#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Refluxní onemocnění a další obtíže

Uši, nos, krk Kristýna 25.1.2021

Dobrý den, omlouvám se, že se na vás znovu obracím s dotazem, ale nechce se mi znovu opakovaně vyhledávat lékaře, když jsem již vyšetření absolvovala a tak se raději znovu obracím na ORL specialistu zde.

K dohledání je za poslední dobu spousta mých dotazů týkajících se refluxní ezofagitidy 1. stupně a pocitů v krku, atd. Myslím, že jsem asi jeden z nejvyšetřenějších lidí za poslední dobu, ale mne stále trápí velké množství dotazů a nejistot se kterými bojuji každý den. Momentálně mé myšlenky opět krouží kolem ORL oblasti.

V sobotu jsem měla pocit, že se věci obrací k lepšímu, protože jsem neměla skoro žádné příznaky jako pálení v nose, krku, zahlenění a bylo mi pocitově dobře, až jsem si říkala, že asi začala zabírat zvýšená dávka léku na refluxní ezofagitidu. Včera se však opět to cosi začalo "ozývat" na levé stravě úst směrem ke krku, vpravo opět nic. A já už nevím, co si s tím mám počít, abych na to neustále nemusela myslet a nemusela to vnitřně řešit.

Byla jsem opakovaně na ORL, kde jsem tuto "postiženou" oblast ukazovala - jedná se pocitově o oblast okolo levé mandle / před levou mandlí / / pod levou mandlí / kořen jazyka vlevo / někdy vzadu u jazyka. Vpravo tyto problémy absolutně nemám. Někdy o řezání v dané oblasti, ale primárně jde o pocit "čehosi", někde v popisované oblasti, nejde mi to úplně přesně specifikovat.

Vidělo mě podle mě tak 5-6 ORL lékařů, včetně Mudr. Fořta, Mudr. Taimrové, Mudr. Pláničky. Lékaři mě vyšetřovali pomocí světla na hlavě a špachtle, ORL mikroskopem, byl použit rigidní laryngoskop, i flexibilní endoskop zaváděný nosem, NBI světlo na oblast hltanu a také mi tam koukali takovým tím malým zrcátkem. Lékaři mi na mandli i ke kořenu jazyka sahali. Všichni mi řekli to samé: nic v této oblasti nevidíme, jedná se o normální ORL nález. (Zprávy co mám k dispozici přikládám opět v příloze).

Já ale stále nechápu, co se mi v ústech tedy děje a proč neustále pociťuji to cosi v té levé oblasti.

1. Říkám si, zda je možné, aby tolik lékařů přehlédlo něco kruciálního, když do té oblasti koukali nezávisle na sobě a každý používal jiné vyšetřovací zařízení?
Racionálně si říkám, že z tolika lékařů by zajisté někdo něco viděl, ale ta ustrašená část by se samozřejmě nejraději rozběhla vyhledat dalšího lékaře, aby se na to pro jistotu podíval někdo další, ale racionálně mi to přijde bezpředmětné.

2. Paní ORL doktorka Weisnerová mi odepisovala na můj jeden předchozí dotaz toto: "Rakovina mandle- za prvé jste na ní ještě hodně mladá, za druhé její nejčastější příznaky jsou zvětšené, tvrdé uzliny na krku." S uzlinami na krku mám poslední dobou "problém".

Praktická lékařka i ORL mi uzliny nahmatali v oblasti kývače na obou stranách a nově se mi objevila i hmatná uzlina v nadklíčku. Praktická lékařka mně kvůli té v nadklíčku odeslala raději na sonografii, ale nebyla z toho nijak znepokojená. Také mi nabírala i KO+differenciál a to bylo v pořádku + mám z 31.12. imunologické testy, které byly v pořádku až na drobné odchylky.
Dle sonografie jsou všechny uzliny na krku v pořádku, do 1cm, včetně v té nadklíčku (viz přiložená zpráva). Nemusím se tedy obávat, že by to mohla být rakovina? Dle praktické lékařky to mám jen sledovat a řešit, kdyby se to zvětšovalo.

3. Je možné, že bych tu levou oblast ve které pociťuji problémy mohla nějak "namoct, natáhnout, podráždit" kvůli tomu, že se na to neustále soustředím? A že třeba nevědomě přetěžuji tuto stranu při polykání více než tu pravou a tím se celý ten pocit umocňuje?

