Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Refluxní onemocnění a další obtíže

Uši, nos, krk Kristýna 25.1.2021

Dobrý den, omlouvám se, že se na vás znovu obracím s dotazem, ale nechce se mi znovu opakovaně vyhledávat lékaře, když jsem již vyšetření absolvovala a tak se raději znovu obracím na ORL specialistu zde.

K dohledání je za poslední dobu spousta mých dotazů týkajících se refluxní ezofagitidy 1. stupně a pocitů v krku, atd. Myslím, že jsem asi jeden z nejvyšetřenějších lidí za poslední dobu, ale mne stále trápí velké množství dotazů a nejistot se kterými bojuji každý den. Momentálně mé myšlenky opět krouží kolem ORL oblasti.

V sobotu jsem měla pocit, že se věci obrací k lepšímu, protože jsem neměla skoro žádné příznaky jako pálení v nose, krku, zahlenění a bylo mi pocitově dobře, až jsem si říkala, že asi začala zabírat zvýšená dávka léku na refluxní ezofagitidu. Včera se však opět to cosi začalo "ozývat" na levé stravě úst směrem ke krku, vpravo opět nic. A já už nevím, co si s tím mám počít, abych na to neustále nemusela myslet a nemusela to vnitřně řešit.

Byla jsem opakovaně na ORL, kde jsem tuto "postiženou" oblast ukazovala - jedná se pocitově o oblast okolo levé mandle / před levou mandlí / / pod levou mandlí / kořen jazyka vlevo / někdy vzadu u jazyka. Vpravo tyto problémy absolutně nemám. Někdy o řezání v dané oblasti, ale primárně jde o pocit "čehosi", někde v popisované oblasti, nejde mi to úplně přesně specifikovat.

Vidělo mě podle mě tak 5-6 ORL lékařů, včetně Mudr. Fořta, Mudr. Taimrové, Mudr. Pláničky. Lékaři mě vyšetřovali pomocí světla na hlavě a špachtle, ORL mikroskopem, byl použit rigidní laryngoskop, i flexibilní endoskop zaváděný nosem, NBI světlo na oblast hltanu a také mi tam koukali takovým tím malým zrcátkem. Lékaři mi na mandli i ke kořenu jazyka sahali. Všichni mi řekli to samé: nic v této oblasti nevidíme, jedná se o normální ORL nález. (Zprávy co mám k dispozici přikládám opět v příloze).

Já ale stále nechápu, co se mi v ústech tedy děje a proč neustále pociťuji to cosi v té levé oblasti.

1. Říkám si, zda je možné, aby tolik lékařů přehlédlo něco kruciálního, když do té oblasti koukali nezávisle na sobě a každý používal jiné vyšetřovací zařízení?
Racionálně si říkám, že z tolika lékařů by zajisté někdo něco viděl, ale ta ustrašená část by se samozřejmě nejraději rozběhla vyhledat dalšího lékaře, aby se na to pro jistotu podíval někdo další, ale racionálně mi to přijde bezpředmětné.

2. Paní ORL doktorka Weisnerová mi odepisovala na můj jeden předchozí dotaz toto: "Rakovina mandle- za prvé jste na ní ještě hodně mladá, za druhé její nejčastější příznaky jsou zvětšené, tvrdé uzliny na krku." S uzlinami na krku mám poslední dobou "problém".

Praktická lékařka i ORL mi uzliny nahmatali v oblasti kývače na obou stranách a nově se mi objevila i hmatná uzlina v nadklíčku. Praktická lékařka mně kvůli té v nadklíčku odeslala raději na sonografii, ale nebyla z toho nijak znepokojená. Také mi nabírala i KO+differenciál a to bylo v pořádku + mám z 31.12. imunologické testy, které byly v pořádku až na drobné odchylky.
Dle sonografie jsou všechny uzliny na krku v pořádku, do 1cm, včetně v té nadklíčku (viz přiložená zpráva). Nemusím se tedy obávat, že by to mohla být rakovina? Dle praktické lékařky to mám jen sledovat a řešit, kdyby se to zvětšovalo.

3. Je možné, že bych tu levou oblast ve které pociťuji problémy mohla nějak "namoct, natáhnout, podráždit" kvůli tomu, že se na to neustále soustředím? A že třeba nevědomě přetěžuji tuto stranu při polykání více než tu pravou a tím se celý ten pocit umocňuje?

