Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Psychosomatické potíže

Vnitřní lékařství Lucie 20.3.2020

Dobrý den,

můj problém je možná trochu komplexnější, bohužel s více obtížemi. Popíšu raději všechny, třeba by mezi nimi mohla být souvislost.
- asi před 8 lety mě začalo bolet břicho. Bolest byla mírná, občas se střídala spíše s nepříjemným tlakem. Začala na pravé straně vedle pupku, přecházela do spodní části směrem ke kyčli. Tato bolest/tlak trvala skoro 4 roky. Byla jsem na rozboru krve včetně alergií, UZ břicha a gastroskopii. Vše bez nálezu. Nevypozorovala jsem žádnou souvislost s jídlem, zkoušel jsem vysadit lepek i laktózu. Nic se nezměnilo. Po 4 letech tyto obtíže z ničeho nic zmizely. Avšak letos v září se objevily znovu a trvají doteď. Opět mi byl proveden rozbor a UZ a opět bez nálezu. Od paní doktorky mi bylo doporučeno neřešit to a nechat být.
- od prosince 2018 mám velké problémy se zády, pravděpodobně kvůli sedavému zaměstnání. Bolest byla taková, že mě budila ze spaní. ( nejvíce okolí páteře u lopatek a oblast pod lopatkami) Každý den jsem spala tak 2-3 hodiny. Vždy mě vzbudila bolest a musela jsem záda rozcvičit. Znovu ležet nešlo. Po půl roce, pravděpodobně kvůli oslabené imunitě z nedostatku spánku, se mi objevil pásový opar na obou ramenou. Také se mi začala často motat hlava. Někdy tak, že jsem musela zůstat ležet v posteli a byla nefunkční. Obvykle za 2 dny přešlo. Toto motání se u mě ale objevilo už i dříve, ještě před bolestmi zad. Poprvé cca před 6 lety, podruhé před 3 lety. Oboje bych označila za (tehdy) jednorázovou záležitost. Nyní pravidelnější. Byla jsem na neurologii, paní doktorka mě poslala na RTG a raději i na magnetickou rezonanci hlavy. Obojí v pořádku, pouze na krční páteři lehce zešikmené obratle. Neměly by být původcem problémů. Problémy tedy nejspíše z toho sezení, motání hlavy kvůli páteři. Od lékařky doporučeno nepřestávat se cvičením, dále přijít v případě zhoršení. Od začátku roku 2019 pravidelně cvičím jógu, chodím na masáže, mám novou zdravotní matraci, nahřívací deku, měla jsem také 2 série rehabilitací. Bolesti bohužel příliš neustupovaly, protoze jsem se rozhodla na podzim dát od sedavého zaměstnání na nějakou dobu pauzu. Po měsíci klidu přišlo velké zlepšení, spím celou noc. Záda cítím jen po delším sezení nebo například delší a náročnější chůzi (např. do prudšího delšího kopce), jinak jsou jako nové. Nicméně:
- cca před 3 týdny se mi opět objevilo motání hlavy, ke kterému se ale přidalo brnění končetin (hlavně, když jsem seděla nebo ležela) a jazyka, bolest očí při pohybu, zapomínání a bolest uzlin v podpaží a tříslech. Motání a brnění trvalo týden, uzliny bolí stále. Byla jsem u praktické lékařky, opět proveden rozbor krve, opět vše v pořádku. Jinam jsem poslána nebyla.
- jak jsem zmiňovala, uzliny mě bolí stále (myslím si teda, že to jsou uzliny, jistá si samozřejmě nejsem). Když jsem prohmatávala, tak jsou hrbolky na každé straně stejné, nezaznamenala jsem nikde nic vyloženě zvětšeného oproti okolí. Napadlo mě, jestli nemůže tato bolest souviset i s tím břichem?