4. Je možné, že by refluxní ezofagitida, kterou mám diagnostikovanou od 18.12.2020 (čili něco přes měsíc), mohla způsobovat pouze jednostranné obtíže tohoto typu? Přijde mi zvláštní, že by se to projevovalo jen vlevo a na obou stranách, kdyby to byl mimojícnový příznak refluxu.
Beru už asi týden účinnou látku Pantoprazole 2x denně (1-0-1), mám subjektivně pocit, že ustoupilo pálení v nose (nyní je sliznice spíše suchá, zvlhčuji Vincentkou) a pocit kyselosti v krku, pocit zahlenění asi zůstává, občas při řeči mi přeskočí hlas nebo si musím odkašlat, ale žáha mne nepálí a i oblast žaludku už se uklidňuje mi přijde, tlak za hrudníkem netížím.

5. Když jsem byla naposledy na ORL, tak mne pan doktor prováděl epyfaryngoskopii a zjistil, že vlevo mám lehce zduřelou sliznici v oblasti dolní skořepy a nosohltanu s mírným zahleněním. V pravé nosní dírce bylo toto vyšetření docela bolestivé a pan doktor se mne ptal zda nepozoruji zhoršené dýchání levé nosní dírky. Nikdy jsem to neřešila, ale nyní jsem to samozřejmě začala zkoumat a zjistila jsem, že při zacpání pravé nosní dírky je dýchání skrze tu pravou o něco méně průchodněji než vlevo. Vzhledem k mojí kancerofobii mne to vyděsilo jak je to možné a zda je s mojí pravou nosní dírkou něco v nepořádku, zda se nemůže jednat o počínající příznaky nádoru?

Mohu se zeptat, čím to může být způsobeno, že pro změnu vpravo mám problémy s tou zduřelou skořepou a více hleny v ní a vlevo to bylo v pořádku a bez bolesti při vyšetření? A obecně, že mám zduřelou sliznici nosohlatnu dle zprávy? Od Mudr. Taimrové mám ve zprávě, že mám v sekci septum: "sliznici lehce lividní s minimální kongescí".

To také může dělat refluxní ezofagitida, opět jednostranně ten problém? Nikdy dříve jsem to neřešila a když mne vyšetřovali předtím flexibilním endokopem, tak na to nikdo nepoukazoval. Používám nyní Mommox kapky a Vincentku na to.

Alergická jsem na kočky (nejsem s nimi ve styku) a na jarní stromy (nyní nekvetou). Na hlen mne upozorňovala i paní doktorka Taimrová, že se nachází tam někde v kru (viz zpráva).

6. Sonografie obě dvě se zdají být v pořádku, až na mírnou vaskularizaci štítné žlázy - to nevím co znamená? Mám lehce zvýšené protilátky na Ag/TH štítné žlázy, ale jiné hodnoty štítné žlázy byly v pořádku.

7. Může se takovými příznaky projevovat teprve rostoucí nádor? Že tam teprve někde roste a ještě není vidět, jen já ho cítím?

Už nevím, co si počít, abych se těchto pocitů zbavila, hrozně mi to ubírá na psychické pohodě, která je pro mne v tuto chvíli tak potřebná. Abych byla objektivní, tak mám pocit, že problémy s tím "čímsi" vlevo jsem si začala uvědomovat v období, kdy jsem začala řešit masivní pálení žáhy, následně podstoupila gastroskopii, byla mi diagnostikována refluxní ezofagitida a nasazeny IPP. Od té doby si to vlastně plně uvědomuji a snažím se uklidňovat tím, že to souvisí všechno s tím refluxem a stresem, ale moc se mi to nedaří.

Už jsem byla upozorněna na to, že reflux i pocity v krku mohou být psychosomatické, ale tomu asi nedokážu plně uvařit, když subjektivně cítím, že tam něco prostě musí být, když to cítím. Jsem již zoufalá.

Nechci zas a znovu, týden co týden hystericky běhat po ORL, protože mám pocit, že mne vyšetřili všemi způsoby co jsou dostupné a nemají pro mne co jiného udělat než že se tam opět podívají a opět řeknou, že tam je vše v pořádku + si udělají poznámku, že jsem se už opravdu zbláznila.

Za jak dlouho má cenu si případně zajít znovu na ORL kontrolu, zda se tam něco neukáže? Např. kdyby se jedná o nějaký útvar, který tam roste? Chci již omezit počet návštěv u lékaře na minimum a snažit se jednat racionálně.

Má cenu případně podstoupit 24 hodinou PH metrii vzhledem k údajným mimojícnovým projevům refluxu nebo by léčba byla stejná jako mám nyní, tzn. léky 2x denně + dietní opatření? Předpokládám, že i kdyby se přišlo na to, že mám nějaký ten plynný reflux, tak léčba je stejná.

