Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Psychika nebo nemoc - třes, špatné dýchání, bušení srdce

Jiný problém Denisa 25.12.2012 redakce uLékaře

Dobrý den pane doktore/ko,
mám takový problém. Na začátku prosince jsme byla převezena do nemocnice záchrannou službou. Večer jsme se probudila a měla třesení celého těla a nato mi přišlo silné bušení srdce a špatná dýchatelnost. V nemocnici mi udělali EKG a vyšetření krve. Vše jsme měla v pořádku. Závěr byl stres. Zřejmě z práce. Mám vyšší funkci a dost práce. Jenže od doby, kdy se mi tohle stalo, mám pořád nějaký problém. Bolení v oblasti levého prsu. Nebolí mě prso, ale okolí srdce atd. Další problém nastal tik v levém dolním očním víčku. Můj problém je, že si hledám na internetu příznaky a pak čtu, co by to mohlo znamenat, a podle mě si to přivolávám. Další problém bolest zad a krční páteře. Po přemýšlení, co to muže znamenat, jsem si opět přivodila stav třesu celého těla, bušení srdce, které jsem dokázala ovládnou, že jsem se uklidňovala. Nyní mě bolí stehenní svaly, jako bych cvičila nebo měla fyzickou zátěž, ale nevím. Chodím už měsíc v botách na klínku, na které nejsem zvykla. Klínek cca 10 cm. Nyní mám bolest v krku a ráno celkové oslabení těla, ale jen po ránu. Opravu nevím, zda mám zase jít k lékařce a vše jí říct, nebo si to přivolávám psychicky. Nejvíc mě začalo ale děsit, že když se ráno probudím dřív než mám, tak chci znovu usnout, tak mě probudí bušení srdce. Nevím už co mám dělat. Nedávno jsme si četla o roztroušené skleróze a začínám si to namlouvat, že by to mohlo byt i to. Moc Vám děkuji za odpověď. Ještě můj věk, je mi 22 let a prodělala jsme v minulosti pásový opar. Jinak žádné závažnější onemocnění.

Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Vážená a milá Deniso,
z těch několika údajů, které mám k dispozici, se mohu jen dohadovat. Nejpravděpodobněji se jedná o záchvaty paniky – panickou ataku. Jde o stav extrémní úzkosti doprovázené bouřlivou tělesnou reakcí. Když to vydržíte, vysvětlím to podrobněji.
Pojďme si představit, že na tý louce zelený, pasou se tam jeleni, když náhle něco zapraská. Co se stane? Jeleni se přestanou poklidně pást, přestanou přežvykovat (útlum pohodové aktivity), mírně napnou svaly a začnou větřit (aktivace pohotovostních mechanismů, která je označována jako "nabuzení", anglický termín "arousal"), tedy proběhne orientační reakce neboli orientační reflex.
Tuto aktivitu zprostředkovávají dvě mozková jádra, která reagují na neznámé podněty, podněty ohrožení, bolestivé podněty, ale také na podněty "neodměny" neboli frustrace. Pokud jeleni zjistí, že hluk způsobila veverka, pokračují dále v poklidné pastvě, pokud však existuje nebezpečí, pokračuje tato reakce dál směrem k poplachové fázi stresu.
Jejím cílem je připravit organismus na útok nebo útěk. Zapomeňme na jeleny a podívejme se na našeho udatného prapředka, který potkal v zalesněném údolí medvěda a jen vteřiny rozhodovaly o tom, kdo z nich bude mít toho druhého k večeři.
Co udělá rozumné řídící centrum pro to, aby náš prapředek přežil (a mohl také ještě zplodit potomky, jejichž prapotomky jsme my)? Nabudí poplachový proces řízený aktivační složkou autonomního nervového systému – sympatikem (sem patří jak nervové regulace, tak všeobecně známý adrenalin, především však jeho méně známý příbuzný noradrenalin).
Tento systém uvede do pohotovosti především svaly, které jsou pro rvačku i úprk nejvýznamnější. Svaly se napnou (a může se stát, že jak se budou skupiny ohýbačů a natahovačů přetahovat, objeví se i třes). Ke svalům je třeba dopravit co nejvíce krve obohacené o všechny dostupné živiny. Srdce začne pracovat rychleji, zvýší se krevní tlak, zvýší se srážlivost krve, to je pro případ, že by došlo ke zranění, aby krvácení neohrožovalo přežití. Zvýšený krevní tlak nejen zajistí lepší prokrvení, ale nese sebou také sníženou citlivost k bolesti.
Krve je v lidském těle celkem pět litrů. Pro názornou představu – je to láhev od okurek, a to zas není tak mnoho. Přitéká-li jí většina ke svalům, zákonitě se odkrví, a tedy i ochladí a zbledne jak kůže (chladné a navíc opocené ruce, zblednutí ve tvářích), tak útroby (nepříjemné stažení břišních orgánů, nejdříve to ale poznáme na vysychání v ústech vyvolaném sníženou produkcí slin).
Zvýšenou potřebu kyslíku zajistí zrychlené a prohloubené dýchání. Odlehčení váhy je pro útěk výhodné, proto se vyprazdňují duté orgány, což se projevuje nutkavým močením, někdy dokonce vyprazdňováním střev. Náš udatný prapředek byl porostlý srstí, která se mu zježila a tím opticky zvětšila jeho postavu, což mělo zaplašit nepřítele. Nám z toho zbyla "husí kůže". Objeví se dále celá řada – pro záchranu účelných – reakcí, zejména pokud se jedná o metabolické děje.
V extrémní podobě nabývá úzkost intenzity paniky, kdy jak tělesné reakce, tak psychické prožitky dosahují takových rozměrů, že se postižený velice často obává, že zešílí, roztrhne se, nebo v lepším případě umře.
Tolik tedy nejpravděpodobnější vysvětlení vašich stavů. V každém případě doporučuji lékařské vyšetření, protože spouštěčem může být nejen nepříjemná úzkostná vzpomínka, ale také některé jiné příčiny, které je potřeba vyloučit. Panická porucha je dobře léčitelná, ideálně kombinací farmakoterapie (podávají se po určitou dobu antidepresiva) a psychoterapie (doporučována je hlavně kognitivně behaviorální).

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Bušení srdce
Dobrý den, již od dubna 2009 mě trápí bušení srdce...
Pocity úzkosti, špatné dýchání a bušení srdce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co můžou znamenat...
Stres před lidmi, třes končetin, špatné dýchání při mluvení
Dobrý den , je mi 15 let a mám už 2 roky problém, když...
Špatné dýchání nosem, bušení srdce
Dobrý den, již několik týdnů pociťuji několikrát denně,...
Dušnost a bušení srdce
Dobrý den, asi měsíc pociťuji tlak na hrudi a obtížné...
Únava a bušení srdce
Neprijemny ak v trojuhelniku,spatne se mi dycha,unava,obcas...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika a potíže se žaludkem

Dobrý nem moje dcere 14 let má stálé bolesti žaludku i na zvracení trvá to už...

Psychika a trhání zubu

dobrý den lečim se na PA pro fobicke úzkostne stavy které mají příčinu v zubařskem...

Psychika a zdravotní problémy

Dobry den, prosim o radu. Je mi 24 let a uz priblizne rok mam problem se svym...

Psychika ci vazna nemoc?

Dobry den, v listopadu se mi prihodila neprijemna situace na exkurzi se skolou,...

Psychika či nemoc?

Dobry den, pred 18 dny jsem zasilala dotaz, doposud mi neprisla odpoved, tak...

Psychika či závažnější problém

Dobrý den, chtěla bych Vás velice poprosit o Váš názor na mé "zdravotní" problémy....

Psychika dítěte

Dobrý den mám 5 letého syna,který chodí od září do školky a vždy se do školky...

Psychika dítěte

Dobrý večer, mám 2,5 letou dceru a za tři měsíce se nám narodí druhá dcera....

