Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Řešení mírné hypertyreosy

Jan . 30.11.2015 redakce uLékaře

Dobrý den vážená paní doktorko,
prosím, pokud mohu, měl bych tyto dotazy k zdravotnímu problému níže:
1) Je možné, že by změna stravy jiným směrem mohla v mém případě nějak pomoci? (např. vynechání nebo doplnění nějaké složky)
2) Je možné, že byste volila jiný průběh léčby. Ale lze v mém současném stavu štítnou žlázu zachránit od operace/radiojodu? Nebo byste toto spíše doporučovala? Chápu, že TSH 0 je pro tělo dlouhodobě výrazný problém.
3) Myslíte si, že by mohla být v mém případě s nějkaou vyšší pravděpodobností účinná remise?

Mockrát Vám upřímně děkuji a velmi si Vážím Vašich názorů a času.
S pozdravem
Jan Novák

Zde přikládám časovou osu onemocnění:
01/2012
Na preventivní kontrole v 01/2012 u obvodního lékaře jsem měl TSH v pořádku.

01/2014
Na preventivní prohlídce u obvodního lékaře a dále u endokrinologa mi byly zjištěny tyto hodnoty krve: TSH 0.005 (0.27 - 4.20), fT4 26.16 (12.0 - 22.0), Anti TPO 158.7 (0.0 - 34.0), Anti TG 327 (0 - 115), fT3 6.91 (2.63 - 5.7), TRAK 8.1 (norma do 1.5).
Dále sledovány hodnoty TSH, fT3, fT4, které se do 01/2015 pohybovaly ve stejných hodnotách. Do této doby nebyla nasazena léčba.

01/2015
Endokrinologem nasazen Thyrozol 10mg půl tablety denně.
Thyrozol ovlivnil krevní testy, kde se fT3 5.15 (2.63 - 5.7) a fT4 15.4 (9.01 - 19.05) dostaly do normy. TSH nicméně stále zůstalo na 0.

06/2015
Thyrozol byl endokrinologem doporučen půl tablety obden, výsledky krve jsou až doposud shodné jako od 01/2015. Tedy TSH 0, fT3 a fT4 v normě a jejich hodnoty se prakticky nemění - odběry krve probíhají cca 1x za čtvrt roku.

Celkově od 01/2014 doposud:
Štítná žláza neroste, laloky asymetrické, ostře ohraničené, není deviace trachey, uzliny nezvětšeny, echogenita lehce snížená, struktura mírně nehomogenní
PL 32x22x17 mm (6,2 ml)
LL 28x17x14 mm (3,3 ml)
isthmus 3,4 mm
(tyto hodnoty ze sonografií jsou pořád obdobné).

Bušení srdce nemám, vyjímečně pozoruji rychlejší tep, nehubnu, nekouřím, nepiji alkohol, snažím se dodržovat zásady zdravého životního stylu (zejména strava), mám dostatek spánku (min 7-8 hod. denně), pracuji jako programátor, občas pod stresem. Váha cca 90 kg, výška 190 cm, 35 let.
Při kontrole v 10/2015 jsem měl tep 76/min, tlak 135/70.
Neberu jiné léky a neléčím se s jinými nemocemi, obecně nebývám často nemocný a nikdy jsem se zdravím neměl vážnější problémy (kromě akné v obličeji). Z potravinových doplňků beru od 02/2015 Ginko protectum extra, kvůli zvýšenému riziku zeleného zákalu (složení ginko biloba, lutein, zeaxanthin, zinek, omega 6).

Osobně se cítím dobře, nicméně občas jsem unavený, ale to může být způsobeno narozenou dcerou, která má nyní 11 měsíců.
Problémy se štítnou žlázou má babička, matka i sestra - všechny mají sníženou funkci.

Diagnóza endokrinologa: pozitivní autoprotilátky proti tyreoperoxidáze i tyreoglobulinu, lehká GB tyreotoxikoza bez orbithopatie, struma je stac. Dlouhodobě zůstává obraz mírné hypertyreosy při min. terapii.

Odpovídá:

MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie Pracoviště: Soukromá praxe praktického lékaře pro děti a dorost Boskovice a Svitávka

Dobrý den, ze stravy byste měl vynechat vše, co obsahuje větší množství jódu. Ke způsobu vaší léčby se nemohu vyjadřovat, neznám okolnosti. Nicméně ještě před operací (která ale bude zřejmě nevyhnutná), byste měl možná navštívit ještě jiného endokrinologa k získání druhého názoru.

Související dotazy

Mírně zalehlé ucho
Dobrý den, včerejším dnem mi mírně zalehlo ucho. Bolest...
Řešení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ,jak řešit bolest...
Mirne mravenceni
Dobry den, chci se zeptat,mam mirne mravenceni od zad...
Mírné krvácení po hysteroskopii
Dobrý den, jsem pátý den po hysteroskopii. Dva dny...
Mírně zapáchající výtok
Dobrý den,před pár dny mi zničeho nic začal mírně zapáchat...
Mírně zvětšené AO srdce
Dobrý den, mám dotaz. Moje známá byla na rentgenu plic...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ředění krve a Alkohol

Dobrý den ... Jsem po artroskopii kolene a dostal jsem léky na ředění krve ......

