Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Psychosomatické potíže

Psychiatrie Jiří 25.5.2021

Dobrý den,
již v minulosti jsem se tu dotazoval ohledně mých obtíží. Již par měsíců mě trápí nepříjemné pocity. Nyní je to hlavně pocit slabosti, pocity na omdleni a stahování svalů, někdy až problém polknout. Objevují se i mravenčení končetin a bývají často studené. Prodělal sem už dříve kompletní kardiologické a neurologické vyšetření vč. MR mozku které byly v pořádku. Bylo mi pokoušeno dávat antidepresiva apo-cital od psychiatra, který mi neřekl diagnózu a tak sem nezískal v něm důvěru a dále eliceu kterou se pokoušel nasadit PL z důvodu dědičné dispozice ačkoliv otec měl jiné příznaky . Obě AD jsem bohužel po par dnech vysadil, jelikož jsem se cítil ještě hůř a panika mi nedovolí přechodně horší období po užívání AD překonat. Užívám zatím lexaurin par měsíců max 1,5 denně rozdělené do 3 malých dávek, vím že je riziko závislosti, ale alespoň že začátku mi pomohl od napětí z mých problému, ale od hlavních potíží nepomůže. Vysadit jej mám strach aby se nedostavily abstinenční příznaky. Spousta lidi říká že jim lexaurin nebo neurol od těchto potíží pomůže, mě ne, proto ani nevěřím že antidepresiva pomůžou a budu mít jen nezadouci účinky. Bylo mi řečeno že se muže jednat i o poruchu krční páteře, tak jsem zkusil navštívit před 14 dny neurologa který se zábývá rehabilitacemi. Řekl jsem mé potíže, paní doktorka doporučila rehabilitaci a řekla že na mou váhu 95kg, je bráni lexaurinu bezvýznamné, jako kdybych jej nebral. Doporučila užívat neurol 0,5mg , prý je to něco jiného a je to jiná skupina - ikdyž co je mi známo jsou si ty léky hodně podobné. Asi mě tímto trochu zarazila, nicméně zkusil sem jít na první rehabilitaci a slečna mi tvrdila že se od paní doktorky dozvěděla, že mě půl roku bolí za krkem. Říkal jsem, že mám jiné potíže, které údajně souvisí s C páteří, řekla aha a pokračovala ve cvicích na uvolnění údajné “bolesti za krkem” , i na lehátku pouštěli elektro, bohužel se mi po tomto udělalo akorát špatně a měl pocit že zkolabuju. Zkusil sem i psychologa, který dělá psychoterapie a nic zajímavého mi neřekl, pouze to že mám více relaxovat, ale nějaké schůzky jsou zbytečné. Bohužel nynější potíže mě ale velice omezují, nezvládnu fyzicky co mě dříve těšilo, nejde to tímto prekonat, ač doma mi řeknou že se musím “vzchopit” nejde to, je mi akorát více špatně. Dříve když sem mýval stresové období tak jsem to právě zalibami překonal. Nyní žádný akutní stres neprožívám, mám rodinu, v práci také dobré. Jediné co mi dělá silné obavy jsou mé dosud nevysvětlitelné potíže . Z léku užívám nolpazu a loperamid denně , z důvodu funkčních potíží - také vyšetrenych. Poslední pokus sem učinil objednání se k psychiatrovi jinému, ale až za 2 měsíce mají termín. Myslíte , že jde opravdu o nějakou psychiatrickou diagnózu ? Že lexaurinu beru tak málo, že to nemuze být poznat ? Nebo zkusit vyhledat ještě jiného specialistu. Bohužel jsou potíže velmi nepříjemné, bojím se i trávit čas sám, že omdlim a nebude mi dostaveno pomoci. Ještě dodám, že jsem užíval i injekční hořčík a také bez výrazného úspěchu. Covid si nejsem vědom jeho prodělání.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Doporučení k vašemu dotazu shrnu do několika bodů, aby to pro vás bylo přehlednější.
1. Z vaší strany byla chyba vysadit antidepresiva SSRI a to Apo-cital. Efekt léků se často dostavuje až za několik měsíců, dle mé zkušenosti někdy i za 5 měsíců pravidelného užívání. Pokud člověk vydrží první týdny až měsíce nepohodlného komfortu, zvláště potíže se zažíváním, tak po této době patří mezi šťastné a spokojené pacienty. Tyto antidepresiva nemají při dlouhodobém (až několika letém) užívání žádné vedlejší účinky. Doba užívání by měla být spíše delší, až na vyjímky nevysazuji u pacientů dříve než za 3 roky.
2. Další chyba je užívání návykového Lexaurinu a Neurolu. Tyto léky mladým pacientům, až na vyjímky, vůbec nepředepisuji. Vyjímkou je například akutní stres při úmrtí v rodině.
3. Rehabilitace krční páteře je vždy přínosem, doporučuji.
4. Výsledky návštěv u psychologa je možné hodnotit až z odstupem času. Prvních několik návštěv psycholog poslouchá a příliš neradí a až teprve po několika měsících, kdy pozná klienta, dokáže pomoci.
5. hořčík, vitamíny a další minerály můžete užívat nadále
6. doporučuji především navštěvovat vašeho praktického lékaře, který vás zná a tyto potíže dokáže řešit.
S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Psychosomatické potíže
Vážený pane doktore, moc Vás prosím o názor. Již několik...
Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Psychosomatické potíže
Dobrý den, od srpna loňského roku trpím na průjmy,...
Psychosomatické potíže
Dobrý den, je mi 22 let a v posledním roce a půl...
Psychosomatické potíže
Dobrý den,prosim o posouzení zprávy z MR mozku.Pani...
Potíže s dýcháním
Dobry den uz pres rok mam potize s hrudnikem a dychanim...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychosomatické potíže

Dobrý den,prosim o posouzení zprávy z MR mozku.Pani doktorka mi řekla,ze tam...

