Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Rakovina žaludku

Janda . 11.8.2015

Dobrý den. Mému strýci (75) lékař našel při gastroskopii: "rozsáhlou nekrózu na zadní stěně žaludku". Na gastroskopii se dostal kvůli černé krvi ve stolici. Odebrané vzorky nebyly maligní. Léčen antibiotiky, po měsíci kontrola na gastroskopii. Nekróza zcela beze změn. Odebrány další vzorky na histologii. Druhý den lékař telefonoval, že vzorky ukazují "že to není dobré" a odeslal k onkologovi. V dokumentaci je mimo výše uvedeno toto: Diagnoza C169, Ventriculus, vyžadováno CT břicha a plic na staging, následně konsilium a další rozhodnutí. Vím, že onkologická prognóza záleží až na výsledcích CT, to ještě neproběhlo. V tuto chvíli spíše nerozumím nálezu "nekróza žaludku": co to je? Může to být následek nějakých dřívějších vředů, které nebyly nijak léčeny? Jak souvisí případný žaludeční vřed, nekróza a případně rakovina žaludku? Strýc připouští různé stravovací zlozvyky a nadužívání nejrůznějších léků. Dále mne zajímá, jaké lhůty čekání na vyšetření jsou v popsané situaci běžné. Konkrétně: od první do druhé gastroskopie uplynul měsíc, tomu asi rozumím (nasazené léky musí dostat čas na účinkování). Od druhé gastroskopie s pozitivním nálezem do CT je 20 dní, od CT přes jeho vyhodnocení v konsiliu do následné návštěvy pacienta u onkologa 10 dnů. Předem velice děkuji za vysvětlení.

Odpovídá:

MUDr. Karolina Kašparová


Dobrý den, další postup se opravdu bude odvíjet od nálezu na CT, stanoví přítomnost či nepřítomnost dalších ložisek, resp. rozsah onemocnění a od něj se bude odvíjet další plán terapie. Nekroza v medicíně znamená odumřelou tkáň, popravdě řečeno tento popis v lokalizaci žaludku se mi zdá poněkud nevhodný, pokud by se v žaludku našla nekroza jistě by s ní pacient jen tak bezbolestně nechodil, hrozila by ruptura žaludku atd. Pravděpodobně tedy šlo o nepřesný popis nálezu rozsáhlého vředu. Zde pak záleží na lékaři, který prováděl vyšetření, zda měl podezření na nádorový původ či ne.Pokud neměl, pak měsíční odstup kontrolního vyšetření je v pořádku. Termín CT vyšetření za 20 dní je bohužel na řadě pracovišť normální ( někde i déle!), termín k onkologovi také plusminus odpovídá. Moc držím palce!

Související dotazy

Bolesti žaludku a obava z nádoru žaludku
Dobrý den.Před 5 lety mi byla provedena gastroskopie...
Zažívací obtíže a strach z rakoviny
Dobrý den, přibližně od května mě trápí pocit plnosti...
Bolest žaludku
Dobrý den , Mám 24roku a pár let mám potíže se žaludkem,...
Rakovina žaludku
Dobrý den, je mi 22 a píchá mě v nadbřišku u žeber...
Tumor žaludku
Přítelkyně dneska měla problémy s teplotou. Má rakovinu...
Prognóza nádoru žaludku
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vážnost a prognózu...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rakovina varlete

Dobrý den. Jaký je váš odborný názor na alternativní léčbu rakoviny varlete...

Rakovina varlete

Dobry den, asi 2 roky pozoruju na varleti jakousi nerovnost, která se, mám dojem,...

Rakovina varlete

Dobrý den, je mi 15 let. Přibližně před 3 měsíci jsem si našel na varleti bulku...

Rakovina varlete?

Dobrý den. Před 2-3 měsíci jsem hodně masturboval a po ejakulaci jsem měl levé...

Rakovina z antiperspirantu

Dobrý den,ráda bych se zeptala co je na tom pravdy,že antiperspiranty způsobujií...

Rakovina zaludku

Dobry den pani doktorko, polozim jeste dodatecnou otazku.Vcera jste mi odpovidala...

Rakovina zaludku

Dobry den, maminka nam onemocnela rakovinou zaludku v 51letech.Diagnoza je tumor...

Rakovina zlucovych cest

Obracim se na Vas s dotazem. Manzelovo mamince (59let) byla diagnostikovana...

Rakovina zlučniku

Dobrý den ,mamce byla zřejmě diagnostikována rakovina žlučníku ,100% se to zřejmě...

Rakovina žaludka

Dobrý den, poslední dobou jsem četl pár článku o rakovině žaludku. Rozhodl...

Rakovina žaludku

Dobrý den, již jsem se tady jednou ptala na postup při léčení rakoviny žaludku....

Rakovina žaludku

Dobrý den, matka prodělala rakovinu žaludku - difuzní adenokarcinom žaludku...

Rakovina žaludku

Dobrý den, je mi 22 a píchá mě v nadbřišku u žeber na levé straně, někdy i do...

Rakovina žaludku

Dobrý den, chci se zeptat, můj nejlepší kamarád má rakovinu žaludku..a chtěla...

Rakovina žaludku

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Přítel má rakovinu žaludku a kvůli špatné imunitě...

Rakovina žaludku

Chtěla jsem se zeptat můj otec před 4 měsíci podstoupil úplné odstranění žaludku...

Rakovina žaludku

Dobrý den,asi před dvěma měsíci otci diagnostikovali rakovinu žaludku,za tu...

Rakovina žaludku-mateřské mléko

dobrý den, můj přítel má rakovinu žaludku, teď i jícnu (byl na operaci a chodí...

Rakovina žaludku, voda v dutině břišní

Dobrý den, píši kvůli své mamince (ročník 1954). Před rokem mamince zjistili...

Rakovina žlučníku

Dobrý den. Mama má diagnózu rakoviny žlučníků. Její doktor na onkologii ji...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Slabá erekce, tvar penisu a pupínky

Je mi 25 let, od dětství mám penis ohnutý jako do banánu a při stopoření to...

Bolest kyčle a páteře

Dobrý den,již delší dobu mám bolesti levé kyčle,bolest přechází do třísla a...

Klíšťová encefalitida

Vážená paní doktorko, našla jsem na sobě takový divný flíček a nevím, jestli...

NAtržená uzdička


Kultivace a přítomnost ftalátů

Stěry z pochvy Dobrý den, je to asi neobvyklý dotaz, ale ráda bych se zeptala,...

Viditelné žilky v oku


MUDr. Marcel Fratrič

Odborný lékař gastroenterologie

Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?


Antikoncepce a zapomenutí v 1. týdnu


Biotussil, prevemax-alkohol


Špatná chůze

Dobrý den, již 2 roky mám problém natáhnout úplně rovně nohy ať se snažím jak...

Padání věcí z rukou a pletení slov

Dobrý den, v posledních měsícíh se mi často stává, že mi jen tak vypadne věc...

Záškuby svalů


Ozonoterapie


Bolest v zápěstí

Dobrý den,mám bolest zápěstí jen,když dělám kliky nebo otočím ruku nahoru a...

Aplikován suprakain a poškozený jazykový nerv

Dobrý den, při návštěvy zubního doktora mi byl aplikován suprakain. Jenže mi...

Zácpa a krev ve stolici


HGH

Dobrý den paní Ševčíková, rád v budoucnu vyzkoušel HGH alespoň půl roční kůru...

Antibiotika

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se mi něco stalo kdybych na...

Krev ve spermatu


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×