#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Psychosomatické potíže

Psychiatrie 20.2.2019

Dobrý den,

doktoři mi často říkali, že to nic není. I já měl pocit, že jsem jen hypochondr, k čemuž by nahrávalo i to, že nemám v pořádku psychiku, ale napíšu, jak to vidím.

Hrál jsem závodně bowling, hrál jsem ho stylem obojruč, kdy se, v mém případě, 14librová koule drží oběma rukama po celou dobu hodu. Byl to čas, kdy jsem byl psychicky jistý a fyzicky jsem na tom byl taky slušně. Silná záda, ruce, slušné nohy, ale plíce na běhání jsem si nikdy nebyl schopen udělat, ačkoliv jsem se pokoušel.

Někdy v březnu/dubnu jsme hráli poslední kolo a nebylo mi dobře, protože, pokud si vzpomínám, jsem měl aft v puse. Já na afty trpěl a to trvá doteď. B-komplex jsem brát nemohl, protože mě po něm bolelo břicho a později doporučený riboflavin se mi nezdál, že by pomáhal.

Potom byly už jen individuální tréninky a na těch místo obvyklých 60 minut jsem vydržel hrát maximálně 20 minut a necítil jsem se dobře. Pak mi nastaly bolesti hrudníku. Srdce a plíce v pořádku, poslán na ortopedii, kde mi bylo doporučeno navštívit hrudní chirurgii.

Na hrudní chirurgii mi bylo řečeno, že to souvisí s bowlingem, buď budu hrát bowling s bolestmi, nebo ho hrát nebudu, operace žádná nebude. Od té doby jsem přestal hrát bowling a snažil se najít fyzioterapeuta, který by mi mohl pomoci. Když jsem přestal hrát, tak bolesti utichly, ale stále jsem cítil "lupání", jako když si někdo prokřupne prsty, jen dunivější, a to v místě, kde se napojují levá nepravá žebra (to nejspodnější) na chrupavku a výjičemně v místě napojení chrupavky na hrudní kost.

Za uplynulou dobu jsem byl u několika fyzioterapeutů, lupání jsem se nikdy nezbavil, bolesti se vždy vrátily, když jsem zkusil bowling nebo jsem dělal nějakou fyzicky náročnou práci.

Před asi 2 roky jsem měl problém s krkem a ten trvá, ale je to vždy jen za nějaký čas a ne v takové síle, jako mě to postihlo poprvé. Ležel jsem v posteli, díval na televizi. Hlavu trošku nakloněnou polštářem a najednou vystřelila hrozná bolest do krku. Pravá strana nad klíční kostí. Jakmile jsme se nadechl, ozvala se ta bolest a několik minut jsem to rozdýchával. Vůbec nemám pojetí o čase, ale takových 30 minut jsem ležel v posteli, než jsem byl schopen se normálně nadechnout. Ale v prvních minutách to bylo jen nicotný nádech, bolest, výdech a zkoušet to dál, dokud jsem se nenadechl aspoň nějak přijatelně. Neřešil jsem to, protože jsem myslel, že by mi doktor řekl, že se mohlo jednat o skřípnutý sval. Měl jsem v něj nedůvěru, proto jsem praktického lékaře změnil, i když minimálně v jednom ohledu měl pravdu (o tom budu mluvit - návštěva imunologie).
Od tohoto incidentu mě to zastihlo ještě párkrát, ale bylo to v takovém měřítku, že jsem vstal, přiložil si led na to místo, kde mě to píchalo a nějak jsem to rozdýchal, nebylo to zas tak zlé, ale na klidu mi to nikdy nepřidaloů.

Ještě zmíním 2 zásasdní věci, než to zrekapituluji a popíšu momentální stav.

Od asi 14 let jsem měl žaludeční neurózu. Bylo to ze strachu ze školy, asi v říjnu to začalo, zhoršovalo, v lednu jsem byl hospitalizován, až jsem se nakonec dostal k paní psychiatričce, která mi nastavila plán, jak se dostanu zpátky do školy. Po jaké době se vrátím, na kolikátou hodinu + prášky Zoloft a Rivotril. V 17 letech s přestávkami jsem prášky vysadil úplně, proto jsem objevil bowling, což mi pomohlo (jeden rok jsem hrál jednoruč, a od 18 pak obojruč, 4 měsíce před 20. narozeninami se mi objevily potíže s hrudníkem).

A pak tu je problém s dutinou ústní, který mám asi 2 roky. Měl jsem ve špatném stavu zuby, tak je pan zubař dal do pořádku, ale přetrvávaly bolesti. Bylo mi řečeno, že mám zánět dásní. Ráno Listerine, večer peroxid vodíku, když mám aft, klidně ať poujžívám Tantum Verde, že to schvaluje. Pak se vyskytly problémy s jazykem, objevovaly se takové mapy, ostrůvky na jazyku, vzadu mi vyrašily nějaké papily, někdy bolely (v poslední době málokdy bolí). Vysadil jsem vše až na Tantum Verde, ale to mi nepomáhalo s dásněmi. Zůstal jsem u peroxidu, který výborně fungoval na dásně, ale měl jsem stále problémy s jazykem. Stalo se mi, že jsem nic nepoužíval a stejně se to objevilo, bolelo a nemohl jsem s tím nic dělat.