Tak jsem se chtěla zeptat, jestli nevidíte nějakou možnou souvislost mezi tímto vším? Moc nevím, co dál dělat a kam se obrátit. Obvodní lékaři (na klinice, kam chodím, je jich více) mi vždy udělají rozbor krve a max UZ a tím to skončí. Jen paní doktorka na neurologii je opravdu důsledná, bohužel se na termín u ní čeká dlouho. Možná doktoři sami neví, co si se mnou počít. Už se připadám jako kripl.

Mohlo by mít to břicho souvislost s uzlinami? Nemohla by to být také nějaká uzlina hlouběji v břichu, co zlobí?
A vím, že to lékaři nemají příliš rádi, ale našla jsem podobné symptomy u fibromyalgie. Je možné, že by to mohlo být tím?Tam teda bolí spíš svaly než uzliny.
Také jsem už ze všech těch príznaků měla obavy z leukémie, to by se ale z krevního obrazu poznalo, nebo ne?

Jinak ještě doplnění, ať to sepíšu vše:
- od srpna do března jsem brala Milurit, protože mi náhodně z rozboru byla zjištěna zvýšená kyselina močová v krvi
- na preventivní prohlídce na gynekologii mi byly zjištěny polypy v děloze, kvůli krvácení mimo cyklus doporučena HSK a SA
- mám alergie na pyl, prach, seno, srst

Moc děkuji za posouzení mého stavu i přečtení tohoto mého dlouhého psaní.

Doplňující informace:
Dobrý den, je super, že pokud člověk má více obtíží, tak než to více řešit a zabývat se tím, tak doporučíte antidepresiva a problém vyřešen. Podobně jako obvodní lékaři udělají rozbor krve a tím to haslo. Obracela jsem se na Vás z důvodu, že jsem čekala nějakou konstruktivní radu a doporučení, ne že mě hodíte pomalu na psychiatrii. Svými zdravotními problémy jsem se nikdy nestresovala a brala je tak jak jsou. Bohužel až v poslední době se jich nabalilo více a jsou obtěžující pro celkové fungování.
Předem děkuji za další odpověď.

Doplňující dotaz:
Zde malé shrnutí mé předchozí zprávy: Měla jsem dlouhodobé bolesti zad, budily mne v noci, nemohla jsem spát, po nějaké době obtíží se mi navíc udělal pásový opar na obou ramenou, přidalo se motání hlavy a zalehávaly uši. Rozhodla jsem se proto udělat si pracovní pauzu a záda jsou nyní lepší, spánek v pořádku. I tak záda nékdy cítím např. po námaze. Ale jinak jsou o mnoho lepší. Dlouhodobě mám i bolesti břicha (spíše tlak v pravé podbřišku a napravo u pupku). Od srpna zvýšená kyselina močová v krvi.


Nyní cca před měsícem mne začaly bolet uzliny v podpaží a tříslech, motání hlavy a brnění končetin. Rozbor krve u praktického lékaře v pořádku, kyselina močová lehce nad normu (přikládám výsledky).

Bolest uzlin trvá i nyní, přidala se k tomu strašná únava. Celkový stav je ještě horší. I když spím dlouho, třeba12 hodin, snadno se unavím a musím si jít lehnout. Silně mě znaví například i když jen uvařím oběd apod. nebo podobná činnost, takže nic namáhavého. Brnění končetin se změnilo spíš v tíhu. Ruce i nohy jsou unavené, těžké. Přirovnala bych to k pocitu, když si člověk přeleží v noci ruku a necítí ji. Začaly mi i natékat horní víčka očí a po 3. za sebou mám vaginální mykózu. Na to jsem nikdy dřív netrpěla.

Vyhledala jsem proto paní doktorku na interní ambulanci. Paní doktorka je skvělá a udělala mi podrobnější rozbor krve. Pro jistotu i sono uzlin a břicha a rtg plic se srdcem. Zobrazovací vyšetření v normě. Rozbor krve ukázal vysoké hodnoty EBV protilátek v krvi. Prý jsem musela v minulosti prodělat mononukleózu, nyní by však neměla být. Ještě mi pro jistotu dožádala udělat testy na HIV, syfilis a viry spojené se zvířaty. Shodly jsme se na tom, že je nepravděpodobné, že by byly pozitivní. Přesto však pro jistotu. A pokud budou negativní, mám za měsíc přijít na kontrolní rozbor a hlídat si symptomy.
Hodnoty současného rozboru připojuji do přílohy.