Ředění krve clexane+wobenzym

Dobrý den. Jsem 12.den po operaci přetržené achilovky a píchám si 1x denně Clexane...

Ředění krve přírodními produkty

Dobrý den, babička (69) dostala k užívání warfarin, bere dva prášky denně. Není...

Ředění krve, trombóza a lékařské pijavice

Dobrý den pane doktore, chci se Vás zeptat na Váš názor ohledne lékařských pijavic....

Ředění léků

Dobrý den. Moc Vás prosím o radu. Ve škole si nevím rady s jedním příkladem....

Ředění léků i.m.

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Jsem zdravotní sestra, momentálně na...

Ředidlo v ráně

Dobrý den, v práci se mi dostalo ředidlo do rány (nejedná se o hlubokou ránu,...

Řepkový olej

Dobrý den, v posledních týdnech jsem začal aplikovat za studena lisovaný...

Řešení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ,jak řešit bolest zad s výsledkem:mediální...

Řešení kýly

Dobrý den dnes jsem byla propuštěna z nemocnice měla jsem bolesti žlučník a...

Řešení neplodnosti

Dobrý den, s manželem se pokoušíme o miminko gynekolog mi řekl že jsem zdravá....

Řešení problému s korunkami

Dobrý den, je mi 30 let, na horních dvojkách mám korunky, které mi byly udělány...

Řešení předčasného přechodu hormonálně

Dobrý den, prosím o Váš názor ohledně řešení předčasného přechodu hormonálně....

Řešení pupeční kýly

DOBRÝ DEN CHCI SE ZEPTAT MĚLA JSEM PŘED ROKEM BOULI PŘIMO NAD PUKEM ZA PUL ROKU...

Řešení VUR u 2,5 letého dítěte

Dobrý den, nyní 2,5 leté dítě prodělalo ve 3 měs.a 1 roce zánět ledvin, užívalo...

Řešení zvětšené mandle po abscesu a mononukleoze

Dobrý den. Jsem od tří let diabetička. Dva měsíce se léčím s mononukleózou...

Řetízek pro kojence

Dobrý den, jsem maminkou 4měsíčních dvojčátek a hned po porodu jsem dostala...

Řev u kojení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co by mohl znamenat řev u kojení mé holčičky....

Řev,vztek u1,5letého chlapce

Nevím kam se obrátit s psychickým vývojem, zda existují nějaké psychoporadny...

Řezání

Dobrý den,můj přítel mívá občas řezání po sexu,ale do rána je to pryč. stává...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

K predchádzajúcej otázke-tlkot srdca

omylom som napísala, že počujem tlkot srdca v ľavom uchu - je to v pravom uchu...

Utržený sval

Dobrý den, asi před půl rokem se mi na paži utrhl sval, který byl předtím natržený,...

Dlouhodobé vynechání menstruace

Dobrý den, beru antikoncepci mistra a chci se zeptat jak dlouho můžu vynechávat...

THC v moči

Chtěla jsme se zeptat, že jsem měla marihuanu cca před 14 dněma (o velikonocích)...

Zácpa a snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, je mi 29 let, před pul rokem mi byla zjiště na snížená funkce štítné...

Sinus pilonidalis

Dobrý deň, približne pred 3 rokmi mi lekári diagnostikovali ochorenie sínus...

Neustálý pocit potřeby močení

Dobrý den, mám velice nepříjemný problém, už 4. den mě doprovází neustálý...

Bolesti v oblasti trojúhelníku

Moc děkuji za odpověď jen sem čekala i odpověď co to může být za problém/y,...

Občasné pálení při močení, ejakulaci

Zdravim, mam problém s občasným pálením při močení někdy i ejakulaci + špičku...

Molusky

Dobrý den, ráda bych se zeptala na tento problém.4letý syn má molusky a z původních...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den mám dotaz, 31.5 jsem byl na pohotovosti kdy mě bolelo v krku a měl...

Roupy

Dobrý den, chci se zeptat jak probíhá předepsání léku vermox na roupy, stačí...

Zvětšení uzlin

Dobrý den, synovi (16 měsíců) jsem včera nahmatala "zvětšené" uzlinky v...

Pipínky na žaludu

Hezký den, mám na žaludu tyto pupínky viz.foto. Na předkožce také ale trošku...

Bolest zad

Dobrý den jelikož při dotazu vždy na něco zapomenu tentokrát snad napíši vše. Trpím...

Oteklý klitoris

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz.Včera jsem byla s přítelem a předehra začala...

Menstruační bolesti mimo menstruaci

Dobrý den, už týden mě trápí menstruační bolesti a bolesti prsou. Krvácela jsem...

Plané neštovice?

Dobrý den,prosím o radu zda může jít o neštovice?Syn chodí do druhé třídy a...

Tlak v okolí břicha

Dobrý den,již 3den mě trápí pocit tlaku v kolí břicha,spíše v horní části nad...

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky podobné akné

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×