4. Je možné, že by refluxní ezofagitida, kterou mám diagnostikovanou od 18.12.2020 (čili něco přes měsíc), mohla způsobovat pouze jednostranné obtíže tohoto typu? Přijde mi zvláštní, že by se to projevovalo jen vlevo a na obou stranách, kdyby to byl mimojícnový příznak refluxu.
Beru už asi týden účinnou látku Pantoprazole 2x denně (1-0-1), mám subjektivně pocit, že ustoupilo pálení v nose (nyní je sliznice spíše suchá, zvlhčuji Vincentkou) a pocit kyselosti v krku, pocit zahlenění asi zůstává, občas při řeči mi přeskočí hlas nebo si musím odkašlat, ale žáha mne nepálí a i oblast žaludku už se uklidňuje mi přijde, tlak za hrudníkem netížím.

5. Když jsem byla naposledy na ORL, tak mne pan doktor prováděl epyfaryngoskopii a zjistil, že vlevo mám lehce zduřelou sliznici v oblasti dolní skořepy a nosohltanu s mírným zahleněním. V pravé nosní dírce bylo toto vyšetření docela bolestivé a pan doktor se mne ptal zda nepozoruji zhoršené dýchání levé nosní dírky. Nikdy jsem to neřešila, ale nyní jsem to samozřejmě začala zkoumat a zjistila jsem, že při zacpání pravé nosní dírky je dýchání skrze tu pravou o něco méně průchodněji než vlevo. Vzhledem k mojí kancerofobii mne to vyděsilo jak je to možné a zda je s mojí pravou nosní dírkou něco v nepořádku, zda se nemůže jednat o počínající příznaky nádoru?

Mohu se zeptat, čím to může být způsobeno, že pro změnu vpravo mám problémy s tou zduřelou skořepou a více hleny v ní a vlevo to bylo v pořádku a bez bolesti při vyšetření? A obecně, že mám zduřelou sliznici nosohlatnu dle zprávy? Od Mudr. Taimrové mám ve zprávě, že mám v sekci septum: "sliznici lehce lividní s minimální kongescí".

To také může dělat refluxní ezofagitida, opět jednostranně ten problém? Nikdy dříve jsem to neřešila a když mne vyšetřovali předtím flexibilním endokopem, tak na to nikdo nepoukazoval. Používám nyní Mommox kapky a Vincentku na to.

Alergická jsem na kočky (nejsem s nimi ve styku) a na jarní stromy (nyní nekvetou). Na hlen mne upozorňovala i paní doktorka Taimrová, že se nachází tam někde v kru (viz zpráva).

6. Sonografie obě dvě se zdají být v pořádku, až na mírnou vaskularizaci štítné žlázy - to nevím co znamená? Mám lehce zvýšené protilátky na Ag/TH štítné žlázy, ale jiné hodnoty štítné žlázy byly v pořádku.

7. Může se takovými příznaky projevovat teprve rostoucí nádor? Že tam teprve někde roste a ještě není vidět, jen já ho cítím?

Už nevím, co si počít, abych se těchto pocitů zbavila, hrozně mi to ubírá na psychické pohodě, která je pro mne v tuto chvíli tak potřebná. Abych byla objektivní, tak mám pocit, že problémy s tím "čímsi" vlevo jsem si začala uvědomovat v období, kdy jsem začala řešit masivní pálení žáhy, následně podstoupila gastroskopii, byla mi diagnostikována refluxní ezofagitida a nasazeny IPP. Od té doby si to vlastně plně uvědomuji a snažím se uklidňovat tím, že to souvisí všechno s tím refluxem a stresem, ale moc se mi to nedaří.

Už jsem byla upozorněna na to, že reflux i pocity v krku mohou být psychosomatické, ale tomu asi nedokážu plně uvařit, když subjektivně cítím, že tam něco prostě musí být, když to cítím. Jsem již zoufalá.

Nechci zas a znovu, týden co týden hystericky běhat po ORL, protože mám pocit, že mne vyšetřili všemi způsoby co jsou dostupné a nemají pro mne co jiného udělat než že se tam opět podívají a opět řeknou, že tam je vše v pořádku + si udělají poznámku, že jsem se už opravdu zbláznila.