Chtěla bych poprosit ještě i o názor paní doktorky Bouškové, víc hlav víc ví.
Je možné, že by EBV virus mohl dělat paseku v organismu nadále, i když v krvi jsou jen ty protilátky? Nebo může být EBV jako doprovodný jev nějaké systémové poruchy nebo chronického zánětu?

Vím, že člověk nemá příliš hledat na internetu, protože si tam vždy něco najde a na něco se napasuje. Přesto mi to bohužel nedalo a, v souvislosti s mojí bolestí zad a dalšími obtížemi výše popsanými, mám trochu obavu, jestli by to nemohlo být něco vážnějšího jako je myelom nebo lymfom? To by se ale pravděpodobně projevilo v krvi v ostatních hodnotách, nebo ne?

Jsem z toho už nešťastná.
Moc Vám děkuji za čas i ochotu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Němeček

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko

Dobrý den Lucie,

děkujeme moc za Váš dotaz. Určit příčinu Vašich bolestí je velmi složité, vypadá to na komplexnější problém. V rámci toho, že jsou problémy rozličného druhu, uvažoval bych i o psychosomatikcké složce. Strach z leukemie bych pri normanich krevnich vysledcich neměl. Potíže v rámci fybromyalgie bych nehledal. Doporučoval bych si sednout s praktickým lékařem a domluvit se na dalším postupu, popřípadě zkusit nasadit antidenpresiva v malé dávce.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den paní Lucie, vzhledem k tomu, že jste byla dost dopodrobna v minulosti vyšetrena a příčinu lékaři nenašli a i nyní jsou odběry a sono v pořádku, pak bych se na Vašem místě nebála. Laboratorní vyšetření krve a sonografie postižených míst by měly být dostatečné k vyloučení závažných diagnos. Souvislosti mezi břichem a bolestmi zad by se daly hledat a podle mne by to byla bez možnosti Vás vyšetřit a pročíst si výsledky čirá spekulace, do které nepovažuji za spravné se pouštět. Obecně Vám mohu napsat, že člověk je celek a oddělit záda od břicha nejde. Tím myslim, že například záněty žaludku a jícnu mohou vést k bolestem v oblasti zad mezi lopatkami, dozadu se mohou promítat bolesti z podrážděné slinivky vlevo, ze žlučníku vpravo. To ale nepovažuji při negativních nálezech za pravděpodobné. Může to ale být i obráceně, tedy že nevhodnou polohou a sezením se přetěžuje páteř a tlačí se na břicho, vznikají druhotné změny postoje a blokády žeber, spasmy v břišní stěně a pak se to může tvářit jako bolest břicha. Častým společným jmenovatelem je stres a úzkost. To, že se Vám ulevilo po přestávce v práci, bych přikládála zásadnímu vlivu sedavého zaměstnání na bolest zad a možnosti vlivu pracovního stresu. Motání hlavy i bez známek bolesti je klidně při dlouhodobém přetížení zad a krční páteře možné. To, že máte bolest v hrudní páteři automaticky znamená, že tato místa šetříte a tím se zvyšuje nárok na ostatní páteř. Celý hybný systém je tokto propojen. Takže z mého pohledu není třeba se bát , že byste měla uzliny v