_______________________________________________________________________

Teď jsem na tom tak, že
- Studuji na FPE ZČU ve druhém ročníku, mám prodlouženo, protože mě v prvním ročníku zastihly bolesti hrudníku, to se ještě kreditově dalo zvládnout, ale ve druhém mě postihla opět žaludeční neuróza. Naštěstí jsem to brzy rozpoznal a začal řešit. Měl jsem opět Zoloft a Rivotril, ale jelikož se jazyk zhoršoval (větší bolesti, větší pachuť), tak jsem přes Vánoce vysadil Zoloft, protože to mohl způsobovat (pravděpodobně tomu tak není) a začal brát Prosulpin. (Dříve Zoloft 1 tabletka ráno každý den, Rivotril dle potřeby, teď Prosulpin jedna tabletka ráno každý den, Rivotril dle potřeby, ale nikdy jsem nepřesáhl 2 tabletky Rivotrilu za den, spíše jsem se pohyboval u 1 - 1,5 tbl.). Teď vím, jak přistupovat k učivu, jak zvládnout stres, ale spíš mě ubíjí má fyzická stránka.
- Nedokážu si udělat fyzičku, ačkoliv bych rád běhal, což se mi zdá nejlepší, ale mám problémy s krkem. Když jsem byl na masáži, že tam budu chodit pravidelně, tak jsem málem omdlel, jak se mi udělalo špatně.
- Dále problémy se zády, proto jsem potřeboval ty masáže. Někdy bolesti v podpaží a rukou, především prsty, zápěstí až někdy v přední části předloktí. Na revmatologii před 2 roky mi doporučili mazat ibalginem a podobnými gely, mastmi.
- Nemůžu si ani udělat nějakou muskulaturu, protože zde se odráží ten pocit, že to stejně nenaberu, protože znám svůj žaludek. Když jsem fyzicky pracoval, tak jsem se vždy dobře najedl, ale momentálně na nějaké posilování nemám ani pomyšlení, protože musím pracovat do školy a bolí mě oči, v poslední době mi trvá i 2 hodiny než usnu a ráno se necítím vyspalý. Navíc bolavá záda, ruce, třísla a někdy kolem třísel, snad i varlat, ale to se mi zdálo, když jsem byl aspoň trošku nemocný, že mě to může bolet kdekoliv.

Možná jsem něco zapomněl, ale zdá se mi toho tolik, že se určitě něco najde. Na začátku jsem zmínil imunologii, tak pak doktor měl pravdu, zjistili mi jen přecitlivělost na roztoče, jinak hladinu vitamínů apod. jsem měl v pořádku.

S přáním hezkého dne a co nejvíce uzdravených pacientů
Jan Míka

Související dotazy

Psychosomatické potíže
Vážený pane doktore, moc Vás prosím o názor. Již několik...
Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Psychosomatické potíže
Dobrý den, je mi 22 let a v posledním roce a půl...
Psychosomatické potíže
Dobrý den, od srpna loňského roku trpím na průjmy,...
Psychosomatické potíže
Dobrý den, již 3 týdny mě trápí tyto potíže, hlavně...
Psychosomatické potíže
Dobrý den, již v minulosti jsem se tu dotazoval ohledně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychosomatické poruchy zdraví

Dobrý den, Už delší dobu trpím bolestmi levé strany těla (od krku přes páteř...

Psychosomatické potíže

Dobrý den do poradny,od 10/19 mám stěhovavé bolesti po těle (kosti,klouby,svaly)jedná...

Psychosomatické potíže

Dobrý den , v prosinci minulého roku se mi z ničeho nic nafoukly žíly u obou...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, již jednou jsem psal, ale bohužel mé problémy nepřestali a ba naopak...

Psychosomatické potíže

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na váš názor ohledně přiložené lékařské zprávy...

Psychosomatické potíže

Dobrý večer, už dříve (unor 2018) jsem tu psala ohledně stehovavych bolesti...

Psychosomatické potíže

Dobry den, mam dotaz ohledna manzela.V dubnu 2019 mi priznal,ze ma dluhy a...

Psychosomatické potíže

Dobry den , chtela bych se zeptat co mam delat dal??V listopadu 2018 me zacla...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, před nedávnem mi vyšetřovali srdce, ekg, ultrazvuk - prý nedomykavá...

Psychosomatické potíže

Co vás trápí, jak dlouho problém trvá, berete nějaké léky, proběhlo již nějaké...

Psychosomatické potíže

Pěkný den. Rada bych se zeptala, zhruba před 4 lety mě začala brnět leva ruka,...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, od srpna loňského roku trpím na průjmy, bolesti břicha nevolnosti....

Psychosomatické potíže

Dobrý den, již 3 týdny mě trápí tyto potíže, hlavně v klidu: dušnost hlavně...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, pro představení. Je mi skoro 25 let, mám 10 měsíců po porodu. První...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, Již 4 roky lítam mezi doktory a snažím se přijít na to proč mne...

Psychosomatické potíže

Dobrý den,prosim o posouzení zprávy z MR mozku.Pani doktorka mi řekla,ze tam...

Psychosomatické potíže

Vážený pane doktore, moc Vás prosím o názor. Již několik let trpím strachem...

Psychosomatické potíže

Již mnoho let( asi 15) beru lék euthyrox 50 kvůli snížené činnosti štítné žlázy,...

Psychosomatické potíže

Dobrý den. Poslední 3-4 měsíce na sobě pociťuji různé symptomy, které jsou...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, je mi 22 let a v posledním roce a půl mi každodenní život komplikují...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#