Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rakovina?

Onkologie Alex C. 14.5.2014

Dobrý den paní doktorko,
předem se chci omluvit za poněkud obsáhlý dotaz.
Je mi 19 let, v červenci mi bude 20.
Dg. F64.0 (TS FTM), od srpna 2013 beru testosteron (Nebido inj. 1x2 měsíce).
Od svých asi 9 let mám nejspíš somatizační poruchu, jako součást GAD. (Nikdy mi to nebylo oficiálně diagnostikováno, ale chystám se na studium psychologie, takže mám dost načteno.)
Vždycky se mi to dařilo zvládat, a to až do letošního února. Byl jsem zvyklý si všelijaké symptomy nepřipouštět, protože tolik druhů rakoviny, co jsem si myslel, že za tu dobu mám, byl prostě nesmysl. Jenže teď je to jiné.
V únoru jsem si všiml boule pod bradou. Nebyl jsem nemocný, nachlazený nic, tak jsem se vyděsil a jal se prohlížet internet. Nevyšlo mi samozřejmě nic jiného než lymfom. Utíkal jsem ke své praktické doktorce, ta mě poslala na sono, a to bylo prý v pořádku. (Zprávu přikládám.) Hodně mě to uklidnilo, ale asi za 14 se to trochu zvětšilo. Opět jsem navštívil svou lékařku, která to evidentně nechtěla řešit, tak mě poslala na ORL. Žádné odběry, nic. Šel jsem na orl, pan doktor si přečetl to sono, prohmatal to a řekl, že je to patrně způsobeno akné, které se mi vlivem HRT docela zhoršilo. Taky jsem mu řekl, že jsem na to akné používal jakýsi gel, a že jsem vyčetl, že ta látka v něm (erytromycin) může zvětšení uzlin způsobovat. Pan doktor tedy řekl, že je to v pohodě, že je nejvyšší čas přestat se stresovat, ale pokud by se to zvětšilo nebo bych měl nějaké jiné obtíže, navrhuje vynětí uzliny a následné histologické vyšetření. Relativně uklidněn jsem tedy odkráčel domů, kde mi později došlo, že ona masivní boule je tam nejspíš proto, že je to podbradek a prostě se natahuje kolem té uzliny (nebo uzlin, podle toho sona). Všichni totiž mluvili jen o "malé uzlince" a já jsem tam cítil a viděl bouli jako kráva a někde uprostřed toho pak ta uzlinka. Je to tak možné?
Toto se odehrálo v březnu. Celý duben jsem byl relativně v klidu, ale pořád jsem neměl tu jistotu, že mi opravdu nic není. Teď je květen, uzlina je tam pořád v původní velikosti, ale k tomu mi ještě přibylo "cosi tvrdého" těsně pod klíční kostí. Opět mě to vyděsilo, ale jelikož jsem si toho všiml teprve včera, ještě jsem s tím nikde nebyl. Umístění onoho nálezu ukazuji na přiloženém videu, kde ukazuji i kudy přesně vede ta klíční kost, protože na tom videu se to zdá níž, než to doopravdy je. Je to totiž přímo pod tou kostí, dotýká se jí to. Takže já teď vůbec nevím co dělat, a opět se začínám hroutit.
Původně jsem měl strach z lymfomu, ale vzhledem k současnému nálezu pomalu začínám mít strach z rakoviny prsu. Ta představa je pro mě daleko horší než lymfom, a to ze dvou důvodů;1) Jako pro FTM člověka před operacemi je pro mě strašné, že vůbec nějaká prsa mám a představa, že k tomu mám i rakovinu prsu je strašná - je to jaksi ponižující. 2) Kdyby to byla rakovina prsu, bude už to asi docela pokročilé stádium, neb už to mám i v uzlinách.
Prosím Vás, co si o tom myslíte Vy? Myslíte, že je to rakovina? A myslíte, že spíš než lymfom by to mohla být ta rakovina prsu? Ten lymfom bych ještě dal, ale ty prsa by mě asi položily. Co navrhujete jako následující postup? Vím, že bych měl jít asi nejdřív ke své praktické lékařce, a taky půjdu. I když tu to asi stejně nebude zase zajímat a pošle mě někam jinam. Ale tentokrát už mám asi trvat na odběrech že? A co třeba nové sono, nebo CT? Jako člověka neustále se obávajícího o své zdraví mě sice trochu děsí, kolik RTG je jedno CT, ale té rakoviny se bojím víc. Ještě se chci zeptat, pokud bych se nezeptal, vyčítal bych si to, i když to možná bude znít směšně; je možné, že kdyby to v té uzlině už byly metastáze, jevila by se ta uzlina na sonu v pořádku, když by to nebylo to primární ložisko? A je možné, že pokud by to opravdu bylo až tak zlé, tak by mi jinak nic nebylo? Nejsem unavený, nic mě nebolí, můžu sportovat, nemám teplotu, nepotím se, mám chuť k jídlu a nehubnu. Jen mi docela dost padají vlasy, ale to bude tím testosteronem; byl jsem zvyklý jich mít moc, a teď mě nějak opouští, ale pořád jich mám dost, nejsem plešatý. Omlouvám se za své hloupé dotazy, ale já už fakt nevím.
Mockrát Vám děkuji za trpělivost, že jste se dočetla až sem a za Vaše případné rady. Taky mi vadí, že neumím být stručný. Ještě jednou se omlouvám.
Hezký den a nezlobte se.
Alex