břiše. Zaměřila bych se na spravné cvičení, pokud nepomohla jedna rehabilitace, měla byste to říct neuroložce, bude třeba změnit techniku. Masáže možná nejsou vhodné, pokud nemáte posíleny svaly. Pokud Vás s nynějšími uzlinami viděl lékař, pak se toho nebojte, může to být důsledek nějaké virózy. Napadá mně EBV. Ten navíc kromě uzlin může dělat motání hlavy. To se dá vyšetřit, ale v dnešní době je nerozumné běhat po ordinacích, pokud nejde o akutní stav. Doporučuji klidový režim, šetřit játra a žaludek, nepít alkohol, jíst zdravě. Kdyby se uzliny zvětšovaly, pak jistě k lékaři jděte. Ohledně nového brnění doporučuji zkusit Magne B6 a počkat na neurologa. Může to také být od krční páteře, ale i od úzkosti. Fybromyalgie je diagnóza, kterou určí lékař po vyšetření. Přeji Vám, ať je Vám dobře. S pozdravem MUDr Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den slečno Lucie, myslím, že jste se dostala do správných rukou. Jak Vaše neuroložka tak internistka zřejmě důsledně vylučují jednu věc za druhou. Byla bych si myslela, že půjde o EBV, CMV nebo chlamydie, jak Vám byly vyšetřeny, ale testy tomu neodpovídají. Paměťové protilátky proti EBV znamenají jen prodělanou mononukleózu. Nic se s tím nedělá a nemusíte se bát. Někdy se stane, že dojde k novému vzplanutí, které může dělat neplechu a potíže, které jste popsala. Laboratorní vyšetření to ale neprokázala. Uvidíte, co se dozvíte z dovyšetření na další infekce. Doporučuji také zkusit znovu vysetřit na celiakii, která může mít ve svém obrazu bolest břicha i mimo břišní potíže jako únavu apod. Někdy vyšetření nebývají kompletní nebo lidé jdou na gastroskopii a na testy potom, co drží bezlepkovou dietu a výsledky jsou pak zkreslené. Zapátrejte v paměti, zda to tak nebylo. Jinak bolest břicha může být dána gynekologickým nálezem. Kromě jiného mně napadá, zda nové potíže nezačaly potom, co jste začala užívat antikoncepci, protože některé ženy mohou mít únavu, deprese a další projevy. Proberte s gynekologem. Stran motání a brnění skutecně doporučuji zkusit jinou rehabilitaci. Pro motání hlavy by i stálo za to nechat si vyšetřit rovnovážný systém na.ORL. Vážných diagnos se nebojte, jste opravdu dobře vyšetřena. Jinak uzliny mohou být zvětšené i měsíce po infelci. Neprohmatávejte je, jen čas od času zkontrolujte, zda se nezvětšují. Podle popisu a výsledků se mi nezdá něco zásadního v nepořádku. Zatím bych jako ideální viděla probiotika kvůli mykózám a i bolesti břicha, dále Wobenzym 3x3 tablety na opakování gynekologických zánětů, na svaly a nervy Magne B6, vápník, případně vitamín D dle hladiny. Osobně se mi v podobných záhadných případech osvědčila akupunktura, doporučuji najít někoho s lékařským titulem. Netrapte se obavami a svěřte se svým lékařkám, kterým důvěřujete a zjevně o Vás svědomitě pečují. Držím palce, ať je Vám brzy lépe. S pozdravem MUDr Soňa Boušková