Za jak dlouho má cenu si případně zajít znovu na ORL kontrolu, zda se tam něco neukáže? Např. kdyby se jedná o nějaký útvar, který tam roste? Chci již omezit počet návštěv u lékaře na minimum a snažit se jednat racionálně.

Má cenu případně podstoupit 24 hodinou PH metrii vzhledem k údajným mimojícnovým projevům refluxu nebo by léčba byla stejná jako mám nyní, tzn. léky 2x denně + dietní opatření? Předpokládám, že i kdyby se přišlo na to, že mám nějaký ten plynný reflux, tak léčba je stejná.

V jiných dotazech mi bylo po 6-8 týdnech doporučeno kontrolní gastroskopické vyšetření, budu ho absolvovat tenhle týden přesně po 6 týdnech. Předpokládám, že tam se akorát zjistí, zda se zahojil zánět v jícnu a žaludku. Předpokládám však, že léky s pantoprazolem budu brát i nadále, kvůli potlačení kyseliny? Mohly by třeba po 2-3 měsících na lécích mimojícnové příznaky vymizet nebo se mám smířit s tím, že se bude jednat o doživotní stav a musím se s nimi smířit? Ještě před měsícem a něco jsem v tomhle ohledu byla naprosto v pořádku a pak to vše vyvolal stres a já mám nyní hrozný strach, že si budu celoživotně mimojicnovými projevy ničit sliznice a to pak vyvolá závažné onemocnění.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

Váš dotaz je opravdu velmi rozsáhlý a samozřejmě jej na Vaši žádost ještě přepošlu odborníkovi k bližšímu vyjádření a já sama se pokusím věci spíše trochu shrnout.

Z toho, co píšete se domnívám, že se opravdu nemáte čeho obávat. Vyšetřená jste kompletně, dostatečně a opakovaně. Příznaky mohou být nejspíše opravdu psychického původu. Obava z rakoviny jistě není na místě, ani na mandli, ani v nosu, nálezy jsou klidné, normální, respektive spíše odpovídající právě refluxu. Léčbu máte zahájenou teprve krátce, takže na nějaký větší a dlouhodobější efekt je potřeba ještě několik měsíců počkat. A léčba bude ve Vašem případě opravdu spíše dlouhodobá, po půl roce se dá dávka Pantoprazolu snížit na 1x denně. Uzliny na krku i nad klíčkem máte běžné velikosti, normální se bere do 2cm, a jejich přítomnost je zcela normální (naopka špatně by bylo, kdbyy tam uzliny nebyly).
Myslím si tedy, že další návštěva ORL ambulance opravdu není nyní potřebná. Užívejte dále léky jak máte předepsáno, dostavte se na kontrolní gastroskopii jak je v plánu a dále se zaměřte spíše na svou psychiku a úzkosti. Chorobný strach z rakoviny se nazývá kancerofobie a je to druh úzkosti, který dokáže člověka opravdu paralyzovat. Pokud již cítíte, že situaci sama nezvládáte, a takto zásadně Vám již zasahuje do života, bylo by vhodné k terapii pravidelně navštěvovat psychiatrickou ambulanci.

Jinak vyčkejte tedy ještě druhé odpovědi od ORL specialisty. Přeji ť vše dobře dopadne a je Vám brzy lépe.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Karla Wiesnerová

Specializace: ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN

Dobrý den, Kristýno,

budu Vám odpovídat po očíslovaných odstavcích.
Prvně ale- rozhodně je lepší lékaře navštěvovat fyzicky, protože já přece jen soudím z popisu Vašich obtíží (i když ten je dobrý) a ne z toho, že Vás fyzicky vidím a sáhnu na Vás..
Opět podotýkám, že když Vás vidělo 6 ORl lékařů je VYSOCE NEPRAVDĚPODOBNÉ, že by všichni něco přehlédli. To mějte na paměti. V medicíně nikdy nemůžete použít slovo nikdy nebo vždy, to byste pacientovi lhala.

Taky je potřeba si uvědomit, že máte křehkjou, neurotickou povahu a s tím je taky potřeba pracovat.

