Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Psychika nebo nemoc - třes, špatné dýchání, bušení srdce

Jiný problém Denisa . 25.12.2012 redakce uLékaře

Dobrý den pane doktore/ko, mám takový problém. Na začátku prosince jsme byla převezena do nemocnice záchrannou službou. Večer jsme se probudila a měla třesení celého těla a nato mi přišlo silné bušení srdce a špatná dýchatelnost. V nemocnici mi udělali EKG a vyšetření krve. Vše jsme měla v pořádku. Závěr byl stres. Zřejmě z práce. Mám vyšší funkci a dost práce. Jenže od doby, kdy se mi tohle stalo, mám pořád nějaký problém. Bolení v oblasti levého prsu. Nebolí mě prso, ale okolí srdce atd. Další problém nastal tik v levém dolním očním víčku. Můj problém je, že si hledám na internetu příznaky a pak čtu, co by to mohlo znamenat, a podle mě si to přivolávám. Další problém bolest zad a krční páteře. Po přemýšlení, co to muže znamenat, jsem si opět přivodila stav třesu celého těla, bušení srdce, které jsem dokázala ovládnou, že jsem se uklidňovala. Nyní mě bolí stehenní svaly, jako bych cvičila nebo měla fyzickou zátěž, ale nevím. Chodím už měsíc v botách na klínku, na které nejsem zvykla. Klínek cca 10 cm. Nyní mám bolest v krku a ráno celkové oslabení těla, ale jen po ránu. Opravu nevím, zda mám zase jít k lékařce a vše jí říct, nebo si to přivolávám psychicky. Nejvíc mě začalo ale děsit, že když se ráno probudím dřív než mám, tak chci znovu usnout, tak mě probudí bušení srdce. Nevím už co mám dělat. Nedávno jsme si četla o roztroušené skleróze a začínám si to namlouvat, že by to mohlo byt i to. Moc Vám děkuji za odpověď. Ještě můj věk, je mi 22 let a prodělala jsme v minulosti pásový opar. Jinak žádné závažnější onemocnění.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Vážená a milá Deniso, z těch několika údajů, které mám k dispozici, se mohu jen dohadovat. Nejpravděpodobněji se jedná o záchvaty paniky – panickou ataku. Jde o stav extrémní úzkosti doprovázené bouřlivou tělesnou reakcí. Když to vydržíte, vysvětlím to podrobněji. Pojďme si představit, že na tý louce zelený, pasou se tam jeleni, když náhle něco zapraská. Co se stane? Jeleni se přestanou poklidně pást, přestanou přežvykovat (útlum pohodové aktivity), mírně napnou svaly a začnou větřit (aktivace pohotovostních mechanismů, která je označována jako "nabuzení", anglický termín "arousal"), tedy proběhne orientační reakce neboli orientační reflex. Tuto aktivitu zprostředkovávají dvě mozková jádra, která reagují na neznámé podněty, podněty ohrožení, bolestivé podněty, ale také na podněty "neodměny" neboli frustrace. Pokud jeleni zjistí, že hluk způsobila veverka, pokračují dále v poklidné pastvě, pokud však existuje nebezpečí, pokračuje tato reakce dál směrem k poplachové fázi stresu. Jejím cílem je připravit organismus na útok nebo útěk. Zapomeňme na jeleny a podívejme se na našeho udatného prapředka, který potkal v zalesněném údolí medvěda a jen vteřiny rozhodovaly o tom, kdo z nich bude mít toho druhého k večeři. Co udělá rozumné řídící centrum pro to, aby náš prapředek přežil (a mohl také ještě zplodit potomky, jejichž prapotomky jsme my)? Nabudí poplachový proces řízený aktivační složkou autonomního nervového systému – sympatikem (sem patří jak nervové regulace, tak všeobecně známý adrenalin, především však jeho méně známý příbuzný noradrenalin). Tento systém uvede do pohotovosti především svaly, které jsou pro rvačku i úprk nejvýznamnější. Svaly se napnou (a může se stát, že jak se budou skupiny ohýbačů a natahovačů přetahovat, objeví se i třes). Ke svalům je třeba dopravit co nejvíce krve obohacené o všechny dostupné živiny. Srdce začne pracovat rychleji, zvýší se krevní tlak, zvýší se srážlivost krve, to je pro případ, že by došlo ke zranění, aby krvácení neohrožovalo přežití. Zvýšený krevní tlak nejen zajistí lepší prokrvení, ale nese sebou také sníženou citlivost k bolesti. Krve je v lidském těle celkem pět litrů. Pro názornou představu – je to láhev od okurek, a to zas není tak mnoho. Přitéká-li jí většina ke svalům, zákonitě se odkrví, a tedy i ochladí a zbledne jak kůže (chladné a navíc opocené ruce, zblednutí ve tvářích), tak útroby (nepříjemné stažení břišních orgánů, nejdříve to ale poznáme na vysychání v ústech vyvolaném sníženou produkcí slin). Zvýšenou potřebu kyslíku zajistí zrychlené a prohloubené dýchání. Odlehčení váhy je pro útěk výhodné, proto se vyprazdňují duté orgány, což se projevuje nutkavým močením, někdy dokonce vyprazdňováním střev. Náš udatný prapředek byl porostlý srstí, která se mu zježila a tím opticky zvětšila jeho postavu, což mělo zaplašit nepřítele. Nám z toho zbyla "husí kůže". Objeví se dále celá řada – pro záchranu účelných – reakcí, zejména pokud se jedná o metabolické děje. V extrémní podobě nabývá úzkost intenzity paniky, kdy jak tělesné reakce, tak psychické prožitky dosahují takových rozměrů, že se postižený velice často obává, že zešílí, roztrhne se, nebo v lepším případě umře. Tolik tedy nejpravděpodobnější vysvětlení vašich stavů. V každém případě doporučuji lékařské vyšetření, protože spouštěčem může být nejen nepříjemná úzkostná vzpomínka, ale také některé jiné příčiny, které je potřeba vyloučit. Panická porucha je dobře léčitelná, ideálně kombinací farmakoterapie (podávají se po určitou dobu antidepresiva) a psychoterapie (doporučována je hlavně kognitivně behaviorální).