Psychika na rodicovske dovolene

Dobry den,jsem momentalne na RD s druhym ditetem, (2,5 a 2 mesice). S prvnim...

Psychika narušena nenáviděnou osobou

Dobrý den, Možná se Vám bude zdát můj problém ze začátku trochu nepodstatný,...

Psychika nebo nemoc ??

Dobrý den, předem se omlouvám za svůj dlouhý dotaz. Píšu Vám proto, že když...

Psychika nebo nemoc střev?

Dobry den chtela jsem se zeptat prosim vas ,mam strasne bolesti bricha uz pres...

Psychika nebo skutečný problém?

Dobrý den, je mi 14 let a již zhruba měsíc mem trápí bolesti břicha. Hodně se...

Psychika po porodu

Dobrý den, mám 14-ti měsíční dvojčata, od porodu jsem úplně vyřízená - myslím...

Psychika po porodu

Dobrý den, vážená paní doktorko, jsem měsíc po porodu a chce se mi pořád brečet....

Psychika po vysazení antikoncepce

Je mi 25 let, od 15 let jsem brala antikoncepci kvůli pleti a srovnání menstruace...

Psychika stres a deprese

Paní Doktorko,moc vám děkuji za odpověd,bylo to pro mě moc důležité a jsem i...

Psychika u naší 4-leté dcery

Dobrý večer,chtěla jsem se optat,máme 4letou dceru a 17 měsíčního syna.Dcera...

Psychika-bolest žaludku

Dobrý den, před několika lety jsem měla velké psychické potíže doma a od té...

Psychika-dýchání

Dobrý den,jelikož chodím 2 měsíce po vyšetření, nebyla jsem na to psychicky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Poruchy zdraví po sexu

Dobry den, má přitelkyně trpí zachvaty dusivého kašle doprovazeného nadměrným...

Vnitřní orgasmus

Dobrý den, je mi 36 let a až teprve nyní zažívám s partnerem tzv. vnitřní orgasmus....

Autoimunitní onemocnění

Dobry den, mam pozitivní Hla- b 27 a nyní čekám na vyšetření MR páteře. Dotaz...

Krční páteř

Dobrý večer, méla bych dotaz. Už asi necelý týden mě bolí krční páteř, když...

Tvrdá hrča na krku při zývání.

Dobrý večer.Ráda bych se na vás obrátila s problémem který mě provází zhruba...

Práce s hlínou v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné, se nakazit v těhotenství /29tt/...

Je mi 15 let a už asi dva roky mě trápí nějaký druh úzkosti

Dobrý den.Jmenuji se Pavel,je mi 15 let a už asi dva roky mě trápí nějaký druh...

Tatínek po cévní mozkové příhodě

Dobrý večer tatínek nemá ischemii ani diabetes je po mozkové mrtvici a srdíčko...

Otok kolene

Dobrý den. Již delší dobu mě trápí bolesti kolebe, s nimiž jsem byla u ortopeda...

Biologická léčba

Dobrý den. Jsem po operaci prsu a po ozařování. Nyní mi bylo zděleno, že mne...

"Kapičky lásky"


Noční bolesti ve stehně

Dobrý den. Už pár dní mě uprostřed noci (cca po dvou hodinách spánku) probudí...

Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den, před týdnem jsem měla svůj první sex a poté následovaly další dva....

Nechuť k jídlu, nevolnost, Stres

Dobrý den Již asi půl roku trpím žaludečními problémy, Nevolnost, pálení žáhy,...

Kombinace antibiotik Augmentin 1g a Paralenu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu kombinovat antibiotika Augmentin...

Biologická léčba

Dobrý den, zajímalo by mě, zda se dá maligní schwannom léčit pomocí biologické...

Ztráta čichu

Dobrý den, mamince (za pár dní 90 let) se po narkóze zhoršil čich, až nyní po...

Rizika nákazy nedovařeného masa


Rizikovost operace karp.tunelu


Proviron

Dobrý den, je mi 46 let,četl jsem o léku Proviron. Jak jsem viděl je asi často...

Inzerce
×