoušet více přípravků, než se opět najde ten, který by Vám dobře zabíral a neměl nežádoucí účinky. Samozřejmě pokud bude účinná KBT a léky se podaří nakonec zcela vysadit, tak to bude jedině dobře.
Nemyslím si, že by de byl důvod konzultace s jiným psychiatrem či neurologem.
Těhotenství se dá pohodlně zvládnout s Vašimi diagnózami a není nutné se obávat. Některé příznaky se naopak v těhotenství zlepšují. Lékařská péče/pravidelné kontroly však budou v průběhu těhotenství zřejmě častější.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

Dobrý den, děkujiza přesný popis. Rozhodnutí bych také nechával na pacientovi, protože ten nejlépe cítí, jak moc (ne)vyhovující situace je. Lékař určí pravděpodobnost úspěšnost postupu, ale event. vysazení prostě přináší rizika a záleží na pacientovi, zda je chce nést - 80% pravděpodobnost zhoršení, ale není to 100%. Pokud historicky sertralin vyhovoval, nejprve bych zvýšil na 200mg denně, i proto, že s ním je nejvíce zkušeností při event. otěhotnění. Pokud nebude plná kompenzace psychického stavu, má smysl měnit na lék 2.volby. Se Sumatriptanem je to naprosto stejná situace. Zdraví Luboš Janů

Související dotazy

Migréna
Dobrý den , Co mam delat když mam silnou migrenu...
Migréna
Ahoj , už čtvrty den mě boli hlava jako kdybych mela...
Migréna - léky
Dobrý den, už kdysi se mi stávalo, že jsem viděla...
Migréna
Zdravém Vás, po jedné zkoušce soborní zkoušce mi nebylo...
Migréna
Dobrý den, už nevím na koho se obrátit, proto zkouším...
Migréna
Dobrý den, Již dlouho mě trápí problém s plísňovými...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychické obtíže

Dobrý den mam problem už to budou tvá roky.jsem 26lety kluk.jsem gay.od svých...

Psychické obtíže

Dobrý den, již několik let beru léky -Rivotril 2 mg ˇv kombinaci s Zoloftem...

Psychické obtíže

Dobrý den. Myslím si že jsem blázen, protože jakobych vždy měla v sobě ještě...

Psychické obtíže

Dobry den, Mam problem co se tyka me psychiky. Stava se mi zpravidla jednou...

Psychické obtíže

Deprese, strachy, migrény, nevolnost, pocity bezcennosti - panické ataky? Zdravím,...

Psychické obtíže

Dobrý den, mám velký problém se svým přítelem a nevím co mám dělat. Přibližně...

Psychické obtíže

Dobrý den, mel bych dotaz poslední dobou je mi nějak divně. Mám špatnou koncetraci...

Psychické obtíže - negativní myšlenky

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych poradit kamarádovi, který se mi jako...

Psychické obtíže, bolesti hlavy a další příznaky

Dobrý den.již delší dobu mám zdravotní problémy které se střídají napřed jsme...

Psychické obtíže, léčiva

Dobrý den, již delší dobu mě trápí úzkost, trochu deprese a hlavně celodenní...

Psychické obtíže, únava, špatný spánek

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 30 let a již několik let...

Psychické onemocnění a celiakie

Dobrý den, již přibližně rok mě trápí tyto problémy: deprese, bolesti krční...

Psychicke potize

Dobry den, V posledni dobe se necitim dobre a mam neustale nutkani kreslit...

Psychické potize

Dobrý den, ja sice nevím na 100% jestli je to psychika ale asi jo. Před 3 rokami...

Psychické potíže

Dobrý den, omlouvám se za případné gramaticke chyby. Obracím se na vás s dotazem...

Psychické potíže

Dobrý den, asi před 8 měsíci se mi rozvedli rodiče.Tím to vše začalo.A ano,chtěla...

Psychické potíže

Psychické problémy Dobrý den, ráda bych se zeptala, co je špatně. Před rokem...

Psychické potíže

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně užívání antidepresiv.Od února jsem...

Psychické potíže

dobrý den chci se vás zeptat jestli nasesledující potíže opravu muže způsobit...

Psychické potíže

Dobrý den, v roce 2008 jsem dostal úzkostné záchvaty (brnění po celém těle,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti v kříži

Dobrý den, již 3 měsíce se léčím s bolestmi v křížové oblasti a mezi lopatkami.Lékař...

Bolesti v krku, zánět mandlí

Dobrý den, cca měsíc a půl řeším problém s vytékánim hnisu z mandli(zapáchající...

BOULE NA HOLENI

Dobrý den, cca před půl rokem se mi na holeni udělala boule. Při doskoku (hlavně),...

Bolesti v krku, tlak na hlasivkách

Dobrý den, dlouhodobě mě bolí v krku hlavně v oblasti krčního důlku (mezi hrudí...

Bolesti v krku, spodní čelisti, zahlenění, rýma

Dobrý den, manžel má již cca 3.tyden zdravotní potíže. Začalo to bolesti v...

Bolesti v krku, pr. ruky

Dobry den, vice jak mesic me trapi ztuhlost celisti a bolest celistniho...

Vrtání zubu a přetrvávající bolest

Dobrý den, je mi 16 let, dnes jsem byla u zubaře.. Měla jsem kaz na 6-tce vpravo...

Bolesti v krku, na prsou, vykaslavani krve

Dobrý den, už několik měsíců mě bolí v krku (tu a tam občas mám hleny v plicích),...

Bolesti v krku, kašel, problémy s hlasem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - mám bolesti v krku, kašel a skoro nemůžu...

Bolesti v krku, kašel, hustá rýma, teplota

Dobrý večer, v pondělí 9. března bych se měl zůčastnit lyžařského kurzu ale...

Dlouhodobě zvětšená mandle, pupínky

Dobrý den, asi před měsícem jsem kolem vánoc prodělala angínu (velké obě mandle...

Bolesti v krku, bílé fleky + zánět nosohltanu

Dobrý den, můj přítel měl angínu a v krku měl bílé čepy, ale mě se objevují...

Hlasivky

Dobrý den. Obracím se na Vás s problémem, který mě tento měsíc nějak pronásleduje....

Bolesti v krku doprovázené kýcháním

Dobrý den, občas mívám bolení v krku (jako kdybych měla dostat chřipku), hromadí...

Bolesti v krku a zvětšené uzliny v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dcera před 5 lety prodělala borelii s mononukleózou....

Nález na mandlích

Dobrý den, před pár dny jsem psal o radu ( dotaz 279372) . Píši po pár dnech...

Opakované kyretáže ?

Dobrý den, před 2 roky jsem začala slabě krvácet po 3 letech menopauzy. Výška...

MACMIROR COMPLEX 500 globule

Dobrý den, můj gynekolog mi předepsal MACMIROR COMPLEX 500 globule. Beru zároveň...

Bulka na ruce

Dobrý den,potřebovala bych poradit.Už tři týdny mám bulku na ruce,je asi 1 cm...

Čepy na zbytku odebraných mandli

Dobrý den, v listopadu jsem byla odstranit krční mandle. Z důvodu opakovaných...