Související dotazy

Bušení srdce
Dobrý den, již od dubna 2009 mě trápí bušení srdce...
Únava a bušení srdce
Neprijemny ak v trojuhelniku,spatne se mi dycha,unava,obcas...
Stres před lidmi, třes končetin, špatné dýchání při mluvení
Dobrý den , je mi 15 let a mám už 2 roky problém, když...
Pocity úzkosti, špatné dýchání a bušení srdce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co můžou znamenat...
Dušnost a bušení srdce
Dobrý den, asi měsíc pociťuji tlak na hrudi a obtížné...
Špatné dýchání nosem, bušení srdce
Dobrý den, již několik týdnů pociťuji několikrát denně,...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika a pocení

Dobrý den, už od mala jsem měl problém s nadměrným pocením, částečně to mám...

Psychika a potíže se žaludkem

Dobrý nem moje dcere 14 let má stálé bolesti žaludku i na zvracení trvá to už...

Psychika a trhání zubu

dobrý den lečim se na PA pro fobicke úzkostne stavy které mají příčinu v zubařskem...

Psychika ci vazna nemoc?

Dobry den, v listopadu se mi prihodila neprijemna situace na exkurzi se skolou,...

Psychika či nemoc?

Dobry den, pred 18 dny jsem zasilala dotaz, doposud mi neprisla odpoved, tak...

Psychika či závažnější problém

Dobrý den, chtěla bych Vás velice poprosit o Váš názor na mé "zdravotní" problémy....

Psychika dítěte

Dobrý den mám 5 letého syna,který chodí od září do školky a vždy se do školky...

Psychika dítěte

Dobrý večer, mám 2,5 letou dceru a za tři měsíce se nám narodí druhá dcera....