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Milý Alexi, předně se neomlouvejte za své dotazy, od toho jsme tady, abychom Vám alespoň trochu pomohli v trápení. Předně popravdě musím říct, že můj souhrnný pocit z Vašeho mailu je ten, že si myslím, že se nejedná ani o lymfom ani rakovinu prsu. Co se týče výsledku sona, zdá se opravdu vše být v pořádku, udávaná velikost uzlin je stále vcelku normální. U lymfomu bývají vštší ložiska a obecně při postižení nádorem uzliny změní svou strukturu, takže by se měly na sonu zobrazit jinak. Nález pod klíční kostí takto těžko hodnotit, ale každopádně se rosím nestrachujte dopředu, u rakoviny prsu rozhodně tyto uzliny nepatří k často postiženým a pokud ano, jistě byste na sobě pozoroval nějaké další příznaky, respektive nález v oblasti prsu. Chápu, že prsy vnímáte jako ryze ženský atribut... ale i muži je mají a vězte, že i oni mohou onemocnět rakovinou prsu. Osobně si však nemyslím, že byste se v tuto chvíli měl takového onemocnění obávat. Ale určitě se ukažte své lékařce. Jistě ji Vaše obtíže zajímají a to že Vás posílá dále, znamená, že se chce o Vás jistě postarat, co nejlépe a tedy cestou příslušných specialistů. Indikaci dalších vyšetření, bych nechala na jejím uvážení. Venku je krásné jaro, posilte se na čerstvém vzduchu a starosti o Vaše zdraví přenechte svým ošetřujícím lékařům, jistě bude vše v pořádku!

Související dotazy

Je to rakovina?
Dobrý den při sonu eveho podpaží skoro u prsa mi žekli,...
Rakovina kostí
Dobrý den,chci se zeptat léčíte také rakovinu kostí...
Rakovina jazyk
Dobrý den, Mám nažloutlý jazyk a občas kouřím.. bojím...
Pannenství a riziko rakoviny
V době, kdy byli lidem rozesílány zvací dopisy k preventivním...
Rakovina prostaty
Je možné se současně zbavit rakoviny prostaty a častého...
Rakovina pankreatu
Dobry den pani doktorko ;) Potrebuji pomoci. Pisi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rakovina žaludku

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Přítel má rakovinu žaludku a kvůli špatné imunitě...

Rakovina žaludku

Dobrý den. Mému strýci (75) lékař našel při gastroskopii: "rozsáhlou nekrózu...

Rakovina žaludku

Chtěla jsem se zeptat můj otec před 4 měsíci podstoupil úplné odstranění žaludku...

Rakovina žaludku

Dobrý den,asi před dvěma měsíci otci diagnostikovali rakovinu žaludku,za tu...

Rakovina žaludku-mateřské mléko

dobrý den, můj přítel má rakovinu žaludku, teď i jícnu (byl na operaci a chodí...