Psychosomatické potíže

Vážený pane doktore, moc Vás prosím o názor. Již několik let trpím strachem...

Psychosomatické potíže

Již mnoho let( asi 15) beru lék euthyrox 50 kvůli snížené činnosti štítné žlázy,...

Psychosomatické potíže

Dobrý den. Poslední 3-4 měsíce na sobě pociťuji různé symptomy, které jsou...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, je mi 22 let a v posledním roce a půl mi každodenní život komplikují...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, delší dobu mě trápí únava - 12 měsíců. Je mi 33 let, nekouřím.. Vše...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, zhruba 10 let se léčím na psychiatrii ktéré jsem zvládala ambulantně...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, můj problém je možná trochu komplexnější, bohužel s více obtížemi....

Psychosomatické potíže


Psychosomatické potíže

Dobrý den, nedávno sem zde psal ohledně tlaku v krku (pocit cizího tělesa,na...

Psychosomatické potíže

Dobry den, Můj dotaz se týká podvyzivy. Jsem po porodu. Vážím kolem 40 kg při...

Psychosomatické problémy

Dobrý den, momentálně trpím těmito příznaky, které trvají vesměs 24 hodin denně...

Psychosomatické problémy ve škole a na veřejnosti

Dobrý den, již od mládí nemám rád přítomnost cizích lidí, v přítomnosti...

Psychosomatické projevy stresu

Dobry den, muj problem trva cca mesic. Vznikl pri fyzicke aktivite! Pocituju...

Psychosomatické, nebo imunitní potíže?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem ohledně několika...

Psychosomaticky

Dobry den ja bych se vas chtela zeptat pred rokem sem mela psychosomaticke potize...

Psychosomatický problém s kašlem

16letá dcera má kašel suchý dráždivý, trvá asi měsíc beze změny,všechna vyšetření...

Psychosomatie

Dobry den chtela bych se vas zeptat pred rokem jsem mela psychosomaticke potize...

Psychosomatika

Dobrý den. 12.2. jsem začala užívat léky Elicea 5mg, kvůli neurologickým problémům,...

Psychosomatika

Před 4mi měsíci mi zemřel tatínek, což špatně snáším. Od te doby jsem přestala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Chlamydie

Ahoj, co jsou to ty chlamydie. Děkuji

Polykání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nějak řešit následující "problém...

Atrofie mozku

Dobry den byla mi diagnostikovana mirna az stredne tezka atrofie mozku podle...

Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den, před týdnem jsem měla svůj první sex a poté následovaly další dva....

Skřípnutý nerv nebo vyhř.ploténka

Dobrý den,už druhý měsíc mám po rehabilitaci zad bolesti,kdy mě od spodu zad...

Výhřez ploténky

Dobrý den pracuji jako pečovatelka a proto bolest zad k naší práci už tak nějak...

UZ vyšetření slepého střeva

Dobrý den, dnes jsem byl na preventivním UZ břicha a u slepého střeva mám v...

Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Tělísko, antikoncepce a přechod

Dobrý večer,je mi 42 let a před 3 měsící jsem z antikoncepce(yosefinne) přešla...

Dlouhodobá bolest kolene

dobry den prosim vas mo c o radu bolimi koleno uz 4 roky mela sem ted naposledy...

Zimnice, dlouhodobý spánek, návaly, studené nohy, pocení, závratě

Dobrý den, můj přítel (20) už 5 dní leží v posteli a prospí cca 15-18 hodin...

Dva nebo tři měsíce mne trápí řezavá bolest, nejdřív tlak při polykání

Dobrý den, již dva nebo tři měsíce mne trápí řezavá bolest, nejdřív tlak...

Krvavé hleny v krku

Dobrý den, v krku se mi skoro denně tvoří jasně červené krvavé hleny velikosti...

Výtok z penisu

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem měl poslední pohlavní styk a hned po něm se...

Pocit pálení na jazyku, návrat jídla z žaludku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na tento problém. Mám pocit jakoby popáleného...

Bolest pravého ramene v klidu

Dobrý den, Už druhým měsícem se potýkám s tupou bolestí pravého ramene, která...

Dlouhodobá zadní rýma

Dobrý den, Je mi 22 let a zhruba 10 let mě trápí zadní rýma. Domnívám se, že...

Zvýšený urobilinogen v moči

Dobrý den, mám zvýšený urobilinogen v moči - 70 umol/l (++) a leukocyty 25 leu/ul(+)....

Gynekologie

Dobrý den pane doktore 3.prosince sem dostala menstruaci měla sem 4dni to je...

Pigmentová skvrna na rtu

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o radu: na horním rtu, v "srdíčku"...

Reklama