Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Respirační infekce

Infekce Šárka 24.10.2021

Dobrý den,
již cca měsíc se potýkám s virozou - pálení v krku, pokašlávání, posmrkávání, slabé pobolívání v uchu. Dva týdny to bylo v této formě, pak týden klid, pak přišla silnější rýma a kašel. Teď jsem opět v úvodním stavu - zadní rýma, slabší kašel, posmrkávání. Občas horší, jindy lepší.
zaplatila jsem si odběr krve - výsledky v normě, pouze CRP 6,3, B WBC leukocyty 11,3 a B Lymfocyty abs 4,63.
V pátek jsem byla na ORL, krk je prý trochu naběhlý, hlasivky v pořádku, ucho také. Udělala výtěr a dala rovnou antibiotika Azitromycin Sandoz 500 na 6 dní (kvůli alergii na penicilin)
mé dotazy:
Chápu dobře, že výsledky v krvi mohou být v důsledku virozy?
K antibiotikům - v letáku se píše, že jsou na 3 dny, případně na 5 ale v poloviční dávce. Není 6 dní dlouho? Zatím je neberu, čekám na výsledky stěru.
S takto dlouhou virozou bojujeme celá rodina, syn po výtěrech dostal antibiotika . Je možné, že si to stále předáváme?
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, paní Šárko, děkujeme, že se obracíte na naší poradnu.
Podle Vašeho popisu se může jednat o virózu, čemuž by odpovídala i laboratoř. Může se jednat ale i o infekci atypickými bakteriemi. Někdy se i lehká infekce bakteriální (streptokok) může projevovat obdobnými příznaky, které popisujete. Je proto dobré, že Vám byl proveden výtěr z krku. Laboratorní výsledky jsou nevýznamně změněné - CRP je prakticky v normě, bílé krvinky také, spíše by to tedy svědčilo pro virovou infekci. S postupem lékařů na ORL ale souhlasím. Vzhledem k tomu, že se Vám potíže vracejí, bych také doporučila Azitrimycin. Jsou to antibiotika, která dobře zaberou na atypické bakterie, zaberou ale i případně na streptokoka (a Vy kvůli alergii nemůžete dostat penicilín). Azitromycin se bere různě (3 dny, 6 dní, u některých infekcí i delší dobu), proto nemusíte mít obavy z toho, že by byl problém při užívání 6 dní. Osobní jsem spíše zastáncem předpisu antibiotik až na základě výtěru, ale u Vás bych souhlasila s nasazením antibiotik i před výtěrem a i v případě, že výtěr bude negativní (atypické bakterie by se ve výtěru neprokázaly). Antibitoika můžete tedy užívat tak, jak Vám bylo doporučeno, s navrženým postupem souhlasím, 6 dní je běžná léčba. A ano, pokud s obdobnými potížemi bojuje opakovaně celá vaše rodina, můžete si infekci předávat mezi sebou.

S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Související dotazy

Respirační infekce
Dobrý den, Nebyla jsem v rizikové oblasti a od soboty...
Respirační infekce
Dobrý den, za poslední 2 měsíce jsem asi po 4. (nemocný)...
Respirační infekce
Dobrý den, předem děkuji za Váš čas. Nerada panikařím,...
Respirační potíže
Dobrý den, před 14 dny jsem měla 3dny zvýšenou teplotu...
Infekce
mám TK176/108 a jsem úplně zmrzlá, zebou mě ruce, celá...
Opakované respirační infekce
Dobrý den, mám dotaz ohledně mého syna (8let). Narodil...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Resekce obou vaječníků

Dobrý den,jsem 1 měsíc po opetaci LPSK pro cytu cca 6cm a mnoho srustů resekce...

Resekce synoviální plíky.med

Dobrý den,měl bych dotaz.Co prosím znamená resekce synoviální plíky?po operaci...

Resekce tlustého střeva

Dobrý den, děkuji za předchozí zodpovězení dotazu. Bohužel jsem se dozvěděl,...

Resekce zubu ?

Dobrý den, Potřebovala bych poradit, protože moje zubní lékařka má dovolenou. Před...