Rakovina žaludku, voda v dutině břišní

Dobrý den, píši kvůli své mamince (ročník 1954). Před rokem mamince zjistili...

Rakovina žlučníku

Dobrý den. Mama má diagnózu rakoviny žlučníků. Její doktor na onkologii ji...

Rakovina- metastázy páteře

Chtěla bych se zeptat jak mám pomoci 5 letému chlapečkovi, kterému se objevila...

Rakovina, kolaps ledvin

Pane doktore, chtěla bych se zeptat, co by pomohlo k uzdravení teto nemoci....

RAKOVINA, NÁDOR

Dobrý den. Nedávno mi našli něco v hlavě. Moc mi nevysvětlili co to je a chtěla...

Rakovina?

Dobrý den, dneska ve sprše jsem si nahmatala prstem ve vagině děložní čípek....

Rakovina?

Dobrý den, je mi 34 let,mám tři děti a na preventivní gynekologické prohlídce...

Rakovina?

Dobry den chtela jsem se zeptat mam hpv virus ale nemam zadne bradavice ale...

Rakovina?

Dobry den chtela jsem se zeptat mam hpv virus ale nemam zadne bradavice ale...

Rakovina?

Dobrý den, chci se zeptat, může Stimulen, Decolen atd. prostě tablety na zvětšení...

Rakovina?

Symptomy: - Během dvou let SAMOVOLNÁ ztráta hmotnosti z 65 kil na 50 a stále...

Rakovina?

Dobrý den, omlouvám se jestli tohle není váš obor, ale potřebuji radu. Mám rozdvojené...

Rakovina?

Dobrý den,paní doktorko, prosím Vás o pomoc. Na sono prsou mi byl zjištěn "unfiltrát...

Rakovina?

Dobrý den. Je mi 26let a už delší dobu mám na spodní straně žaludu jakousi bulku....

Rakovina?

dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, kam se chodí, když bych si chtěla nechat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka prsu


Homogenní játra

DOBRÝ DEN.MÁM CHRON.HEP.B. NYNÍ JSEM BYL NA ULTRAZVUKU BŘICHA.MŮŽETE MI PROSÍM...

Vysoké CRP


Bolest malíčku nohy

Dobry den , cca tyden me trapi bolest v oblasti malicku u prave nohy , postupne...

Zápach spermatu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může být příznakem nějakého onemocnění...

Neprokrvená ruka

Dobrý den , vše začalo před dvěmi měsíci , jednou v noci jsem se probudila...

Hypotermie

Dobrý den, už pár měsíců vždy když mi je zle a měřím si teplotu tak moje tělesná...

Angina a afty


Manželova závislost na tabáku

Dobrý den, nejedná se o mě, ženu, ale o manžela, který kvůli nemožné závislosti...

Ekzém okolo úst a na bradě

Dobrý deň, mám problem s pokožkou, hocikedy (každý mesiac) sa mi vyhodia červené...

Bolest břicha - střídavá, únava, bolest hlavy, a možný píštěl u kostrče

Dobrý den paní doktorko, je mi 17 let a už něco přes rok mě trápí takové střídavé...

Výtok z pochvy


Svědivá vyrážka na zadku

Dobrý den, cca před dvěma měsíci se mi udělala na zadku svědivá vyrážka či plíseň...

Bolest holenní kosti

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o konzultaci. Již delší dobu mám problémy...

Atopický ekzém

Dobrý den. Již od mých třinácti trpím atopickým ekzemem. Ekzem se projevoval...

Výplach jedlou sodou

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestliže se dělá výplach pochvy jednou sodou,...

Hubnutí, změna konzistence stolice

Dobrý den, moc se omlouvám, že opět otravuji s podobným problémem, jako už...

Znaménko

Dobrý den chtěla jsem se zeptat asi tak 4 měsíce zpátky me hrozně svedilo znaménko...

Křečové žíly a termální koupele

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně problematiky křečových žil a termálních...

Gonartróza, aplikace Synocrom forte

Dobrý den, manželovi s diag. gonartroza bilat téměř III.st.byly aplikovány...

Reklama
Zavřít