Související dotazy

Psychosomatické potíže
Vážený pane doktore, moc Vás prosím o názor. Již několik...
Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Psychosomatické potíže
Dobrý den, od srpna loňského roku trpím na průjmy,...
Psychosomatické potíže
Dobrý den,prosim o posouzení zprávy z MR mozku.Pani...
Psychosomatické potíže
Dobrý den, je mi 22 let a v posledním roce a půl...
Potíže s dýcháním
Dobry den uz pres rok mam potize s hrudnikem a dychanim...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychosomatické potíže

Dobrý den, od srpna loňského roku trpím na průjmy, bolesti břicha nevolnosti....

Psychosomatické potíže

Dobrý den, pro představení. Je mi skoro 25 let, mám 10 měsíců po porodu. První...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, Již 4 roky lítam mezi doktory a snažím se přijít na to proč mne...

Psychosomatické potíže

Dobrý den,prosim o posouzení zprávy z MR mozku.Pani doktorka mi řekla,ze tam...

Psychosomatické potíže

Vážený pane doktore, moc Vás prosím o názor. Již několik let trpím strachem...

Psychosomatické potíže

Již mnoho let( asi 15) beru lék euthyrox 50 kvůli snížené činnosti štítné žlázy,...

Psychosomatické potíže

Dobrý den. Poslední 3-4 měsíce na sobě pociťuji různé symptomy, které jsou...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, je mi 22 let a v posledním roce a půl mi každodenní život komplikují...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, delší dobu mě trápí únava - 12 měsíců. Je mi 33 let, nekouřím.. Vše...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, zhruba 10 let se léčím na psychiatrii ktéré jsem zvládala ambulantně...

Psychosomatické potíže


Psychosomatické potíže

Dobrý den, nedávno sem zde psal ohledně tlaku v krku (pocit cizího tělesa,na...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, již v minulosti jsem se tu dotazoval ohledně mých obtíží. Již par...

Psychosomatické potíže

Dobry den, Můj dotaz se týká podvyzivy. Jsem po porodu. Vážím kolem 40 kg při...

Psychosomatické problémy

Dobrý den, momentálně trpím těmito příznaky, které trvají vesměs 24 hodin denně...

Psychosomatické problémy ve škole a na veřejnosti

Dobrý den, již od mládí nemám rád přítomnost cizích lidí, v přítomnosti...

Psychosomatické projevy stresu

Dobry den, muj problem trva cca mesic. Vznikl pri fyzicke aktivite! Pocituju...

Psychosomatické, nebo imunitní potíže?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem ohledně několika...

Psychosomaticky

Dobry den ja bych se vas chtela zeptat pred rokem sem mela psychosomaticke potize...

Psychosomatický problém s kašlem

16letá dcera má kašel suchý dráždivý, trvá asi měsíc beze změny,všechna vyšetření...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny,

Dobrý den, dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny, čekám jen teď do půlky...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den, Mám dlouhodobé bolesti bederní páteře, prosím Vás o vysvětlení...

Bolest konečníku

Je mi 14 let a pociťuji velké píchání a bolest v konečníku. Teď to mám druhý...

Bolesti žaludku


Nervozita, nespavost

Dobrý den, Prosím o radu. Jsem prvním rokem na Vš, kde mě přibylo hodně stresu...

Časté nucení na stolici

Dobrý den, mám takový dotaz, který mě trápí asi 10 dní. Mám časté nucení na...

Ventrolistéza, cirkulární protruze až hernie s přesahem 9 mm

Dobrý den pane doktore, mám nález z magnetické rezonance hernie disku L4-L5...

Hraniční hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, na endokrinologii mi paní doktorka řekla,...

Byl mi diagnostikován reflux pravděpodobně mimojícnový

Dobrý den byl mi diagnostikován reflux pravděpodobně mimojícnový, zahleněnost,...

Hiátová hernie...předávkování léky PPI ??

Dobry den, chtela bych vas poprosit o radu. Mam hyatovou hernii spolecne s GERD....

Náhlé rozbušení srdce

Zdravím Vás. nyní po roce se mě z ničeho nic opět srdce rozbušilo snad na 200...

Psychika nebo nemoc - třes, špatné dýchání, bušení srdce


Červený flek

Dobrý den, před pár dny jsem objevila na svém stehně, zevnitř, jakoby u stydkých...

Angina

Dobrý den, Udělaly se mi nějaké bílé pupínky vzadu na krku. Cítím pocit pálení...

Vdechnutí mouchy


Stěhovavé bolesti břicha

Dobrý den paní doktorko již cca 6 týdnů trpím stěhovavými bolestmi v oblasti...

Porušení nervu u zubaře

Dobrý den, v půlce února mi zubní lékařska prováděla zákrok před kterým mi...

Bolest ruky

Dobrý den. Chtěla bych znát Váš názor na tento problém. Po zvýšené námaze -...

Bolest hlavy vlevo vzadu

Dobrý den, již tak týden a půl mne bolí vlevo vzadu hlava. Bolest je to někdy...

Vysvětlení nálezu na EEG

Dobrý den, je mi 27 let jsem nekuřačka, alkohol nepiji, měřím 180 cm, 62 kg,...

Reklama