Psychika na rodicovske dovolene

Dobry den,jsem momentalne na RD s druhym ditetem, (2,5 a 2 mesice). S prvnim...

Psychika narušena nenáviděnou osobou

Dobrý den, Možná se Vám bude zdát můj problém ze začátku trochu nepodstatný,...

Psychika nebo nemoc ??

Dobrý den, předem se omlouvám za svůj dlouhý dotaz. Píšu Vám proto, že když...

Psychika nebo nemoc střev?

Dobry den chtela jsem se zeptat prosim vas ,mam strasne bolesti bricha uz pres...

Psychika nebo skutečný problém?

Dobrý den, je mi 14 let a již zhruba měsíc mem trápí bolesti břicha. Hodně se...

Psychika po porodu

Dobrý den, mám 14-ti měsíční dvojčata, od porodu jsem úplně vyřízená - myslím...

Psychika po porodu

Dobrý den, vážená paní doktorko, jsem měsíc po porodu a chce se mi pořád brečet....

Psychika po vysazení antikoncepce

Je mi 25 let, od 15 let jsem brala antikoncepci kvůli pleti a srovnání menstruace...

Psychika stres a deprese

Paní Doktorko,moc vám děkuji za odpověd,bylo to pro mě moc důležité a jsem i...

Psychika u naší 4-leté dcery

Dobrý večer,chtěla jsem se optat,máme 4letou dceru a 17 měsíčního syna.Dcera...

Psychika-bolest žaludku

Dobrý den, před několika lety jsem měla velké psychické potíže doma a od té...

Psychika-dýchání

Dobrý den,jelikož chodím 2 měsíce po vyšetření, nebyla jsem na to psychicky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v krku

Dobrý den, již mě asi týden trápí pocit knedlíku v krku. Hůře se mi polyká...

MUDr. Radana Šoltésová

Praktický lékař pro dospělé

Bolest při nádechu

Dobrý den, Již téměř měsíc mne bolí na pravé straně (pod lopatkou) při hlubším...

Červený bolák na stydkém pysku

Dobrý den pani doktorko. Včera jsem měla se svým přítelem chráněný pohl. styk....

Výpotek po operaci

Dobrý den, před měsícem jsem podstoupil artroskopii kolene, kde mi bylo odstraněno...

Gastroenteritida


Jsem si všiml červených teček na kůži penisu

Dobré odpoledne Před pár dny jsem si všiml červených teček na kůži penisu,...

Neužití antikoncepce

Dobrý den, více než rok užívám antikoncepci Mistra. V neděli jsem užila první...

Artritida a spánek. Pět tipů na dobrou noc

Až 80 procent jedinců s revmatoidní artritidou si stěžuje na špatné spaní. Nemohou...

Kolísavý tlak

Dobrý den, je mi 45 let, mám kolísavý tlak, ráno úplně ukázkový a odpoledne...

Ztráta vidění-krční páteř

Dobrý den,před deseti dny se mi zablokovala krční páteř, obrovská bolest, vystřelování...

MUDr. Alena Pliščinská

Ordinace PL pro dospělé

Dotaz k užívání Artrodaru

Dobrý den, lékař ortopaëd mi naordinoval k užívání na artrozu kyčlí 1.stupně...

Osteoporoza

dobrý den, před několika dny jste mi odpovídali na můj dotaz ohledně užívání...

Kožní problémy

Dobrý den, jsem na dovolené u moře a zhoršily se mi mé kožní problémy na šlapkách...

Výtok z penisu po pohlavním styku


Bolesti hlavy

Oční - Dobrý den, již druhý nebo třetí rok mě bolí levé oko. Spíše je to tlak...

Tlačení na močovou trubici, častější močení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už 14 dní mě trápí neustálé tlačení na močovou...

Kožní vyšetření

Kožní vyšetření se provádí v ambulantním zařízení nebo na lůžkovém kožním oddělení....

Lues

Dobry den, rád by som skonzultoval jeden moj problem. mal som nechraneny sex....

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×