Refluxním onemocnění pravděpodobně trpíte daleko déle, než zde avizovaných 6-8 týdnů. To se akorát začaly projevovat příznaky intenzivněji.
Za základní léčbu refluxní choroby žaludku a jícnu je považován interval 3-6ti měsíců správně nastavené dávky léků, vy jste byla pravděpodobně první měsíc poddávkována. U každého je to jiné, je to o odborném odhadu.
Takže pokud jste po cca týdnu navýšení dávky pocítila úlevu, takřka úplnou, považovala bych to více než za úspěch. Veškeré obtíže se mohou po celou dobu základní léčby občas vracet, nikdy to není tak, že za týden úplně vymizí. Ale měly by se vracet čím dál méně častěji. Psychickou tenzí člověk samozřejmě napomáhá zhoršování vracejících se obtíží.
Odhadnou, zda- li to bude Váš celoživotní problém je těžké, ale cca 30-40% veškeré populace má reflux, při dobrám zaléčení se nemusíte ničeho do budoucna bát. Pokud tímto trpí VAši rodiče či prarodiče, s největší pravděpodobností to máte geneticky dané. Ale reflux často může byý pouze ze stresu.
Čím více na něj myslíte, tím více umocňujete jeho sílu.
A ano, obtíže z refluxu mohou být jednostranné, v medicíně a lidském těle není vlastně nic symetrické, bolesti už vůbec ne.

Jak jsem napsala již dřívě, na krku je 300 uzlin, vyj ste všechny měla strukturálně v pořádku. Velikost do 2-3cm na krku je úplně normální, štítná žláza je na cm čtvereční nejprokrvenějším orgánem v těle, takže poznámka o prokrvení je zcela fyziologická.

Stran zacpanosti levé nosní dírky, můžete mít lehce křivou nosní přepážku, ale to má cca 90% populace, pokud jste si obtížného dýchání nebyla vědoma před dotazem lékaře, neřešila bych to. Správná léčba refluxu a Mommox s Vincentkou Vám s tímto pomohou.

Další ORl kontrola má cenu cca za ty 3 měsíce.
Pokud Vám odborník doporučil opětovnou gastroskopii, tak bych na ní šla.
24hodinová jícnová pH metrie se indikuje až po počátečním neúspěch 3-6ti měsíční PPI léčby. Opět jen u někoho, bohužel nezřídka se stává, že lidé s ověřenými mimojícnovými projevy refluxu mají pH metrii negativní a naopak.
Důležitější je správná léčba léky, dietou, uklidněním se.

Opět opakuji, že by Vám pomohla psychologická, psychiatrická intervence. Změna hladiny např. serotoninu a dopaminu v mozku udělá hodně se všemi procesy v těle a hlavně se strachem a úzkostí. Nejde jen o prášky, hodně pomáhají např. dechová cvičení. Zkuste svou mysli zaměstnat něčím jiným.

S pozdravem, KW

Související dotazy

Refluxní choroba
Dobry den, Bylo by mozne, prosim, vysetreni na refluxni...
Refluxní onemocnění
Dobrý den, dcera má již dva roky prokázaný Reflux...
Refluxní obtíže
Dobrý večer. Manžela již cca přes týden trápí pálení...
Refluxní nemoc jícnu
Dobrý den, PŘED ROKEM A PŮL MI BYL ZJIŠTĚN REXLUX...
Onemocnění hlasivek při refluxní chorobě
Dobrý deň, mám 23 rokov a posledného 1,5 roka bojujem...
Refluxní choroba
Dobrý den, už si nevím rady. Doktoři to nějak extra...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Refluxní nemoc jícnu

Dobrý den, Již téměř rok mám problémy se zažíváním, objevily se vloni v létě,...

Refluxní nemoc jícnu

Dobrý den, PŘED ROKEM A PŮL MI BYL ZJIŠTĚN REXLUX JÍCNU: DNEŠNÍ ZÁVĚR PROHLÍDKY:ZÁNĚTLIVÁ...

Refluxní obtíže

Dobrý den. Včera mi na gastroskopii byla zjištěna esofagitida 1st. Přišla jsem...

Refluxní obtíže

Dobrý večer. Manžela již cca přes týden trápí pálení při polykání jídla. Říká,...

