Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Psychosomatická porucha

Psychiatrie Lucie 4.3.2020

Dobrý den,
chtěla bych požádat o vysvětlení lékařské zprávy pro provedené gastroskopii a konzultaci zdravotního stavu.

Sliznice jícnu intaktní, z linie ostrá, kardie funkční. Lumen žaludku se rozvíjí, obsah čirý, bez refluxu žluči. Řasy těla žaludku norm. vzhledu, sliznice bez erozí a ulcerací, v těle nodulární - ad. hist + H. pylori. Malá křivina a angulární řasa BPN, sliznice antra bez léze. Pylorus volně prostupný, bulbus normálně konfig., D2 BPN. Fundus žaludku v everzi bez patologie. DG: susp. chronická gastritida.

Gastroskopie byla provedena na základě potíží zdánlivě souvisejících se zažíváním po nasazení antibiotik Dalacin 300 kvůli trhání "osmiček" - pálení na hrudi (nikoli však pálení žáhy), občasný pocit knedlíku v krku a tlaku či bolesti krční páteře a mezi lopatkami, občasný pocit nadměrného slinění, přetrvávající pachuť v ústech (zpravidla kovová, jindy mléčná až sladká), občasný pocit zvláštní pachuti (lze přirovnat k hořkosti a pálení) mezi kořenem jazyka a první části polykacího aktu, kašel, občasný pocit škrundání za hrudní kostí v žaludku. Regurgitace mívám velmi zřídka, břicho nebolestivé, pálení žáhy nikdy nepociťuji, se zažíváním běžně problémy obvykle nemívám. Dlouhodobě přetrvává pouze pocit nadměrného říhání po dobu cca 5 let, slabý bílý povlak jazyka (lze důkladným vyčištěním odstranit). Dále bylo opakovaně provedeno EKG vč. kompletního interního vyšetření krve bez nálezu, ORL bez nálezu, RTG plic a srdce bez nálezu, PEPtest bez prokázaného refluxu jícnu ještě před samotnou gastroskopií. Delší dobu pouze hraniční glukóza a leukocyty (cca měsíc).

Přiznám se, že mě celá situace velmi psychicky rozhodila, jelikož jsem podobné stavy zažívala již v roce 2014 po sérii 4 antibiotik a 1 kortikoidů, a v krátkém časovém úseku od června do listopadu (nejprve zánět nosních dutin následovaných punkcí, úraz hlavy s potenciálním rizikem infekce, zánět močového měchýře a přechozený zápal plic se zánětem pohrudnice vlevo). Tehdy provedena všechna potřebná vyšetření (kromě gastroskopie - nebyla jsem schopna tehdy absolvovat) bez objektivního nálezu (pouze na RTG zad nalezena kyfóza krční páteře). Vše se uklidnilo po několika měsících, kdy mi v průběhu "léčby" byla doporučena konzultace s klinickým psychologem, přibližně na týden nasazeny slabé dávky Lexaurinu a z ortopedie Mydocalm. V minulosti jsem rovněž prodělala kvasinkové infekce úst i pohlavního ústrojí, avšak posledních několik let bez obtíží.

Od 11 let se lečím s autoimunitním zánětem štítné žlázy, aktuálně Euthyrox 75 mg 5 × týdně a Euthyrox 50 mg 2 × týdně.

Jediným možným vysvětlením těchto potíží pravděpodobně zůstává chronická kvasinková infekce (příp. H. pylori) v zažívacím traktu a dutině ústní (ev. i jinde v těle a na těle). Dlouhodobě trpím např. suchou pokožkou hlavy s tvorbou lupů, kožními vyrážkami apod. Další důležitou roli prý může hrát psychosomatika či problémy s krční páteří. Je možné, že je vše pouze "v mojí hlavě"?