V jiných dotazech mi bylo po 6-8 týdnech doporučeno kontrolní gastroskopické vyšetření, budu ho absolvovat tenhle týden přesně po 6 týdnech. Předpokládám, že tam se akorát zjistí, zda se zahojil zánět v jícnu a žaludku. Předpokládám však, že léky s pantoprazolem budu brát i nadále, kvůli potlačení kyseliny? Mohly by třeba po 2-3 měsících na lécích mimojícnové příznaky vymizet nebo se mám smířit s tím, že se bude jednat o doživotní stav a musím se s nimi smířit? Ještě před měsícem a něco jsem v tomhle ohledu byla naprosto v pořádku a pak to vše vyvolal stres a já mám nyní hrozný strach, že si budu celoživotně mimojicnovými projevy ničit sliznice a to pak vyvolá závažné onemocnění.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Centrum zdravotních služeb Bechyně

Dobrý den,

Váš dotaz je opravdu velmi rozsáhlý a samozřejmě jej na Vaši žádost ješt...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Karla Janoušková

Specializace: ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN

Dobrý den, Kristýno,

budu Vám odpovídat po očíslovaných odstavcích.
Prvně ale- rozhodn...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Refluxní choroba
Dobry den, Bylo by mozne, prosim, vysetreni na refluxni...
Refluxní onemocnění
Dobrý den, dcera má již dva roky prokázaný Reflux...
Refluxní obtíže
Dobrý večer. Manžela již cca přes týden trápí pálení...
Refluxní nemoc jícnu
Dobrý den, PŘED ROKEM A PŮL MI BYL ZJIŠTĚN REXLUX...
Onemocnění hlasivek při refluxní chorobě
Dobrý deň, mám 23 rokov a posledného 1,5 roka bojujem...
Refluxní choroba
Dobrý den, už si nevím rady. Doktoři to nějak extra...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Refluxní nemoc jícnu

Dobrý den, PŘED ROKEM A PŮL MI BYL ZJIŠTĚN REXLUX JÍCNU: DNEŠNÍ ZÁVĚR PROHLÍDKY:ZÁNĚTLIVÁ...

Refluxní obtíže

Dobrý den. Včera mi na gastroskopii byla zjištěna esofagitida 1st. Přišla jsem...

Refluxní obtíže

Dobrý večer. Manžela již cca přes týden trápí pálení při polykání jídla. Říká,...

Refluxní obtíže

Dobrý den, chci se zeptat ohledně PH metrie metodou Restech Dx-PH, na které...

Refluxní obtíže

Dobrý den, již asi necelý půl rok mám divnou pachut v puse, takovou sucho nakejslou,...

Refluxní obtíže

Dobrý den,zvracení,reflux štávy do úst...po obědě si krknu a někdy ze sebe dostanu...

Refluxní obtíže, Barretův jícen

Dobrý den. Budou to přibližně dva roky co jsem byl po druhé v životě na gastroskopii...

Refluxní obtíže, bolesti břicha

Dobrý den, je mi 33 let a léčim se na gastroenterologii, s gastroezofagalnim...

Refluxní onemocnění

Dobrý den, v oblasti tzv. obráceného trojúhelníku pod prsy (uprostřed) cítím...

Refluxní onemocnění

Dobrý den, dcera má již dva roky prokázaný Reflux a nyní se k tomu přidalo...

Refluxní onemocnění a kašel

Dobrý den. Od dětství (je mi 42) trpím chronickým refluxem. Na vyšetřeních...

Refluxní onemocnění a zarudnutí močové trubice

Dobrý den, vyústění močové trubice penisu mám zarudlé, ale více mě trápí,...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den, byl mi zjištěn reflux a chtěla bych se zeptat zda je normální, když...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v květnu mi byl zjištěn reflux a refluxní...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den opravdu už začínám být zoufalá. Už více jak rok a půl mě trápí pocit...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den. Už dva roky mám problémy. Nejprve mi diavnostikovali gastroduodenalni...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den, trpím rexluxní chorobou jícnu I stupně, duodenogastrickým refluxem...

Refluxní onemocnění jícnu

Dobrý den, již cca měsíc a půl se léčím na reflux, pravděpodobně po užívání...

Refluxní potíže

Dobrý den, můj 8 měsíční syn trpí od narození na bolesti bříška a nafoukle břiško....

Refluxní potíže

Dobrý den, refluxní potíže mě trápí už 6 let, po celou dobu jsem užívala Lanzul,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#