Refluxní obtíže

Dobrý den, chci se zeptat ohledně PH metrie metodou Restech Dx-PH, na které...

Refluxní obtíže

Dobrý den,zvracení,reflux štávy do úst...po obědě si krknu a někdy ze sebe dostanu...

Refluxní obtíže, Barretův jícen

Dobrý den. Budou to přibližně dva roky co jsem byl po druhé v životě na gastroskopii...

Refluxní obtíže, bolesti břicha

Dobrý den, je mi 33 let a léčim se na gastroenterologii, s gastroezofagalnim...

Refluxní onemocnění

Dobrý den, v oblasti tzv. obráceného trojúhelníku pod prsy (uprostřed) cítím...

Refluxní onemocnění

Dobrý den, dcera má již dva roky prokázaný Reflux a nyní se k tomu přidalo...

Refluxní onemocnění a kašel

Dobrý den. Od dětství (je mi 42) trpím chronickým refluxem. Na vyšetřeních...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den, byl mi zjištěn reflux a chtěla bych se zeptat zda je normální, když...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v květnu mi byl zjištěn reflux a refluxní...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den opravdu už začínám být zoufalá. Už více jak rok a půl mě trápí pocit...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den. Už dva roky mám problémy. Nejprve mi diavnostikovali gastroduodenalni...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den, trpím rexluxní chorobou jícnu I stupně, duodenogastrickým refluxem...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den, již cca měsíc a půl se léčím na reflux, pravděpodobně po užívání...

Refluxní potíže

Dobrý den, můj 8 měsíční syn trpí od narození na bolesti bříška a nafoukle břiško....

Refluxní potíže

Dobrý den, refluxní potíže mě trápí už 6 let, po celou dobu jsem užívala Lanzul,...

Refluxní potíže ?

Dobrý den, Již druhý den pociťuji pachuť v puse, jak kdybych tam měla krém...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Už delší dobu mě trápí svědění a zarudlá kůže v tříslech, táhnoucí se až k řitnímu otvoru

Dobrý den, už delší dobu mě trápí svědění a zarudlá kůže v tříslech, táhnoucí...

Bodavá bolest na hrudi

Dobrý den, je mi 29, v dětsví jsem měla šelest na srdci. Nevím jestli už je...

Ischias, vyhřezlá ploténka


Bolest varlete

Dobrý den. Můžu mít torzi varlete? Již asi 2 týdny mě bolí levé varle a mám...

Krvácení z konečníku u dcerky


Tepání v uchu

Mám zalehlé pravé ucho už asi týden a 4 dny. Doktoři řekli že to mám z rýmy,...

Opakovaná rýma

Dobrý den pane doktore, mám problém který, nejenže zatěžuje mou fyzickou stránku,...

Respirační infekce a zápach acetonu z úst

Dobrý den mám takový problém již 4 týdny kašlu z počátku kašel suchý, teplota...

Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Výrůstky na křížové kosti, nebo kostrči

Dobrý den, mám přesně nad hýžděmi v mezeře 3 divné kosti, jedna je vpravo nahoře...

Bušení srdce a masáž krční páteře

Dobrý den. V noci před spaním, jsem cítila rychlejší bušení srdce a vzápětí...

Poštípání hmyzem


Bulka v prsu u muže

Včera jsem zde psal dotaz ohledně bulky v kůži přímo pod bradavkou. Toto je...

Protilátky listerie těhotenství

Dobry den, jsem v 21. tydnu tehotenstvi, pred cca mesicem mi brali krev kvuli...

Kombinace antibiotik a Paralenu

Dobrý den, dnes jsem dostal předepsaný ATB Amoksiklav. Ale zapomněl jsem se...

Tlak do krku a hlavy

Dobrý den, začalo to cca před 1,5 rokem pálením pod lopatkou při práci v sedě...

Kalcifikace

Dobrý den, naváži na předchozí dotaz - na výsledku rentgenu mám nález kalcifikace...

Bolest břicha

Dobrý den, můj přítel má problém..pálí ho břicho nad pupíkem atd směrem k hlavě..už...

Ranní průjmy


Lehčí tupá bolest v pravém podbřišku

Dobrý den, již cca 7 měsíců s menšími přestávkami mě pobolívá v podbřišku. Abych...

Reklama