Předem mnohokrát děkuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den slečno Lucie.
Dle gastroskopie je jícen bez známek zánětu, který by nasvědčoval refluxu, dále přechod mezi jícnem a žaludkem je funkční, tak reflux také nepotvrzen. Žaludek je beze změn, bez známek zánětu, vředu či jiného útvaru. Normálně se pohybuje. Poslední část žaludku a přechod do dvanáctníku je také bez známek zánětu, vředu a refluxu. Byla odebrána histologie na vyšetření žaludeční sliznice k vyloučení chronické gastritidy a vzorky na vyšetření přítomnosti H. pylori. Potíže by mohla činit chronická gastritida, kdy tělo tvoří protilátky proti buňkám žaludeční sliznice a dochází k nižší produkci kyseliny, což také může způsobit zažívací potíže navíc v kombinaci s nesprávně podanými léky na snížení kyselosti žaludečních šťáv. Vyčkejte prosím na výsledky vyšetření. Vzhledem k tomu, že se potíže projevily opakovaně po léčbě antibiotiky, vzhledem k typu potíží, které popisujete, tak je dost pravděpodobná kvasinková infekce jazyka. Doporučuji provést ještě kontrolní stěry. Chronická kvasinková infekce v zažívacím traktu je dost nepravděpodobná, byla by v jícnu prokázána. Dále Vaše potíže opravdu mohou být způsobeny psychikou. Vzhledem ke spolupráci s psychologem v minulosti, doporučuji jej vyhledat opět nebo si najít psychiatra, u kterého bude pravidelně sledována. Neznám Vaš životní styl, rodinnné a sociální poměry, zda nemáte partnerské problémy nebo pracovní a ekonomické. To vše může hrát roli a při malém problému, například zdravotní nepohodě, se psychika může ,,zhroutit,, a projevit se psychosomatickými problémy. Dále doporučuji si najít fyzioterapeuta poukd máte problémy s krční páteří a začít pravidelně a dlouhodobě cvičit. Přeji hodně štěstí.

Související dotazy

Psychosomatická potíž
Dobrý den, v čem přesně prosím spočívá psychosomatická...
Poruchy spánku
Dd, pritel ma poruchy spanku. Je mu 34 let a je obcasnym...
Porucha spánku
Dobrý den,Už asi 2-3 měsíce nemůžu spát.Usnu asi tak...
Poruchy spánku
Dobrý den, mám poruchy spánku. Ani si nepamatuji, kdy...
Porucha zraku
Dobrý den, je mi 16 let, a bohužel jsme zkoušeli cca...
Poruchy spánku
Dobry den,uz roky trpim poruchami spanku,kdy v noci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychomotorický vývoj dítěte

Dobrý den,měla bych takový dotaz.Moje kamarádka má 16 měsíční dítě.Občas ho...

Psychomotorický vývoj dítěte

Dobrý den,chtěla bych vás požádat o váš názor.Mám syna,ktrému je 10 a půl měsíce.Zatím...

Psychomotorický vývoj kojence

Dobrý den. Dceři bylo 10.měsíců a ještě se neplazí, nepodkládá kolínka pod břícho...

Psychopatologie!!!!!

Dobrý den, moc děkuji za odpovědi a ještě si k mému předchozímu dotazu dovoluji...

Psychosexuální nezralost

Ano, byl jsem u psychiatra ale ted sem se objednal na sexuologii a nejblizsi...

Psychosomatica

Dobrý den, jmenuji se Martin a mám takový dotaz. Zpozoroval jsem, je to už asi...

Psychosomatická bolest krku, infekce v krku, zvýšená teplota

Dobrý den, jsem neustále nemocná s krkem, vždy trvá velmi dlouho než se z toho...

Psychosomatická nemoc

Dobrý den, potřebovala bych radu. Před 2 měsíci jsem si všimla ze mám lůžka...

Psychosomaticka neuronadstavba

Dobrý den,pane doktore moc prosím o rad.je to již rok co mi zacali tyto problemy.z...