Resekcia hymenu

dobry den, pred dvomi tyzdnami som bola na resekcii hymenu, avsak pocula...

Residua

Dobrý den prosím mohli by jste mi říct co je to residua po potratu ?? Děkuji...

Resistence na krku, uzlina


Resistence v kosti, bolesti končetiny

Dobry den, pred cca 14 dny jsem si pod kolenem na holenni kosti nahmatala cca...

Resistence v třísle

Dobry den preji . Pred dvemy dny sem si nasel bouli mezi trisly a stydkou kosti...

Respiračí infekt

Dobrý den, již mě pár dní bolí v krku - pouze a jenom pravá mandle, mám tam...

Respirační infekce

Dobrý den, za poslední 2 měsíce jsem asi po 4. (nemocný) i s přítelkyní. Naš...

Respirační infekce

Dobrý den.Už asi 3den mám tyto obtíže.Suchý kašel ,zvýšená teplota,trochu bolest...

Respirační infekce

Dobrý den, Nebyla jsem v rizikové oblasti a od soboty jsem nebyla v práci....

Respirační infekce

Dobrý den, předem děkuji za Váš čas. Nerada panikařím, ale přesto. Od neděle...

Respirační infekce a obava z COVID-19

Starám se o nevidomého tatínka, 90 let, předloni prodělal zápal plic, ledviny...

Respirační infekce a únava

Dobrý den, byla jsem s tábornickým oddílem mladých lidí - cestovali jsme vlakem...

Respirační infekce a zápach acetonu z úst

Dobrý den mám takový problém již 4 týdny kašlu z počátku kašel suchý, teplota...

Respirační infekt


Respirační infekt

Dobrý den, dcera nyní 5m. V druhem měsíci hospitalizována s obstrukční bronchitidou...

Respirační infekt

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Přítelkyně onemocněla, tedy má bolesti hlavy,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Žlutý průjem

Dobrý den, mám třetí den žlutý průjem, jsem na dietě, beru endiaron a biopron...

Pocit knedlíku v krku


Bolest zubu

Dobrý den, moje lékařka mi léčila lehce bolavý zub, nasondovala kanálky, ošetřila...

Výtok z penisu

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem měl poslední pohlavní styk a hned po něm se...

Krvácení po kyretáži a bolesti podbřišku

Dobrý den chtěla bych se zeptat dne 25.3 jsem prodělala kyretáž dělohy pro masivní...

Čepy na mandlích a chronická rýma

Dobrý den, mám takový problém v oblasti krku a nosu. Nutno ze začátku řict,...

Berodual

dobri den mam dotaz mam davat dceři 3 roky berodual když mame rymu silnou a...

Očkování

Dobry den chtěla jsem se zeptat mam 4 měsični miminko před tydnem jsem ji nechala...

MR mozku

Dobrý den, před rokem a půl jsem prožil velmi stresující událost (měl jsem...

Bouličky na stydkém pysku


Spondylolistéza L5/S1, zúžení nervových kanálků

Dobrý večer, chtěla bych se optat, je tomu rok a půl, co mi přišli na spondylolistézu...

Vodnaté puchýřky na rukou


Omeprazol, pálení žáhy

Dobrý den, před cca měsícem mě začala silně pálit žáha, proto jsem užila Omeprazol...

Nateklý čípek v krku


Boule na horní čelisti

Dobrý den . Zajímá mě , od čeho může být velká bolestivá boule na horní dásni...

Bolí mě to u těsně nad zadkem

Dobrý den. Mám bolest v oblasti ledvin, byla jsem u lékaře a v moči něco našli...

Isoprinosine

Dobrý den, nedávno jsem psala o problému přítele s vaginálními bradavicemi,...

Citalopram+Xanax a alkohol

Už dlouhou dobu užívám citalopram (20mg/den) a xanax (1,5mg/den), neurolog mi...

Bolest v končetině

Dobrý den mám potíže takové ,že několik měsíců při větší zátěži rukou se mi...

Bolest hlavy na pravé straně.


Reklama