Psychosomatická patologie

Dobrý den, interní mám v pořádku ale plicní nevim, obvodní lékařka mě nechce...

Psychosomatická potíž

Dobrý den, udělal jsem chybu, řekl jsem si že bych měl jíst méně cukru a...

Psychosomatická potíž

Dobrý den, v čem přesně prosím spočívá psychosomatická léčba. Byla mi doporučena.

Psychosomatická potíž

Dobrý den, loni v březnu jsem marodil, přechodil jsem asi chřipku a od té doby...

Psychosomaticka pricina?

Dobry den Moja vseobecna lekarka, ktora ma blizko k alternativnej medicine...

Psychosomaticke bolesti

Dobrý den, již ptes rok se potýkám s bolestmi zad a svalů a hlavně nemohoucnousti...

Psychosomaticke bolesti

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se s Vámi poradit, zda moje dlouhodobé...

Psychosomatické nemoci

Dobrý den už více než 6 měsíců mě trápí zhoršené dýchání ( jako kdybych se nemohl...

Psychosomatické nucení na močení

Dobrý den, mám problém s nucenim na močení psychosomatickeho rázu. Je to pouze...

Psychosomatické nucení na močení

Dobrý den, mám problém s nucenim na močení, když jsem mimo domov. Myslím si,...

Psychosomaticke obtize?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pár problémů, které mě nějakou dobu trápí. 1)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti třísla směřující ke stehnu

Dobrý den, již tři měsíce mám bolest třísla ,která bolí ke stehnu.Pociťují to...

Nadýmání a bolest břicha po ránu

Dobrý den, poslední 3-4 týdny jsem neustále nadmutý. Každé ráno mě bolí břicho....

Velký pocit žízně

Dobrý den, Jíž asi dva měsíce mě velice omezuje zdravotní stav, kdy se mi motá...

Červený flek na prsu

Dobry den.Nasla jsem si cerveny flek na prsu.Zadny vetsi hrbolek jsem v nem...

Na vagině(na pyskách) se mi udělaly takový pupínky

Dobrý den, mam takový problém.. Na vagině(na pyskách) se mi udělaly takový pupínky,...

Píštěle v oblasti genitálií a konečníku

Dobrý den, již pátý měsíc jsem v pracovní neschopnosti s abscesy a píštělemi.....

Zlomenina ramenka stydké kosti

Dobrý den, Před dvěma měsíci jsem si zlomil spodní raménko stydké kosti -...

Sex po císaři

Dobry den, jsem po sestinedeli po cisarskem rezu a chceme s partnerem opet navazat...

Lehká distorze kolene

Dobrý den, při zavodech v běhu na 60 m jsem spadla a v nemocnici mi byla zjištěna...

Bolest na levé straně hrudníku


Zúžený konečník, potíže s vyprazdňováním, kojenec 9 týdnů

Dobrý den, máme 9. týdenní holčičku. Narodila se předčasně ve 34. týdnu. Váha...

Výhřez ploténky

Výhřez ploténky Přechodný typ obratle lumbosakrálního.Susp.lumbalizace S1.Mírně...

Flek na noze pod nehtem

Dobrý den na na nehtu u palce u nohy se mi objevil cca pred tydnem hnedy kulaty...

Orální sex.

Dobry den, chtel bych se zeptat. Pred tremi tydny jsem mel sex s kondomem s...

Bílý povlak dásně

Dobrý den trošku mě bolel zub dostal jsem od známého alpu ve které byl vylouhovan...

Může být vedlejším účinkem těchto léků dušnost a kašel?


Nadýmání, paraziti ve stolici

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Minulé úterý jsem měl menší bolest...

Červený flek nad kuličkou na prsu

Dobry den , mam dotaz ... pred mesicem se mi narodila holcicka a tyden jsem...

Vynechání menstruace


Průjem po alkoholu


Reklama